P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Vhodná látka sa dá kúpiť v obchode, kde predávajú metrový textil. Pani ti odstrihne napr. 20cm prúžok látky z niekoľkých druhov, doma si urobíš flastre, na strelnici vyskúšaš, z ktorej látky máš najlepší rozptyl a potom kúpiš viacej metrov 

Re: Předovky
Já ti bohužel neporadím, veškeré zásoby co mám, mi věnoval kamarád. Jinak bych dodnes střílel maxiballem. Ale kupovat něco na dálku není k ničemu. On chodil po obchodech s šuplerou a měřil a ohmatával, zkoumal způsob tkaní apod. Nejdřív nakoupil vzorky a pak doma vypral, zkoušel a laboroval s nabíjením, v kuse hlavňoviny.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
- Martaskatap
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá zkusím se po něčem podívat. Jen prosím jak tlustou látku mám hledat? Musí to být bavlna že?
To aj pred 200 rokmi behali po vsetkych obchodoch,prali,merali sublerami?kedze v podstate je kazda predovka original neviem si to predstavit ako zasobovali vojsko..alebo je rozdiel medzi nimi a nami vo velkosti cieleneho objektu?teda pokial sa oni uspokojili s trafenim objektu 50/50cm a my pod velkost krabicky od cigariet nechceme ist?alebo ako to je vlastne?
Este mam taku prosbu k ludom odlievajucim si samostatne gulky..aky velky v priemere je odlievaci otvor do formy?chystam sa urobit si formu na odlievanie a nechcem ten otvor urobit prilis maly alebo naopak moc velky..mozte mi to prosim niekto pomerat?
Este mam taku prosbu k ludom odlievajucim si samostatne gulky..aky velky v priemere je odlievaci otvor do formy?chystam sa urobit si formu na odlievanie a nechcem ten otvor urobit prilis maly alebo naopak moc velky..mozte mi to prosim niekto pomerat?
spitamen: Jak to dělali před 200 roky samozřejmě nevím, ale volba byla jednodušší, protože tkaniny byly vesměs ze silnější bavlny. Takže nebylo moc z čeho vybírat, taky prodejce mohl dodávat plátno určité tloušťky ke kleštím na odlévání. Podobné dotazy ti ale nevyřeší tvoje problémy. Pokud je pro tebe problematické střílet s flastrem, kup si kleště na real, nebo maxiball.
K tomu otvoru, na kuličky je cca 4mm, totéž osekávač.
Martaskatap: Pro kuličku 440 by to mohlo být kolem 0,4 spíš o něco víc, musí to být bavlna. Zkus montérkovinu, ta je obvykle bavlněná a dost pevná.
K tomu otvoru, na kuličky je cca 4mm, totéž osekávač.
Martaskatap: Pro kuličku 440 by to mohlo být kolem 0,4 spíš o něco víc, musí to být bavlna. Zkus montérkovinu, ta je obvykle bavlněná a dost pevná.
-
ad spitamen: To, co se zde všichni (a asi marně) snaží vysvětlovat,se týká současné terčové střelby z předovek. V historické lovecké podobě měl lovec nabito a jednou vystřelil. Pak měl dost času na další přípravu a vše musel mít u sebe (tedy co nejméně a nejlehčí). Po ráně vyfoukl hlaveň a poté nabíjel nabijákem " z pušky". A ruku si neprostřelil! Vojáci měli střely v takovém provedení, že daný průměr šel nabít zpočátku celkem volně, to se každou ranou zhoršovalo, ale moc ran vystřelit před nasazením bodáku a útoku nestačil! Stačí to takto?
Bio prach je bezpecne doma teraz posledná otázka k flastru aký rozmer štvorca mám vystrihnúť na .45? Mám viacej látok na výber od plachty, tenkej košele atď... A môžem to ísť vyskusat
Doteraz som "natvrdo" nestrieľal. (len s flastrom). Mám tou rozumieť tak, že keď strieľam natvrdo, tak volím priemer gule podľa priemeru vývrtu v drážke?blecha.z píše:Nabíjení kule "natvrdo" se nesetkává kupodivu s nějakým výrazným odporem. Mám kleště pro kouli 11,80 mm, což je rozměr hlavně .45 Ardessa v drážce. Po nasypání prachu a vložení kousku papíru naberu prstem trochu maziva a vetřu do ústí hlavně. Na ústí položím kuli a gumovou (pro klempíře) paličkou naklepnu kuli do ústí. Kule tam zaleze celá. Starterem se koule posune o těch cca 20 cm hlouběji do hlavně a na prach se nabijákem jen zatlačí. Jde to snadno, kule je na své dráze namazaná v těchto případech zelenou vazelinou. Nebo směsí včelí vosk+hovězí lůj zředěné trochu olejem. Zdálo se mně, že přesnost se zlepšila po nabití kule ještě protažením hlavně před koulí mastnou lacetkou. (samozřejmě bez nasazené zápalky).
