Je to dobr? ku?e?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
mr.net-ahoj,no excalibur udává těch 350fts s šípem 350 grainů a flemish tětivou.teď si nejsem stoprocentně jistý,ale myslím,že to byl DFender-změřil rychlost a vycházelo to na 345fts,tak asi v reálu tu proklamovanou rychlost stejně nedosáhne.předně musíš taky znát váhu šípu,potom by ti mohla pomoci i tabulka na http://www.kuše.cz,jsou tam údaje,jaké rychlosti šípy různých vah dosahují.potom nadstavíš tu rychlost na varizone a pak jak psal crossbowhunter-pohrát si s výškovou a stranovou korekcí,excalibur se dá nastřelit opravdu neuvěřitelně přesně.
Re: Je to dobrá kuše?
for mr.net - napadá mě jestli není slabé místo v montáži. V kroužkách. Taky je nutné zastřílet s oporou. Ale to asi děláš a navíc jsi už kuši měl. Já jsem měl 2X čínu a na vari zone nedám dopustit. Je to pohádka a navíc už stojí 2400Kč tak si myslím, že poměr cena/výkon je dobrá. Já bych neměnil.
S tou rychlostí váha šípu dosti hýbe. Když jsem používal hrot 150g tak jsem musel nastavit minimum a bylo to tak tak. Dal jsem hrot 85g a rychlost šla dle puškohledu na 275 psi. Myslím si, že tu rychlost velmi rychle zjistíš pokud budeš mít 45m prostor.
S tou rychlostí váha šípu dosti hýbe. Když jsem používal hrot 150g tak jsem musel nastavit minimum a bylo to tak tak. Dal jsem hrot 85g a rychlost šla dle puškohledu na 275 psi. Myslím si, že tu rychlost velmi rychle zjistíš pokud budeš mít 45m prostor.
Barnett Delta Storm - Excalibur Vari Zone - jednodílná montáž
Gamo CFX 4.5mm 16j - Optisan Viper 10X44 CSB
Mám tedy tomu tak rozumět, že koupím ručně dělanou teťivu, seřídím optiku na 328FPS, lovecké šípy zavrhnu a budu tedy používat pouze jediný druh karbon Firebolt a budu se trefovat přesně?
-
easton firebolt + 125 grainové hroty majú 410 grainov.aby si to urýchlil, potreboval by si niečo lahšie.
mne to napríklad spravilo nastavenie rýchlosti 308 fps na optike.samozrejme ak máš tlmiče na tetive tak 3-5 m/s dolu.nie fps ale metrov.
mne to napríklad spravilo nastavenie rýchlosti 308 fps na optike.samozrejme ak máš tlmiče na tetive tak 3-5 m/s dolu.nie fps ale metrov.
For mr.net - Logicky když dáš těžší šíp poletí to pomaleji. Ale to není na závadu protože i tak je ta rychlost dobrá. A také na té rychlosti na veri zone se nedá asi přesné nastavení dát tak, že si vypočítáš rychlost šípu a nastavíš to. I v manuálu je napsáno jak to seřídit. Jdeš na 50 yardů Střelíš a když je to dolů pod terč tak rychlost na nastavení ubereš. Pokud nahoru tak přidáš dokud nebude přesný soustřel do "černého". Tím získáš úplně přesně zastřílenou kuši na konkrétní šíp. Myslím, že je podstatné jak je kuše seřízena a přesná. Rychlost nehraje podstatnou roli. Jestli to střílí 315 fps nebo 305 je jedno když to máš zastřílené.
For crossbowhunter - jakou by jsi dal recenzi na lumi zone? Měl jsi před tím i jinou optiku nebo jsi šáhl hnedle po lumi zone?
For crossbowhunter - jakou by jsi dal recenzi na lumi zone? Měl jsi před tím i jinou optiku nebo jsi šáhl hnedle po lumi zone?
-
mal som aj iné optiky, prevažne pre gulovnice.jeden čas som sa pohrával s myšlienkou tam dať http://eshop.ronin.sk/Optika/Puskohlady ... 12x50.html ktorá sa mi osvedčila na puške ráže .338 lapua no neviem či by tá optika prežila iný priebeh rázu a nie je to optika za pár korún ktorú proste vyhodíš a kúpiš druhú.
môj verdikt je jasný čo sa týka lumizone a to že ho používam už nejakú dobu a nad kúpou inej optiky ani neuvažujem.výborná viditelnosť za zhoršených svetelných podmienok, 40mm priemer ktorý zužitkuje viac svetla ako vari zone s jeho 32mm.osvetlená zámerná osnova s 11 odtieňmi červenej sa hodí pri strelbe na tmavý podklad.s trochou cviku sa tam dá odhadnúť vzdialenosť podla značiek pre yardy.nástrel drží fantasticky, ak som aj robil nástrel, bolo to pre zmenu šípov/hrotov, tetivy ... ale nie pre optiku.nastavenie rýchlosti na optike funguje ako zoom, takže to vysvtluje aj označenie 2,5-4x40mm čo lumi-zone má.a hlavne narozdiel od napríklad truglo má ostrý obraz i na okrajoch.
