Zdravím všechny příznivce zbraní… O běžných zbraních u nás toho bylo napsáno kvanta, ať už o ČZtách či Géčkách a jiných. O Vikingovi toho člověk moc nenajde, u nás se nechytla a má ji předpokládám jen pár jedinců, některé názory pozitivní, jiné negativní, některé jen ,,slyšel jsem, apod. Proto přidám své zkušenosti a postřehy z reálného použití, nošení….Vikinga jsem pořídil už jako třetí v pořadí, možná čtvrtý, těžko dopátrat

Důvod byl ten, že jsem hledal pistoli vyloženě na trénink, na přebití atd a věděl jsem, že vypráskám celkem dost střeliva a nechtěl jsem si tím postupně oddělat hlavní SP01, která stála kvanta peněz. Viking stál celých 5tis

Za ty peníze jsem tušil, že mi jakákoliv manipulace nebude dělat starosti…. Takže během prvního roku jsem na ni doslova kašlal, čistil jen občas a jen jsem práskal, což se na vzhledu dosti podepsalo. Chodím většinou jednou za čtrnáct dní, někdy po týdnu, někdy po třech, jak je čas. Běžná návštěva obsahuje 10-15 zásobníků, beru někdy i kulovnici, abych se nenudil…Teď už k Vikingu, na první pohled a ohmatání je to kladivo. Myslím, že si dost dokážu představit, jak ho vyráběj. Na různejch linkách pár ruských ,,Nataš,, a na konci to akorát dá někdo dohromady. Značka: Vyrobeno s většími tolerancemi a s vůlí

Závěr je skutečně mohutný a tvoří většinu váhy zbraně, řekl bych doslova předimenzovaný. A opravdu jsem s ním zatloukal hřebíky do skříně, když jsem byl línej skočit do auta pro nářadí. A ani vám to není líto, když to stálo doslova p…. Stejně by se to dalo říci i o hlavni. Jen materiálně jednou taková než např. u Glocka. Po rozebrání ,,střev,, jde vidět, že přestože nevyniká zpracováním, jednotlivé díly spouště a bicího mechanismu jsou poctivé kusy. Po shrnutí řečeno, že nezapře ,,východ,, a hlavně to, že je to skutečně pracovní a služební nástroj. Naopak mínus je protikorozní ochrana. Závěr je dost načatý, možná proto je tak velký, aby takové zacházení přežil Na druhou stranu, cena jest taková, že nová za desítku je bezkonkurenční. Narovinu, opravdu to není IPSC nebo terčovka, je to služební kladivo, nic víc, nic míň. Samotná střelba taková měkčí a celkem kultivovaná, spoušť až překvapivě dobrá. Přesnost tak průměrná, do 20m víc než dostatečná, s trochou snahy trefí i na 50, shrnuto vyloženě služební. Negativní dojmy má vyhazovač, v otevřeném terénu hází bez problémů nad, na kryté střelnici s nízkým stropem se může stát, že se odražené hlizny budou vracet Nepřebíjím, proto mi větší komora nevadí a ,,nafouklé,, baňky mě skutečně netrápí. Naopak vůle a větší komora spojená se samopalovým vyústěním zásobníků má jednu vlastnost, která z Vikinga vyrobí 100% stroj. SPOLEHLIVOST, jediná skutečná vlastnost, která zamlží veškerá negativa. Nikdy jsem nezažil třeba vzpříčenej náboj. Když natáhnu, tak už za ty roky vím, že je skutečně nabito. Práskal jsem v mrazu, v horku, když byl čistej i špinavej a opravdu musím smeknout, že vždycky nabije a vždycky vystřelí, jako že zítra vyjde slunce…. nee, opravdu, spolehlivost je neskutečná. Jedinej problém se naskytne a to pouze pře extrémně rychlé střelbě, že blbě vyhodí hliznu a ta se sekne mezi závěr a hlaveň, ale je zajímavé, že nový natáhne, takže sáhnu po hlizně a vytáhnu, závěr dojede a pokračuji… Kvůli malému rozšíření určitě není od věci podotknout, že dostupnost dílů je tak trošku mizivá, ale ti šikovnější si se zámečníkem poradí, neboť všechny díly jsou jednoduché a s obyčejnou frézkou si vyrobíme náhradu snadno…. (nebo návštěva puškaře…..). Přidám fotky, na kterých je vidět jasně, že dostal ,,pořádnej,, pracovní kouř a ikdyž vypadá těsně před smrtí, počítám, že je tak v polovině života, třeba na hlavni to není ani znát a upřímně si myslím, že spoušť, bicí mechanismus a závěr je dělaný tak na 50tis…
Závěrem tedy klady: SPOLEHLIVOST , ROBUSTNOST KONSTRUKCE, JEDNODUCHOST, CENA
Zápory: Zpracování a ochrana povrchu, vyhazovač nábojnic, pro přebíječe větší komora, dostupnost dílů pro laiky…
Jinak, když jdu s rodinou a musím mít nošeno… beru vždy Vikinga, už jen pro ten pocit jistoty, jako s tím sluncem

Budu rád za Vaše postřehy a zkušenosti, házejte to sem…. A pro všechny ostatní, kteří by snad chtěli hanit či srovnávat, Glocka jsem měl a CZ používám jako služební a nerad bych je srovnával, Mercedes S500 s Octavií taky nikdo nesrovnává

Čauky všem