Určitě jde, drahá měla 83ku s nějakým tuningovým kohoutem, tak ho koupila v komisi, byl lehce načervenale černěný s ražbu AZ v kroužku (Zendl)
Měl zhruba takovýto tvar:

Byl standardně SA/DA, nevím jestli ho Zendl stále vyrábí ale ten původní s velkým palečníkem co mám já na 82jce mi přijde stejně ergonomičtější (viz níže, standardní kohout), ten malý zendlovský měl docela ostré hrany na drážkování palečníku, žádná slast

¨
Pokud bys chtěl foto s tím tuningovým kohoutem, obrať se na Alexxxxxuse, on v současnosti vlastní tu tuningovanou 83ku, drahá se přezbrojovala
Edit: Ještě ta 83ka měla záchyt kohoutu také od Zendla (aspoň podle barvy, nepamatuju si že by byl ražený ale byl stejně červeně černěný a u mé 82ky se neliší barva černěný záchytu kohoutu od zbytku)
Zpět k dotazu Silencera: Co udělat když si chceš koupit CZ 82/83 z druhé ruky:
a) Zkontroluj pružinu závěru, když bude podezřele měkká, nebrat, bude se brzo otevírat komora, je to přeci jen dynamický závěr, není problém ji ale vyměnit za pár korun pokud by to byla jediná závada
b) Zkontroluj pružinu zásobníku, vem si hromádku nábojů a vycvakej je všechny skrz závěr jako při střelbě, pokud se to povede bez zádržky, je OK. Pistole by měla snést při podávání i pomalé spouštění závěru bržděné rukou, to při vyhazování také vyzkoušej, tedy jeden zásobník normálně pouštět, jeden stahovat závěr pomalu dopředu. Neměl by se objevit problém (jinak by se musely leštit plochy skluzavky do hlavně plus vyměnit vytahovač když by byl problém s vyhazováním, o vyhazovači jsem neslyšel problémy)
c) Spoušť by měla být plynulá, to je základní test u každé zbraně, v DAčku by měla být poměrně tuhá, pokud je měkká, je slabá bicí pružina a budeš mít selhače
d) Zkontroluj si odskok kohoutu, i na pistoli obrácené vzhůru nohama by měl pracovat tak jak má, pokud ne, je vypadlá malá pružinka, to jsem jednou opravoval
e) Vyndej si zápalník ze závěru, koukni zdali zápalníková pružina není zkracovaná, bylo by to riziko pro bezpečnost, někteří chytráci zkracovali pružinu úderníku kvůli slabé bicí pružině ale jelikož zápalník nemá žádnou blokaci a na místě ho drží jen ta pružina, neměla by být zkracovaná.
f) Závěr s pistolí by měl mít minimální vakl, jednoduše se to testuje tak že nasadíš závěr bez vratné pružiny a zkusíš zdali se viklá do stran, pokud ano, jdi do jiného kusu. Pokud máš na výběr z více kusů, vem ten s nejmenším.
g) Pojistka: Podívej se zdali je vidět nad pojistkou červená tečka ve výřezu v závěru. Tato červená tečka z obou stran kryje čep takže pokud tam není, někdo dovnitř pistole lezl, čep drží vyhazovač a odskok na svém místě takže to je indikátor zkontrolovat pořádně znovu bod d)
h) Podívej se zdali není hlaveň zezvrchu hodně poškrábaná a pokud ano, zdali na ní už není vidět úběr materiálu. Toto vzniká při neohleduplné rozborce a hlaveň se může začít kroutit lehce nahoru
i) Zkontroluj záchyt závěru, ta pružinka by měla být poměrně silná, záchyt závěru nesmí držet dole jen gravitací nebo malým tlakem.
j) Střenky: Pokud se viklají a nejdou pořádně utáhnout: Nebrat. To je velká chyba CZ 82/83= špatně vyřešené střenky, pokud s nimi někdo střílel delší dobu neutaženými tak se vylámaly/nalomily a bylo by potřeba je vyměnit.
k) Sundej závěr, se staženým kohoutem zajisti pojistku. Nesmí padat dolů, pojistku musí držet kulička která se při neodborné rozborce víc než na čištění ráda ztrácí
l) kontrolu komory a vývrtu snad nemusím připomínat, to je standard při koupi každé pistole z komise.
Takto jsem posuzoval svoji 82ku a jsem s ní spokojen doteď