vse o malorazkach
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Já to nemám tak, že by mě tam nechodila celá značka nábojů.Spíš je to o sériich.Třeba vloni jsme nastřelovali pušku ve stolici a zkusili ELEY sport 3110-30247.Nikdo tomu nebudete věřit,ale soustřel parádní 12mm.Naproti tomu třeba ELEY standart 25mm.U LAPUI třeba sypačky chodily dobře ,ale Rifle Match špatně a CentrX dobře 13-14mm.RWS:R 50 spolehlivě každá série do 12mm a třeba RWS RIFLE match tam už to tak slavný nebylo.Zkoušení ze stolice beru jako orientační,protože si myslím,že každý střelec by si měl střelivo zkoušet sám a vybírat kompromis mezi výkonem,povahou výstřelu a cenou.A hlavně,čím víc bude zkoušet ve stolici,tím víc bude mít zavirovanej mozek.
-
- Odborník na zbraně
Re: vse o malorazkach
Náboje ve stolici nezkouším (asi proto, že žádnou nemám). Sundám z flinty dioptr, nasadím optiku (Hawke Frontier SF 6-24x50), do lišty usadím dvojnožku, dozadu fusekli s pískem a po 50 až 100 musí být jasno, co v těch patronách je.
Jenže je to taky o hlavě. Vím, že z mé 1907 skvěle chodí R50 (téměř bez výjimky), jenže nejsem Rockefeller, abych touhle patronou mohl trénovat a tréninkový ekvivalent chybí (stará dobrá "pruhovaná" GECa). Přešel jsem na Lapuu, opět dobrý. Měl jsem serii Lapua Master, který chodily naprosto excelentně - na trénink sypačky, na závod Masterky, jenže došly. Byly to patrony tak nějak tolerantní k drobným chybám střelce. Pořídil jsem serii Lapua Midas Plus. Z dvojnožky excelentní soustřely, ale sebemenší chybu trestají úletem. Konkrétní serií sypaček dám stejný a někdy i lepší nástřely. Už jsem zkoušel vlastní hlavu zblbnout tím, že jsem ty midasky dal do jiný krabičky, ale někde v podvědomí je uložený, že tyhle náboje jsou výborný, ale "netolerantní" a v přemíře snahy to pak někde vždycky zprasím. Je to nejspíš o tom, mít natrénováno tolik, že střelec musí mít zdravý sebevědomí a víru ve svlastní schopnosti. Pak mu pomůže solidní patrona. V opačném případě nepomůžou ani patrony vysvěcený v kostele při půlnoční.
Jenže je to taky o hlavě. Vím, že z mé 1907 skvěle chodí R50 (téměř bez výjimky), jenže nejsem Rockefeller, abych touhle patronou mohl trénovat a tréninkový ekvivalent chybí (stará dobrá "pruhovaná" GECa). Přešel jsem na Lapuu, opět dobrý. Měl jsem serii Lapua Master, který chodily naprosto excelentně - na trénink sypačky, na závod Masterky, jenže došly. Byly to patrony tak nějak tolerantní k drobným chybám střelce. Pořídil jsem serii Lapua Midas Plus. Z dvojnožky excelentní soustřely, ale sebemenší chybu trestají úletem. Konkrétní serií sypaček dám stejný a někdy i lepší nástřely. Už jsem zkoušel vlastní hlavu zblbnout tím, že jsem ty midasky dal do jiný krabičky, ale někde v podvědomí je uložený, že tyhle náboje jsou výborný, ale "netolerantní" a v přemíře snahy to pak někde vždycky zprasím. Je to nejspíš o tom, mít natrénováno tolik, že střelec musí mít zdravý sebevědomí a víru ve svlastní schopnosti. Pak mu pomůže solidní patrona. V opačném případě nepomůžou ani patrony vysvěcený v kostele při půlnoční.
Chci se Tě Harpe zeptat,jestli se optikou a dvojnožkou dají udělat stejné soustřely jako ve stolici.Střílení optikou a dvojnožkou vůbec neznám a nikdy to nezkoušel.Stolici v klubu nemáme, tak občas jezdím tam kde ji mají.Jo a k těm
R50.Když mám erkový období tak trénuju RWS CLUB a na malých závodech střílím RWS TARGET RIFLE na větších RWS RIFLE MATCH nebo R50.Ale myslím že teďka na jaře budu mít LAPUA období.Jo a ještě kolik stojí ta optika?Že bych se to naučil a nastřeloval střelivo sám a nemusel nikam jezdit. Tu dvojnožku bych si udělal.Díky za odpověď.
