jsb exact

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
JR
Re: jsb exact

Příspěvek od JR » 10 lis 2011 22:16

Já mám u expressů (0,510g) rozdíl 0,02g - 0,500 až 0,520. To je normální. Při vážení jde o to, aby se to rozdělilo na 3, nebo 4 skupiny po 0,007 respektive 0,005g. Takže použít se daj na přesnou střelbu všechny, pokud projdou i vizuální kontrolou.
Při poslední kontrole sem vyhodil z 250 kusů celý tři a to sem se eště moc rozhodoval, jestli je mám vůbec vyhodit - kontroluju je lupou.
Podle mě ty špatný kusy nevznikaj v JSB, nýbrž po cestě ke spotřebiteli vlivem šikovnejch dopravců - ČP apod. Nejni nad to si tam pro ně přímo dojet, nebo si je nechat přivízt někym, vo kom víš, že je po cestě nezkurví.

piku

Příspěvek od piku » 10 lis 2011 22:33

Jasně,mám tři sorty.
0,545 -0,547 -0,551
V sobotu testnu na hale a uvidí se.
Vážil jsem i Heavy, vzal světlo a šel ven a na 50m-5ran okolo 8mm a tři dopryč,no dopryč do 15-20mm na 10 zvětšení.
8 ran není na poměření jaký rozdíl to udělá (vážená a nevážená munice)a ještě ve tmě,ale musel jsem to hned zkusit :)
Tak sem zvědav,jak to dopadne za denního světla a v klídku. :roll:
177
22
25
Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 11 lis 2011 10:10

2JR : jaky ti to dela vyskovy rozdil na 30m v nasterelech mezi 0,500 a 0,520?
Daystate Grand Prix - Nikko Stirling Diamond 10-50x60 MD + Bushnell 3200 10x40
KalibrGun Cricket .22 - Delta Titanium 6-24x42

http://www.youtube.com/watch?v=8-ejyHzz3XE
Jirka Z.

Příspěvek od Jirka Z. » 11 lis 2011 12:02

no ChairGun mi ukazuje rozdíl na 30 metrech 3,16mm, na 50 metrech 9,64mm.
Zdá se mi to docela dost..... Při energii 16J.
Budá rád, když to někdo ověří, snad nebudu muset kupovat váhu :-)
AA Evo2 MkIV, NSD 10-50
ok3kxf

Příspěvek od ok3kxf » 11 lis 2011 12:48

Ano, je tam rozdíl. Sice ne až takový, ale je. Jestli chceš trefovat s přesností na mm, tak si pořiď váhu. Nedoporučuji moc "levnou". U většiny levných váh je problém, že sice při jednom měření odvážíš diabolku a má např. 0,549g. Když však po chvíli odvážíš tutéž diabolku, váha ti klidně ukáže 0,544g.
Co se týče samotné milimetrové přesnosti. Tady na tomto fóru s radami moc nepochodíš. Tady je to samé FT a HFT a tedy i směrování debat ohledně přesností. Tedy ne základní "jednotka přesnosti" mm ale cóól.
piku

Příspěvek od piku » 11 lis 2011 14:18

S tou váhou jsem to zkoušel a výsledek dobrý...
Z odvážené krabičky jsem schválně vzal 10 diabolek a když mám navážíno po 0,670g dám jich deset tak musí být 6,700 g
No a bylo to v deseti kouskách 6,701g takže váha dobrý.
Nejhuř na tom jsou Expesy,ty mají hmotnostní výkyv největší.

No nic du vážit dál a dám nejlehčí a nejtěžší z jedné krabky a pak se zkusí kolik to dělá rozdíl na terči.
177
22
25
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 11 lis 2011 14:28

Rozdíl bude tak jeden dva milimetry IMHO.

