Matematicko - Fyzikalni vypocty
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
- baretta@pobox.sk
Prosím o radu
Zajímalo by mě, zda lze pomocí nějakého univerzálního vzorce přepočíst E0 továrně vyrobeného náboje při nesmyslné délce hlavně 150 (cm
Sellier a Bellot) na E0 při délce hlavně 3,5" (90 mm). Poradíte ?

Walther P99C AS, CZ 550, S 631
Dlouho jsem se neozval, byl jsem na konferenci v Německu.
barreta: no můžeme si tykat, ne? Já jsem úsťovou rychlost slavie neměřil, ale Popelínský naměřil 180 m/s a kdosi na tomto fóru taky. Takže shoda je velmi dobrá.
anorektik: Myslím si, že těch 150cm je chyba, měli by tam mít 150mm, ostatně třeba takový 7,65mm Br. má z 10cm hlavně asi 230J, a při hlavni 40cm by měl asi 350J (?), dále už se rychlost skoro nezvětšuje (ba naopak se střela začíná brzdit), takže takto dlouhá hlaveň je nesmysl.
všem:
Pokud má střela menší rychlost, tak sice rotuje pomaleji, ale na stejné dráze udělá pořád stejný počet otáček (je-li stoupání hlavně dejme tomu 30cm, tak se střela na 30 metrech otočí 100x bez ohledu na to jakou má rychlost) a měla by se tedy "odvalit" na vzduchu pořád stejně - derivace by se neměla změnit.
Ve skutečnosti je to takto:
ROTAČNÍ STŘELA SE NA VZDUCHU NEMŮŽE NIKAM ODVALOVAT!
Příčina vzniku derivace je jiná...
barreta: no můžeme si tykat, ne? Já jsem úsťovou rychlost slavie neměřil, ale Popelínský naměřil 180 m/s a kdosi na tomto fóru taky. Takže shoda je velmi dobrá.
anorektik: Myslím si, že těch 150cm je chyba, měli by tam mít 150mm, ostatně třeba takový 7,65mm Br. má z 10cm hlavně asi 230J, a při hlavni 40cm by měl asi 350J (?), dále už se rychlost skoro nezvětšuje (ba naopak se střela začíná brzdit), takže takto dlouhá hlaveň je nesmysl.
všem:
Pokud má střela menší rychlost, tak sice rotuje pomaleji, ale na stejné dráze udělá pořád stejný počet otáček (je-li stoupání hlavně dejme tomu 30cm, tak se střela na 30 metrech otočí 100x bez ohledu na to jakou má rychlost) a měla by se tedy "odvalit" na vzduchu pořád stejně - derivace by se neměla změnit.
Ve skutečnosti je to takto:
ROTAČNÍ STŘELA SE NA VZDUCHU NEMŮŽE NIKAM ODVALOVAT!
Příčina vzniku derivace je jiná...
JJ, to "odvalování" se mi taky nějak nezdá. Střela letí po balistické křivce nahoru a dolů a ne někam do strany. Proto se právě točí aby to nedělala a aby neletěla do zatáčky, no ne?
Nebo co tou derivací vlastně myslíte?
Nebo co tou derivací vlastně myslíte?
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Střela podle mě rotuje aby se nemohla překlápět, protože při jakémkoliv tečování nebo dostatečně dlouhém letu se logicky překlopí těžištěm do směru letu (je to jako oštěp, když chceš aby se zapíchnul, musíš udělat špičku na těžším konci, protože když to uděláš obráceně, začne se ti během letu překlápět právě protože má snahu letět těžištěm dopředu a nerotuje kontra káča (ta to pomocí odstředivé rotační síly ustojí na špičče). To jenom my, lidé pokrokového věku kvůli "ejrodynamice" metáme rotující knedlíky lehčím koncem napřed.
Tak to byla trocha Dr. voštěpecké logiky z našich hvozdů, a teď k těm cm: že bych tam nedal emotikon ? Neberte to jako rýpání, to by mě mrzelo. Hlavně mi šlo o to, jestli to můžu brát přímou úměrou (SaB Subsonic ve Waltheru P99 C) t.j. 90mm/150mm = xJ/419J
(90/150)*419 = x
251,4J = x, nebo zda si mám něco (popř. kolik) přisadit nebo odmyslet vzhledem k vývinu tlaku v hlavni. Protože jestli budu mít k dispozici "jen" 251,4 J na E0, tak to abych snad začal shánět CEPPy !!! Husité by měli radost, modernizace je modernizace. 

Pro Kubajzze: Tady je myslivecký výklad slova derivace: http://myslivost.wz.cz/abeceda.html , vím že to nemá hloubku, ale o moc víc jsem nenašel.
anorektik: Skutečně si myslím, že ve SB tam má chybu a má tam být 150mm.
Derivace:
Rotačně stabilizovaná střela se skutečně vychyluje ve směru své rotace, ale příčna není v odvalování na vzduchu. Roztočíme-li válec ve vzduchu, bude se jeho rotace zpomalovat díky tření ale odvalovat se nikam nebude. V praxi ale může malé odvalování nastat, pokud má vzduch jinou hustotu nad a pod střelou - pak se střela skutečně mírně odvaluje - to je tzv. Magnusonova síla, ale ta má (prý, já jsem to nepočítal) asi jen desetinový vliv oproti derivaci střely.
Derivace střely je způsobena tím, že osa precesního kužele, který střela při svém pohybu opisuje, nemá (díky zakřivení dráhy) stejný směr jako vektor rychlosti střely. Vše závisí na úhlu náběhu (a ten souvisí se stabilitou střely), který se dá (celkem) snadno spočítat, ale derivace se už tak snadno spočítat nedá...
Derivace:
Rotačně stabilizovaná střela se skutečně vychyluje ve směru své rotace, ale příčna není v odvalování na vzduchu. Roztočíme-li válec ve vzduchu, bude se jeho rotace zpomalovat díky tření ale odvalovat se nikam nebude. V praxi ale může malé odvalování nastat, pokud má vzduch jinou hustotu nad a pod střelou - pak se střela skutečně mírně odvaluje - to je tzv. Magnusonova síla, ale ta má (prý, já jsem to nepočítal) asi jen desetinový vliv oproti derivaci střely.
Derivace střely je způsobena tím, že osa precesního kužele, který střela při svém pohybu opisuje, nemá (díky zakřivení dráhy) stejný směr jako vektor rychlosti střely. Vše závisí na úhlu náběhu (a ten souvisí se stabilitou střely), který se dá (celkem) snadno spočítat, ale derivace se už tak snadno spočítat nedá...
Nějak se mi to nechtělo počítat, no ale tady to je: Pochopitelně to co jsi napsal neplatí, rychlost střely není přímo úměrná délce hlavně. Pokud můžeme věřit SB že úsťová energie 9L Subsonic pro 150mm dlouhou hlaveň je 420J, tak pro 90mm hlaveň to bude něco kolem 375J. Přikládám výpočet, na obrázek kliknout a maximalizovat...: