DOM?C? V?ROBA PL???OVAN?CH ST?EL

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Jim
Re: DOMÁCÍ VÝROBA PLÁŠŤOVANÝCH STŘEL

Příspěvek od Jim » 20 lis 2013 23:43

Vmísím se zase do debaty:
Nemyslím si, že mosaz by ničila vývrt, resp. že by k němu byla nešetrná. Náboje 8x50 Lebel (výroba 30-tá léta minulého století) mají střely komplet tombakové. Jestli je tombak tvrdší jak mosaz nevím, ale tady bych obavy neměl.
Pokud se týká krácení, tak určitě až po kalibraci na příslušný průměr. Zatím nevím jak, aby to bylo smysluplné.
Při kalibrování nábojnic protlačováním ve směru od střely je plášť delší, než naopak. A to docela výrazně.
Zatím se výrobou střel tímto způsobem nezabývám, ale časem, až bude v dílně tepleji, to zkusím.

Času dosti mám, trpělivost musím míti.
hides

Příspěvek od hides » 21 lis 2013 15:22

Red Crown:
nábojnice protláčím vloženým trnem dovnitř nbc, to že vidíš prohlé dno nábojnice dovnitř, vidíš dobře, to vzniká při konečném tváření střely a uzavírání jádra do pláště a při posledním kalibrování vytvořené střely, to již tlačím střelu kalibrem za uvedené dno. To, že vzniká větší otěr na nbc tam, kde není jen stěna, je logické, je tam v průřezu plný materiál, tlaky jsou jiné a dochází k "přemisťování plného materiálu" z většího průměru na menší, někde se to musí projevit. Ale vůbec neměj obavu, že by takto zhuštěný materiál mosazné slitiny nábojnice byl nějak nešetrný k hlavni, či ji nějak více ničil, než jiné pláště na bázi železných slitin. Porovnej jen tvrdost těchto slitin, je zde podstatný rozdíl. Pročítal jsem hodně praktických zkušeností na US forech, kde tohle praktikují celá desetiletí od konce II.WW a s negativním posudkem jsem se nesetkal. A věřím, vzhledem k jejich pečlivosti v tomto oboru, že by v negativním případě touto cestou nikdy nešli.
Forum je od toho, aby se diskutovalo, sdílely informace, to je to, o čem jsem psal já sám na začátku a nabádal vás ostatní, aby se někdo konečně přidal a zkusil to. Jsem rád, že jsou zde již nějaké pokusy a dokonce i fotky z tohoto. Nejsem uzavřený a nesdílný Je s podivem, že mi někteří z Vás píšete soukromě, mimo forum a konzultujete se mnou právě tohle domácí tváření střel do kterého jste se konečně pustili, kdy Vám z praxe radou pomůžu, vysvětlím, jen o tom prostě nepíšete a nedáváte zde svoje fotky a podněty z vlastního zkoušení, jako by jste se styděli, nebo měli nějakou obavu co na to řeknou jiní. Přitom není zač.. To není výčitka, ba naopak, ale jen to pak vypadá, že záměrně nechci nic říci. Klidně a rád pomůžu, ale nechtějte, jako Jim na začátku, že zde dám výkresovou dokumentaci něčeho, co jsem ve zcela odlišné a univerzální technologii, vymyslel, vždyť je z čeho vycházet.

Ještě k tématu, krátím nábojnice před tvářením proto, že mi to technologicky takhle lépe vyhovuje a také proto, že ne všechny nábojnice jsou od jednoho výrobce, mají stejnou tloušťku materiálu a vnitřního radiusu u dna nábojnice a tudíž když ji kalibruji, probíhá přemisťování materiálu tedy u každého výrobce trošku jinak a tudíž i váha a těžiště je jiné, když je nezformátovaná a zkrátím ji, tak je konstantnější, tuhle odchylku jaksi odbourám a také když nábojnici formátuji / protláčím/ , vzniká zde menší odpor , neboť je prostě pracovní délka plochy kratší. Tak.

