Příspěvek
od JR » 15 lis 2011 17:35
Nazdárek FT střelci. Protože už sem dlouho do ničeho nerejpal a docela se mi po tom stejská, už se mi několik dní honí hlavou takovej nápad.
Tim je měřit vzdálenost k cíli mildotem. Nemyslim vyřadit měření paralaxou, ale dát lidem další, pro mě osobně mnohem zajímavější a trochu složitější možnost, jak se dobrat ke vzdálenosti cíle (možná, když se to u nás na planetě bude vyvíjet jako doposud, budou tyhle zkušenosti zanedlouho k upotřebení i na dospělejch flintách).
Jak by to mělo vypadat:
Kdyby měly terče nějakou konstantní velikost, bylo by to mnohem snazší. Ale nemaj. To nevadí. Nejprve sem zkoušel měřit podle standartní killzóny 40mm, ale od 40 do 50m se velikost terče na mildotu lišila tak málo, že sem od toho upustil. Nedávno mi ale Kubajzz vnuknul nápad, že to v Englandu kdosi měří podle základny terče, která má konstantně 18cm. Řek sem si, že to už by se měřit dalo (čim větší terč, tim přesnější je podle mildotu jeho odhad, protože jeho rozměry v rozličnejch vzdálenostech se víc lišej). Tak sem to teď pár dní zkoušel, jelikož moje tréninkový terče maj všechny základnu 20cm a stojny sou od sebe 10cm, sem ani nemusel nic kutit. A ono to kupodivu šlo. A šlo to dokonce velmi dobře. Ke konci sem se dostal na přesnost kolem plus minus tři čtvrtě metru (při vzdálenostech mezi 40 - 50m), to je přesnější, než s mojí paralaxou. Zkoušel sem měřit jak v leže, tak v sedu, sice se to trochu kinklá, ale de to. Na každej terč by se tedy muselo umístit něco, co by mělo přesnej rozměr. Mě napadnul kus tlustýho drátu s bílou bužírkou, tak sem ho koupil a funguje to.
Jak na to:
Každej drát (20cm) by měl bejt na terči umístěnej spíš horizontálně, protože se při stavbě všichni snažíme teče nastavit tak, aby byly kolmo ke stanovišti, kdežto vertikálně to tak často bejt nemusí. Drát by měl bejt eště třeba fixkou označenej v půlce (10cm), protože třeba v sedmi metrech se 20cm nevejde ani do celýho objektivu, natož do mildotu. Takže by šlo třeba od 7 do 12m měřit při mag 10 a pak podle potřeby (se zvyšujícim se zvětšenim se samozřejmě měří přesněji, to už by bylo na jednotlivci). A lidi by to museli změřit a pak na místě spočítat (protože se u nás čas nějak neměří, tak by to ani tolik nevadilo), nebo si dopředu připravit tabulku, v kolika že metrech jim jejich mildot ukazuje kolik, aby odpadlo počítání.
Výhody:
- Částečně by se tim smáznuly rozdíly mezi optikama (velký proti menším zvětšením).
- Lidi by začali líp rozumět tomu, k čemu všemu že ty čárky a tečky v jejich osnovách sou.
- Šli by nám líp počty.
- Bylo by to takový odstřelovačštější.
Nevýhody:
- Musel by se trošku víc namáhat mozek.
- Ten, kdo nemá osnovu, se kterou se dá měřit, by měl smůlu. O nikom takovym zatim ale nevim.
Jestli vás napadnou další výhody, nebo nevýhody, sem s nima.
Náročnost na vybavení sklopek:
- Nízká, stačí ke každý přilepit kus drátu a je to navždy (drát bych už měl).
Ani bych to tu sem nepsal, ale už sem se na tohle téma vážně bavil s několika lidma, kterejm se to dost zamlouvalo, tak sem to sepsal a zajímaj mě vaše názory. Konkrétně kdo by byl pro a kdo proti. Detaily se můžou doladit kolektivně.
Nepočítám s tim, že se z toho stane davová psychóza, ale pro pár fajnšmekrů by to mohlo bejt zatraktivnění už tak supr soutěže. Vlastně tohle už je ta nejzajímavější a nejzábavnější střelecká soutěž na světě, jelikož ostatní se odehrávaj ve sterilnim prostředí střelnic s jejich přísnejma pravidlama. Tak sem rád, že jí máme.