Chairgun v tomhle asi nepomůže, protože energii ani rychlost nelze brát za konstantní.
Samotného by mě zajímalo jestli třeba udělá větší rozdíl rychlost větší o 1m/s nebo váha diabolky menší o dvě setiny gramu, případně vítr ze strany 0,5m/s. :D
Jinak jak tady správně uvádí ok3kxf, když děláš chyby v centimetrech, tak nemá cenu řešit milimetry.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
KUBA71

Příspěvek od KUBA71 » 11 lis 2011 18:41

Pokoušel jsem se to taky počítat.

rozdíl v rychlosti +/- 2 m/s udělá na 20m přibližně 2mm.

viz obrazek:
http://forum.gunshop.cz/vetrovka-cz-200 ... 76-75.html

protože se vše točí okolo energie a E=1/2m*V2
největší chybu udělá i nepatrný rozdíl v rychlosti a
nějaká ta setinka nahoru dolu je navíc ve vzorci rozpůlena.
samozřejmě v extrémech se počítá všechno,
Podíl na nepřesnosti změnou hmotnosti bude narůstav se vzdáleností,
na hmotnosti a ráži (a rozdílech) přímo závisí schopnost udržet energii (plošné zatížení)

IMHO:Pokud regulátor dělá +/- 2m/s chyba v hmotnosti nemá šanci na chybu v rychlosti.
nikdy není jisté jak to dopadne buď to se chyby sečtou nebo jedna druhou zmírní.
Vážit diabolky je dobrá věc je to určitě eliminace chyb, ale na přesnost se vyplatí
co nejpřesnější rychlost.

pro doplnění jak vypadá čistota hlavně:
http://www.youtube.com/user/EdgunUSA#p/u/39/OHltqsdySYU
S200 HUNTER 5,5mm // E-bay: VECTOR OPTICS (Capricorn) 4,5-14x44 FFP MP reticle//
JSB EXACT RS @ 16J// Altaros: regulator+CHRONO // Josef1000:QF+kompenzator+zasobnik //
Alexxxus: 2l@300bar//pazba.cz: Leapers-TL-BP88// seben.com DKA-2// E-bay: CASIO ZR410//
Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 11 lis 2011 20:59

no uz me zacinate trochu sr.. :lol: clovek si poridi pusku s konzistenci z 90 procent -+0,5m/s a vy at zas vazim dibolky :) takze vahu budu kupovat OMG , kroutit hlavni, pro diabolky si jezdis s polstrovanou bednou, testovat v tunelu a vybirat srze a typ...o puskohledu a teplomeru ani nemluvim :) BTW lupu uz mam...jen mit na to vsechno cas :?

jak pise Jirka Z. tak ChairGun je hodne vychytany programek.... s jeho- jejich pomoci jsme udelali tabulku na moji vetrovku a puskohled na strileni pres mildoty, pak overovali v praxi od 8m - do 63m z 81m pri zvetseni 16x to sedelo perfektne :!: pri 4x to jeste nemam overene, ale verim ze bude stejny vysledek .... takze bych mu (ChairGun ) docela veril

JR

Příspěvek od JR » 11 lis 2011 21:53

Piku já myslim, že to při reálnym testu nezjistíš. Jednak bys při tom musel mít pušku upnutou a v tunelu, za druhý mít na chronu samý dubly, protože ináč ti rozdíly v konzistenci (ikdyž budou malý) ten testík znehodnotěj.
Podle mě je na tohle lepší chairgun, protože ten zná jen svý vzorečky a konzistenci, vítr, hustotu a teplotu vzduchu, jeho vlhkost a náklon zbraně při střelbě (esli střílš z kopce, nebo do kopce) neřeší, proto bych věřil spíš jemu a spokojil se s tim, že když mám odváženo a lupou zkontrolováno, tak sem pro přesnost z tohodle pohledu udělal co bylo v mejch silách a víc bych neřešil.
Rozdíl tam bude, ale nepude o téměř cenťák na 50m, jak psal kolega, podle mě jde tak o 1-3 mm na těch 50 m - pro benchresťáka nebo hledače absolutní přesnosti je to kilometr, pro FT střelce ne, ikdyž kdo ví, při FT ti ty tři milimetry taky můžou někdy pomoct.

