Matematicko - Fyzikalni vypocty
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ano, koeficient odporu, počáteční tlak, koeficient tření a adiabatický koeficient jsou (více méně) univerzální).
Ta minimální síla a maximální jsou (trochu přepočítáno, Popelínský počítá s tuhostí) prostě parametry pružiny. Minimální = síla, která je nutná ke stlačení pružiny která není napnutá (pružina má určité předpětí, není ve válci jen tak volně), tj cca 22 kg, maximální = síla k natažení pružiny do zadní polohy (cca 56 kg).
No a ta výška těsnění slouží k výpočtu třecí plochy (tj. k obsahu styčné plochy mezi pístem a pouzdrem). Jestli to tak je to nevím, mě se k vůli tomu nechtělo slavii rozdělávat.
P.S.: Popelínský pochopitelně nedostal DRSc. ta takovouto ptákovinu, to byl jen doplněk k hlavnímu tématu (Využití plynů v mechanizmech zbraní)
Ta minimální síla a maximální jsou (trochu přepočítáno, Popelínský počítá s tuhostí) prostě parametry pružiny. Minimální = síla, která je nutná ke stlačení pružiny která není napnutá (pružina má určité předpětí, není ve válci jen tak volně), tj cca 22 kg, maximální = síla k natažení pružiny do zadní polohy (cca 56 kg).
No a ta výška těsnění slouží k výpočtu třecí plochy (tj. k obsahu styčné plochy mezi pístem a pouzdrem). Jestli to tak je to nevím, mě se k vůli tomu nechtělo slavii rozdělávat.
P.S.: Popelínský pochopitelně nedostal DRSc. ta takovouto ptákovinu, to byl jen doplněk k hlavnímu tématu (Využití plynů v mechanizmech zbraní)
Jo aha, ta výška těsnění by se měla asi spíš nazývat tloušťka.
Hmm, ta minimální a maximální síla se bude dost blbě ověřovat. Bude se to asi muset změřit nějakým závažím (IMHO, to předpětí 226N u Slávie se mi zdá nějak moc). Nedá se to nějak vyvodit z délky pružiny, počtu závitů, délky stlačení a tloušťky drátu? To už bych chtěl asi moc, co?
Hmm, ta minimální a maximální síla se bude dost blbě ověřovat. Bude se to asi muset změřit nějakým závažím (IMHO, to předpětí 226N u Slávie se mi zdá nějak moc). Nedá se to nějak vyvodit z délky pružiny, počtu závitů, délky stlačení a tloušťky drátu? To už bych chtěl asi moc, co?
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
- baretta@pobox.sk
Odpoved
To som velmi rád, že je tu niekto kto sa v tom vyzná, a spraví nám v tom inštruktáž.
KING: Dakujem za odporučenu literaturu.
Poprosim KINGa aby nam teda vysvetlil, ako sa to rata v exeli.
dakujem
ps. mam ten moj prispevok zmazať?
baretta@pobox.sk
KING: Dakujem za odporučenu literaturu.
Poprosim KINGa aby nam teda vysvetlil, ako sa to rata v exeli.
dakujem
ps. mam ten moj prispevok zmazať?
baretta@pobox.sk
V exelu?????

Tak to si neumím představit. No ono by to možná šlo, ale bylo by to komplikované. Jak jsem řekl, nemáme vztah v = a do něj dosadíme. Musíme řešit rovnice numericky.
Nejjednodušší by bylo použít Matlab (nebo Maple, i když ten by byl také dost komplikovaný).
Já požívám C++ Builder. Aspoň do výpočtu vidím a můžu dělat pěkné exe soubory.

Tak to si neumím představit. No ono by to možná šlo, ale bylo by to komplikované. Jak jsem řekl, nemáme vztah v = a do něj dosadíme. Musíme řešit rovnice numericky.
Nejjednodušší by bylo použít Matlab (nebo Maple, i když ten by byl také dost komplikovaný).
Já požívám C++ Builder. Aspoň do výpočtu vidím a můžu dělat pěkné exe soubory.
- baretta@pobox.sk
prosim o rešerš
prosim spraviť zoznam odporučanej literatury?
dakujem
dakujem
Naposledy upravil(a) baretta@pobox.sk dne 23 pro 2007 15:48, celkem upraveno 1 x.
...když nemáš zájem na uvolnění programu do pracek ladičů zlamovacích vzduchovek, tak tam prosím hoď na test různé varianty ladění výkonu, které všichni používáme.Odlehčení pístu,snížení rozměru tření u pístu a zvýšení min a max síly pružiny.
Vcelku by mě zajímalo jak se to projeví ve výpočtu.
Předem dík.
datel
Vcelku by mě zajímalo jak se to projeví ve výpočtu.
Předem dík.
datel
Pro baretta:
Doporučit mohu skripta Vojenské akademie (dnešní Univerzity obrany), tam člověk najde vše přes balistiku i konstrukci zbraní. Spousta lidí vůbec neví, že existuje toto "vydavatelství" které každým rokem vydává několik skript v tomto oboru (ale většinou jsou to nová vydání starších prací). Je mrzuté, že normální člověk k nim nemá přístup a tak je odkázán jen na to, co je v knihkupectví - a to jsou většinou knihy "pro děti", přehledy, obrázky, parametry. Sám mám asi padesát skript z VA, ani to nemám kam dávat...
Pokud by ses chtěl ale skutečně zabývat výpočty, tak je třeba začít fyzikou, numerickou matematikou a naučit se programovat...
