Jen o vzduchovkach

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
PB
Odborník na zbraně

Příspěvek od PB » 31 pro 2006 17:09

ja vydycky radsi mirim na stred tak si radsi preklikam at mirim na stred :wink:

CZ 85 COMBAT, SUHL 150+BSA 4-16x40 AO, PM Makarov, GLOCK 17, MOSIN 1891/30 Iževsk 1927, TOZ 35, ZKM 456,
baretta@pobox.sk

Příspěvek od baretta@pobox.sk » 01 led 2007 16:48

? rozoberal som to trochu vo fore o optike.

Reprezentanti - vrcholove sportove strelectvo stiela len dioptrami - trebars malorazka na 50m.

Inak k hmotnnosti. Dobra tercova vetrovka (puska) vazi okolo 5,5 kg, kam sa na to hrabu naše okolo 3kg.

baretta@pobox.sk
ss2men

Příspěvek od ss2men » 03 led 2007 12:40

nakadah

práve som urobil zopár testov na PET fľašu plnú vody. Strieľam vzduchovkou vzor 47 a brokmi č.10. Štyri rany zo vzdialenosti 10 metrov. Dve preleteli skrz fľašu obidvoma stenami dve zostali vo vnútri fľaše. Zaujímavé je že prázdnu fľašu sa mi nepodarilo prestreliť ani raz. Vždy ju zdeformovalo ale diera žiadna. Ale pri plnej fľaši ostala maličká takmer okrúhla dierka.
Altaros

Příspěvek od Altaros » 03 led 2007 13:13

PB píše:altaros- vsak tohle je prave pres puskohled!!!! s obyc. miridly nemas sanci! mam NS 4x40 je to ale "pouze" silver crown.
Jo tet sem si to posobe precet,nevim na co sem myslel,kdyz jsem to psal.Chtel sem napsat,zda nekdo nezkusil na slavii dat napriklad puskohled se zvecenim 12x.Kdyz jsem jeste strilel 631 tak mi prislo,ze na tech souteznich 30m je proste 4x zveceni malo a jiz se to promitne do veci odchilky.
Jsem zhruba pred 14 dny daval kamaradovi montaz s NS 6x40 na jeho 634 a pri zastrelovani sem si moc nemohl zvyknout na zveceni 6x proti memu 12x.Rozdil byl take v tloustce osnovy(klasicka NS 6X40 proti mildot 12x50),ale je pravda,ze zhruba po 3/4 roce jsem zas strilel s lamackou a odvykl jsem zpetnemu razu,tak to mozna bylo tim.
tomcat
Moderátor

Příspěvek od tomcat » 03 led 2007 13:43

ss2men píše:...Zaujímavé je že prázdnu fľašu sa mi nepodarilo prestreliť ani raz. Vždy ju zdeformovalo ale diera žiadna. Ale pri plnej fľaši ostala maličká takmer okrúhla dierka.
ja si myslim ze to suvisi s "pohlcovanim" energie diabolky stenou flase. prazdna flasa ma "pruznejsie" steny nez ak je vo vnutri voda, ktora spravy steny menej poddajnymi voci ohybu. Tym ze su steny pruznejsie, dokazu absorbovat viac energie od diabolky/broku a tak zasah nie je natolko destruktivny. Ono by bolo zaujimave odsledovat co by spravila otvorena plastova flasa z ktorej moze volne unikat vzduch a co by spravila uzavreta, pripadne aj mierne natlakovana flasa (naplnit studenym vzduchom v mrazaku, zavriet ju a potom nehat oteplit na normalnu teplotu v izbe alebo v prostredi kde by sa strielalo, aby sa vzduch viac rozpinal a bol nejaky pretlak)... tipujem ze ta otvorena by odolavala viac.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nakadah » 03 led 2007 15:55

Prazdna lahev se bude jasne deformovat a odolavat. Ale mezi otevrenou a zavrenou flasku plnou vody bych nevidel moc rozdil. Pricital bych to pohybovemu momentu vody, preci jen nez ji uvedes do pohybu potrebuje vic e energie nez o hodne ridsi vzduch. Nak
CZ 634 .177
Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.
karols

Příspěvek od karols » 03 led 2007 16:05

flipr11 píše:Karols-prosimtě kde ti udělali prižinu do 105?Díky
Sorry, ale až teraz som sa sem dostal. Troj mi robil tú nepoužiteľnú a tú originálnu a funkčnú mi poslali v rámci reklamácie z predajne Finexhobby, kde som vzduchovku kúpil. Ak kohosi nájdem, kto mi urobí naozaj silnejšiu a kvalitnú pružinu, nebudem váhať.
troj

Příspěvek od troj » 03 led 2007 16:24

ona chyba byla opravdu v tom ze chlapci jaksi "zapomneli" tu pruzinu zakalit..je mi lito tech neprijemnosti..snad to bylo naposled..nez budu priste neco takhle delat tak si to radsi 2x vyzkousim sam..
ss2men

Příspěvek od ss2men » 03 led 2007 16:33

nakadah
Práve som sa vrátil k PC, bol som si ešte pár krát vystreliť. Ale už je vonku takmer tma a poriadne nevidno.
Nejaké testy s otvorenou aj uzavretou PET fľašou urobím v sobotu a dám aj fotky. taktiež odskúšam uzavretú a otvorenú PET fľašu naplnenú vodou.

