V?b?r pu?kohledu na vzduchovku
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Airking je jiná úroveň, mám na TX a vše je OK.
Re: Výběr puškohledu na vzduchovku
Zdravím páni. Vyberám sklo na AA TX200, účel HFT a klasický plinking na všetko možné i nemožné, no absolútne si neviem vybrať. Mám nejaký zoznam kandidátov, ak existuje ešte niečo lepšie tak skúste poradiť prosím.
1. Hawke Sidewinder 10x42
2. Delta Optical Titanium 4-16x42 AO
3. Burris timberline 4.5-14x32 (Ak sa ešte dá vôbec kúpiť)
4. Sightron SIII 10x42 MMD
5. Delta Optical 4.5-14x44 FFP AO
Najviac sa mi pozdáva asi ten Hawke
1. Hawke Sidewinder 10x42
2. Delta Optical Titanium 4-16x42 AO
3. Burris timberline 4.5-14x32 (Ak sa ešte dá vôbec kúpiť)
4. Sightron SIII 10x42 MMD
5. Delta Optical 4.5-14x44 FFP AO
Ještě bych do výběru přidal Sightron IH 4-12x40 (někdy označován SIH), dělá se s klasickými krytými komínky nebo "taktickými" s označením TAC, s osnovou MilDot (s tou se snad už přestal vyrábět?), dále osnovou HHR (pouze dva doty směrem dolu, ale na HFT a plinking do 50m to bohatě stačí) a klasickým loveckým křížem.
Na pružinovkách je vyzkoušený že vydrží, (mám kromě Burrise i SIH ve verzi HHR) světelností je o něco lepší než Burris, osnova je o něco silnější než Burris a lépe se mi s ní míří na členitější terč (jemná osnova Burrise se ztrácí). Obraz dostetčně ostrý a jasný, klikání přesné. Chyba paralaxy o trochu větší než u Burrise, ale výrazně menší než třeba u Delty 4-16x42. Plusem je jeho příznivá cena (bývala okolo 5.700 Kč, nevím kolik je dnes)
Ještě bych zvážil Optisany. Zejména model Viper 10x44 byl hojně používán na pružinách. Jeho osnova SCB mi přišla geniální, jen mohla být tenčí. Nové modely Optisan EVX, co jsem mohl zkoušet, mi přišly opticky lepší, osnova už nebyla tak tlustá, nová osnova je trochu odlišná od původní SCB. Chyba paralaxy mi přišla menší než u Delty, ale cca dvojnásobná oproti Burrisu. Nevýhodou je cena. Původní Viper byl za 5 nebo 6 tisíc nový, nový model EVX pak je za 8.500 Kč. Nevýhodou jsou i rozměry - šířka přes komínky byla u starého modelu 108mm = problémy najít vhodné pouzdro a hlavně kufr. Nový model je jen nepatrně užší. Navíc má podle mne méně přesné nastavování paralaxy.
Na pružinovkách je vyzkoušený že vydrží, (mám kromě Burrise i SIH ve verzi HHR) světelností je o něco lepší než Burris, osnova je o něco silnější než Burris a lépe se mi s ní míří na členitější terč (jemná osnova Burrise se ztrácí). Obraz dostetčně ostrý a jasný, klikání přesné. Chyba paralaxy o trochu větší než u Burrise, ale výrazně menší než třeba u Delty 4-16x42. Plusem je jeho příznivá cena (bývala okolo 5.700 Kč, nevím kolik je dnes)
Ještě bych zvážil Optisany. Zejména model Viper 10x44 byl hojně používán na pružinách. Jeho osnova SCB mi přišla geniální, jen mohla být tenčí. Nové modely Optisan EVX, co jsem mohl zkoušet, mi přišly opticky lepší, osnova už nebyla tak tlustá, nová osnova je trochu odlišná od původní SCB. Chyba paralaxy mi přišla menší než u Delty, ale cca dvojnásobná oproti Burrisu. Nevýhodou je cena. Původní Viper byl za 5 nebo 6 tisíc nový, nový model EVX pak je za 8.500 Kč. Nevýhodou jsou i rozměry - šířka přes komínky byla u starého modelu 108mm = problémy najít vhodné pouzdro a hlavně kufr. Nový model je jen nepatrně užší. Navíc má podle mne méně přesné nastavování paralaxy.
http://www.balistas.sk/puskohlady-/pusk ... evx-10x44i
Tento vyzerá rozhodne dobre, aj cena je OK...
Tento vyzerá rozhodne dobre, aj cena je OK...
Na HFT by snad měl vyhovovat i Vortex Diamondback 4-12x40AO.ranovak píše:Ještě bych do výběru přidal Sightron IH 4-12x40 (někdy označován SIH)...
Zde je napsáno hodně > http://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=73611 , ale přiznám se, četl jsem jen první a poslední stranu (napravím to). No skutečnost, že není pro tento účel moc rozšířený, mě částečně naplňuje spíše skepsí.
Je to stále puškohled nižší cenové kategorie, kde se občas liší kus od kusu, jak obraz, tak třeba síla potřebná pro točení s AO apod.
Záruku je vynikající, tady jsou parametry > https://eshop.bestpatron.eu/cz-detail-8 ... 40-ao.html
(Tato optika tu má své vlákno). Tolik stručně...
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
Pokud něco lepšího a myslíš to se střílením vážně, tak jednoznačně doporučuji, když už byla zmíněna firma VortexEasa píše:Zdravím páni. Vyberám sklo na AA TX200, účel HFT a klasický plinking na všetko možné i nemožné, no absolútne si neviem vybrať. Mám nejaký zoznam kandidátov, ak existuje ešte niečo lepšie tak skúste poradiť prosím.
https://eshop.bestpatron.eu/cz-detail-8 ... 2-ffp.html
nebo
https://eshop.bestpatron.eu/cz-detail-8 ... 2-ffp.html
Dají se sehnat občas na Ebay za dobrý prachy.
Tvůj favorit mi přijde jako snad nejhorší varianta. Burris má málo světla ale pokud máš špičkové oči, ty by to mohly vyrovnat. Jinak nakupování a prodávání optik a výměna za lepší je velmi drahá záležitost, takže jednoznačně doporučoji, sáhnout o řadu výš, než tebou zmiňované. Ušetříš si spoustu času a peněz.
Ještě přichází v úvahu
https://gun.cz/S-variabilnim-zvetsenim/ ... -12x24-AMD
Já bych u těch Connectů byl opatrný na pružině, aby neměl monokl. Přece jen je až těsně u oka na rozdíl od klasických puškohledů! Na PCP by to bylo bez diskuze dobré řešení, které někomu vyhovuje a někomu ne.
To je fakt, to jsem nějak nedomyslel 

