P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
"Ten člověk to nedělá jako fabrika,tak si může dovolit designerské experimenty."
Ó Dio, Rak sám kolikrát napsal, že sice kvéry vyrábí, ale nestřílí z nich. Jak zjistí ergonomii a jak dobře se z toho vlastně střílí? No nijak. Takže obojí nakonec stojí za ho*no. Držíš to jak prase kost. Sem tam nejaká ta havárie... no:)
Ó Dio, Rak sám kolikrát napsal, že sice kvéry vyrábí, ale nestřílí z nich. Jak zjistí ergonomii a jak dobře se z toho vlastně střílí? No nijak. Takže obojí nakonec stojí za ho*no. Držíš to jak prase kost. Sem tam nejaká ta havárie... no:)
-
Re: Předovky
O havárii zbraně od Pavla Raka jsem slyšel taky - maník si do ní nasypal o hodně víc než byla doporučená dávka. Co další havárie nevím - o jiných jsem ani neslyšel, ani nečetl.
Co se týče ergonomie - je poněkud svérázná. Ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že řadu výtvorů dělá na přání zákazníků - třeba zrovna tu podivnou dvojku s pažbou z minulé strany - chlapík měl nějak postižené ruce, tak si vymyslel tenhle tvar a vyhovuje mu.
Co se týče ergonomie - je poněkud svérázná. Ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že řadu výtvorů dělá na přání zákazníků - třeba zrovna tu podivnou dvojku s pažbou z minulé strany - chlapík měl nějak postižené ruce, tak si vymyslel tenhle tvar a vyhovuje mu.
KajaKliment:Ano,ta havárie byla popsána na zbraně kvalitně...Údajně střelec překročil dávku určenou zkušebnou třikrát,ale to je info ze strany konstruktéra,mám dojem,že šlo o flintu s variaci závěru Smithky...Jenže střelec překročení dávky BP důrazně odmítá...(alespoň podle jeho vyjádření)..Pár chlapů,co onen kvér měli možnost vidět po nehodě se shodlo,že šlo o špatné konstrukční řešení..Kde je pravda se nikdo asi nedoví...Jediné,co můžu soudit ze své osobní zkušenosti,tak R. na materiálu nešetří,krom ardesáckých hlavní jsou všechny tlakem namáhané součásti z kvalitní oceli,spíš mnohokrát předimenzované,ale chyba se samozřejmě vloudit může a podle fotek zničené zbraně to vyloučit nejde...Jiná kapitola je,jak se R. choval při pozdější reklamaci 

Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum..W.Churchill
-
Místo, kde to celé povolilo bylo zeslabené nešťastně umístěním otvorem pro čep, na kterém to drželo. Zkušebnu to vydrželo, ale překročení dávky prachu při soukromých testech už ne. To co Pavel Rak používá za materiály jsem viděl a i na pár drobností, které dělal pro mě na perkusní revolvery, použil opravdu poctivou ocel.
Tu nehodu tam docela probrali, tuším ale, že i sám postižený se k dávce překračující doporučenou přiznal, jen se oháněl tím, že na to, aby to nedělal, nebyl upozorněn výrobcem. Pouze zkušebna určila maximální dávku prachu vhodnou k bezpečnému provozu - bohužel menší než se vlezlo do nábojnice. A pak se srazil tvrdohlavý postižený s tvrdohlavým Pavlem Rakem a dopadlo to tak jak to dopadlo.
Tu nehodu tam docela probrali, tuším ale, že i sám postižený se k dávce překračující doporučenou přiznal, jen se oháněl tím, že na to, aby to nedělal, nebyl upozorněn výrobcem. Pouze zkušebna určila maximální dávku prachu vhodnou k bezpečnému provozu - bohužel menší než se vlezlo do nábojnice. A pak se srazil tvrdohlavý postižený s tvrdohlavým Pavlem Rakem a dopadlo to tak jak to dopadlo.
Aha, takže za havárii může zkušebna tím, že určila malou prachovou dávku. A já si hlupák myslel, že konstruktor následník dua Pat&Mat kombinací nesmyslně velké výměnné komory a fórovýho uzamčení.KajaKliment píše: Pouze zkušebna určila maximální dávku prachu vhodnou k bezpečnému provozu - bohužel menší než se vlezlo do nábojnice..
http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
-
Myslet je fajn, ale občas je dobré k tomu použít i logiku. Netvrdím, že za to může zkušebna, jen jsem poukázal na to, že omezila (na základě čeho netuším) maximální provozní dávku prachu. Velikost vložné komory a nevhodný (slabý) způsob uzamčení v havárii jistě hrálo významnou roli, ale je potřeba uznat, že několikanásobné překročení povolené navážky tu zbraň nakonec rozložilo.kentan píše: A já si hlupák myslel, že ...
Nemůžu nasypat plnou komoru (nábojnici) u všeho co dostanu do ruky a zrovna se to tam vejde.
- Black Powder
- Administrator
Uz skoncite s polemikami, co ma kolko vydrzat.
Tu je tormentacna tabulka ciernoprachych zbrani.
bpcip.pdf
Akakolvek zbran, ktora nevydrzi predpisane navazky za predpokladu pouzitia vhodneho materialu, nesmie byt vydana do obehu na ostre pouzivanie, snad len ako salut.
Tzv. predpisana navazka vyrobcom, moze byt len ako doporucena, aby si dana zbran zachovala svoje vlastnosti a presnost po dlhu dobu zivotnosti. Musi vsak bezpecne vydrzat aj trvale vysoke navazky, ktore neprekracuju tormentacne laboracie.
