Kr?tk? na velk? vzd?lenosti

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 03 dub 2007 21:07

Bejt to havran, vrany by mi jiste daly par facek.... :lol:
Pekna sedivka. Sedel jsem akorat na posedu a srnci mi sehnal nejakej debil se psem...zajimavy na tom bylo to, ze když jsem zvednul flintu, vrana poodlitla a sedla do oraniste. Myslela si, že je dost daleko.

Arnie

Příspěvek od Arnie » 03 dub 2007 21:31

Hmm, tak kdyz uz takhle strilis po zviratech tak si toho debila se psem mel odehnat "mysliveckou vychovnou", ne? :evil:
Ja se moc tesim az mi nejakej takovej panacek v zelenym nabidne podobnou zaminku si ho vychutnat :twisted:
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 03 dub 2007 21:39

Proč hned tak zpruzeně? Nestřílím po lidech, nejsem magor. A to ani výchovně. Nějakej blb se psem na volno. Když jdu vyvencit pejska, vezmu ho na volny prostranstvi a ne tam, kam chodi navecer kolem triceti kusu srnciho.
Chovam se obvykle rozumne a snazim se v klidu vysvetlit pejskařům zásady slušnýho chování.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 03 dub 2007 21:40

Arnie:
Hele ty vychutnavaci... nech toho zase.

Jinak nejdal jsem z "pistole" zvane SA61 strilel na vojne na 150m :D
Ty figury se sem tam trefit daly.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 03 dub 2007 21:50

Viděl jsem bývalého důstojníka, který skládal na 50m malé poppery s pistolí vz.52. Popper kulatý, cca 30cm průměr. Opravdu jsem to obdivoval, já jsem se s dvaapadesátkou nikdy pořádně nesžil, vždycky jsem měl omlácenou ruku od lučíku.
Fantan
Odborník na zbraně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fantan » 04 dub 2007 02:03

Andy píše: Jinak nejdal jsem z "pistole" zvane SA61 strilel na vojne na 150m :D
Ty figury se sem tam trefit daly.
Tak to tě obdivuju. Střílel jsem škorpíka 3x20 na 50 m (tedy s opěrkou) - terč 135 (ležící s kruhy) - a poměrně dobře, nic jiného mi nezbývalo, měl jsem dost let těžký "tenisák" a neudržel jsem pistoli v ruce. Škorpík byl velice přesný, ale jako pistole blbě zaúhlená rukojeť - hrozně to vyvracelo ruku, člověk musel mít betonové zápěstí. Jako pistole na 150 m - tedy klobouk dolů, to bych si netroufl ani s opěrkou (a to nějakou tu "stovku" mám za sebou). To už by byl problém přes tu mouchu vůbec zjistit, kde je terč! Nehledě na potřebné převýšení - psal jsem o tom experimentu se stojící figurou na 150 m s ČZ 50.
No a Waltřík je to samý!
Těch historek by bylo... :D Bavil jsem se tím na trochu solidní úrovni (MS) cca od 1974 do 1992 a to člověk zažije špeků - vlastních průšvihů i potěšení.
Třeba ty asfaltové holuby. Prvně jsem to viděl na I. ročníku Plzeňského revolveru na Košutce jako vloženou soutěž pro ukrácení volného času. Betonový panel, za ním váhy, na každém rameni závěs s holubem, 25 m. Na prkně dva revolvery ZKR 590 Grand 22 LR. Střílel se 16 členný pavouk, za start 5.-Kčs, počet startů (pavouků) neomezený. Na HOP zvednout a trefit toho holuba. Ten se zvedl a soupeřův klesl za ten panel. To bylo srandy! Vítězové pavouků šli pak do "finálového" pavouka a vítěz bral všechno - a to byly tenkrát sakra pěkné peníze!
V dalších ročnících bylo možno použít vlastní zbraň a to už tolik srandy nebylo - trefa byla jasná a šlo vlastně jen o čas. Ale s těma cizíma zbraněma s "kozí nožkou" - jo, to byla psina!
Házely se šipky, taky se střílelo z kuše - já musel střílet vkleče, protože ve stoje se mi šipky zabodávaly do prkenné horní zábrany - skleničky jsem tenkrát vystřílel.
Jednou jsem z prvních 5 ran služebkou udělal krásný "pětilístek v centrovce. "Dloubl" jsem si do souseda, jak to umím, a dalších 5 byly "osmy", rozházené po terči.
Nebo ty špeky, co se dělaly při rozstřelech! V nástřelu vynechané rány, nebo "krtci", v položkách změny tempa - 4 rány za 1,8 až 2 sec., pátá za 2,7 a méně zkušený soupeř (zvyklý už na pořadí ran "bum"...."bum") měl "štrajchšus"! Jednou jsme to takhle na sebe vzájemně zkoušeli a po první serii (předtím nástřel) soupeř vykoukl a povídá: "ty jsi, koukám, taky pěkná svině, co?"
Rozhodčí hlásí figuru jednomu reprezentantovi: "3x10, 2x nula!" Ze štandu rozverně: "Neberu, vyndat figuru, je to 50!" No samo, byla!
Jo, byly to krásný časy, když to šlo člověku skoro samo!
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 04 dub 2007 08:33

Fantan:
Rekl jsem sem tam... ne ze sem je trefoval jako na bezicim pase.
Z leze s operkou asi kazda druha az treti.

Ze stoje bez operky obouruc tak kazda ctvrta.