No a čo ten Optisan?
viz můj poslední odstavec toho dlouhého příspěvku.
Já bych se ho nebál, pokud ti cena vyhovuje. Měl jsem původní model asi 2 roky na dvou PCP a dvou pružinách. Dnes ale dávám přednost SIH a Burrisu. Ten Vortex 2,5-10x32 co doporučoval Cannis je taky moc dobrý, ale cenově už je někde jinde.
Já bych se ho nebál, pokud ti cena vyhovuje. Měl jsem původní model asi 2 roky na dvou PCP a dvou pružinách. Dnes ale dávám přednost SIH a Burrisu. Ten Vortex 2,5-10x32 co doporučoval Cannis je taky moc dobrý, ale cenově už je někde jinde.
Tak to teda zrejme bude ten Optisan. Aj Alexxxus ho chválil v recenzke. V kombinácii s nízkou BKL 30mm montážou (dvojdielna) by to mohol byť ideálny kompromis medzi HFT a plinkingom. Objednám do konca mesiaca, pak dám vedieť
Každopádne ak má dakto ešte nejaký návrh, sem s ním.

No není to vlastně ani tak návrh, spíš doporučení. Prodejce samozřejmě nebude hanit, co prodává. Tím bych se moc neřídil
. Optisanů jsem měl mraky a všechny putovaly dál. Ještě z trochu jiného úhlu posouzení. Už nikdy pevné zvětšení, časem se k tomu dopracuje většina soudných. A poslední na závěr, flintu natuníš, optika ti zůstane tak jak ji koupíš, pokud tedy nebudeme brát v úvahu změnu paralaxy. Takže poučky v duchu "optika by měla být poloviční investice jako zbraň" je nebetyčná blbost. Co neuvidíš, to netrefíš. Nebo taky "Komu není rady, tomu není pomoci". 