Je iluzorní se domnívat, že i střela zcela vyplňující vývrt, je dokonale plynotěsná. Část plynů předchází střelu i v případě moderního náboje. Je to jasně vidět na snímcích pořízených rychloběžnou kamerou. V případě kule ve flastru je únik plynů ještě větší. Ale to nevadí, pokud střelec z předovky obětuje ty peníze a čas na vyhledání optimální dávky prachu. Osobně si myslím, že to dělají jen soutěžáci.
Kule s flastrem není vůbec plynotěsná. Flastr udržuje kuli relativně dobře ve spirále vývrtu. Proto je volba materiálu pro flastr tak neobyčejně důležitá. Nevím, jak to více zdůraznit.
Nerad mentoruji, ale to na co se ptáš máš jasně napsáno v prvním řádku odkazu co cituješ.
Bohužel, celkově mi připadá, že někteří tazatelé z mě nepochopitelných důvodů si nepřečtou od začátku vlákno a chtějí vše polopatě naservírovat, i když je to mnohokrát popsáno.
Tak tedy všem začínajícím doporučuji nastudovat o předovkách přílušné fórum, taky neškodí zajít na konkurenční web
http://www.strelectvi.cz/forum/black-po ... 105de7f34c
Bohužel, celkově mi připadá, že někteří tazatelé z mě nepochopitelných důvodů si nepřečtou od začátku vlákno a chtějí vše polopatě naservírovat, i když je to mnohokrát popsáno.
Tak tedy všem začínajícím doporučuji nastudovat o předovkách přílušné fórum, taky neškodí zajít na konkurenční web
http://www.strelectvi.cz/forum/black-po ... 105de7f34c
Tie dôvody sú jasné - vlákno má nejakých 331 stránok - kto by sa tým prehrýzal. Tak sa primitívne na drzovku spýtam... a snáď mi niekto odpovie, alebo ma odkáže inam, alebo mi napovie, že všetko je v tom vlákne...Jim píše:... že někteří tazatelé z mě nepochopitelných důvodů si nepřečtou od začátku vlákno a chtějí vše polopatě naservírovat, i když je to mnohokrát popsáno.
...
A ono je to tam fakt všetko skoro 10x zopakované a vlákno má za chvíľu 430 stránok a potom 530 stránok práve kvôli takýmto otázkam 10x zodpovedaným... a pri niektorých otázkach by stačilo zapojiť vlastný rozum a pýtajúci sa by na tú otázku dokázal zodpovedať sám. LEN SA MU NECHCE. Alebo nemá čo by zapojil? Alebo to má, ale nevie používať???
Miro, štyri stránky dozadu si sa to isté opýtal a dostal si niekoľko odpovedí (od povrchnej až po absolútne presnú) - a pýtaš sa to znova?04Miro84 píše:... aký rozmer štvorca mám vystrihnúť na .45? Mám viacej látok na výber od plachty, tenkej košele atď... A môžem to ísť vyskusat

Kde koupit vhodnou látku pro předovku? Všude, kde se prodávají látky v metráži. Rozhodně ale doporučuji osobní účast při nákupu. Dnes se látky vhodné pro předovku nesoustředí pouze v těchto obchodech. Dají se koupit v obchodech s materiálem pro řemeslníky. V krejčovských dílnách, kde se šijí pracovní oděvy. Dokonce i v pozůstalosti – obyvatelé domu odešli na lepší svět, pozůstalí nařídili vyklidit dům. Staré hospodyňky měly povlečení, ubrusy, opatrovaly je. Stará prostěradla jsou stokrát vypraná, hodí se skvěle. Řemeslník vyhodil staré modráky, pro předovku ještě dobré. Likvidují se sklady, bývají v nich laboratorní pláště, staré 40 let, ale nikdy nepoužité, prakticky nové.
