Jen o vzduchovkach

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 04 led 2007 00:21

Add zlamovací vzduchovky a mířená střelba, jediné co se dá říci .... " Nouze naučila Dalibora housti"

Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.

http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
3022

Příspěvek od 3022 » 04 led 2007 00:39

Silencer:
no, ja myslim ze jsme tu dost nestastne nejak zacaly srovnavat nesrovnatelny. Vzal bych to nejak tak bodove a podotknul bych k tomu par takovych vet. Je jasny ze zlamovaci vzduchovka je pro nejakou precizni tercovou strelbu pase - pochybuju ze by s ni dnes nekdo nejakej krajskej prebor VzPu. V zasade neni duvod proc puskohled u zlamovaci flinty nenacpat dopredu, kdyz clovek skutecne bude chtit - technicky se to vyresit da, v tomto neni neprekonatelnej problem. Rozptyl 2mm na 10m a 20cm na 150 metru... z hlediska precize zbrane bych v tom nevidel az takovej rozdil. 3000x napnuti podle me neni nejakej zasadni problem - jak sam rikas je to o tom ze ta flinta neni z nejakych extra materialu. Jiny treba muzou bejt. Ono popravde, spousta tech Slavii tech 3000 strel ani za "celej zivot" nevystreli - tatik ji koupi synkovy, ten s ni jedno leto blbne a pak je dalsich x-let zapomenuta nekde v garazi... a potom zjisti ze jim tam zpuchrelo tesneni a neveda co s tim ji za par supu prodaj v komisi :-) (nerikam ze je to typicky pro ucastniky tohoto fora, tvrdim jen, ze je to tak u spousty vlastniku). Cily myslim ze my dva se zkratka tady nemame proc neschodnout - chtel jsem tu rict hlavne to, ze pro vetsinu "obycejnych lemplu" je i ta obycejna zlamovacka az moc dobra, ze i s ni se da velmi pekne nastrilet a ze je sakra rozdil mezi zlamovaci flintou za 3 tisice a za 20 tisic - a jo, oni se kupodivu i takovyhle delaji a nekteri lide si je radi koupi (byt ne u nas).

Alexxxus: tak tohle bych zase teda nerek. Podle me, pro spoustu lidi je prave ta zlamovacka tou nejlepsi volbou.
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 04 led 2007 04:44

2 3022 Ja to nemysle spatne ze je nouze , mam par znamejch co proste penize radsi nacpou do chlastu nebo do .... to je jedno proste nacpou jinam, sam jsem zacinal na zlamovacce 630, spatna nabyla to ani nahodou, ale nejak jsem cuchnul v roce 87 ke stranove natahovane Haenelce za strasne penize tenkrate a od te doby mne zlamovacka nebere, kratka namerna atd atd, ted co jsem vymazlil svoji byvalou 634 ( teflonove tesneni odlehceny pist nove pero ( nejake magnum ) promazana belzonou s obsahem medi , to chodila pekne, ale proste delalo to kraval kopalo do ramene :oops: Prodal jsem ji no chudinku ...
Sam vzdusi zbiram ... ale 200S je 200S
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.

http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 04 led 2007 10:17

To 3022: Fakt poslední věc kterou k tomu píšu. Jsi strojař a já nevím s jakou přesností jsi zvyklej dělat. Ale vezmi si pitomou jednu desetinu, to je vůle, který si ani nevšimneš, ale přitom třeba u tý S631 tam klidně na tom čepu, nebo na tom dolním kolíku může být. Vezmi si, že to uchycení je 35mm vs 463mm - orientačně. Desetina na 35mm ti na ústí udělá rozdíl 1,3mm :!: což je na 10m 79mm :!: Prostě pevný sestavě se to nemůže rovnat a udělat lámačku, kde bude třeba setinová vůle z takovýho materiálu, který tu vůli udrží po léta používání asi není nemožný, ale bude to nesmírně finančně náročný. Ten výpočet je jen orientační pro ilustraci jak ti maličká chybička v uložení může ovlivnit bod zásahu v 10m a to nemluvím o střelbě na 30m. V reálu to tak není - jak říkám 631kou se dá střílet na 30m v pohodě rozptyl 3cm i se špatným puškohledem.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 04 led 2007 10:48