A už tu všichni, co mi píšete, taky konečně dejte ty svoje fotky z pokusné domácí výroby střel, ať se to tu rozjede. Je to fakt stejný relax, jako při střelbě samotné a hlavně, je to levnější, obzvlášť u puškového střeliva !!!
Naposledy upravil(a) hides dne 21 lis 2013 17:01, celkem upraveno 1 x.
RedCrown
Bydliště:Liberecký kraj _____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

Příspěvek od RedCrown » 21 lis 2013 16:46

hides píše:Red Crown:
a také když nábojnici formátuji / protláčím/ , vzniká zde menší odpor , neboť je prostě pracovní délka plochy kratší.
Já myslím, že ten konec nábojnice je z hlediska odporu poměrně zanedbatelný. Nesrovnatelně největší síla mě vzniká u patky. Ten konec už je jen ocásek, který není z hlediska sil nevýznamný. Úplně nerozumím argumentu, proč to krátit před kalibrací. Ale pokud ti to tak vyhovuje, tak proč ne.

K opotřebení hlavně:
Já myslím, že se na řeči obecné veřejnosti moc nedá spoléhat. Někteří říkají, že magnetizující v žádném případně, že železo ošoupává hlaveň,.... Ale v podstatě jsem zatím nikde neviděl hmatatelný dokaz toho, že by se povrchová vrstva tombaku u Fe+CuZn10 střel prodřela. Pokud se to neprokáže, tak NENÍ v podstatě důvod těmto střelám přisuzovat větší opotřebení hlavně.
Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví.
hides

Příspěvek od hides » 21 lis 2013 17:07

Technologicky mi to vyhovuje tak, jak jsem uvedl, i z těch jiných důvodů.
Píšeš:
- že by se povrchová vrstva tombaku u Fe+CuZn10 střel prodřela. Pokud se to neprokáže, tak NENÍ v podstatě důvod těmto střelám přisuzovat větší opotřebení hlavně.

- to je možné, ale mosazný plášť střely k ní bude vždy určitě šetrnější, kdy to je jeden z dalších pozitiv domácího přebíjení způsobem přeformátování prázdných nábojnic.
RedCrown
Bydliště:Liberecký kraj _____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

Příspěvek od RedCrown » 21 lis 2013 17:36

no já bych to s takovou jistotou netvrdil. U nbc se jedná zpravidla o CuZn30, u magnetických to je zpravidla CuZn10. Ten tombak plátovaný na oceli bude mít podle mě lepší kluzné vlastnosti, než mosaz s větším obsahem zinku. Je to ale pouze můj názor.
Určitou - podle mě rozhodně nezanedbatelnou - roli hraje deformační odpor onoho pláště. Samotný stykový kov může mít sice lepší kluzné vlastnosti, ale z fyziky víme, že třecí síla je závislá nejen na součiniteli tření, ale i na normálné síle - v tomto případě deformační odpor pláště, obecně střely. Podle mě by pro objektivní posouzení bylo potřeba změřit sílu na protlačení střely laufem. Až budu mít čas, tak asi zkusím. Pokud se v úvaze pletu, klidně mě opravte.
hides

Příspěvek od hides » 21 lis 2013 18:13

je to vše, co píšeš, možné, ale v tomto případě mi to je osobně zcela jedno. Říkám, pokud by byly problémy, už by se o nich na US foru vědělo, neřeším, střílím.
Ale zcela určitě by ono samostatné prozkoumání onoho deformačního odporu stálo za odbornou zkoušku, či nějaký experiment s měřeným výstupem veličin, apod.
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 21 lis 2013 18:28

já jsem to neřešil ve vztahu k použití nbc. Spíš jen že se to s těmi magnetizujícími a nemagnetizujícími omílá stále dokola a pořád to je "jedna paní povídala", "já si myslím",..... Spíše se to do tohohle vlákna přikradlo v souvislosti se silným dnem nábojnice a tudíš možná větším deformačním odporem.
Já střílím železné a taky to neřeším, střílím,....
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 23 lis 2013 18:40