Nikomu nemusim vysvetlovat, kam se muselo mirit aby to tam padlo... sice to ma stavitelne hledi... ale ten muj se tam i pres to nechtel trefit. Musel jsem mirit tak 1figuru nad.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 05 dub 2007 20:09

to Fantan:

Ta krásná blbost s váhama a holoubkama se mi vážně líbí...:-))))
Já snad zkusím něco takovýho vyrobit. Neměl bys náhodou v rukávu pár dalších tipů na netradiční disciplíny?
Stanislav Lukš

Příspěvek od Stanislav Lukš » 05 dub 2007 20:27

S CZ 52 jsem střílel na 25 m a vždycky jsem mířil mírně nad, aby ,,to pasovalo". Pak z hecu (kolega CZ 52 pojmenoval ,,medvědobijka" ... měl jsem na gymplu přezdívku ,,Nasraný medvěd") na 50 m do pneumatik. A sedělo to přesně !
Jinak ve vojenské příručce k CZ 52 se zmiňuje do 50 m vzdálenosti běžně, ale myslím, že konkrétně tahle pistole má na víc.
Standa
shai_than

Příspěvek od shai_than » 05 dub 2007 21:06

ano ano, cz52 můžeme směle označit za český desert eagle. a nedělám si srandu.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 05 dub 2007 21:19

U CZ vz.52 je hlavně interesantní ten náboj 7.62x25, jinak je to hroznej kopáč... :D Nicméně, standardní kevlarovou přilbu NATO prohučí jak nic...

Mrkněte:
http://www.theboxotruth.com/docs/edu25.htm
DOKTOR

Příspěvek od DOKTOR » 07 dub 2007 14:34

Fakt mě hodně překvapuje že se tu najdou lidi kteří střelbu z jednorané malorážky na 50metrů považují za střelbu na VELKÉ vzdálenosti. Vždyť to byla normální olimpijská disciplína! Siuletoví střelci střílí z malorážkové pistole nebo i revolveru na 25 až 100m, beran na 100m je větší než A4, ale menší než A3 (přesné rozměry si nepamatuji) a střílel jsem to stařičkou MC-55, a ani revolveráři neměli své zbraně nijak specialně upraveny. "Polní" -v podstatě služební pistole to střílí na tytéž vzdálenosti jen na trochu jiné terče. Sportovní speciály střílí na 50 až 200m- v případě revolverů to jsou běžné sériové zbraně (sice ty nejsilnější, ale pořád jen sériovka)-na 50m je slepice v životní velikosti, na 150m je krůta v životní velikosti. na 200m beran rozměrů 60x80cm(odhad). Tady už se dá mluvit o střelbě na větší vzdálenosti. Osobně bych považoval za střelbu na velké vzdálenosti u služební pistole (a malorážky) 100 a více metrů, u speciálů alespoň 150, spíše však více než 200m. Co se týká úspěšnosti- tak průměrný siuletový střelec trefuje zhruba 3x z 5možných.
Fantan
Odborník na zbraně
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fantan » 10 dub 2007 22:09

No doktore, tak to jsi trochu přehnal!
Že se malorážka střílí na 50 m, to není nic nového, ale tvrdit, že běžná služební pistole je použitelná na 100 m je už dost odvážné tvrzení.
Ne, že by tam nedostřelila, ale normální miřidla není možno na takovou vzdálenost nastřelit, takže přinejmenším musíš mít možnost tuto regulaci provést. Pomocí přenášení totiž míříš značně "nad", takže ten terč nevidíš. Pistole (i pušky) se střílejí nikoli z "volné ruky" (to ani ta malorážka), ale s oporou, používají se i dost zajímavé polohy (leh na zádech atd.) a mám pocit, že i optika a ani střelivo není běžná 22LR, která by "zvířátko" neporazila, ale obvykle výkonnější.
Navíc u nás není moc střelnic, kde je taková vzdálenost k dispozici - myslím Holešov, Kněžmost, Poříčany a Maxičky.
Nicméně sám jsem na takovém závodě nikdy nebyl, musel bych se na to poptat (nebo si najít příslušné stránky).
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !
Lugerman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugerman » 11 dub 2007 12:31

No střílel jsem celkem běžně ze 75 compact na nekrytě ležící figuru na 50 metrů. To by celkem šlo, udělal jsem na deset ran nějakých 75,76. Maximum bylo asi 80.
Ale obávám se, že z běžné služební pistole na sto metrů a více jak píše doktor bych trefil tak nejspíš prd. A to mi to celkem jde. :oops:
Si vis pacem, para bellum.
DOKTOR

Příspěvek od DOKTOR » 11 dub 2007 15:53

Uděláte nejlíp když se podíváte do pravidel!
Speciálně pro kategorii FPP -polní pistole production se vyžaduje střelba v stoje a je zde dané omezení:"paže ruky držící zbraň , od zápěstí porameno, se nesmí dotýkat jiné čáísti těla" (jinak je poloha VSTOJE libovolná) Zbraň production-"byla vyrobena v počtu nejméně 100ks... JE VYBAVENA MECHANICKÝMI MÍŘIDLY. Rukojeť musí být konvečního typu..." Obecně se to střílí hlavně revolvery- protože mají delší hlavně (pistole s 8" a delší hlavní moc nejsou), ale testovala se na to např pistole ULTRAMATIC (WOLF).
Netvrdil jsem a netvrdím, že se to běžně střílí pětasedmou nebo ČZ52, ale že pro "krátkou" to nejsou zas tak "velké" vzdálenosti- sériový revolver(se sériovou municí) a VE STOJE ! na takovou vzdálenost běžne dosáhne a tudíž to není nijak zvlášť sportovní výkon. A tudíž takové vzdálenosti by neměly být tématem tohoto téma.(když je to běžná sportovní disciplína)
To by právě bylo v případě, že by to někdo zvládal běžnou služební zbraní, nebo speciály střílel ještě dál... (jak jsem psal)
Odpovědět