Jak silnou látku použít? Síla látky je odvislá od průměru kule, hloubky drážky, počtu drážek. Základní pravidlo je průměr hlavně v drážce mínus průměr kule děleno dvěma. Ale to je málo. Příklad kule 11,30 mm v hlavni 11,80 mm. Rozdíl je 0,50 mm, tedy flastr by měl být 0,25 mm? To je málo, vhodnější je 0,32 mm. Bavlna, nebo len, přírodní materiál. Pozor na to, když vám prodavačka tvrdí, že jde o bavlnu, dokonce je to na visačce. Nemusí to být pravda.
Před staletími neběhali se šuplerami po obchodech. Nebylo to potřeba. Všude byl k dostání pouze přírodní materiál. Látky byly tkané ze silnějších nití. Traper nebo myslivec mohl použít králičí (zaječí) maštěnou kožku. Jinde se zřejmě vycházelo ze zkušeností. Střelec už po delší době má sílu látky v prstech. Kus uškubl, namazal v prostředku a naklepl do ústí hlavně. Vyndal, podíval se na otisk látky na kuli. Když byl otisk v polích všude jasně patrný a v drážce nepatrně, bude látka zřejmě vhodná. Ale stejně musel pušku vyzkoušet a případně změnit dávku prachu.
Vtokový otvor kokily u kule .45 je 4 mm.
Střelba „natvrdo“ – rozměr kule. No řekl bych, že rozměr kule nemusí odpovídat rozměru vývrtu v drážce. (Já takovou kokilu mám - 11,80 mm). Ale je otázka, jestli to pak má smysl mít diametr v polích 11,50 mm, kuli pak cca 11,60 mm a střílet bez flastru. Profuk plynů bude značný. Záleží také na stoupání vývrtu. Nezkoušel jsem to, nemám takovou kokilu, aby kule měla rozměr nepatrně větší, než jsou pole. Ogivální střela má o dvě desetiny větší průměr, než jsou pole a lítá to dobře. Ale ogivální střela dobře sedí v drážce, kule se dotýká malou plochou.U koule by stoupání pak mělo být 1:48 a vyšší.
Jak silnou látku použít? Síla látky je odvislá od průměru kule, hloubky drážky, počtu drážek. Základní pravidlo je průměr hlavně v drážce mínus průměr kule děleno dvěma. Ale to je málo. Příklad kule 11,30 mm v hlavni 11,80 mm. Rozdíl je 0,50 mm, tedy flastr by měl být 0,25 mm? To je málo, vhodnější je 0,32 mm. Bavlna, nebo len, přírodní materiál. Pozor na to, když vám prodavačka tvrdí, že jde o bavlnu, dokonce je to na visačce. Nemusí to být pravda.
Před staletími neběhali se šuplerami po obchodech. Nebylo to potřeba. Všude byl k dostání pouze přírodní materiál. Látky byly tkané ze silnějších nití. Traper nebo myslivec mohl použít králičí (zaječí) maštěnou kožku. Jinde se zřejmě vycházelo ze zkušeností. Střelec už po delší době má sílu látky v prstech. Kus uškubl, namazal v prostředku a naklepl do ústí hlavně. Vyndal, podíval se na otisk látky na kuli. Když byl otisk v polích všude jasně patrný a v drážce nepatrně, bude látka zřejmě vhodná. Ale stejně musel pušku vyzkoušet a případně změnit dávku prachu.
Vtokový otvor kokily u kule .45 je 4 mm.
Střelba „natvrdo“ – rozměr kule. No řekl bych, že rozměr kule nemusí odpovídat rozměru vývrtu v drážce. (Já takovou kokilu mám - 11,80 mm). Ale je otázka, jestli to pak má smysl mít diametr v polích 11,50 mm, kuli pak cca 11,60 mm a střílet bez flastru. Profuk plynů bude značný. Záleží také na stoupání vývrtu. Nezkoušel jsem to, nemám takovou kokilu, aby kule měla rozměr nepatrně větší, než jsou pole. Ogivální střela má o dvě desetiny větší průměr, než jsou pole a lítá to dobře. Ale ogivální střela dobře sedí v drážce, kule se dotýká malou plochou.U koule by stoupání pak mělo být 1:48 a vyšší.
