Predovky
Moderátoři: Moderátoři, GunShop.cz
Re: Předovky
Otázka nestojí zda použít, či nepoužít hodně olova, ale co stávající hlaveň potřebuje. Nepamatuji si to už přesně, ale mám dojem, že Tracker má hodně husté stoupání, jestli 1:22, nebo 1:28, už to nevím. Proto použít krátkou střelu je nevhodné, protože navíc Tracker má hodně mělké drážky, a tedy krátkou střelu strhne. Když už zvolím hlaveň ráže .50, husté stoupání, tak musím počítat se spotřebou olova na střelu odpovídající vývrtu. Jistě že může použit kouli v pevném flastru a s menší dávkou prachu, ale jaký to má smysl. Ten dlouhý REAL bude rozhodně dobrý, ale maxibal lepší. Nakonec to lze vyzkoušet, ne?
Ano Tracker má stúpanie 1:28.Ja som sa pítal len pre to až nevyhodím 12Ečok zbytočne,viem nie je to vela ale človeka to potom zamrzí.Ja som zvyknutý na moje dve kentačky ktoré pri dávke 1.2g a 9gramovej guľke strieľajú perfektne.
kulicky z toho take litaj velmi slusne - vlastni zkusenost
Kamarád sypal do Trackera ráže .50 36 grainů (2,33 gramu) Vesuvitu A1 z prachovnice. Střely REAL. Viděl jsem terč, vše v centrální 10 a do 9 jen okrajově, na 50 metrů. Ale doporučuje Maxi-Bullet 360 grainů.
Stoupání 1:28 při ráži .50 odpovídá délka střely 1,05" (26,7 mm), použita funkce Greenhill.
Já používám Maxi-Ball 21 mm. Při stoupání 1:22, ráži .45 mohu jít s délkou střely až na 1,24". Je to ale zbytečné, tahle střela lítá pěkně.
Stoupání 1:28 při ráži .50 odpovídá délka střely 1,05" (26,7 mm), použita funkce Greenhill.
Já používám Maxi-Ball 21 mm. Při stoupání 1:22, ráži .45 mohu jít s délkou střely až na 1,24". Je to ale zbytečné, tahle střela lítá pěkně.
OK chalani díki za rady ono síce už človek má z čiernoprašiek čosi odstrielané ale dobrá rada z niečim novím sa vždy zíde.A ešte ohladne tej optiky na Trackera bi ste mi čo poradili?Nechcem do toho moc investovať pretože mám teraz na ruke CZ Compact od kamaráta a je to pekný málo strielaný kúsok a ešte aj krásne riti a v úprave dual tone.
Kamarád koupil z druhé ruky Ardesu .45 http://www.bvs.cz/bez_zbrojaku_predovky ... r_p45.html a já dostal za úkol mu sehnat do toho střely-co by jste doporučili?A nebo varianta brod-dokáže mi někdo změřit přesně průměr osvědčené střely s přesností alespoň na 0,05mm? Díky
armex: Pro předovku Ranger .45 výrobce doporučuje kulatou střelu .440" s flastrem. Stoupání drážek je 1:66" (1676mm)což je pro střelbu kuličkou ideální.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
John Taffin
Doporučuji změřit stoupání hlavně, zda odpovídá deklarovanému údaji v katalogu. Má to být, jak píše Fanda, 1:66, což je výhradně pro kouli s flastrem. Stalo se mně, že twist je jiný ve skutečnosti, než co je vypáleno na hlavni. (už dvakrát)
Vezmi dřevěnou tyčku, na jeden konec namotej leukoplast tak, aby to celé šlo zasunout do hlavně s mírným odporem. Na druhý konec tyče si namaluj značku. Zasouvej tyč do hlavně. Změř délku tyče když značka opíše jednu otáčku. Stačí změřit délku půl-otáčky a násobit dvěma.
Vezmi dřevěnou tyčku, na jeden konec namotej leukoplast tak, aby to celé šlo zasunout do hlavně s mírným odporem. Na druhý konec tyče si namaluj značku. Zasouvej tyč do hlavně. Změř délku tyče když značka opíše jednu otáčku. Stačí změřit délku půl-otáčky a násobit dvěma.
armex:
Teď mně došlo, co píšeš na konci - změřit diametr střely na 0,05 mm. A k čemu by to bylo? Podívej, stoupání 1:66 je protáhlá spirála. Tedy musíš použít kouli, protože dlouhá střela by neměla rotaci, letěla by k terči, jako když hodíš banánem. Takže koule může mít rozměr u .45 - 11,18 mm, 11,30 mm, 11,45 mm, ale také 11,80 mm. První tři rozměry jsou změřené koule z originál kleští od LEE. Každá z nich létá moc pěkně, ale potřebuje přiměřeně tlustý flastr z bavlny a každá létá s jinou dávkou prachu. Mám od kamaráda kleště 11,80 mm vyrobené metodou lisováním ložiskové koule do hliníkového bloku. Tato střela je určena k nabíjení bez flastru s bohatým podmazáním mazivem lůj+včelí vosk. Létá velmi dobře.
Závěr - je lépe mít kouli, která se rozměrem co nejvíce přibližuje průměru hlavně v polích, tedy 11,45 mm. (Vývrt má 11,50 mm) K tomu se dá běžně sehnat látka na šití polštářů - sýpek. Většinou mívá 0,18 až 0,22 mm a je z bavlny. Když si pořídíš tuto kombinaci, měl bys být spokojený, protože sýpkovina se vyrábí a bude vyrábět pořád, a to je důležité. Vezmi si s sebou digi šupleru a kup si raději silnější sýpek - 0,22 mm. A nedej na tvrzení prodávajícího, že je to 100% bavlna, koukni se na visačku.
Teď mně došlo, co píšeš na konci - změřit diametr střely na 0,05 mm. A k čemu by to bylo? Podívej, stoupání 1:66 je protáhlá spirála. Tedy musíš použít kouli, protože dlouhá střela by neměla rotaci, letěla by k terči, jako když hodíš banánem. Takže koule může mít rozměr u .45 - 11,18 mm, 11,30 mm, 11,45 mm, ale také 11,80 mm. První tři rozměry jsou změřené koule z originál kleští od LEE. Každá z nich létá moc pěkně, ale potřebuje přiměřeně tlustý flastr z bavlny a každá létá s jinou dávkou prachu. Mám od kamaráda kleště 11,80 mm vyrobené metodou lisováním ložiskové koule do hliníkového bloku. Tato střela je určena k nabíjení bez flastru s bohatým podmazáním mazivem lůj+včelí vosk. Létá velmi dobře.
Závěr - je lépe mít kouli, která se rozměrem co nejvíce přibližuje průměru hlavně v polích, tedy 11,45 mm. (Vývrt má 11,50 mm) K tomu se dá běžně sehnat látka na šití polštářů - sýpek. Většinou mívá 0,18 až 0,22 mm a je z bavlny. Když si pořídíš tuto kombinaci, měl bys být spokojený, protože sýpkovina se vyrábí a bude vyrábět pořád, a to je důležité. Vezmi si s sebou digi šupleru a kup si raději silnější sýpek - 0,22 mm. A nedej na tvrzení prodávajícího, že je to 100% bavlna, koukni se na visačku.
S tou kuličkou si poradím,ale změřit jsem chtěl střelu,protože tu mám historickou kokilu na .44 třídrážkovou a lisováním jí dokážu upravit na rozměr...Mám slíbenou kokilu na.45 ale jestli je lepší kulička a flastr,tak mu to koupím a bude klid-díky za rady
Se starou kokilou nic nedělej. Nemáš jinou možnost při stoupání 1:66, než použít kouli .45 s flastrem. A koule 11.50 mm (žádná kokila neprodukuje dokonalé koule, 11.48-11,52mm) s flastrem ze sýpkoviny ti zaručí stálost náboje. Předpokládám, že Ranger .45 nemá nijak hluboké drážky. Potom by bylo vhodnější použít kouli 11,30 mm a silnější flastr.
Tak uz dva týzdne som spokojným majitelom staršieho zachovalého Evolušna,chcem sa podakovat všetkým tu z fora za rady pri výbere flinty a aj bývalému majitelovi,za ústretovost.Ešte čakám na kliešte a chcel by som sa opýtat či sa niekde nedá kúpit pazba v prevedení camo.Chystám si aj drevenú ale,rád by som mal viacverziovú skladačku .
No to pochybuju, ta camo verze byla o hodne drazsi. Vsadim se, ze ten rozdil v cene bys za ni nedal. Ale muzes se zkusit poptat u brymovy. Spis bych ji ale zkusil nastrikat.