R50.Když mám erkový období tak trénuju RWS CLUB a na malých závodech střílím RWS TARGET RIFLE na větších RWS RIFLE MATCH nebo R50.Ale myslím že teďka na jaře budu mít LAPUA období.Jo a ještě kolik stojí ta optika?Že bych se to naučil a nastřeloval střelivo sám a nemusel nikam jezdit. Tu dvojnožku bych si udělal.Díky za odpověď.
-
- Odborník na zbraně
Asi takhle, stolice dává exaktní informaci o rozptylu, protože tam nevzniká přídavná chyba vlivu střelce, ale musí být dobře zkonstruovaná a postavená, což není sranda. Spousta nastřelovacích "stolic" je jakýsi svěrák připevněný ke kusu betonu, což je špatně a uchycení systému do pažby tam dostává docela zabrat. Správná nastřelovací stolice musí mít vyřešen zákluz a musí být jistota, že se vrátí vždy do stejné pozice. Takovým zařízením ale nedisponuje kdekdo a dostat se na něj není jednoduché. Než střílet z pseudostolice, je lepší použít dvojnožku a bag, případně BR vybavení a optiku. Chce to ale jistou dávku zkušeností a schopnost analyzovat, co je moje chyba a co chyba střeliva. Dvojnožku používám klasickou Harris. O ceně optiky nemá smysl se bavit, dnes se ta moje sem snad ani nedováží, protože za ni začali chtít kolem 20 tis. Myslím, že ale v pohodě stačí např. Delta Titanium 4-16x něco. To je docela slušný kompromis ceny a výkonu. Pokud s tím nebudeš střílet MaO nebo BR, nepotřebuješ přesně zasahovat záměrný bod. Potřebuješ především dobře vidět, na co míříš a že je ten soustřel jinde, je druhá věc. Jen je trochu stresující zasahovat jinam, než kam mířím. To ale platí pro nějaké póvl optiky, Titanium je fakt docela slušný puškohled. Podrobnosti najdeš v sousedním odstavci zabývajícím se optikou. Tam najdeš i spoustu dalších užitečných informací (bohužel také spoustu pitomostí a polopravd). Je třeba mít optiku na zbrani v dobré montáži, abys nepřidával chybu vlivem lability upevnění optiky na zbrani. Test střeliva je nejlépe dělat na kryté střelnici, kde odpadá vliv větru a je zpravidla konstantní osvětlení terče.
Možná někdo bude mít na věc jiný názor, ale mně uvedený systém vyhovuje.
V mezidobí jsem zjistil, že Hawke Frontier SF 6-24x50 se zas dováží, např. zde: http://www.loveckaoptika.cz/?198,fronti ... 50-mil-dot
Možná někdo bude mít na věc jiný názor, ale mně uvedený systém vyhovuje.
V mezidobí jsem zjistil, že Hawke Frontier SF 6-24x50 se zas dováží, např. zde: http://www.loveckaoptika.cz/?198,fronti ... 50-mil-dot
Jen doplnim - u nas na strelnici sveho casu zkonstruovali nadsenci libovolkari stolici s pseudo-zakluzem, prave aby mohli vybirat vhodne strelivo a tak jsem si ji take vyzkousel. Zakluz nefungoval jak mel, puska se chovala v podstate jako upnuta do sveraku a vysledky takto dosazene vubec neodpovidaly realite. Vybrane a odzkousene strelivo, ktere mi z nozicek podavalo stabilni soustrely, delalo z teto stolice soustrel dvakrat az trikrat horsi. S jinou zbrani by to mozna fungovalo jinak, ale jistotu nemas. To si to radeji vyzkousim s optikou z nozicek a zatizim vysledek chybou strelce - tu alespon umim nekdy poznat 

Kryté, halové střelnice bych nepřeceňoval. Jde o to, jakou metodu pro test chci vlastně použít. Pokud to budu střílet ze stolice, tedy bez vlivu míření střelcem tak lze halovou střelnici do jisté míry i doporučit. Pokud není stolice k dispozici a budeme střílet z Harrisek nebo BR restu, bude vhodnější střílet na otevřené střelnici za běžného avšak klidného počasí, nejčastěji v ranních hodinách cca. +-9:00. Halová střelnice se na první pohled jeví jako ideální téměř laboratorní prostředí. Opak ale může být pravdou. Umělé osvětlení nemusí každému vyhovovat a může způsobit značnou únavu očí. Další věcí může být silná odtahová vzduchotechnika, která může způsobit silná a těžko předvídatelná proudění vzduchu v prostoru střeliště. Samotnou kapitolou jsou nakonec samotné stolice. Viděl jsem už lecos a ne o všem se dá říci, že je vhodné pro precizní nastřelování.
