P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Stačit to bude určitě. Máš SZ.
Re: Předovky
fr.sagitarius- omlouvám se a podotýkám, že to bylo v dobách před r. 1996 kdy perkusní revolvery byly volně k nabytí a získat zbrojní průkaz na krátkou kulovou bez ,,řádného" důvodu (nebo protekce) téměř nemožné.
-
Ahoj chlapci, tak som sa po nejakom mesiaci študovania predoviek stal majiteľom pištole Imvestarm Hawken cal. 045. Má to stúpanie 1:48 a 12 drážkovú hlaveň, dlhú 8 palcov. Majiteľov tejto značky je poskromno, na fórach sa takmer nevyskytujú. Skúste sa so mnou podeliť o svoje zážitky a výskumy s touto zbraňou. Včera som to bol prevetrať na strelnici, celkom 26 rán. Mazanie som zvolil asi dobré, ani po 15 ranách nebolo potrebné nejaké čistenie. Navážky som skúšal 1.3 a 1.5 gramu s guľou 0.445 na flastri, alebo 0,454 natvrdo na filcovej masnej ucpávke hrúbky 6-8 mm. Veľké rozdiely som nevypozoroval, všetko mi to na 25 m do pištolového terča padalo dole na 1 až 3 o pol šiestej. Neviem , či som to strhával, alebo je problém s mieridlami. Na to sa zamerám nabudúce. Toto bol moj začiatok a zoznámenie sa zo zbraňou. Ináč šupy riadne, na strelnici konštatovali, že je to poriadny kanón. Pán v boxe opodiaľ pálil z cz 75 a jeho nástrel nebol lepší od mojho, čož ma potešilo:-). Tak zase nabudúce a hoďte niečo o tejto zbrani do placu. 

Inwestarm hlaveň s 12-ti drážkami je náročná na náboj. Koule 11,30 mm je dobrá volba a je to lepší, jak použít 11,45 mm s tenkým flastrem. Proč. Protože 12 drážek je velký obvod a tenký flastr je napjatý a nevyplní ti drážky dokonale. Proto raději vol kouli 11,30 a jako flastr sepranou modrákovinu 0,30 mm maštěnou lojem s včelím voskem, nebo sádlem a včelím voskem v poměru 3 díly tuku a 1 díl včelího vosku. Můžeš taky položit na ústí hlavně flastr, na něj 1/2 cigaretovýho papírku a teprve pak kouli. Ta silnější modrákovina vyplní drážky, papírek to dotěsní. Klidně můžeš mezi kouli a prach dát jednu nábojnici Dětské krupičky. Zabrání protržení flastru.
Zbraň si opři o něco - pytlík s pískem, nebo si udělaej nějaký podstavec s filcem, aby zbraň seděla pevně. Dávka prachu asi 1,84 gramu Vesuvitu.
Pokud nemáš seprané modráky, sežeň podobnou látku z bavlny a minimálně 2 x ji prožeň pračkou a nakonec vyžehli. Látka musí být měkká. A namaž ji tři dny před střebami. A vymačkej z látky tuk do ubrousku.
Zbraň si opři o něco - pytlík s pískem, nebo si udělaej nějaký podstavec s filcem, aby zbraň seděla pevně. Dávka prachu asi 1,84 gramu Vesuvitu.
Pokud nemáš seprané modráky, sežeň podobnou látku z bavlny a minimálně 2 x ji prožeň pračkou a nakonec vyžehli. Látka musí být měkká. A namaž ji tři dny před střebami. A vymačkej z látky tuk do ubrousku.
-
P. Blecha, ďakujem za reakciu a radu. Skúsim to takto poriešiť a dám vedieť. Všetkým veselú šibačku 

