DOM?C? V?ROBA PL???OVAN?CH ST?EL

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
RedCrown
Bydliště:Liberecký kraj _____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Re: DOMÁCÍ VÝROBA PLÁŠŤOVANÝCH STŘEL

Příspěvek od RedCrown » 10 led 2014 11:42

jestli můžu doporučit, tak koukni na tohle.
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... YyMsUcWOqW
V mnoha videích se prokousává přesně touhle problematikou. Pro domácího kutila podle mě ideální literatura.

Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví.
ham

Příspěvek od ham » 10 led 2014 13:43

Tyto videa mám už všechny prohlídnutý:-) spíš jestli to někdo z Vás nedělal.
hides

Příspěvek od hides » 10 led 2014 14:06

touto cestou jsem se nedal, ač jsem prvotně studoval i tyto informace, je zde cesta jak říkáš
-z kolečka měděného plechu které se dále tvaruje, vyplní Pb jádrem, atd a dále
- místo nábojnic se používá tenkostěnná měděná trubka průměru cca 8, která se zkracuje, tvaruje, opatřuje Pb jádrem, je toho taky všeho dost na www. Corbins.com. a jiných pododobných fórech, jen to chce trošku chtít.

Je to jednoduché, chce to jen nastudovat, vyhotovit technickou dokumentaci, nechat udělat přípravky a po vylisování jen střílet a střílet. Nic na tom není, ale šel jsem cestou toho, čeho mám pytel- tedy využívám prázdné nbc a ne abych zase musel být závislý na nějakém materiálu který budu muset kupovat, tedy jako tenkostěnnou trubku.
ham

Příspěvek od ham » 10 led 2014 14:50

Ano, z trubek jsem taky některý videa viděl. Napadlo mě třeba použít měděné plechy jako druhotnou surovinu, nevím..
Plechy se dají koupit i nové, nejčastější síly jsem viděl 0,55 a 1mm. Ty už máš nějaké zkušenosti, jak silný plech by byl vhodnější?
Než něco pokazím, nechci moc utratit:-)
hides

Příspěvek od hides » 10 led 2014 17:45

začni cestou nejmenšího odporu. Vem plech 0.5, s tím se ti bude nejlépe pracovat, bude na začátek nejtvárnější a nejpoddajnější. Vyraž kolečko pravděpodobně odpovídající průměru plochy materiálu, jaký budeš na plochu stěny střely potřebovat, nebo je vystřihni. Jeden typ nechej tak, druhý vyžíhej nej nej způsobem třeba pod nějakým plamenem, aby jsi zjistil, jaké vlastnosti to získá a s čím se bude lépe pracovat a co půjde lépe tvarovat. Pokud vyžíháním změkne, tak stejně následným přetvářením zase vytvrdne, neboj. Jestli máš představu jaký tvar střely budeš chtít, vezmi vrták odpovídajícího průměru, ten zbruš do požadovaného tvaru střely a tím na stojanové vrtačce vyvrtej do železného kusu materiálu tímto několik dír požadované délky-tedy délky střely, vznikne ti nějaká jako konečná tvarovací matrice. Samozř. navrtej nějaké i jiné mezidíry jinými vrtáky menších průměrů a tvarů, tzv. mezioperační díry, v kterých postupně budeš přetvarovávat onen měděný kulatý plech, něco ti z toho vznikne, samo tě to tvarově povede a uvidíš , co vznikne. Měla by vzniknout nějaká košilka-plášť střely- takový jako prototyp, aby jsi věděl, jak se postupuje, co to dělá, apod. Mezi tím, , nebo na konci, můžeš z olova do toho vtlačit nějaké jádro, atd, Z nějakých železných kulatinek si udělej protikusy s oválným koncem, potom ostřejším, aby šlo dobře tlačit na materiál. Prostě nahrubo, pokusně, aby jsi zjistil postupově, zda ti to půjde a jak, co z toho vyleze, apod. Kapišto? Je jasné, že hned to nepůjde, ale nějak se začít musí, je to dobrý a jednoduchý začátek k pozdějšímu preciznímu postupu, který se technologickým postupem vychytá k dokonalosti.
slowmac

Příspěvek od slowmac » 27 kvě 2014 15:03

chcel by som sa spýtať na žíhanie materiálu - je materiál po vyžíhaní stabilný? je nejaká doba do ktorej je potrebné vyžíhaný materiál "spracovať", aby sa účinok vyžíhania využil, resp. nestratil? je možné si vyžíhať väčšiu várku vopred a spracovávať ju potom ( o niekoľko dní, týždeň, dva...?)
kersanti

Příspěvek od kersanti » 27 kvě 2014 18:34

Neměj obavu,čas v tomto případě nehraje roli.
hides

Příspěvek od hides » 29 kvě 2014 14:15

po vyžíhání jsem s materiálem pracoval okamžitě, nebo taky ležel i několik měsíců a nikdy jsem nepoznal rozdílu
krouzik

