Alexxxus píše: ... Ve sbírce mám nějaké flobertky (chicht) vždy ocel popřípadě třískově obráběná slitina hliníku .... má to výhodu dá se opravit povrchovka...
Pro flobertkové revolvery s těmi jejich směšnými výkony 7,5J by pro konstrukci rámu z hlediska pevnosti bohatě stačily tvrzené hliníkové slitiny - dural. Ale ponechme to raději odborníkům...
U nás se používají některé typy zinkové slitiny - patrně
ZAMAK 2 (pevnost v tahu 397 MPa). Ovšem stěžejní zbraňové díly - hlaveň a válec s nábojovými komorami však jsou v těchto případech vždy ocelové, s mnohonásobně navýšeným koeficientem bezpečnosti.
Ovšem nestačil jsem se divit co skrývalo masívní zinkové hlavňové pouzdro mého nového Turka – flobertového revolveru ZORAKI R1, když z něj vykoukla tenkostěnná ocelová trubička, neuvěřitelné tenoučká jako brčko od limonády. Má sice drážkování, ale ani s ocelovou hlavní se stěnou tl. pouhých 0,8-0,9 mm nejsou žádné žerty…
Dost mne to vyděsilo, ale posléze jsem zjistil, že podobné řešení s tenkostěnnou hlavní používá též malorážkový klon pistole
Walther - Colt 1911 Gold Cup, 22LR.... Konstrukční díly této pistole jsou až na pár výjimek kupodivu také ze slitin hliníku….
Ocelová hlaveň pro náboje 22LR s výkonem 130J má stěny tl. cca 1,2 mm. Je však také zasunuta do ochranného tlustostěnného pouzdra. …
http://www.cover72.net/zbrojnice/1911_22.htm