Silencer má pravdu. Vím, že 3022 to nemyslí špatně, že zlamovačky jsou přesné zbraně, což jsou. Ale:
Ve zlamovačkách ta vůle mezi hlavní a pouzdrem je a časem se zvětšuje. A proto vzniká problém, když jsou mířidla umístěny jinde než na hlavni. Proto taky nelze použít srovnání se zlamovací kulovnicí, protože tam se optika láme s hlavní. Nejvíckrát v životě z jedné zbraně jsem asi vystřelil z Tex3, což je sice pistole, ale je to prakticky zmenšená zlamovačka, která má kvůli délce záměrné hledí na pouzdře pístu a mušku normálně na konci. A u ní se při zaklapávání časem omlacoval zadek hlavně s pístem, hlaveň tak směřovala čím dál výš, takže jsem byl donucen několikrát vyměnit mušku za vyšší, protože už přestal stačit rozsah seřízení u hledí (níž to nešlo). Vůle tam tedy vznikají a jsou až v takovém řádu, že mě nutily měnit mušku. Schválně zkuste nějakou starší zlamovačku chytit za hlaveň a zakývat všemi směry, možná se budete divit. :wink: Taky se koukněte jak se omlátí ta hlaveň s pouzdrem pístu, většinou jsou tam znatelné stopy po fréze, takže je to krásně vidět.
Při střelbě přes pevná mířidla to nijak nevadí. Ale s optikou se to projeví. Otázkou je kolik to udělá na přesnosti - a to se liší kus od kusu a podle času a opotřebení.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 04 led 2007 10:58

PS: Ani u tech zlamovacich kulovnic neni vule NEdulezita. Dukazem je zlamovaci IZka z ruska. Spatny zaverovy klin udela s presnosti divy. Cili vule vseobecne jsou katem presne strelby.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 04 led 2007 11:17

Jo to je fakt, protože to je vlastně vůle a pohyb mezi hlavní a pažbou. Což taky přesnosti nijak neprospívá.
mc.2

Příspěvek od mc.2 » 04 led 2007 11:23

Zdravím,jsem fakt laik a mám dotaz.Scháním pokud možno co nejslinější vzduchovku ráže 5,5 mm,pokud možno za rozumnou cenu.Který model na našem trhu bych si měl koupit??
Děkuji :wink:
tomcat
Moderátor

Příspěvek od tomcat » 04 led 2007 11:33

Kubajzz píše:Jo to je fakt, protože to je vlastně vůle a pohyb mezi hlavní a pažbou. Což taky přesnosti nijak neprospívá.
a nedal by sa ten problem s volou aspom ciastocne odstranit, pripadne oddialit vymenou suciastky za kvalitnejsiu? v tomto pripade ze by som tovarensky "srob" vymenil za kompatibilny z kvalitnej tvrdej ocele? pretoze predpokladam ze ta vola vznika hlavne opotrebovavanim toho srobu co spaja hlaven s pazbou...
v pripade zalamovaciek ja vidim vyhodu v systeme ak je tam poistka na zalomenie hlavne, podobne ako to ma riesene S631 , S634 ... skratka ta poistna packa nepusti hlaven nizsie... cize tam aj ked casom vola vznikne, tak poistka podla mojho (mozno mylneho) nazoru uz dalej hlaven nepusti.
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 04 led 2007 11:44

To Mc2: pokud to má být rozumná cena tak se zřejmě bude jednat o lámačku - zkusil bych Hatsana 105 nebo 125. Myslím že i Norconia QB78 se dá sehnat v 5,5ce - je to COčko a celkem přesný, jen má dost blbou pažbu. Slyšel jsem i o tom že má být dostupná S634 v 5,5ce ale to je asi hudba budoucnosti no a kdyby jsi chtěl utratit víc peněz - řekněme tak 15tis. a víc tak pouvažuj o koupi Cz200S též v kalibru 5,5 - ten je ale méně vhodný pro terčovou střelbu (Cena je za pušku+puškohled+plnící lahev).
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 04 led 2007 11:52

2tomcat:
Já myslím, že to v kvalitě materiálu není, vyšší kvalitou by se to jen zpomalilo. Ale jak už tady zaznělo, není to žádná tragédie, poznat to při běžné zábavné střelbě ani nepůjde. Ovšem na OS už jo.

No a ta pojistka na 631 žádné vůle nevymezuje, není to žádný klínek, pouze to zabraňuje možnosti zlomit hlaveň.
Podle mě je ta pojistka nesmyslná a ani žádná jiná normální vzduchovka na světě IMHO nic podobného nemá.

2mc.2:
Pokud nechceš dát víc než 10tisíc, tak Hatsan 125 nebo 100.
3022

Příspěvek od 3022 » 04 led 2007 18:13

Silencer píše:To 3022: Fakt poslední věc kterou k tomu píšu. Jsi strojař a já nevím s jakou přesností jsi zvyklej dělat. Ale vezmi si pitomou jednu desetinu, to je vůle, který si ani nevšimneš, ale přitom třeba u tý S631 tam klidně na tom čepu, nebo na tom dolním kolíku může být. Vezmi si, že to uchycení je 35mm vs 463mm - orientačně. Desetina na 35mm ti na ústí udělá rozdíl 1,3mm :!: což je na 10m 79mm :!: Prostě pevný sestavě se to nemůže rovnat a udělat lámačku, kde bude třeba setinová vůle z takovýho materiálu, který tu vůli udrží po léta používání asi není nemožný, ale bude to nesmírně finančně náročný. Ten výpočet je jen orientační pro ilustraci jak ti maličká chybička v uložení může ovlivnit bod zásahu v 10m a to nemluvím o střelbě na 30m. V reálu to tak není - jak říkám 631kou se dá střílet na 30m v pohodě rozptyl 3cm i se špatným puškohledem.

