P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Fandaks
Odborník na zbraně
Re: Předovky

Příspěvek od Fandaks » 07 kvě 2016 14:37

Všeobecně se dá říct, že úzká pole a široké a hlubší drážky jsou nejvhodnější pro kouli s flastrem. Pro válcové střely jsou vhodnější širší pole, méně drážek a hlavně mělké drážky.
Přílohy
koule a flastr.jpg
válcové střely.jpg
ústí .50 cal..jpg

Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 07 kvě 2016 17:47

http://martynzrx.rajce.idnes.cz/Vyvrt/
To je vyvrt DP Frontier, stoupani 1:48.
Je vhodny pro kouli s flastrem? Hloubka drazky je podle posuvky 0,15mm.
Na zvířata nestřílím, masa jsou plne obchody.
Jsou jine způsoby jak dokázat, že jsem člověk.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 07 kvě 2016 19:01

Určitě z této hlavně můžeš střílet koule s flastrem i válce jako je Real nebo Minie. Stoupání 1:48" je univerzální a tedy dobré pro oba typy střel.
Pokud by byla hloubka drážek větší, např. 0,3mm nebo víc, tak už by to bylo dobré jen pro kouli.
John Taffin
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 07 kvě 2016 19:55

Kule mi z toho chodi jaks-taks.
Myslel jsem si totiz, ze uzke drazky by byly pro kuli vhodnejsi, pro valec zase naopak. Uzke pole se do projektilu zarizne a nestrhne se, kdezto siroke je vlastne jakoby vice podobne hladke hlavni a flastr uzke a melke drazky dotesni.
Je to proste o tom, ze nevim jake kleste koupit. Asi koupim kulicku .445 a kombinaci kulicky a Realu .440 od Lee. To me financne nezrujnuje. Jeste mam pistoli Ardesa Kentucky .45, ta ma zase dost uzka pole a siroke drazky.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 07 kvě 2016 20:54

Nákup kokily od LEE je dobrá myšlenka. Snadno zjistíš ze které hlavně bude dobře trefovat Real protože budeš měnit jen dávku prachu. Na mazání u Realu zase tak moc nezáleží i proto že to namaže kde jaká vazelína nebo jiný tuk. Budeš ovšem hledat tuk který se nenapéká na stěny hlavně a tomu nejvíc odpovídá obyčejný lůj + olej který ho trochu změkčí. Třeba ricinový olej. Hustota směsi bude záležet na teplotním období, tak aby se s tou mazací směsí dobře pracovalo.

U koule s flastrem jsou široké drážky důležité protože se do nich musí nacpat ten flastr. U této kombinace si pak může střelec dovolit tlustší flastr a ten se nebude propalovat, prořezávat a vydrží i větší dávku prachu. Úzká pole dokážou flastr dobře zmáčknout, flastr se otiskne do koule a jsou po zápalu prachu dobře vedeny v hlavni. Prostě se nestrhnou ani s větší prachovou dávkou. Je potřeba si dobře vybrat tkaninu na flastry, na tom hodně záleží. Musí to být pouze čistá bavlna bez umělohmotných vláken. Mazání je trochu náročnější, ale i tady je dobrý lůj s olejem, jen trochu řidší konzistence aby se směs dobře vsákla do tkaniny.
John Taffin
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 07 kvě 2016 21:07

Otisk flastru nemusí být extrémní, ale měl by na kouli být. Mazání na flastry je velké množství, dokonce funguje dobře i flastr nasliněný podržený na chvíli v ústech.
Přílohy
otisk flastru.jpg
John Taffin
Jim

Příspěvek od Jim » 07 kvě 2016 22:29

Pro Damilla:
Takto vypadají dobře odlité Realy.
Přílohy
Dobré REALY JIM.JPG
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
zbojnikjurko

Příspěvek od zbojnikjurko » 07 kvě 2016 23:18

Zdravím všetkých. Vidím,(resp. čítam), že tu prebieha aj diskusia vo veci kvality streliva a k tomu si dovolím vzniesť i ja dotaz. Aký máte názor na kvalita streliva od Aresu. Teraz používam iba jejich kule 0.445 a 0,454 do pištolky Hawky IVS(1:48 a trochu netypická 12 drážková hlaveň). S iným výrobcom som to zatiaľ nemal možnosť konfrontovať a moj názor je tak povediac v neutrálnej polohe. Ešte ma napadlo skusiť do uvedenej pištole ogivály od Great gun určené do derringra kalibru 0.45. Mohlo by to jakeš takež fungovať?
Znipper