Pro ok3kxf: Ten rozdíl v tisícinách gramu ti při vážení (pokud vážíš po nějaký době) může udělat i změna poměru prachu, kterej ti leží na plošce váhy - podle mě dokonce i když jí máš mezi měřenim přikrytou. Ale samozřejmě souhlasim, čim dražší váha, tim by měla bejt přesnost vyšší.
A když už na tomhle fóru nejdou najít informace z oboru přesný střelby, tak bych tě za sebe rád poprosil, když už si to uvedl, aby si sem dal nějaký ty odkazy, odkud se dá přiučit něčemu novýmu. Sice nejsem benchresťák, ale rád se o tom dozvim víc. Dík
ok3kxf

Příspěvek od ok3kxf » 12 lis 2011 00:20

Kdyby to bylo u benchestrové střelby tak jednoduché jako u FT, tak by o ní bylo taky tolik příspěvků. Nechci se nějak dotknout tohoto fóra, tady jsem se moc hodně věcí dozvěděl. Jenže ty detaily, ty milimetry, ty úsťové rychlosti pod jeden m/s měřené na desetiny m/s, ty rozdílné miligramy u diabolek - jestli jsou způsobeny tím prachem jak říkáš nebo změnou teploty nebo vánkem nebo skutečně rozličnou hmotností diabolek, to si asi každý ten benchresťák musí zjistit sám.
U FT k úspěchu postačuje v podstatě aby střílel pouze supr-kvalitní střelec. Kvalita větrovky, rozdílné hmotnosti diabolek apod. jsou druhořadé, třeťořadé záležitosti. Supr-kvalitní střelec, vzhledem k velikosti kilzóny, si s tím dokáže poradit.
U benchestru pokud nemáš supr-kvalitnou vzduchovku, supr-kvalitné diabolky, supr.... a suprkvalitního střelce se s úspěchem můžeš rozloučit.

Zajisté hned začneš namítat, že na kvalitě benchestrového střelce až tak nezáleží - vždyť si jen sedí a flintu má uloženou ve stojanu. Ano, máš pravdu, pokud bychom ho hodnotili pouze podle velikosti svalové hmoty a jeho schopnosti tuto svalovou hmotu dostat na nějakou vteřinu do absolutního klidu. Na benchestrového střelce jsou kladeny jiné požadavky a to zejména dostat do maximálního souladu jak vzduchovku, tak diabolky, .. a v neposlední míře samého sebe.
JR

Příspěvek od JR » 12 lis 2011 07:29

Depak, já s tebou souhlasim. Eště bych klidně doplnil u br. střelce schopnost umět číst vítr, to by mělo výsledek ovlivňovat hodně, no ne? V tom to maj zas závodníci na 10m ze vzduchovky snazší, protože střílej vlastně v laboratorních podmínkách.
FT třelec ale na druhou stranu musí bejt hodně přizpůsobivej a multifunkční, protože aspoň v naší soutěži je co stanoviště to jiná poloha. Tu hodně záleží na tom, jak je střelec ji schopnej postavit.
Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 12 lis 2011 07:57

ja myslim ze pro dosazeni dobreho vysledku je potreba u obojiho udelat ty same veci......akorat ze BR je pakarna a nuda a FT je kreativni a multifunkcni zabava

ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 12 lis 2011 08:25

Tomayo píše:o puskohledu a teplomeru ani nemluvim
Niektorí naši susedia z juhu merajú teplotu puškohľadu IR teplomerom a to na niekoľkých miestach a na kolese majú aj 6 stupníc. :lol:
Tie S&B FT budú asi pekné shity...
ok3kxf píše:U FT k úspěchu postačuje v podstatě aby střílel pouze supr-kvalitní střelec. Kvalita větrovky, rozdílné hmotnosti diabolek apod. jsou druhořadé, třeťořadé záležitosti.
JJ aj Sam Hawkins dokázal nastrieľať úžasné výsledky a to ani nemieril na terč. :mrgreen:
Vyskúšaj si konečne už to FT aby si vedel o čom píšeš. :wink:
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
ivco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivco » 12 lis 2011 12:55

ok3kxf: nechcem do toho rýpať a už vobec nie mimo témy.
ale HFT a FT je strelba vonku v prírode a je to fakt super vec na odreagovanie a získanie priatelov.

prestanme sa navzájom ja neviemčo ........... na teoretickej urovni a stretavajme sa osobne ako rozumný dospelí ludia
a uvidíte že je to naozaj zábava a zdravá športová rivalita. :D
súčastnosť: Steyr LG 110 HP, Hawke Sidewinder 8-32x56, strelivo JSB.
minulosť: AirArms Pro Sport 4,5. MTC Viper 10x44.
Odpovědět