Tak tam kde já zkouším,tam mají kozu odpruženou a 100%přesnou.Ale spíš mám nedostatek střeleckého vzdělání,protože přesně nevím,(i když jenom tuším)co je to Harriska a BR rest.Tímto také prosím zasvěcené o vysvětlení mě neznámých pojmů.qwer píše:Kryté, halové střelnice bych nepřeceňoval. Jde o to, jakou metodu pro test chci vlastně použít. Pokud to budu střílet ze stolice, tedy bez vlivu míření střelcem tak lze halovou střelnici do jisté míry i doporučit. Pokud není stolice k dispozici a budeme střílet z Harrisek nebo BR restu, bude vhodnější střílet na otevřené střelnici za běžného avšak klidného počasí, nejčastěji v ranních hodinách cca. +-9:00. Halová střelnice se na první pohled jeví jako ideální téměř laboratorní prostředí. Opak ale může být pravdou. Umělé osvětlení nemusí každému vyhovovat a může způsobit značnou únavu očí. Další věcí může být silná odtahová vzduchotechnika, která může způsobit silná a těžko předvídatelná proudění vzduchu v prostoru střeliště. Samotnou kapitolou jsou nakonec samotné stolice. Viděl jsem už lecos a ne o všem se dá říci, že je vhodné pro precizní nastřelování.
Kdyz uz se tu rozebira nova 455 SST,docela se mi libi,az na to zamykani podobnem SM-2 (tedy jestli jsem to dobre pochopil,sam jsem ji jeste nevidel).Neslo by si nechat sestrojit vlastni zbran:Pouzdro zaveru se zaverem z klasicke 455,napinacek a hlaven z 455 SST?Maji to vse jako skladacku,tak by to mohlo jit.
Čaky
CZ 455 i CZ 455 SST mají stejné pouzdro závěru i závěr rozdíl je pouze v hlavni, spoušti a pažbě, tvoje předložená varianta by nic neřešila
.
CZ 455 i CZ 455 SST mají stejné pouzdro závěru i závěr rozdíl je pouze v hlavni, spoušti a pažbě, tvoje předložená varianta by nic neřešila

Ano,omlouvam se,znovu jsem si precetl prispevek od mari a musim dat za pravdu;-) Netusil jsem,ze toto reseni pouziva 455 od zacatku.
Co vy na to ? přesnost, cena atd. Je dobrá ? Vím, je samonabíjecí, ale opakovačka stojí o 8tis. více http://www.alliancze.cz/puska-savage-ar ... r/d-71439/
Dík
Dík
-
- Odborník na zbraně
Přesná na co? Na BR a ISSF je to nevhodný. V MaO to možná bude konkurence k Rugerům, ale na A 1907 Rep. a na jednoranný terčovnice to mít nebude. Na siluety (domnívám se) nemůžeš použít samonabíječku. Na plechovky dobrý. Možná tak na TM - o tom by ti asi víc napsal Grinch. Asi by se s tím dala úspěšně střílet MaO v Otrokovicích. Dost záleží na šetrnosti samonabíjecího mechanizmu k podávání nábojů, úrovni zpracování spouště a usazení železa v pažbě (např. u Rugera nic moc).
Tady musím souhlasit s Harpem - ani u nás se samonabíječky moc neprosadily.
Tedy ne ty tovární. Kluci vesměs vyměnili Rugery 10/22 za ZKM 456 a jsou s nástřely někde jinde. Jediný Ruger, který obstál v konkurenci, byl Foxe (tuším že bývalá zbraň RChlapka), ten získal v Lize 2.místo hned za Suhl-150 a před mou A1907R.
Ale na tom už nebylo moc věcí továrních a nutno podotknout, že Fox věděl, jak jeho výhody využít.
Dle mého názoru není nikde u nás soutěž, kde by samonabíječka měla převahu díky konstrukci. Vše je to buď přesnostní anebo kombinace přesnost/dovednost a jednoznačně mají navrch opakovačky nebo jednoranky.
Unikát je A1907R, kdy je pokusně z terčovnice opakovačka. I přes konstrukční chyby se mi ji po několika letech povedlo odladit na maximum a chodí od 8 do 16mm stabilně s vybraným střelivem.
Jednoznačně Ti dá lepší zbraň výhodu do závodu, ale záleží na tom, co střílíš a jak je to postavené.
Moje A1907R má na TM 7,01kg, na BR ji "odlehčím" na povolených 6,83kg. Klasické ZKM nebo Suhl se pohybují někde na hranici kolem 5kg, takže kolem 2kg rozdílu.
Pokud máš soutěž, kde většinu položek držíš zbraň v ruce bez opory anebo máš krajní limity na čas a neuneseš těch 7kg, je veškerá výhoda "lepší" A1907R v háji.
Pokud ale na sobě zamakáš, popereš se s tím a zvládáš vše jako s lehkou flintou, tak samozřejmě vyždímeš maximum. Pokud ale máš flintu víceméně jen na zemi anebo opřenou, máš její výhody opět celé pro sebe.
To samé platí i pro samonabíječky - pokud najdeš způsob a cestu v kompromisu mezi rychlostí (dává ti větší čas mířit a nemusíš při přebíjení měnit polohu) a přesností (raději jdeš na jistotu), tak máš šanci jako Fox u nás se umístit.
Ale jak jsem psal na začátku - přímo pro samonabíječky u nás snad žádná soutěž není
Tedy ne ty tovární. Kluci vesměs vyměnili Rugery 10/22 za ZKM 456 a jsou s nástřely někde jinde. Jediný Ruger, který obstál v konkurenci, byl Foxe (tuším že bývalá zbraň RChlapka), ten získal v Lize 2.místo hned za Suhl-150 a před mou A1907R.
Ale na tom už nebylo moc věcí továrních a nutno podotknout, že Fox věděl, jak jeho výhody využít.
Dle mého názoru není nikde u nás soutěž, kde by samonabíječka měla převahu díky konstrukci. Vše je to buď přesnostní anebo kombinace přesnost/dovednost a jednoznačně mají navrch opakovačky nebo jednoranky.
Unikát je A1907R, kdy je pokusně z terčovnice opakovačka. I přes konstrukční chyby se mi ji po několika letech povedlo odladit na maximum a chodí od 8 do 16mm stabilně s vybraným střelivem.
Jednoznačně Ti dá lepší zbraň výhodu do závodu, ale záleží na tom, co střílíš a jak je to postavené.
Moje A1907R má na TM 7,01kg, na BR ji "odlehčím" na povolených 6,83kg. Klasické ZKM nebo Suhl se pohybují někde na hranici kolem 5kg, takže kolem 2kg rozdílu.
Pokud máš soutěž, kde většinu položek držíš zbraň v ruce bez opory anebo máš krajní limity na čas a neuneseš těch 7kg, je veškerá výhoda "lepší" A1907R v háji.
Pokud ale na sobě zamakáš, popereš se s tím a zvládáš vše jako s lehkou flintou, tak samozřejmě vyždímeš maximum. Pokud ale máš flintu víceméně jen na zemi anebo opřenou, máš její výhody opět celé pro sebe.
To samé platí i pro samonabíječky - pokud najdeš způsob a cestu v kompromisu mezi rychlostí (dává ti větší čas mířit a nemusíš při přebíjení měnit polohu) a přesností (raději jdeš na jistotu), tak máš šanci jako Fox u nás se umístit.
Ale jak jsem psal na začátku - přímo pro samonabíječky u nás snad žádná soutěž není

Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
Takhle to má lítat:-) dnes odpoledne jsem byl provětrat Savážku, 5 x RWS rifle match na 50m, jen by to chtělo mírně k 8 hodině:-)..
- Přílohy
-
- 5 x rws.jpg (37.33KiB)Zobrazeno 1822 x