Pročetl jsem to tu celé jedním dechem. Zejména Kubajzovi děkuju za krátký fotoseriál vzniku jednoho nože.
Přemýšlím co pořídím letos otci k šedesátinám a ručně udělaný nůž bude ideální dárek.
Mám pár dotazů
1. dřevo - Vždy jsem miloval olivové dřevo. Z Tunisu jsem si dovezl prkýnka, misky, salátový příbor a různé obracečky a lžičky. Upřímě ale zdjší olivové kousky zastínilo to zebrano. Zajímala by mě povrchovka po přeleštění smirkem. Já jsem si vždy leštil příložky až 2000 smirkem, pak ale dřevo skoro nesálo žádný olej. Jak ten lněný olej funguje v čase? Nežlukne nějak? Není lepší koupit nějaký olej např na teakový zahradní nábytek, nabo je to pro těch pár kapek škoda peněz?
2. nářadí mám akoro vše, včetně mikrobrusky, chtělo by to ještě pořádnou sadu pilníčků a každopádně pásovou brusku. Koukám, že velké pásové brusky na dřevo stojí ranec. Předpokládám, že se to dá dělat i s nějakou menší hoby šikovně upnutou třeba do svěráku vzůru nohama...?
3. Chtělo by to ještě nějakej návod a tipy na výrobu pochvy. V eshopu jes psáno -
Švédská hovězí useň
Tipy pro tvrzení hovězí kůže: Po naložení materiálu do sodového roztoku (5 - 10 polévkových lžic sody rozpuštěných ve 3 litrech vody) je kůže snadno tvarovatelná a po vyschnutí si tento tvar trvale podrží. Tento postup lze doporučit např. při výrobě pouzder na nože. Materiál je odolnější, mírně ztmavne a získá krásnou patinu.
4. jen pro zvědavost. Jak jsou na tom různé ořechy s trvdostí? Dá se do toho udělat snadno vrip nehtem?
http://www.jatagan.eu/vyrob-si-nuz/orechy-sisky/