Nepresnost kolem desetiny milimetru je bezna u nedulezitych rozmeru, ale u neceho presnejsiho je to ve strojirenstvi desne moc. V ulozeni te hlavne si ji kazdopadne vsimnes.

K tomu opotrebovavani v tech mistech samozrejme dochazi, ale pri beznym pouziti jeho rychlost je urcite ohromne zavisla na pouzitych materialech a jejich zpracovani - a ocel muze mit pevnost 350 MPa nebo taky 1300 MPa a tvrdost se muze pohybovat skoro v podobnych vychylkach a to pak samozrejme dela dost znacny rozdily. Nehlede na to, ze podobne ovlivnuje namahani dobra konstrukce - dobry usporadani dokaze bez jakyhokoliv navyseni nakladu snizit sily a rozlozit je na vetsi plochy, takze opotrebeni muze klesnout treba desetkrat.

A kdyz se na te zlamovacce neco opotrebuje, pak nevidim zasadni prekazku tomu to repasovat - ten cep/kolik lze vymenit, diru pripadne o pul desetinky rozsirit a dat tam novej, vetsi, stycny plochy lze prebrousit a "smacknout". Schopnej remesnik dokaze snadno udelat spoustu veci.

Ty "geometrii" jak ji podavas tak uplne nerozumim, ale kdyz to co rikas vztahnu treba na moji CZ75, kde se celej zaver i s hlavni muze volne "klepat" minimalne o tu desetinu... podle tveho bych tim mel mit na 25m rozptyl minimalne 200mm, ale jak dobre vim, neni tomu tak.

Mozne vysvetleni zni, ze se na to je treba divat spis "dynamicky" - treba hlaven kazdy palny zbrane pri vystrelu taky kmita, ale ve skutecnosti to u kvalitnich zbrani nepredstavuje problem, protoze ona si pri kazdym vystrelu se stejnou munici kmitne stejne a drahu strely to pak taky stejne ovlivni, cily to ve skutenosti zadnou podstatnou nepresnost nezpusobi - vsechny streli to odchyli na stejnou stranu a to se proste kompenzuje nastrelenim miridel.

...jak rikas s tou Slavii - ja mam taky podobnou zkusenost, ne sice z "prvni ruky", ale videl jsem to dostkrat urcity lidi to s ni provadet (a neslo jen o nove flinty) na to, abych si mohl myslet ze je tu az takovy problem ve zbrani.

Ja jsem zkratka jen toho nazoru, ze tydlencty zbrane se neopravnene podcenuji a to i ty levne.

Kouknete treba tady: http://members.fortunecity.com/airguncl ... index.html
- nejakej manik popisuje celkem jednoduchy upravy levny cinsky vzduchovky B1 (u nas ji tet lze koupit za 1150 Kc) ke zlepseni presnosti a konci tam nastrelem s rozptylem 7/8" (~22mm) na 30 yardu (~27m). To podle me rozhodne neni spatny na "levnej smejd".
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 04 led 2007 21:52

Ano, pořád je to ale špatný na terčovou střelbu. Na zábavu je tu super. Ta geometrie je jednoduchá trojčlenka na podobnost trojúhelníku - když se ti na určité vzdálenosti něco vychýlí o desetinu, na x krát delší vzdálenosti ti to udělá násobek tý desetiny. To že tam ta vůle je jěště neznamená že se projevuje pořád - že jednou to lítne doprava, podruhý doleva, nahoru, dolu. Vždycky to spíš sedne více méně stejně a ta vůle se projeví třeba při nějakém podepření, jiné pozici či pohybu. Nicméně tam je a může páchat neplechu a to nezanedbatelnou. Prostě se shodneme na tom, že vůle nejsou pro přesnou střelbu dobré. vyrobit lámačku s velkou přesností, trvanlivou vůči vytváření vůlí je nákladné a proto ani přesnost PRO TERČOVOU STŘELBU není ideální. Pro zábavnou střelbu nedám na S631 dopustit, ale jakmile na ní člověk dá nějaký lepší kukadlo, tak může být trošku zklamán. Jednou dírou to prostě chodit nebude. Mrkni se na stránky Online soutěže. Ten můj poslední nástřel se slávkou si myslím je její maximum. Možná by tomu pomohl lepší puškohled, ale nevím (a to na ní mám kompenzátor :D ).
3022

Příspěvek od 3022 » 04 led 2007 23:21

On-line souteze? Jsem drobet mimo a neorientuju se. Mohl bys me prosim navest? Ten nastrel by me zajimal.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 04 led 2007 23:38

To je takový místní srandamač. http://strelectvi.info/cz200s/
Odpovědět