Lee prodává největší kleště pro pětačtyřicítku v diametru .457 což je těch cca 11,6. Vyzkoušeno s plstěnou ucpávkou bez flastru a při dávce prachu nad 2 gramy (používám 2,4 g ) se s tím dá docela trefovat. Nakonec jsem si ale nechal vyrobit kleště na dva rozměry kuliček 11,5 pro střelbu s flastrem a 11,7 do drážek na filc. Ty menší jsou vhodné taky pro revolver cal .44. Zkoušel jsem 11,8 a soustřel byl výborný jen pvních pět ran, pak už se i špatně nabíjely, což bylo určitě i mazáním, ale i ty koule byly trochu šišoidy z nepříliš dokonalé kokily. Tak jsem nechal udělat kokilu s vnitřním průměrem 11,8 a po vychladnutí mají kuličky těch cca 11,7. Podotýkám, že jsou zatím jen odzkoušené za nepříliš vhodného počasí z nejobyčejnější ardesy, ale spokojenost. Kdysi, když se daly koupit, jsem je stejným způsobem používal v jiné flintě.
SamuelColt1 píše:ad spitamen: To, co se zde všichni (a asi marně) snaží vysvětlovat,se týká současné terčové střelby z předovek. V historické lovecké podobě měl lovec nabito a jednou vystřelil. Pak měl dost času na další přípravu a vše musel mít u sebe (tedy co nejméně a nejlehčí). Po ráně vyfoukl hlaveň a poté nabíjel nabijákem " z pušky". A ruku si neprostřelil! Vojáci měli střely v takovém provedení, že daný průměr šel nabít zpočátku celkem volně, to se každou ranou zhoršovalo, ale moc ran vystřelit před nasazením bodáku a útoku nestačil! Stačí to takto?
Asi ta nepotesim,ale asi nestaci..pretoze si kazdy spievame o inom..je mi jasne ze vtedajsi lovci nelovili v zoologickej zahrade a vojaci v bitke kde sa vecsina z nich postala a posrala(s prepacenim) neriesili ukrizovanu ruku ked mohol dostat gulku medzi oci,alebo mu delova gula odrazila hlavu a tym dalsim za nim takisto..ja som sa pytal ako riesite nabijanie vy..pretoze na strelnici som schopny dat slusne mnozstvo olova do matky zeme a po zhotoveni pripravkov,ktore som si sam navrhol a zhotovil to bude este viac..preto ma tato tema zujima..
Ehmm..pokial som tiez skatulkovany ako clen tejto skupiny,tak chcem docasne ctihodnosti upovedomit o tom,ze:nemam problem s citanim pretoze za svoj zivot mam precitanych viac ako 1000 knih,od baskirskych a turkmenskych rozpravok v siedmich rokoch ,cez bitku pri arcolskom moste az po Ludvika Svobodu..osobne som tieto stranky cital este pred kupou predovky..Igrlik píše:Tie dôvody sú jasné - vlákno má nejakých 331 stránok - kto by sa tým prehrýzal. Tak sa primitívne na drzovku spýtam... a snáď mi niekto odpovie, alebo ma odkáže inam, alebo mi napovie, že všetko je v tom vlákne...Jim píše:... že někteří tazatelé z mě nepochopitelných důvodů si nepřečtou od začátku vlákno a chtějí vše polopatě naservírovat, i když je to mnohokrát popsáno.
...
A ono je to tam fakt všetko skoro 10x zopakované a vlákno má za chvíľu 430 stránok a potom 530 stránok práve kvôli takýmto otázkam 10x zodpovedaným... a pri niektorých otázkach by stačilo zapojiť vlastný rozum a pýtajúci sa by na tú otázku dokázal zodpovedať sám. LEN SA MU NECHCE. Alebo nemá čo by zapojil? Alebo to má, ale nevie používať???
A teraz troska konstruktivne..toto vlakno ma 330 stranok..ak chce najst citatel odpoved na otazku,pricom nema ale vobec istotu ze ju najde tak musi prelistovat vsetko,dokonca aj polovicu tem tykajucich sa inlajniek..nieje to tak celkom chyba novacika citatela ked musi citat xy stranok o tom ako nejde vykrutit zapeceny dnovy sroub u inlajnky,ked striela z klasiky a chce vediet jedno info o nabijaku,flastru,ci mazaniu..mrknite sa na forum lukostrelec..je tam 10 krat toho viac o lukoch a kusiach ako tu..viete si predstavit ze by to bolo vsetko zjednotene?v jednom tyzdni riesim spin sipov tak citam vsetko,o par mesiacov mam problem s tetivou.tak zase..a potom zase nieco..pokial teda viec clovek nedisponuje elektrn.pametovymi modulmi tak ma bohuzial,ale v niektorych pripadoch aj chvalabohu tendenciu zabudat..