Příspěvek od krouzik » 29 kvě 2014 18:25

to Hides-super moc tě obdivuju a chci se zeptat plánuješ i jiné(např.expanzivní)střelivo?zajímá mě to můžeš i do zpráv pokud nechceš sem přece jenom je to na hranici....
Hatsan Bullboss,PCP, 5,5 +10-40x50 EG
Zoraki HP-01 ultra cal.4,5mm+5,5mm+moderátor +kolimátor
CZ 803-4,5mm
Zoraki 925 full auto 9mm
Umarex Morph-4,5mm
SPA-CP1-5,5mm
Walther P 22
SPA PP700 S-A 4,5mm
Teleskopický obušek ESP
Niemals kapitulieren!
RedCrown
Bydliště:Liberecký kraj _____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

Příspěvek od RedCrown » 29 kvě 2014 23:39

Ahoj. Trochu se vložím. Podle mě není nic na hranici. Buď to je OK, nebo ne. Všechno mezi je buď neznalost nebo chybný způsob výkladu.
Sice nejsem myslivec, ale podle mě myslivci můžou expanzní normálně používat. Argument, že se "přeci jedná o pistolové střelivo", tak např. 9L lze střílet např. z karabiny. Možná se ale pletu. Stejně tak jsou i země, kde se expanzní používat může. Ne všichni jsou omezeni podmínkami ČR.
Např. nechápu, proč se někdo bojí mluvit o tlumičích hluku. Nikde v zákoně jsem neviděl, že se nesmíme na fóru nebo jinak bavit o tlumičích. Podle mě bychom neměli některé věci démonizovat.
Určitě to vůči tobě nemyslím zle, doufám že to tak nevyznělo. Jen jsem tě (i ostatní) spíš chtěl podpořit a nebát se rozvíjet diskuzi. Na druhou stranu bych ale nerad, aby to vyznělo, že někoho nabádám k nelegální činnosti - což rozhodně nedělám.
Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví.
hides

Příspěvek od hides » 30 kvě 2014 01:30

Tento týden jsem zaexperimentoval a ve chvílích volného času jsem se věnoval náboji a střele do náboje 7.62 x 39 do našich Sa-58, tedy TACTICAL 858. Vím, že krmení do těchto našich miláčků je za hubičku opravdu mnoho, ale raději ten svůj, neboť je to opravdu zábavné, nutí to člověka uvažovat a posouvá to duševní soustředěnost a hlavně, ze zásady nekupuji nic, co si mohu udělat sám skoro zadarmo za pár haléřů.
Začal jsem s
A – z neupravené nábojnice 7.65 Br z které jsem vytvořil střelu váhy 7.5 g
B- z neupravené nábojnice 9 Luger lehkou střelu s expanzní dutinkou a o váze 6.5 g
C-z neupravené nábojnice 9 Luger těžší střelu 9 g
E- pro porovnání originál náboj CIP
U Sa 58 jsem kdysi začínal s původní střelou 9.5 g pod D, ovšem vše jsem teď podřídil tomu, že používám „ostřejší prach“, tedy jsem chtěl jít cestou lehčí a rychlejší střely. Nakonec jsem střelu A zavrhl jako nevhodnou vzhledem k její malé délce a ponechal ji pro použití do Sa 24/26. Střela C se mi jeví jako vhodná k rychlejšímuprachu do opakovacích pušek pro náboj osazený lehkou střelou a dále budu experimentovat se střelou B s expanzní dutinkou. Tu jsem nakonec zakápl obyčejným lakem na nehty, aby ji neofukovalo a nevychylovalo z osy a budu se těšit na další experimentování s tímto vzorkem.
Nakonec mi to nedalo a ještě včera / pršelo,že psa by člověk nevyhnal / a v návaznosti na ten „ostřejší prach“ s požadavkem na lehčí a rychlejší střelu , jsem vypiplal asi nejoptimálnější střelu pod F o váze 7.5 g z upravené a zkrácené nábojnice 9 Luger, která se mi také nejvíce k tomuto náboji líbí.
V závěru fotek jsou pod G náboje s různými typy nábojnice berdan s kterými jsem tento týden také experimentoval, viz jiné téma: Jak přebíjet nábojnice se zápalkou berdan. Samonabíjecí funkce u všech prototypů je zachována, zatím nebyl čas na vyzkoušení tohoto střeliva do papíru na potřebnou vzdálenost, to ponechám najednou na později.
Také reaguji k otázce expanzního střeliva –je podle mne rozhodující, jaký náboj v jaké konkrétní zbrani a za jakým účelem používáš, či použiješ, nebo máš nabit. Já zkouším vše, co zákon povoluje a co platná legislativa nezakazuje, je hranice, kde bych již nešel – střely vybušné, s ocelovým jádrem, apod., ač paradoxně na tom nic těžkého není. Z praktického hlediska – k čemu a nač by mi to vlasně bylo?! Na h…o!!!
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
Naposledy upravil(a) hides dne 30 kvě 2014 06:21, celkem upraveno 1 x.
hides

Příspěvek od hides » 30 kvě 2014 01:33

další
Přílohy
4.JPG
5.JPG
6.JPG
hides

Příspěvek od hides » 30 kvě 2014 01:33

další