Ted jsem z toho jelen. Je to puska nebo pistole? Predpokladam, ze puska.
Na zvířata nestřílím, masa jsou plne obchody.
Jsou jine způsoby jak dokázat, že jsem člověk.
Hlaveň dlouhá 8" - to je pistole, mrkni na Dave Hawken 410.
LOV 21, TEX Mod.3, SPA CP1M Artemis, S 631 Lux, S 634 + 3-9x42 AO Optisan Cobra, Derringer GG .45 3,5", Buckskinner .45
Zbojnikjurko - není zač děkovat. IWA poskytuje za slušný peníz víc muziky, přinejmenším bývá pažba z ořechu.
Někde na Webu se rozebírá více drážková malorážka a standardní - autor psal, že více drážková hlaveň dává výborné výsledky, ale jen s úzkým výběrem nábojů. Zatímco tradiční čtyř drážková se spokojí s čímkoli, (bráno trochu s nadhledem) Před lety jsem to četl a musel jsem souhlasit, je to podobné. Hawkena s 12 drážkami střílí dokonale přesně jen s dokonale vyladěným nábojem.
Příklady: REAL mně nefungoval. Koule v diametru drážek vyrobená lisováním ložiska do hliníku s ucpávkou WC papíru, blemtancem mazání střílela pěkně. Střela Long-colt o délce 16 mm/11,51 mm šla moooc pěkně. Koule 11,30 mm+sepraná stará modrákovina+1,65gramu Vesuvitu+papírek+krupice chodila hezky. Koule 11,30 mm+hustá zelená bavlněná látka+papírek+1,84 gramu Vesuvitu dávalo soustřel asi 4 cm.
Zatímco tradiční Kentucky s osmi drážkami jsem nastřelil za jedno odpoledne, Hawkena mně připomínala ženskou, co si s chlapem hraje. Jednou byl soustřel 4 cm ve středu, příště se stejným nábojem 8 cm jak z brokovnice.
Někde na Webu se rozebírá více drážková malorážka a standardní - autor psal, že více drážková hlaveň dává výborné výsledky, ale jen s úzkým výběrem nábojů. Zatímco tradiční čtyř drážková se spokojí s čímkoli, (bráno trochu s nadhledem) Před lety jsem to četl a musel jsem souhlasit, je to podobné. Hawkena s 12 drážkami střílí dokonale přesně jen s dokonale vyladěným nábojem.
Příklady: REAL mně nefungoval. Koule v diametru drážek vyrobená lisováním ložiska do hliníku s ucpávkou WC papíru, blemtancem mazání střílela pěkně. Střela Long-colt o délce 16 mm/11,51 mm šla moooc pěkně. Koule 11,30 mm+sepraná stará modrákovina+1,65gramu Vesuvitu+papírek+krupice chodila hezky. Koule 11,30 mm+hustá zelená bavlněná látka+papírek+1,84 gramu Vesuvitu dávalo soustřel asi 4 cm.
Zatímco tradiční Kentucky s osmi drážkami jsem nastřelil za jedno odpoledne, Hawkena mně připomínala ženskou, co si s chlapem hraje. Jednou byl soustřel 4 cm ve středu, příště se stejným nábojem 8 cm jak z brokovnice.
Sorry. Zmatla me ta navazka 1,84g. 

Na zvířata nestřílím, masa jsou plne obchody.
Aha, tak aby nedošlo k omylu - já měl Hawken rifli. Dávka prachu 1,84 je pro pistoli hodně. Tam se to bude pohybovat kolem 1,1 gramu Vesuvitu!!!
Měl jsem na mysli zejména těch 12 drážek, což Jurkovizbojníkovi může dělat problémy. Díky za upozornění.
Měl jsem na mysli zejména těch 12 drážek, což Jurkovizbojníkovi může dělat problémy. Díky za upozornění.
-
Zdravím, je to pistolka IWS a dnovy šrub tvori zúžené miesto s objemom cca 1.3 gramů prachu. Pri menšej navažke budem musiet prázdny priestor vyplnit asi krupicou, že. No nie je navážka 1.1 gramu predsa len trochu málo? No každopádne to po zadovazeni vhodných komponentou budem skusat. Som teda zvedavý ako to bude lietat na 25 m.
Mrkni na stránky třeba Ardessy - myslím, že pro pistole je tam 20 grainů prachu. Což je asi 1,29 gramu. A to je tak akorát.
- fr.sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
Tento příspěvek je sice z roku 2008, ale nedávno jsem objevil, že takové kompletní dokumentace včetně podrobných technických výkresů historických originálů se dají sehnat od člověka, který je sběratelem a zároveň vystudoval technické kreslení, takže to dělá jako koníčka- kopie těch jeho dokumentací nabízí za $30 na pušku a $20 na pistoli. Zatím není seznam dostupných výkresů nijak obsáhlý, ale průběžně na tom pracuje a rozšiřuje. http://www.neahkahnieflintlocks.com/plans.htmlblecha.z píše:....Škoda, že nejsou dostupné dokumenty s výkresy zbraní, příslušenství, rozměry, materiál, povrchová úprava, fotky zámků a opět výkresy. Stejně tak stojí v depozitech tisíce historických zbraní, kde si je člověk může prohlídnout jen z dálky. I tyhle dokumentace by mohly jít mezi milovníky starých kousků, třeba za slušný poplatek.
......
Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
AirmaksArms Katran L-HP .22,
KralArms Puncher Breaker .22,
Hatsan Factor Sniper .22
Hatsan Factor Sniper .22
Zdar, čistě teorieticky kdyby někdo výkresy získal a pod vedením někoho kdo tomu rozumí něco vytvořil, tak stejně musí na zkušebnu. Kolik to stojí a jak se to v praxi dělá? 

Erix
Ať žije vzduchovka, vždyť také patří mezi zbraně!!!
Pistole Tex cal. .177, Slávia 620 cal. .177
Ať žije vzduchovka, vždyť také patří mezi zbraně!!!
Pistole Tex cal. .177, Slávia 620 cal. .177
- fr.sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
Ale nemusí na žádnou zkušebnu. Už se to tu řešilo. Dělám zbraně s využitím koupených tormentovaných hlavní. Teď jsem kupoval další dvě hlavně s tormentací.
Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
Hatsan Factor Sniper .22
Hatsan Factor Sniper .22