Ako však ja netvrdím že nemáš pravdu, akurát:
A) prvoplánovo som nechcel dať za optiku viac ako za samotnú pušku, i keď viem že v takej PCP kategórii je to úplne bežná prax. Je mi jasné že časom by som sa k tomu tak či tak dopracoval, akurát mi to nepríde ako rozumná voľba hneď riešiť 1000€ puškohľad, keď dosť možno prejdem po roku či dvoch zo vzduchoviek na ostré
B) Keď som videl výsledkové listiny a na prvých miestach častokrát optiky za 300€ ako Burris, Diamondback či Viper tak sa mi nezdajú až tak zlé. Naviac tie čo si poslal majú korekciu paralaxy od 30 - 40 metrov, keďže s tým neplánujem len čisto HFT streľbu tak mi to je málo. Trebars ten Optisan si kopec ludí pochvaľuje aj na zahraničných fórach, preto ma zaujal.
Nepovedal by som to tak že komu niet rady tomu niet pomoci, akurát hľadám niečo za relatívne rozumné peniaze čo ten rok dva vydrží spoľahlivo fungovať. Čo ten Diamondback?
A) prvoplánovo som nechcel dať za optiku viac ako za samotnú pušku, i keď viem že v takej PCP kategórii je to úplne bežná prax. Je mi jasné že časom by som sa k tomu tak či tak dopracoval, akurát mi to nepríde ako rozumná voľba hneď riešiť 1000€ puškohľad, keď dosť možno prejdem po roku či dvoch zo vzduchoviek na ostré
B) Keď som videl výsledkové listiny a na prvých miestach častokrát optiky za 300€ ako Burris, Diamondback či Viper tak sa mi nezdajú až tak zlé. Naviac tie čo si poslal majú korekciu paralaxy od 30 - 40 metrov, keďže s tým neplánujem len čisto HFT streľbu tak mi to je málo. Trebars ten Optisan si kopec ludí pochvaľuje aj na zahraničných fórach, preto ma zaujal.
Nepovedal by som to tak že komu niet rady tomu niet pomoci, akurát hľadám niečo za relatívne rozumné peniaze čo ten rok dva vydrží spoľahlivo fungovať. Čo ten Diamondback?
To je tady pořád dokola. Co ten Optisan, co ten Diamonblack? Těkáš a nevíš. To se tady opakuje s každým nově příchozím
. Jediná věc ti pomůže v rozhodování a to je osobní zkouška. Co vyhovuje jednomu, nemusí nutně být dobré pro jiného. Oči jsou velice individuální záležitost. Mě třeba Burris nevyhovuje, jelikož má malou světelnost a vyloženě mě tahá za oko. Nedal bych přes něj hodinu střílení. Ty Vortexy jsem uvedl jako alternativu a nevnucuji ti je. Paralaxa se dá upravit, to je to poslední. Já osobně z tvého výběru bych asi nevzal nic. Jsem prostě už zvyklý na dobré sklo.

Hmm... od Vortexu to stojí skutečně za to, až od řady Viper vyrobené v Japonsku. Třeba řada Diamondback HP sice nemusí vyhovovat pro HFT (možná 2-8x32), ale sklo už je na úrovni Viperu, nebo velmi velmi blízko. S řadou Diamondback nemám zkušenost, za to na tom Polském fóru toho bude napsáno dost a dost.
(Proslýchá se, že bude nové uspořádání některých skupin produktů Vortex a možná bude řada Diamondback HP vyřazena).
BTW: pozor ohledně nízké BKL montáže... 44mm objektiv, už nemusí vyhovovat na TX200, chce to vyzkoušet. Já jsem ji montoval s 50mm objektivem, ale na S400 a tam je to jiné. Pořád tam bylo dost místa.
......................
Kolik by měla stát flinta a kolik puškohled, už si netroufám hodnotit. Je to podřízeno více faktorům a druhu nejčastější střelby. Přijde mi rozumné dát za vzduchovku klidně více, než za puškohled a obráceně
. Někomu ale zkrátka může připadat šílené dávat tak drahý puš. navržený a vyrobený pro střelbu na velké vzdálenosti na 16J vzduchovku. To je jen taková krátká úvaha...

(Proslýchá se, že bude nové uspořádání některých skupin produktů Vortex a možná bude řada Diamondback HP vyřazena).
BTW: pozor ohledně nízké BKL montáže... 44mm objektiv, už nemusí vyhovovat na TX200, chce to vyzkoušet. Já jsem ji montoval s 50mm objektivem, ale na S400 a tam je to jiné. Pořád tam bylo dost místa.
......................
Kolik by měla stát flinta a kolik puškohled, už si netroufám hodnotit. Je to podřízeno více faktorům a druhu nejčastější střelby. Přijde mi rozumné dát za vzduchovku klidně více, než za puškohled a obráceně

AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD