Ale tohle se resilo uz mockrat.Jsou lidi,kterym nevadi dat za brokove zapalky o 10,- vic nez za obycejne perkusni zapalky.A problem s Ceckem se vyskytl az relativne nedavno.Ja treba po zlomeni puvodniho nyplu,pouzivam obycejne ctyrky a v pohode.
Ted me napada,jestli ta dirka v prachovnici,neni kvuli privodu vzduchu.Pokud ucpes usti odmerky a zacnes tam sypat prach,tak bez privodu vzduchu,se bude nasypny otvor zahlcovat a ucpavat.
Jen tipuju
Spis si myslim, ze po otoceni prachovnice tou dirkou budou vypadavat drobne castecky prachu a budou se hromadit v okoli toho pera. Pak bude stacit jen jiskricka a zafunguje to jako piston. Mozna to s tou opatrnosti prehanim, ale behem shaneni informaci jsem narazil i na par nepeknych fotek a videi...
Tak prachovnice je z mosazi a ta nejiskri.Vsechny havarie predovek,vznikly jen a pouze neopatrnosti strelce.Nebo kvuli silenym experimentum.Strilim predovky uz dost dlouho a taky se mi stalo par peknych prihod.Ale vzdy to byla jen pakarna pro me.Nabiti bez prachu,nabyti s prachem,ale dvakrat,atd Plati jedna zasadni poucka.Nesypat prach do laufu,primo z prachovnice.
duffioso píše:...
Ted me napada,jestli ta dirka v prachovnici,neni kvuli privodu vzduchu.Pokud ucpes usti odmerky a zacnes tam sypat prach,tak bez privodu vzduchu,se bude nasypny otvor zahlcovat a ucpavat.
Jen tipuju
Prach je predsa zrnitý s množstvom vzduchu medzi zrnami, nie tekutina, tam sa nič nemôže zahlcovať! Ale na tú pružinu nemá byť priechodzí otvor, iba zahĺbenie. Takže dajaký makarónožrút odflákol robotu, prerazil to skrz a nepodarky sa exportujú do východného bloku...
Jestli takhle vypadaj i ty flinty co sem posilaj, tak jsem rad, ze mam ardesu. Ta urcite netridi, trideni stoji penize a kdo by ji to zaplatil Diru v prachovnici jsem zakapnul tavnym lepidlem a ocelovy nabijak pretahnul smrstovaci buzirkou.
Ardesa docela jistě třídí své produkty podle odbytiště. Nepřál bych ti vidět některé zbraně, které se dostaly na náš trh. A naopak srdce zaplesalo nad tím, co bylo výběrové zboží. Nedělat to, znamená případné milionové ztráty.
Tak pokud by levnejsi vyrobce sem zacal soustredovat zmetky, tak by to bylo rychle poznat. Zas tak velke procento zmetku od ardesy tu neni a da se rict, ze kvalita odpovida cene a v pripade inlajnek prinasi i par chytrych reseni. Coz se ovsem neda rict v pripade dp - za ty penize by tu zmetky byt nemeli a opak je pravdou.
Chci si pořídit předovku ARDESA HAWKEN WOODSMAN c.50 se stoupáním 1:48", abych mohl střílet koule i válce, ale nevím jestli s tímto universálním stoupáním se dá časem docílit stejná přesnost střelby, jako když se někdo specializuje na střelbu např. 1:70" s kuličkou nebo na 1:24" s válcem. Není toto stoupání 1:48" jenom taková z nouze cnost na střílení obojím? Chci rozšířit řady předovkářů,asi nebudu chtít chodit na soutěže, takže budu střílet jenom pro radost, ale trefovat se budu chtít asi jako každý jiný. Uvítám i názory na tuto zbraň. Děkuju za radu.
Kup ji a neres to.Poznas sam,ktere strely chutnaji tve pusce vic.Ve vetsine pripadu,je zbran presnejsi nez strelec a u tebe to ze zacatku bude platit dvojnasob,jako u kazdeho z nas.Nez prijdes na to,jak to vsechno sladit,tak to chvilku nebude mit zazracnou presnost.
pedroo: Stoupání drážek 1:48 je skutečně universální, ale to platí zejména z hlediska loveckých předovek. Koule ti bude trefovat při tomto stoupání dobře i se slabými prachovými dávkami. Pokud budeš chtít střílet válcové střely, určitě to nebude žádný problém. Já osobně bych si vybíral válcové střely váhově lehčí, což je např. možné u střely REAL. V ráži .50 se prodává kokila 250 grainů i kokila pro střelu 320 grainů. U kulaté střely si můžeš v ráži .50 vybrat celkem 3 až 4 průměry. Základ je .490 další jsou .495 a .498. Jsou i předovky kde se dá použít i průměr .500, asi budeš muset trochu měřit. Záleží na průměru v polích.
Stoupání drážek je jenom jeden z mnoha faktorů který rozhoduje o přesnosti předovky. Duffioso to napsal docela dobře.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
Fanda to napsal vyborne.Ja kdybych si ted porizoval repliku,tak pujdu do raze .45.Je tam vetsi vyber strel,Treba Minie starej a novej typ.Novej typ neni vubec spatna tercova strela.Dela krasne dirky do papiru
Pedroo.
Podle Grennhila je optimální délka střely pro padesátku a stoupání 1:48 právě 0,61 coulu, což je těch 15,5 mm. A to je rozměr REAL.
Já mám .45 a stoupání 1:48, koule lítají skvěle, když se zadaří najít dobrou kombinaci náboje. A stejně tak i maxiball, ten má délku 21 mm, což už je přes čárku. Takže Hawkena je dobrá volba.