Jen o vzduchovkach
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Optika
Mám otázku:
Nastreloval som mojho Hatsana 55 S na dvadsat metrov a nejako sa mi to nedarilo. Popísem priebeh: rozptyl na 20m sa pohyboval medzi 6-7cm z coho som bol zhrozeny. Myslel som si ze to robim ja a tak som si vyrobil jednoduchu nastrielavaciu stolicu. Velmi som sa cudoval ked som zistil ze rozptyl sa nezmensil. Pocas nastrelovania to vazeralo asi takto-strielal som na 20m . Pprva rana usla asi 4cm dole pod stred terca. Druha isla asi 3cm nad stred terca Tretia isla raz hore raz dole. Taka piata az deviata rana isla cej jednu dieru, a to doslova. Tak som si myslel ze je nastrelena a dal som novy terc. No zopakovalo sa to iste. prvych pet ran mimo, pricom prva vzdy dole, druha hore, potom asi 4 s rozptylom ako z vetrovky. Takto sa to zopakovalo asi styri krat. Bol som z toho naje...(dovany) a nechal som to tak. Dnes u mna bol moj ujo ktory je ozaj dobry strelec a ked som mu to povedal tak jeho typ padol na puskohlad. To som ja osobne odmietal lebo mam Nikko Stirling Gold Crown 6x42 a myslel som ze jemu mozem verit. Tak som dnes strielal v stoji s oporou na 20m a prva rana isla asi 10cm hore. tak som to preklikal a strielal dalej. Bol som velmi prekvapeny ked islo vsetkych sest ran do desiatky na vzduchovkovom terci. Dal som novy terc a nastrielal don dalsich sest ran a kazda sla inde, iba dva sa dotykali. Potom som strielal do plechu asi desat ran, prve dva mimo. potom styri cez jednu dieru a ostatne mimo. Tak teraz neviem. comu mam pripisat ten vysledok ale som si stale istejsi ze to robi puskohlad. Tak sa chcem opytat ci sa tento jav so zmenou zasahu da oznacit za zmenu nastrelu a pripisat ho optike. Ak ano navrhnite mozne riesenie, podla mna pripada do uvahy iba reklamacia. Preto by som bol rad keby ste napisali vas nazor na to, ci je takato zmena zasahu pripisatelna optike a ci je to opravneny dovod k reklamacii. Vopred dakujem
Nastreloval som mojho Hatsana 55 S na dvadsat metrov a nejako sa mi to nedarilo. Popísem priebeh: rozptyl na 20m sa pohyboval medzi 6-7cm z coho som bol zhrozeny. Myslel som si ze to robim ja a tak som si vyrobil jednoduchu nastrielavaciu stolicu. Velmi som sa cudoval ked som zistil ze rozptyl sa nezmensil. Pocas nastrelovania to vazeralo asi takto-strielal som na 20m . Pprva rana usla asi 4cm dole pod stred terca. Druha isla asi 3cm nad stred terca Tretia isla raz hore raz dole. Taka piata az deviata rana isla cej jednu dieru, a to doslova. Tak som si myslel ze je nastrelena a dal som novy terc. No zopakovalo sa to iste. prvych pet ran mimo, pricom prva vzdy dole, druha hore, potom asi 4 s rozptylom ako z vetrovky. Takto sa to zopakovalo asi styri krat. Bol som z toho naje...(dovany) a nechal som to tak. Dnes u mna bol moj ujo ktory je ozaj dobry strelec a ked som mu to povedal tak jeho typ padol na puskohlad. To som ja osobne odmietal lebo mam Nikko Stirling Gold Crown 6x42 a myslel som ze jemu mozem verit. Tak som dnes strielal v stoji s oporou na 20m a prva rana isla asi 10cm hore. tak som to preklikal a strielal dalej. Bol som velmi prekvapeny ked islo vsetkych sest ran do desiatky na vzduchovkovom terci. Dal som novy terc a nastrielal don dalsich sest ran a kazda sla inde, iba dva sa dotykali. Potom som strielal do plechu asi desat ran, prve dva mimo. potom styri cez jednu dieru a ostatne mimo. Tak teraz neviem. comu mam pripisat ten vysledok ale som si stale istejsi ze to robi puskohlad. Tak sa chcem opytat ci sa tento jav so zmenou zasahu da oznacit za zmenu nastrelu a pripisat ho optike. Ak ano navrhnite mozne riesenie, podla mna pripada do uvahy iba reklamacia. Preto by som bol rad keby ste napisali vas nazor na to, ci je takato zmena zasahu pripisatelna optike a ci je to opravneny dovod k reklamacii. Vopred dakujem
Hatsan
To by bolo najlepsie, ale je v tom jeden hacik, a to ze nemam mechanicke mieridla. Takze budem musiet zohnat od niekoho optiku a vyskusat to s inou. alebo je ine riesenie?
Mechanická mířidla jsou přímo na hlavni, takže pokud není hlaveń dostatečně aretovaná vůči válci, tak je to jedno. Ale když namontuješ optiku na válec a hlaveň je vůči němu pohyblivá, tak to nemůžeš nikdy pořádně nastřelit. Optikou to tedy podle mě není.tomcat píše:najprv to skus nastrelit bez optiky... a uvidis ci je to naozaj v optike
a
Hlaven nema voci valcu ziaden vykyv ktory by sa dal pozorovat a so slabsou optikou NS 4x20 to tiez predtym nerobilo. Hlaven ide v tom klbe ozaj natesno, pruzina ju nedokaze dotlacit az k polohe v ktorej zaistuje. 2 jirkausty: optiku na lamacke nepodcenujem, naopak ju preferujem natolko ze som ju dal aj na stru slavku kde som musel urobil zliabky pre montaz. Predtym my ten hatsan nabil desat ran do korunacky na 10m. Ja jedine s optikou, mechanicke nemam vobec ani na slavke ani u hatsana.
a
Rozsypal sa niekomu z vas na vzduchovke puskohlad? Ja som si myslel ze na nu dam nieco ako 4x20 alebo 4x32 . Streilal som z bratrancovho Huntera s origo piestom (305 m/s) tak som cakal nieco podobne. No ked som mal prvy krat v ruke hatsana tak Gamo je oproti tomu nic. Aj bratranec hned po prvej rane z Hatsana povedal ze to akosi kope, aci to ma 380m/s
Vravim nie iba 250 a po zisteni ze bez optiky to pri tych mieridlach nejde, objednal som si Gold Crown 6x42 s nadejou ze ma prezije. Nestalo sa tak. Mam dilemu, lebo som si dal objednat pruzinu s ktorou by mal mat H az 300m/s a to bude kopat este viac kvoli tomu ze bude piest kmitat vecsou rychlostou. A to bude mat negativny ucinok na presnost lebo bude privelmi podskakovat. Mimochodom ako sebou mrska S 634 napr v porovnani s 630/631