Doporučit mohu skripta Vojenské akademie (dnešní Univerzity obrany), tam člověk najde vše přes balistiku i konstrukci zbraní. Spousta lidí vůbec neví, že existuje toto "vydavatelství" které každým rokem vydává několik skript v tomto oboru (ale většinou jsou to nová vydání starších prací). Je mrzuté, že normální člověk k nim nemá přístup a tak je odkázán jen na to, co je v knihkupectví - a to jsou většinou knihy "pro děti", přehledy, obrázky, parametry. Sám mám asi padesát skript z VA, ani to nemám kam dávat...
Pokud by ses chtěl ale skutečně zabývat výpočty, tak je třeba začít fyzikou, numerickou matematikou a naučit se programovat...
Tak jsem si trochu započítal: dávám grafy různých závislostí pro Slavii 630. Vždy je měněn jeden vstupní parametr (u zdvihu pružiny logicky 2) a sledována energie střely. Ostatní parametry jsou pak ponechány na svých původních hodnotách. Nekomentuji, zda je reálné takovýchto vstupních parametrů vůbec dosáhnout, je to jen pro představu.
Z grafů plyne, že nejvýraznější vliv na energii střely má zdvih pružiny a tření mezi pístem a pouzdrem.
Tlak se nemění nijak výrazně, vždy je pod 10MPa. Na obrázek kliknou a maximalizovat...
Z grafů plyne, že nejvýraznější vliv na energii střely má zdvih pružiny a tření mezi pístem a pouzdrem.
Tlak se nemění nijak výrazně, vždy je pod 10MPa. Na obrázek kliknou a maximalizovat...
- jirkausti
- Kontaktovat uživatele:
zdravím,
zajímal by mě Váš názor na následující věc: Střílím ze vzduchovky Slavia 634, JSB Exact, puškohled seřízený pro toto střelivo. Pokud však vezmu JSB Match, musím kliknout 24x nahoru (posun asi o 5cm na 30m). To bych ještě chápal. Ale není mi jasné, proč JSB Match létají výrazně doleva? (Musím na puškohledu kliknout ještě asi 10x vpravo).
Dokázal by mi to někdo vysvětlit?
p.s.: střílel jsem za bezvětří.
Jirka
zajímal by mě Váš názor na následující věc: Střílím ze vzduchovky Slavia 634, JSB Exact, puškohled seřízený pro toto střelivo. Pokud však vezmu JSB Match, musím kliknout 24x nahoru (posun asi o 5cm na 30m). To bych ještě chápal. Ale není mi jasné, proč JSB Match létají výrazně doleva? (Musím na puškohledu kliknout ještě asi 10x vpravo).
Dokázal by mi to někdo vysvětlit?
p.s.: střílel jsem za bezvětří.
Jirka
- baretta@pobox.sk
KING - mne je pristupna literatura od Kodaňky. Ostatne sa mi nezdaju neako dobre spracovane.
Aky mate rozdiel medzi nameranou a vypočitanou rychlostou (energiou).
s pozdravom
baretta@pobox.sk
Aky mate rozdiel medzi nameranou a vypočitanou rychlostou (energiou).
s pozdravom
baretta@pobox.sk
Proč ne. Kniha je to dobrá, i když už trochu starší, od té doby šel vývoj dopředu. Doporučuji se moc nezabývat Sluchockého metodou a rovnou soustavu rovnic řešit numericky. Přece jen jsme v 21. století....
K tomu porovnání naměřené a vypočtené rychlosti: Co máš na mysli? Tu vzduchovku? To jsem už psal u toho obrázku. A vnitřní balistika palných zbraní - no to je otázka. Pokud se to shoduje do 10%, je to dobré. Je tam velký problém se vstupními parametry. A vnější? O tu se moc nezajímám, ale, jak už jsem psal, tabulky výrobců střeliva jsou taky jen spočítané, tak to asi stačí... Výpočet je snadný (opět ale numericky), třeba podle knihy: Jirsák-Kodym, stejný formát a vzhled jako ten Kadaňka, vydaná ale o rok dříve.
K tomu porovnání naměřené a vypočtené rychlosti: Co máš na mysli? Tu vzduchovku? To jsem už psal u toho obrázku. A vnitřní balistika palných zbraní - no to je otázka. Pokud se to shoduje do 10%, je to dobré. Je tam velký problém se vstupními parametry. A vnější? O tu se moc nezajímám, ale, jak už jsem psal, tabulky výrobců střeliva jsou taky jen spočítané, tak to asi stačí... Výpočet je snadný (opět ale numericky), třeba podle knihy: Jirsák-Kodym, stejný formát a vzhled jako ten Kadaňka, vydaná ale o rok dříve.
To jirkausti: U vsech zbrani je energeticka zavislost mezi hmotnosti strely a jeji rychlosti. Zpravidla pri stejne energii a tezsi strele je toto vyvazeno nizsi rychlosti. To znamená, ze pri nizke rychlosti nastava behem letu na uvedenou vzdalenost mensi odval strely doprava (strela se jakoby odvaluje doprava po vzduchu ktery ji nese diky pravotocivym drazkam v hlavni - u vetsiny nejaponskych zbrani) Sam strilim na 27 m na redukovane lovecke terce "divocak" a "srnec" ze Slavie 631 a ten bocni rozdil (tusim ze se jmenuje derivace - kdyztak me nekdo opravte, zlobit se nebudu) je tam pri prestrelovani vzduchovky z 10 m na tech uvedenych 27 setsakramentsky znat.