hides píše:obyčejná kyselina citronová za 10,-Kč. Stačí do velké sklenice od okurek velkou lžíci, jen trošku teplé vody a krouživě třepat, potom opláchnout vodou s jarem.
Hidesi, chtěl bych se zeptat, jestli ty žíhané nábojnice ještě dolešťuješ po kys. citrónové, nebo to je opravdu jen namočené.
Já jsem je hodil do vibračky jak dělám nábojnice, používám dva kompoundy, keramická tělíska, nábojnice normálně paráda, ale ty žíhané moc pustit nechtějí. žíhal jsem je propanem do světle červené, dochlazeno na vzduchu.
Nevím proč to nejde, jestli je to tlustá vrstva oxidu od žíhání, nebo problém praní.
moje nábojnice vypadají takhle, ale žíhané tahle nejdou.
Obrázek
Naposledy upravil(a) RedCrown dne 23 lis 2013 19:40, celkem upraveno 1 x.
chramst

Příspěvek od chramst » 23 lis 2013 19:34

Ty jsou krásnější jako nové. Já se s tím nikdy nepáral, jen vypral ve vodě s jarem, nebo co bylo po ruce. Hlavně ať není hrubá nečistota a už se přebijí...
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 23 lis 2013 19:38

jasně, já se s tím taky moc nepárám. Hodím 800ks do DIY vibračky a po 2 hod. je propláchnu vodou a usuším. Udělám si prací den a udělám třeba 6tis. nbc. To mám na několik sezón. Jestli nezačnu pořádně střílet, tak budu prát jednou za několik let:)
chramst

Příspěvek od chramst » 24 lis 2013 00:19

No já už toho moc nenastřílím, není čas, moc jiné práce a roky se nějak vrší. Tak třikrát-čtyřikrát do roka a to mám klíče od střelnice a pokaždé vemu něco jiného. Poslední dobou černopraché.
hides

Příspěvek od hides » 24 lis 2013 21:11

Red Crown:
nábojnice vložím do sklenice od okurek, viz foto, dám horkou vodu, ale jen málo!!!!!, kyselinu citronovou, do sklenice nasypu žíhané nábojnice a začnu protřepávat a třepat , aby se převalovaly a neplavaly, po 3-4 minutách vysypu do starého froté ručníku, vezmu kartáč co je na fotce, tím prohřebelcuju nábojnice vysypané do ručníku cca 2 minuty, propláchnu vodou a výsledek je vidět na další fotce....nic jiného s tím nedělám?!?!
vždy to pustilo.....škoda, že jsem to nevěděl dřív, mohl jsem nafotit celý postup, teď je zde jen výsledek a sklenice s kartáčem..
Přílohy
1.JPG
2.JPG
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 24 lis 2013 21:18

rozumím. Jen si spíš říkám, jestli u mě nebude problém v žíhání. Ty žíháš do vody, nebo dochlazuješ na vzduchu?
No ještě zkusím tu kyselinu citronovou. Když to ani ta neveme, tak to bude na 100% v tom žíhání.
hides

Příspěvek od hides » 24 lis 2013 21:31

tak jsem zase zkoušel a experimentoval..tentokrát z nábojnic 7.65 Br. kde jsem komponoval střely do Sa 58 a vkládal jádra pro pistolové střely Tokarev a Luger

Na obrázku je

1/ Pb jádro pistolové určené pro střelu Tokarev
2/ prázdná střela bez Pb, váha 4,4 g jako u prázdné nábojnice 9 mm luger
3/ střela s jádrem Tokarev celkové váhy 8 g
4/ střela s jádrem Tokarev celkové váhy 8 g
5/Pb jádro pistolové určené pro střelu Luger
6/7/8/ střela s jádrem Luger celkové váhy 9 g
9/ Pb jádro pistolové orčené pro střelu Tokarev, 7.65 Br. ulité z orig. LEE
10/střela s tímto jádrem celkové váhy 9.5 g - viz příspěvky

na střelách je vidět, jaký vliv má jen váha a objem jádra hmotnost na konečný tvar střely, to zde není promítnuta možnost tvarové změny špičky střely - dutinka, řízená deformace, apod,
Přílohy
3.JPG
4.JPG
5.JPG
hides

Příspěvek od hides » 24 lis 2013 21:32

další
Přílohy
6.JPG
7.JPG
8.JPG