DOM?C? V?ROBA PL???OVAN?CH ST?EL

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
hides
Re: DOMÁCÍ VÝROBA PLÁŠŤOVANÝCH STŘEL

Příspěvek od hides » 05 lis 2013 21:40

Red Crown:
konečné uzavření pláště dělám na jeden zátah. Variací tvaru jediné střely z které vycházíš, je nespočet!!!!, je to ovlivněno jak samotným tvarem pb jádra, tak různými mezioperacemi mezi vložením jádra a konečným uzavřením do pláště, které si sám nastavíš tak, jak ti vyhovuje tvar a co tě prostě napadne, od ogiválu, až po rovnou plochu vystupující ven do olova, nebo ještě končící pod pláštěm střely, apod, však někde v minulých fotkách to je ukázáno.

Jelikož se do sa 24/26 používaly i náboje s ocelovým jádrem, značeno pod
3 - váha 5.7 g, délka 16.3 mm - originál střely
tak mi to nedalo a zaexperimentoval jsem si a vyrobil také delší střelu 7.62 Tokarev do uvedeného samopalu. Využil jsem k výrobě střel tentokráte také 9 mm nábojnici/ používal jsem 7.65/ a vycházel jsem ze stejně zkrácené nábojnice jako při výrobě střely 9 mm Luger, ta je viz 5 - váha 8.3 g, ovšem dal jsem jiné jádro Tokarev a vznikla delší střela pod
2 - váhy 7.4 g, délky 18.5 mm, kterou jsem opatřil rovnou přední ploškou

1 - je střela Tokarev do pistolí váhy 6.3.g z nábojnice 7.65 mm
4 - originál Tokarev/50 léta/

Nová střela do Sa 24/26 má delší vedení, v této kombinaci se změní balistické vlastnosti náboje, měl by se lépe chovat, měl by být přesnější, stabilnější s větším výkonem. V nábojnici je pro deší střelu, i střelivinu, místa dosti. Sám jsem zvědav jak "půjde". O „pumpičku“ strach nemám, ta snese všechno a je z materiálu k pohledání !!!!!!
Přílohy
4.JPG
1.JPG

kosta

Příspěvek od kosta » 05 lis 2013 22:43

Zajímavé by bylo - samozřejmě čistě teoreticky - obšlehnout v domácích podmínkách technologii výroby střely golddot, myslím, že by to řešil jeden přípravek. :)
hides

Příspěvek od hides » 05 lis 2013 23:13

Pane kolego,
technologie golddot a podobné typy, není vůbec problém konstrukčně vyrobit, do hvězdice, do kulata, menší, větší dutina, prostě stejným způsobem, jako jiné střely, jen s jinými přípravky, ale to je v ČR za hranicí platné legislativy, tedy - zcela bezpředmětné!!!!!
mari

Příspěvek od mari » 06 lis 2013 07:06

Pouze pro pouziti v kratkych zbranich :)
Takze nejaka karabina v 357 ?
RedCrown
Bydliště:Liberecký kraj _____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

Příspěvek od RedCrown » 06 lis 2013 09:20

pro střely se zvýšenou ranivostí platí zákaz při použití pro sebeobranu (tudíš i nosit se nesmí), ale platí to i pro sportovní střelbu na střelnici?

-> hides
Opět krásná práce. doufám, že budu mít dost času si s tím taky takhle pohrát.
Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví.
RedCrown
Bydliště:Liberecký kraj _____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

Příspěvek od RedCrown » 06 lis 2013 09:26

-> hides
Opět krásná práce. doufám, že budu mít dost času si s tím taky takhle pohrát.
kosta

Příspěvek od kosta » 06 lis 2013 09:54

hides píše:Pane kolego,
technologie golddot a podobné typy, není vůbec problém konstrukčně vyrobit, do hvězdice, do kulata, menší, větší dutina, prostě stejným způsobem, jako jiné střely, jen s jinými přípravky, ale to je v ČR za hranicí platné legislativy, tedy - zcela bezpředmětné!!!!!
Samozřejmě, právě proto jsem uvedl "ČISTĚ TEORETICKY", nicméně to nemění nic na tom, že z hlediska technologie je taková výroba zajímavá, to je vše.
hides

Příspěvek od hides » 10 lis 2013 21:29

Tak takhle vypadá kompetní náboj 7.62 x 25 osazený střelou, je usazena v přebité originální nábojnici z 52 roku bxn, prostě jsem to jen tak udělal z berdanu boxer, ne že bych neměl vhodnou nábojnici boxer, pokud je volnější zápalka a má tendenci vypadnout, stačí obyčejný lak na nehty a je pro problému. Na zápalce tohoto odpáleného náboje je vidět, že vývin rány je naprosto v pořádku a vytlačený otisk většího úderníku sa 24/26 je ve vztahu k vývinu vnitřních tlaků v náboji, zcela totožný s otisky vytvořenými na orig. nábojích z 50 -tých let. Také je možno vidět zápalku zalakovanou lakem na nehty a vedle dno náboje 7.62 x 25 vytvořeného z revolverové nábojnice 38 Spec, což jde zcela běžně po určitých úpravách.
Vzhledem k povětrnostím podmínkám a tedy absenci venkovních aktivit, nastává období v teple doma, kdy to lze právě dobře využít tímto "domácím relaxem" , přípravami nábojnic, rekalibrací, tvářením, atd. a začínám si pomalu tvořit zásoby na jaro.....
Přílohy
c.JPG
b.JPG
a.JPG
hides