Příspěvek od Znipper » 08 kvě 2016 09:48

Mohlo, vyvrt 1:48 je univerzal, len budes asi hladat navazku a mazanie pre ogival. Mal som strely od ARESu ale .50 ogivaly a zdalo sa mi, ze su z tvrdsieho olova. Skus do tych tvojich rypnut nehtom ;-) a zistis ci mas ciste makke olovo. No a neskor si asi zacnes odlievat :D svoje :-D
zbojnikjurko

Příspěvek od zbojnikjurko » 08 kvě 2016 10:14

Ďakujem za info.
Damillo

Příspěvek od Damillo » 08 kvě 2016 10:58

Kluci díky za informace, jak budu ty střely držet v ruce, tak je nafotím. No snad jsem nákupem přes net neudělal chybu. Není tu někdo z Liberce, kdo by jezdil na střelnici do Hodkovic? V okolí Liberce vím ještě o střelnici v Jabloném, jinak asi nic...
Kentucky Rifle (DP) model S.213, cal.45, nějaké ty nože, bojový tomahawk, atd...
Damillo

Příspěvek od Damillo » 08 kvě 2016 12:02

to Marťyn: Když koukám na ty obrázky, řekl bych, že lauf budeme mít asi stejnej, nebo hodně podobnej. Jak se ti střílí z Frontiera? Ta puška se mi moc líbí. Pro mě má jedinou vadu, lícnici. Já jsem totiž levák a tak koukám po puškách buď přímo pro leváka, nebo s pažbou bez lícnice. Ale Frontier se dá sehnat i jako stavebnice, tam by pak nemusel být až takový problém tu lícnici odstranit...
Kentucky Rifle (DP) model S.213, cal.45, nějaké ty nože, bojový tomahawk, atd...
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 08 kvě 2016 12:06

Test otisku flastru jsem uz delal, v polich mam pekne citelny otisk. Zkousel jsem .440 a monterkovinu 0,5mm, dost tezko to slo pres usti, ale pak dolu dobre. Dal .445 a flastr 0,3mm, nabijelo se to lehceji, bohuzel flastry byly po vystrelu natrzene. Soustrel se stejnou navazkou 1,8g byl skoro stejny. Zalestil jsem usti a uvidim. Bohuzel to dneska nestihnu vyzkouset, takze snad pristi tyden. Mazani se da rict, ze mam diky zkusenemu kolegovi vyresene, jsem schopny bez cisteni vystrelit 50 ran. Jestli je mozne vic nevim, jel jsem potom domu. :D
Flastry:
http://martynzrx.rajce.idnes.cz/Flastry/
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 08 kvě 2016 12:13

Damillo: Ta licnice je opravdu pro pravaka a diky ni se velice prijemne prilicuje. Pokud prilicujes z druhe strany, bude to asi stejne jako u Kentucky, ktera ji nema. Kazdopadne bych ji neodstranoval, protoze Ti nebude nijak zavazet.
Ano, hlaven bude asi stejna, protoze jsou to pusky od stejneho vyrobce a v podobne cenove hladine. Muj Frontier je ve verzi carbine, takze hlaven ma 720mm a cela puska 1130mm. Nejsem nijak dlouhan, takze jsem mel obavy z nabijeni u Frontiera v plne delce, tj. tusim 1450mm. :D
Taky jsem ji kupoval jako stavebnici.
Damillo

Příspěvek od Damillo » 08 kvě 2016 12:47

to Marťyn: Na já mám 186, Kentucky má lauf 35", tj 900mm, celková délka je cca 1270 a připadá mi malá :) Ale 1450mm, to je 17 čísel navrh, budu se na ní muset mrknout :-D Vždycky když vidím předovku, vybaví se mi obrázky z filmů, kdy se frajer opře o pušku a lauf má těsně pod bradou :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jo, jsou to krásný věci.
Odpovědět