Predpisane laboracie su urcene pre pouzitie Swiss Schwartzpulver podla zrnitosti pre dany kaliber.
Tu je tormentacna tabulka ciernoprachych zbrani.
bpcip.pdf
Akakolvek zbran, ktora nevydrzi predpisane navazky za predpokladu pouzitia vhodneho materialu, nesmie byt vydana do obehu na ostre pouzivanie, snad len ako salut.
Tzv. predpisana navazka vyrobcom, moze byt len ako doporucena, aby si dana zbran zachovala svoje vlastnosti a presnost po dlhu dobu zivotnosti. Musi vsak bezpecne vydrzat aj trvale vysoke navazky, ktore neprekracuju tormentacne laboracie.
Predpisane laboracie su urcene pre pouzitie Swiss Schwartzpulver podla zrnitosti pre dany kaliber.
- Přílohy
-
- Tabelle Polvere Nera (D).pdf
- (211.91KiB)Staženo 165 x
-
- Ladetabellen_Ardesa.pdf
- Doporucene laboracie Ardesa
- (8.68KiB)Staženo 185 x
-
- BlackPowderLoads.pdf
- Doporucene laboracie od D.Pedersoli
- (250.97KiB)Staženo 191 x
-
- bpcip.pdf
- Norma CIP pre BP.
- (164.87KiB)Staženo 160 x
Ataman, Caiman, Red Wolf, Huben, LCS SK19, BRK ... Servis, opravy, úpravy všetkých PCP (HW100 nie), programovanie Daystate, prerábky Anschütz na 16J.
Dobré veci robím dokonalými.
Člen Mensa.
Hlupák má bezhraničné sebavedomie, no nulovú sebareflexiu.
Člen Mensa.
tyhle dávky jsou jen orientační. Lze je podle stavu zbraně jakkoli zvýšit (na žádost tormentujícího) nebo naopak snížit (pokud je technický stav zbraně tragický - což je rakoviňácký případ). U ládovačky je tedy nutné mít k ruce vždy příslušný tormentační protokol, kde je příslušná dávka uvedena. Takže pak můžeme dostat u jednoho typu zbraně - konkrétně třeba Lorenzky provozní dávku 15 gramů (Kuna) i 3 gramy (Haas - Indie). Značka je ovšem stejná.
- Black Powder
- Administrator
V DE to musi byt vyrazene na kazdej replike na laufe, inak sa to u nich nesmie predavat.
Spaniely to maju podobne, ale po svojom.
Spaniely to maju podobne, ale po svojom.
Ataman, Caiman, Red Wolf, Huben, LCS SK19, BRK ... Servis, opravy, úpravy všetkých PCP (HW100 nie), programovanie Daystate, prerábky Anschütz na 16J.
Člen Mensa.
Člen Mensa.
no a u nás je to jinak, tak jak píšu. Rak si nechává svý výtvory ohodnotit u nás, tak jak to dělaj v Německu, či Španělsku je poněkud irelevantní (byť je jejich systém lepší). Právě proto, že u nás je značka furt stejná, ač je stanovená provozní dávka naprosto odlišná, je spoléhání se na jakékoli tabulky naprosto mimo. Může výst (zejména u srágor rakovinova a třeba Haasova (reenactorský bouchadla na dělání kraválu) typu) k tragickým výsledkům.
Máte někdo Rocky Mountain Hawken Walnut ? http://www.davide-pedersoli.com/scheda- ... alnut.html
Zajímá mně jestli z toho chodí ogivál (ne teoretici !!! )
Zajímá mně jestli z toho chodí ogivál (ne teoretici !!! )
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Když už je řeč o destrukcích.
Mám dotaz. Dosud jsem měl nabijáky z lehkých duralových trubiček.
Má někdo z Vás představu, co se stane s nabijákem vyrobeném z těžké mosazi
v hlavni při nechtěném výstřelu?
Četl jsem o několika případech nevysvětlitelné iniciace prachu při nabíjení.
Mám dotaz. Dosud jsem měl nabijáky z lehkých duralových trubiček.
Má někdo z Vás představu, co se stane s nabijákem vyrobeném z těžké mosazi
v hlavni při nechtěném výstřelu?
Četl jsem o několika případech nevysvětlitelné iniciace prachu při nabíjení.
Pokud jde o to, jestli to dotyčnému prolétne dlaní, tak to je asi vcelku jedno, z jakého materiálu to je vyrobeno.
Prolétne.
Prolétne.

Nevysvětlitelné inicializace jsou obvykle velmi snadno vysvětlitelné lidskou blbostí. Mnoho dovedů nejprve obslouží zámek a pak začne třískat do laufu, zámek maje v mizerném stavu, nebo rovnou v palebné poloze nejlépe s nataženým štechrem. Někteří dále nabíjejí celé polonáboje z nenitridovaného papíru a stěžují si na pomalé zápaly (bodejť ne, když zápalka musí propálit neukousnutý obal prachu, jehož zbytek pak dole v hlavni doutná. Případně používají syntetické sajrajty na ucpávky nebo flastry (to taky umí udělat v laufu připeklej žhavej škvarek) Při vysvětlování pak trpí Haškovým komplexem (velmi selektivní pamětí).
Ve velké většině případů to tak je, ale ne u všech. Teď mi jde o něco jiného.
Co se stane s tak těžkou střelou v hlavni, jako je mosazná kulatina metr dlouhá
Budu vyrábět nové nabijáky a váhám zda opět duralová trubka, či plná mosaz.
Co se stane s tak těžkou střelou v hlavni, jako je mosazná kulatina metr dlouhá
Budu vyrábět nové nabijáky a váhám zda opět duralová trubka, či plná mosaz.