?Z 82/83 - dobr? volba pro za??tek ?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Luke

Příspěvek od Luke » 29 srp 2006 10:07

Andy píše:
Luke píše:Neni to jen osobni zbran vojaku z povolani. CZ82 je osobni zbran pro funkci od velitele cety vysse ( ale treba i zdravotniku, techniku rot, atd. ) a zalozni zbran vsech vojaku, pokud jejich odbornost a nasazeni zalozni zbran vyzaduje ( a pokud jejich jednotka nema CZ75 ).
Ja nevim kdy si byl na vojne... ale za me byl velitelem cety jenom GUMAK. Zakladak max. velitel druzstva.
No, za mne take, alespon u naseho utvaru, ale existovali utvary, kde to tak nebylo. Velite cet mohli byt napr. i poddustojnici ZVS. Pak tu byli jeste absolventi ( ty ja uz take nepamatuji ) a to byli vlastne take zakladaci az v dustojnickych hodnostech.

Dneska je to samozr. jedno, vojaci s povolani jsou vsichni, pominu-li zalozni jednotky, kde jsou zase vsichni zalozaci vcetne VR.

Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 29 srp 2006 10:13

Luke:

Jo to mas pravdu. Zas tak daleko sem nesahal :D
Tak zase k tematu.
Stanislav Lukš

Příspěvek od Stanislav Lukš » 31 srp 2006 13:37

Jen tak pro zajímavost:
Byl jsem přítomen rozhovoru majitele obchodu se zbra.+stře. a člověkem, který se snažil udat do komise ČZ 83 v ráži 9 mm Br. Neuspěl. Obchodník mu řekl: ,,9 mm Br. je nejméně výkonný náboj v ráži 9 mm a ještě velmi drahý. Kdyby jste to měl v ráži 7,65 mm, tak by se dalo uvažovat." Co na to říct ?
Standa
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 31 srp 2006 13:38

neco na tom bude ale myslim ze tak hroznej browning neni nebo jo ? cena je skoro stejna videl jsem ho za 4,50kc jenze uz nevim kde to bylo :roll:
vito

ČZ 83 - dobrá volba pro začátek

Příspěvek od vito » 01 zář 2006 12:49

No, jak už tady bylo řečeno, já bych 9 mm Br.K přeci jenom tak nepodceňoval. Vzpomeňme si, že tímto nábojem Gavrilo Princip spolehlivě zastřelil arcivévodu Ferdinanda a štábní kapitán Morávek s ním spolehlivě likvidoval agenty SD a Gestapa v době protektorátu. V mnoha armádách světa byl užíván jako služební náboj. Vím, že dnes je již pohled jiný, nicméně jsem pevně přesvědčen, že k těsné osobní obraně je zcela postačující i dnes. Připomínám, že v USA je "třistaosmdesátka" stále velmi oblíbená.
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 01 zář 2006 13:01

taky si myslim ze na tom neni spatne :wink:
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 01 zář 2006 13:13

Já osobně ho pro sebeobranu považuju za vhodnější než 7,65Brw. Ono to je třeba o průřezovém zatížení, které může způsobit u menších nábojů nebezpečí průstřelu.

Ony vůbec náboje, které nevyžadují zamykání mají výhodu jednoduchosti konstrukce zbraně (žádné háky, vačky, válečky, zamykací elementy a pod), a tím i zmenšení její velikosti. To je mimochodem hlavní důvod, proč se "sovětští bratři" rozhodli pro 9mm Makarov. Ten náboj je navežený tak aby byl výkonostně na hranici nezamyklaných zbraní, ale při tom nebyl zas tak moc slabší než 9x19.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 01 zář 2006 13:15

