V?b?r pu?kohledu na vzduchovku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
jama
Re: Výběr puškohledu na vzduchovku

Příspěvek od jama » 04 led 2016 16:41

Podle mého názoru HW97 není žádný rozbíječ optik. Jistý uživatel fora má Hawke SW pevnou 10x na Prosportu, bez potíží. Já měl na HW97 laciný Sightron SIH, také pár tisíc ran bez potíží. Problém můžou být skutečně levné optiky za pár tisíc s variablem, anebo nešikovně "vytuněná" pružina, co nadmíru kope.

z ho.na bič neupleteš
krouzik

Příspěvek od krouzik » 04 led 2016 17:14

prosím má někdo z kušenostio s tímto?

http://www.zbrane-vzduchovky.cz/puskohl ... -412x50ao/

chtěl bych tím osadit větrovku Hatsan ranger AT-44/10W,a nevím případně doporučte něco v této cenové hladině(tzn. do 2000),vím není to moc ale ted jsem bez peněz a střílet chci
ještě uvažuji o tomto kousku:
http://www.zbrane-vzduchovky.cz/puskohl ... r/#diskuse
tak který je lepší chtěl bych spíš ten podsvícený
Hatsan Bullboss,PCP, 5,5 +10-40x50 EG
Zoraki HP-01 ultra cal.4,5mm+5,5mm+moderátor +kolimátor
CZ 803-4,5mm
Zoraki 925 full auto 9mm
Umarex Morph-4,5mm
SPA-CP1-5,5mm
Walther P 22
SPA PP700 S-A 4,5mm
Teleskopický obušek ESP
Niemals kapitulieren!
JosefRune

Příspěvek od JosefRune » 04 led 2016 19:13

No asi budu muset risknout ten Valiant 10x44 a doufat, že podobonost s Viperem nebude jen náhodná.

Pros a cons z mého hlediska:

Valiant 10x44 SF SIR FBR
+ montáž v ceně (časem se nebráním ocelovým Kozap nebo jednodíl)
+ korekce paralaxy na boku + kolečko v ceně (na závod ne, ale na X terčů různě po zahradě fajn)
+ 5 let záruka
- rozměry komínků

Sightron SIH 4-12X40 AO
- nemá paralaxu na boku
- dodáváno bez montáží
- záruka 2 roky
- je to variable
- osnova duplex
+ váha
+ rozměry
+ předpokládám lepší obraz

Sidewinder Tactical SF 10x42 10x Half MD
+ osnova
- záruka 2 roky
- cena už je výš

Docela me zaráží, že je ten Sightron tak lehký, když je to variable a tudíž bych předpokládal váhu větší.

Má někdo Valianta nebo Viper s velkými komínky v klasickém plastovém kufru? Aby se vešel.

Trochu mám obavu o délku puškohledu, aby nezasahoval nad nabíjecí okénko HWčka. Mám velkou ruku a ještě větší palec, tak abych se vlezl. U žabáka jsem třeba neměl šanci nabíjet Steyr.
ranovak

Příspěvek od ranovak » 04 led 2016 19:48

Viper stále jeden mám, Valiant šel z domu a dva SIH 4-12x40 máme. Takže zkušenosti:

Valiant 10x44: Moc jemná osnova. Na členitějším terči se příliš ztrácí. Při střelbě na papír to nevadí. Hůř čitelná je i při použití puškohledu jako v HFT (i při střelbě na plechovky na vzdálenost 10-40m nepřeostřuji - je to zbytečné a některé puškohledy se změnou paralaxy mění nástřel!). A viděl jsem už dva rozkopané!

Viper 10x44: Osnova tlustší, mohla být o trochu tenčí, ale dobře čitelná. Puškohled je celkem držák i na pružinách (sice vím také o minimálně dvou co to nevydržely, ale na druhou stranu vím o mnohem větším počtu, co jsou na PCP či intenzivně používaných pružinách a stále drží!). Dodávané montáže Optisan mi přijdou docela kvalitní. Do puškohledu je potřeba se naučit koukat, protože jinak dovoluje koukat do něj i docela dost šikmo - na 30m pak není problém mít chybu paralaxy téměř 1 dot). Osnova SCB mi přijde naprosto geniální. V HFT ji ale moc nevyužiji...

A k rozměrům komínků: Viper má přes boční komínky asi 10,5 cm, takže potřebuješ hluboký kufr, aby šel zavřít! Optimálně kufr o hloubce 11 nebo 12cm, jako třeba nabízí (mám od něj právě z tohoto důvodu dva)

SIH 4-12x40 AO HHR: Mám dva kusy ve verzi s krytými komínky a osnovou HHR. Kryté komínky si omylem nerozšteluješ a osnova HHR je na HFT vyhovující. Při zvětšení 9x je první čárka pod křížem cca 1 dot (druhá je o něco víc než 2 doty), takže není problém si vytvořit tahák v nějaké programu a snadno přenášíš záměrný bod. Při nástřelu na 30m ti 40m vychází zhruba na 1 dot, 50m pak na cca 2 doty. Víc jich na vzduchovce nepotřebuji. Na blízko to pak je na 7,5m dva doty a na 10m jeden dot, takže zase jich víc nepotřebuji. Opět paralaxu moc nepoužívám, protože od cca 11m do 42m vidím všechno dostatečně ostře. Osnova je velice dobře čitelná, podle mne má ideální tloušťku. Celkově má puškohled velice čistý a jasný obraz a ve večerním šeru nebo pod mrakem se s ním střílí velice dobře. Mnohem lépe než s vychvalovaným Burrisem, který používám na soutěžní zbrani.
Dnes asi nejlepší kombinace v poměru cena/výkon

A když už jsem nakousnul Burrise, tak bazarový kousek, když se povede sehnat, koupíš za podobné peníze a také není rozhodně špatnou volbou. Je to kvalitní výrobek, na pružinách také prověřený a vyhovují mi i jeho kompaktní rozměry. Má však horší světelnost a příliš jemnou osnovu. Na papír se s ním však střílí velice dobře.

A k nastavování paralaxy: Otáčení přední čočky objektivu je podle mne plynulejší a přesnější. Viper a Valiant jsou bez bočního kola příliš hrubé...
jama

Příspěvek od jama » 05 led 2016 07:44

JosefRune: Jestli je jednou z priorit i hmotnost, přidej do výběru i Deltu Titianium 4-16x42. Je levnější, než Sidewindwer a je to také prověřený držák, navíc s výborným obrazem a křížem mildot.

Jo a ještě jednu věc bych zdůraznil - já měl před časem Prosporta, i HW97 a s dlouhým puškohledem, co zakrývá nabíjecí otvor, bych měl potíž pohodlně vkládat diobolky do komory. I proto jsem tenkrát volil SIH, který je kratší. Ale je tady řada střelců, kterým zakrytí nabíjecího otvoru neva...
z ho.na bič neupleteš
JosefRune

Příspěvek od JosefRune » 05 led 2016 08:25

Moc mě mrzí, že jsem nezačal vybírat trochu dříve. Bral bych Vipera 10x44 SCB. Ostatní alternativy jsou povětšinou výrazně dražší nebo mají jiné nevýhody (hmotnost/délka) nebo tam není mildot. Mám 8J, takže propad bude na větší dálku větší a budu doty potřebovat. Na druhou stranu časem tam možná dám exportní pružinu, tak zase je potřeba aby ta optika byla na silnější pružiny. Taky nesmí zasahovat nad okénku HW77, už takhle s pevnými mířidly se tam s velkými prsty špatně skládám.

Takže když vezmu do úvahy, že chci MD/SCB a jsem omezen délkou a pružino, tak mi zůstává klasická Cobra 3-9x42 AO. Víc jak 6k do toho dávat nechci. Nebo ještě počkám až budou nové Viper modely, tam se mi SCB líbí, navíc budou i MD. Ten Valiant jsem našel srovnání s Viperem a pravdou je, že slabý kříž bude na členitějším pozadí hůře vidět.
jama

Příspěvek od jama » 05 led 2016 09:41

Nerad bych vypadal, jako agent Sightronu, ale SIH se dělá i s mildotem. Kdybych se vracel k pružinovce, pořídil bych ho taky.
z ho.na bič neupleteš
Bakli

Příspěvek od Bakli » 05 led 2016 13:01

Dulezite je nevybirat jen podle recenzi a parametru co jsou k dispozici na internetu. Idealni nekde zajet a do par optik se podivat. On ten viper zase takova slava podle me neni.
Ja mam na HWcku burrise a jsem spokojeny. Cena z druhe ruky 6tis. Je lehky a ma male rozmery, takze se pohodlne nabiji. Obraz ma uchazejici. Kriz mi vubec nevadi. Strilim jak terce tak sklopky.
Jediny co me na nem vadi je klikani. Je takovy gumovy a nekdy se stane, ze reakce na naklikani se projevi az po chvili(muze byt jen u meho kusu).
Pokud je opravdu nezbytny mildot, tak bych volil sightron nebo deltu.
HFT Brno

Tau MK300
ranovak

Příspěvek od ranovak » 05 led 2016 13:58

Bohužel SIH má MD jen u verze TAC (tactical) s nekrytými komínky. Kdyby ji měl u klasické verze s krytými komínky, tak bych minimálně v jednom případě vzal raději verzi MD...
jama

Příspěvek od jama » 05 led 2016 14:34

Ano, jsou sice odkryté, ale zase mají dost slušné "brzdění", takže k nechtěnému pootočení už musí být pořádná rána.
Ale dnes bych dal přednost HHR (na HFT dobré) a krytým komínkům.
z ho.na bič neupleteš
ranovak

Příspěvek od ranovak » 05 led 2016 14:51

no právě že jsem to už u několika lidí viděl, že si i s těmito tuhými komínky během závodu omylem pohnuli, proto o tom píši!
pellerm

Příspěvek od pellerm » 05 led 2016 16:01

Já už bych se valiantu vyhnul pružinovka mi ho rozkopala asi po dvouch krabičkách diabolek.
Smazaný uživatel 6696

Příspěvek od Smazaný uživatel 6696 » 05 led 2016 18:33

Kerosin

Příspěvek od Kerosin » 05 led 2016 19:26

Píšou, že mají skladem, ale nemají - bral jsem od nich poslední kus a prý tento typ s MD už sightron nedělá. Mají poněkud zabržděné stránky.
CP88 Competition CO2 4,5mm
HW77k 5,5mm MATCH + Sightron SIH 4-12/40 AO MD
Barnett Commando 150lb
JosefRune

Příspěvek od JosefRune » 05 led 2016 20:06

Kerosin píše:
Píšou, že mají skladem, ale nemají - bral jsem od nich poslední kus a prý tento typ s MD už sightron nedělá. Mají poněkud zabržděné stránky.
Je to tak, taky už není. A co Mamba lite? Komínky malé, ale zase ta délka. Z jaké vzálenosti se díváte do optiky, cca 8 cm? Že bych si zkusil naslepo založit do ramene a pak změřit, kolik místa mám po nabíjecí okénko.
Odpovědět