Na zmeranie priebojnosti strely by to chcelo štandardizovať vzdialenosť a materiál aby sa testy mohli urobiť
flipr11

Příspěvek od flipr11 » 03 led 2007 18:03

karols píše:
flipr11 píše:Karols-prosimtě kde ti udělali prižinu do 105?Díky
Sorry, ale až teraz som sa sem dostal. Troj mi robil tú nepoužiteľnú a tú originálnu a funkčnú mi poslali v rámci reklamácie z predajne Finexhobby, kde som vzduchovku kúpil. Ak kohosi nájdem, kto mi urobí naozaj silnejšiu a kvalitnú pružinu, nebudem váhať.

jj,díky moc
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nakadah » 03 led 2007 20:46

ss2men> mno co treba 15m? To je tak optimal, aby se nam Hatsani nesmali ze musime strilet na 10m...kdyz jim to strili skrz flasku na 70m :D Nak
CZ 634 .177
Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.
3022

Příspěvek od 3022 » 03 led 2007 20:50

PB píše:jirkaS- placas blbosti, promin ze to rikam na plnou hubu ale nazyvejme veci pravymi jmeny! dokud nemas dobrej puskohled a dobrou zlamovacku tak razsi neprizpivej protoze mystifikujes zacatecniky kteri o tom vedi stejne jako ty. a pokud jsi mel s optikou horsi vysledky nez na otevrena- promin ale bud si levej jak poleno a nebo nemas v poradku flintu. ja vim o cem mluvim tak si pripadne argumenty rozmysli- rozhodne vic nez predchozi prispevek
Plne souhlasim. Ono technicky vzato neni naprosto zadny duvod proc by zlamovaci vzduchovka musela mit v ulozeni hlavne vetsi vuli nez treba zlamovaci "Expres" flinta co se s ni strili sloni... na daleko vetsi vzdalenost. Je to zkratka o kvalite zpracovani... na kterou je mozna ta kombinace zlamovaci hlaven-pistova vzduchovka-puskohled dost narocna, ale to neznamena, ze by skutecne kvalitni (coz bohuzel taky znamena ne ty nejlevnejsi) takovy flinty nemohly bejt velmi vykonny a presny. Podivte se na zahranicni diskusni fora. V Kanade se na 30 metru s vykonyma zlamovackama s optikou strili kralici.
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 03 led 2007 22:14

:roll: Králík je poměrně velikej. Většinou se tu bavíme o terčový střelbě, kde desítka má tak 2mm - to by králíkovi bylo asi jedno, na terči to ale může znamenat bod dva dolů. S631 ti trefím na 30m 3cm víčko i se shit puškohledem 10krát z 10ti výstřelů (takže králíka do hlavy). Principielně je tady problém v uložení miřidel - když se zlomí celá flinta i s kukadlem, tak je to jedno, jenže tady je optika napevno a hlaveň pohyblivá a ať chceš nebo ne tak nikdy nedosedne přesně na stejný místo. Já se s tímhle faktem taky obtížně smiřoval, ale prostě to tak je. To že někdo nastřílí přes pevný líp než přes sklo je prostě klidně možný. Mě u jedný flinty třeba záleželo jak jsem jí opíral - jinak střílela v lehu s oporou, jinak vestoje a boční oporou - dáno tím že na hlaveň působila síla z jinýho směru (vím že je trochu barbarství podpírat hlaveň, ale dělal jsem to šetrně :D ). U toho lovu ta přesnost není až tolik důležitá - myslivci taky větinou nepoužívají AO i když ta chyba může být několik cm ale je to v podstatě jedno. Jinak co máš za železo a s čím máš tak velký zkušenosti? Zalamovačky mohou být velmi drahé, velmi precizně udělané, ale časem se tam malá vůle stejně udělá a přesnost prostě nebude taková jako u pevný sestavy. Přidej k tomu pokud nemáš na kukadlu pralaxu to, že po každým nabití bys musel koukat v ose, to se ne vždy povede. Když to vezmeme kolem a kolem tak je dost důvodů, proč bys přes sklo mohl například na 10m (kdy lze ještě na pevných miřidlech rozeznat terč :D ) nastřílet hůř než přes pevný miřidla. Uf howgh.
3022

Příspěvek od 3022 » 03 led 2007 22:39

Silencere, ja nepovazuju odstrelenyho kralika za nejakej univerzalni dukaz presnosti, aby me tedy nebylo uplne spatne pochopeno. Ja jen ze zatimco jisti lide zrejme povazuji zlamovaci vzduchovky jen za nepresne hracky, to jak se nektere vykonnejsi modely pouzivaji jednoznacne sveci o tom, ze tomu tak neni. A nejde o nejake excesy - ty kraliky tou vzduchovkou casto strileli treba zkuseni lovci co lovi skrnci kulovnici, takze je to proste o tom, ze ta zbran je na 30m dostatecne presna a ma dostatecnou rezervu vykonu aby toho kralika spolehlive skolila.