Příspěvek od hides » 10 lis 2013 21:31

další, tady střely Tokarev volně a dole 9 mm Luger osazené již v nábojnicích
Přílohy
d.JPG
e.JPG
f.JPG
hides

Příspěvek od hides » 11 lis 2013 15:55

Tak jsem zkusil nástřelku ze sa 24/26 vzdálenost cca jen 19 m, což není nic, ale orientační vypovídající hodnota rozptylu je dostačující :
-střelivem nového provedení, tedy s delší poloplášťovanou střelou - tady je cítit jiný vývin rány, jaksi plnější s větší razancí
-střelivem ze starých zásob s Pb střelou, pomalejší prach -kupodivu přesné, zvýšená kouřivost, hlaveň čistá bez nadměrných otěrů
u uvedeného střeliva žádná závada, zádržka, prázdné nábojnice bez známek deformací, apod,

Plný respekt k sa 24/26, střelba z něj je zcela jiná než z jiných zbraní, stačí si jen dávat pozor a naučit se spouštět, pak to kupodivu jde opravdu na flek. Při střelbě s Pb hlaveň skutečně čistá, nemohu mu nic vytknout.
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 18 lis 2013 23:45

naprostá paráda. Ty kalibruješ ty nbc protlačením za prdelku venkem? Jakobi protlačením "ve směru střelby"? Já jen že se mi zdá, že čelo patky (plocha co v ní je zalisovaná zápalka) je prohlé dovnitř. Kdyby jsi to protlačoval za vnitřek, tak by to bylo čelo spíše vypuklé. Možná fotky ale jen klamou.
dík za objasnění.
Igrlik

Příspěvek od Igrlik » 19 lis 2013 20:25

No, podľa skôr uvedeného zrejme kalibruje pretláčaním za vnútrajšok... A definitívny tvar, ktorý Ťa zaujal, vznikol zrejme pri záverečnom zalisovaní jadra a uzatvorení plášťa. :?: :!:
Jim

Příspěvek od Jim » 19 lis 2013 23:45

RedCrown píše:naprostá paráda. Ty kalibruješ ty nbc protlačením za prdelku venkem? Jakobi protlačením "ve směru střelby"? Já jen že se mi zdá, že čelo patky (plocha co v ní je zalisovaná zápalka) je prohlé dovnitř. Kdyby jsi to protlačoval za vnitřek, tak by to bylo čelo spíše vypuklé. Možná fotky ale jen klamou.
dík za objasnění.
Jo kamaráde, hides na tom strávil velice mnoho!!!! času a považuje to za své know-how.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 20 lis 2013 17:31

to že na tom Hides strávil mnoho času taky nezpochybňuji. Podle mě k tomu takhle přistupoval zpočátku, pak doufám pochopil, že jestli na fóru chce diskutovat a ne jen se vychloubat, tak že taky bude odpovídat. Alespoň doufám.
Forum je od toho, aby se diskutovalo, sdílely se informace a ne vychloubalo!!
Abych nemusel vyčkávat, tak jsem si to včera zkusil. Mě to jde lépe za vnitřek, za vnějšek to jde taky.
Přílohy
P1030306_mini_800x600.jpg
P1030305_mini_800x600.jpg
P1030304_mini_800x600.jpg
RedCrown

Příspěvek od RedCrown » 20 lis 2013 17:38

Hides: koukal jsem, že krátíš před tvářením. Já jsem si říkal, jestli by nebylo lepší krátit až potom. Podle mě by to bylo přesnější. Pokud čelně ubíráš, bylo by to samozřejmě delší kus, ale pokud by se upichovalo na nějaké miniautomatu, tak by to bylo lepší a produktivnější. Co ty na to?

edit:
Ještě bych rád nadhodil jeden obecný problém použití nbc. Při lisování je vidět poměrně velký otlak od matrice kolem místa zápichu, tam kde má nábojnice buď dost silnou stěnu nebo přímo dno. Dokonce je ten otlak tak velký, že se sedře žíhaný povrch.
V souvislosti s tím si říkám, jestli je takhle vytvořená střela šetrná k hlavni. Pokud se jedná o klasické plášťové střely, tak ty mají tenoučký plášť, který se snadno s olovem podeformuje podle vývrtu. Dokonce i ocelové pláště jsou neuvěřitelně měkké. Já si myslím, že tahle vyrobené střely budou mít větší odpor v hlavni než klasické FMJ - a to ať už CuZn30 nebo ocel+CuZn10.
Já bych to zase tak nepodceňoval. Co si o tom kdo myslí? Je jasné, že pro pár střel to je jedno, ale pokud by člověk vybouchal třeba 20tis, tak .......
Odpovědět