Už jsem to psal jinam,ale než jsem to poslal tak to fórum Andy zamkl,takže:
Zbraně vyhovující pro sebeobranu se dají koupit za 3-5 tis,(82/83,50/70,PM a jiné),a jsou-li v dobrém stavu mohou vyhovět,byť v malé a slabší ráži,ale když chce člověk zbraň nosit měl by vystřelit minimálně 100 ran měsíčně,jinak ať na bouchačku zapomene,to je 1200 za rok a pak při životnosti zbraně kolem 10 000 to je při ceně 5.50 kč za náboj celkem 55 000 za osm let,než je zbraň odlétaná :) .Koupím-li si něco v 9L,sice dám tak dvakrát tolik za zbraň,ale bude to o 20 000 méně za munici,kterou během těch osmi let vystřílím.Takže pro začátek něco v 9L a ceně do 10 000.tu cz 82/83 si pak kup na nošení klidně k tomu a střílej z ní třeba jen 20 ks na závěr tréningu.....Ještě jednou opakuji,kdo nevystřílí těch 100/měs,ten ať na zbraň pro obranu ZAPOMENE!!!!
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 01 zář 2006 13:23

Asi bych to tak nehrotil. Chcete mít doma zbraň na obranu zavřenou v nočním stolku (nehledě na protizákonnost z důvodu neadekvátní uložení)? Fajn. Stačí, když vystřílíte dvě krabičky za rok.

Chcete mít zbrań na obranu a nošení? pak určitě je potřeba vystřelit minimálně kolem 100 ran měsíčně. To už se vyplatí mít 9x19.

No a o "profesionálním" použití už nemluvím. To si myslím, že tam jsou pravidlené střelby povinností a jsou podmíněné pudem sebezáchovy.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 01 zář 2006 13:30

HanuIv:Tak tuhle variantu jsem ani neuvažoval,když zbraň v noci tak nenadrcnutou pod polštářem :D ,ale pak to je o tréninku,bez tréninku ti nenadrcnutá v tom stolku platná není,a mít ji nadrcnutou je poukázka na průšvih.......Přiznám se,že jsem možná hazardér,ale mít nabitou pistoli k dispozici v rozespalosti bych se bál....vím že se to dělá,ale kdepak,nikdy bych to nikomu nedoporučil..... :(
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 01 zář 2006 14:58

SINCITYMAN píše:HanuIv:Tak tuhle variantu jsem ani neuvažoval,když zbraň v noci tak nenadrcnutou pod polštářem :D ,ale pak to je o tréninku,bez tréninku ti nenadrcnutá v tom stolku platná není,a mít ji nadrcnutou je poukázka na průšvih.......Přiznám se,že jsem možná hazardér,ale mít nabitou pistoli k dispozici v rozespalosti bych se bál....vím že se to dělá,ale kdepak,nikdy bych to nikomu nedoporučil..... :(
No jo, to bych ale svůj oblíbený revolver musel taky nechat v trezoru. Myslím, že pistole s nábojem v komoře je stejně bezpečná, jako revolver. A ten se pravda (pokud má člověk nabité všechny komory) bez náboje v komoře mít nedá. Takže tento argument neberu. A mít pistoli pod polštářem? To teda nevím, co by mi na to řekla žena. Mít mastnou bouchačku pod polštářem. Mimochodem, Vy se TAK moc bojíte, že spíte se zbraní? Já, ač si nemyslím, že žiju v extrémně bezpečném státě se zbraní pod polštářem nespím.
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 01 zář 2006 15:56

No...bydlím v Praze na ubytovně :D a pod polštářem je lepší než v nočním stolku,nebo na něm :o
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 01 zář 2006 18:21

copak Praha to je stát ve státě :D něco jako San Marino :lol:
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 01 zář 2006 18:43

To víš opilí magoři co vykopli cizí dveře,myslíce že jde o vlastní už tu byli...
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 04 zář 2006 11:51

A opět jsme u toho :D Fakt se teď už nedivím Andymu, že má někdy celkem přísnej metr (ale jak vidět asi ne dost). Mě osobně by stačilo, aby si pisatel přečetl minimálně poslední stranu a pak odpovídal relevantně k tématu. Nezlobte se, ale když někdo do tohohle threadu píše o účinnosti náboje 9mm Br. na divočáka :roll:
Odpovědět