A osobni zkusenosti mam v tomto oboru treba jen s blbou Slavii - spousta lidi se tu treba na foru zminovala jak spatne strili, ale faktem je, ze vetsinou jde jen o jejich vlastni neschopnost. Strelba ze vzduchovek s pistem a pruzinou je proste obecne narocnejsi (nebo minimalne dost odlisna) nez treba z vetrovek nebo ze zbrani na CO2. Spousta lidi by koukala co s temi zlamovackami nekteri lide dokazi.

A to s tim zlamovacim mechanismem... nezlob se, ale ja jsem strojar a tak mam myslim celkem slusnej prehled o tom co ruzny "mechanismy" dokazi. Konkretne u zmamovaci vzduchovky... kde tam mas nejaky namahani? Pokud do toho ze strany netluces kladivem, je to naprosto smesne. Jde jen o to, udelat to z dobrych materialu a v dobre presnosti, pak to ulozeni vydrzi veky.

Tvrdis ze nelze srovnavat ty ehm... myslivecke zlamovaci kulovnice se zlamovacimi vzduchovkami protoze nepotrebuji takovou presnost. Ale to je preci uplna hloupost clovece - tyhle flinty jsou daleko vic namahane a strileji na daleko vetsi vzdalnost - ne na nejakych 25-40 metru, ale bezne na 100-150m, cily na ne jsou naopak kladeny daleko vetsi naroky.

A stejne tak s tou presnosti u ulozeni tech miridel. Bezna tercova strelba je na 10m a presnost kterou tu clovek nejak vyuzije je schopnost zasahnout 5mm 10tku kazdou ranou. Ulozenu puskohledu tu na tech 10m az takovy rozdil neudela.

Tyhle argumenty ja zkratka neberu. Ale abychom si spravne rozumely: ja netvrdim ze zlamovaci vzduchovky jsou nejlepsi, nebo snad jen obecne srovnatelne se zbranemi s pevnou hlavni, na CO2 nebo vetrovkami. To pochopitelne ne - duvody proc tyhle zbrane existuji tu jsou. Ale ten hlavni rozdil je predne ve strelci a pak v kvalite zpracovani. "Hlavni problem" tu vidim v tom co uz tu nekdo vyrknul - pokud se mluvi o zlamovacich vzduchovkach porovnava se to temer nejlevnejsi v tehle kategorii s necim co je nekde uplne jinde. Slavie neni ta sama kategorie jako Tau-200 nebo CZ200, to da rozum.
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 03 led 2007 22:55

Ad kulovnice - pokud se bavíme o stejných flintách, tak ta co myslím já se láme vzadu - tj láme se puškohled a celá hlaveň - není šance na jiné umístění optiky vůči hlavni, pouze celého segmentu vůči pažbě což je jedno. To je rozhodující.
Říkáš blbá slávia ano. Já jí respektuju jako velmi dobrou zbraň. Sám jí mám přes 15 let a nastřílel jsem s ní nepočítaně. Když jakoukoliv flintu zlomíš 3000krát za rok a máš dost přitažený ten čep na kterém je hlaveń uložená tak se to sakra projeví. Nemusíš mlátit, nemusíš nic, ale prostě se to opotřebovává, protože zrovna Slávka není z nějakého extra materiálu.
Dál mluvíš o přesnosti na lov - tady není rozdíl vzduchovka nebo kulovnice ale už v principielním rozdílu terčové a lovecké střelby - na lov je ti jedno že uděláš na 30m rozptyl 2cm - když tak ale budeš chtít střílet třeba OS tak to nedopadne dobře. Tam hraje roli pitomej mm a takovou přesnost prostě lámačky nemají. Ano S631 je přesná (ale ne dost silná) na drobný lov na 30m ale není dostatečně presná na terčovou střelbu na 30m ať jí osadíš jakoukoliv optikou. Třeba ty terče v OS mají desítku 1mm. Navíc na 10m se střílí vestoje bez opory - tam je to v 90% o rukách a až pak o zbrani. Celý co se tu snažím říct a ušetřit tak mnohé příznivce lámaček zklamání je to, že pokud dochází mezi optikou a ustím k rozpojování sestavy zbraně je tím přesnost prostě narušena a nikdy nebude taková, jako když je celá sestava stabilní a střela s vkládá zezadu. Tím lámačky nijak nesnižuju - na zábavu jsou super. Tohle celý už se tu jednou probíralo takže tohle je vše co k tomu chci říct.
Odpovědět