môj verdikt je jasný čo sa týka lumizone a to že ho používam už nejakú dobu a nad kúpou inej optiky ani neuvažujem.výborná viditelnosť za zhoršených svetelných podmienok, 40mm priemer ktorý zužitkuje viac svetla ako vari zone s jeho 32mm.osvetlená zámerná osnova s 11 odtieňmi červenej sa hodí pri strelbe na tmavý podklad.s trochou cviku sa tam dá odhadnúť vzdialenosť podla značiek pre yardy.nástrel drží fantasticky, ak som aj robil nástrel, bolo to pre zmenu šípov/hrotov, tetivy ... ale nie pre optiku.nastavenie rýchlosti na optike funguje ako zoom, takže to vysvtluje aj označenie 2,5-4x40mm čo lumi-zone má.a hlavne narozdiel od napríklad truglo má ostrý obraz i na okrajoch.
Tedy je znatelný rozdíl mezi Vari a Lumi - Zone ? Měl jsem vždy na kuši vari tak nemám s čím srovnat.
-
lumi-zone je stavaná pre lov v zhoršených viditelnostných podmienkach.vari-zone je základný model.
Definuj mi lov za zhoršených podmínek? Myslíš třeba šero při západu slunce. Páč, když roužneš kříž, nemůžeš vidět zvěř. Je to tak? Pokud máš tedy dobrou optiku s dobrou světelností skel, uvidíš jí jasněji v optice a kříž si odhadem dokreslíš? Mě tedy více jde o to popasovat kuši s optikou. Zoom na Vari-zone není zoom, ale pokud jsem to tedy správně pochopil, jde tedy o určitý poměr rychlosti kuše ku nějaké vzdálenosti ( tedy nejdelší bod 50YD což je cca 47 metrů). Pak tedy nechápu proč, když EX má tak silné lovecké kuše, dělá ze serie optiku pouze na 50YD. Tedy o co mi jde...jak si správně seřídíš optiku někde při lovu? Odhad vzdálenosti, odhad váhy šípu, předsazení, do toho třeba větrné podmínky.. prostě do terče to poladíš po pár výstřelech, ale ve volném prostranství a ještě s loveckým hrotem ( pevným či mechanickým .. viz téma před pár stránkama) to prostě nemůžu poladit tak abych se přesně trefil na cca 10 cm v rozptylu.
-
prečo 50yardov?uvediem ti názorný príklad.
úsťová rýchlosť mojej zostavy excalibur exocet 200, excalibur firebolt + 125 grainový hrot ( mecganický ) je 308 fps, teda zhruba 94m/s.to je úsťová rýchlosť ktorá klesá.a preto sú tie značky po 10 yardoch.mimochodom sedia s nástrelom.
odhad vetra a vzdialenosti je vecou praxe, i keď na lov preferujem laserový dialkomer, ktorý to ulahčí.korekciu vetra určíš len na základe skúseností a odhadu.rovnako musíš zvládnuť strelbu nie len na rovine, ale aj strelbu z kopca a do kopca, kde to musíš pri námere zohladniť.
etická lovecká vzdialenosť je do 35m, preto optiky od excaliburu určené pre lov majú značky do 50 yardov.pre lov je 50yardov maximálna etická vzdialenosť za podmienky že zver o lovcovi nevie.na túto vzdialenosť doletí šíp zhruba za 0,6s ( to je ten pokles rýchlosti ) čo u vystresovanej zvery ( zver ktorá vie o lovcovi ) spôsobí jej reakciu na výstrel.zver sa buď prikrčí, prípadne spraví skok, či krok a je tu riziko zlého zásahu.väčšina úlovkov na svete je do 20m, kde zver väčšinou nestihne reagovať.občas sa stane že sa zver prikrčí a dostáva zásah do chrbtice miesto srdca.
odhad vzdialenosti a toto všetko je už ale vecou praxe a mnohých šípov vystrelených do terča, zodpovednosti strelca ...
načo je dobrá osvetlená zámerná osnova?modelová situácia je napríklad lov v lese, kedy sa začína stmievať.objaví sa ti v tieni diviak.zámerná osnova splýva s jeho telom a tieňom a pre rýchlejšie a presnejšie zamierenie si zapneš osvetlenie zámernej osnovy.červená je na tmavom podklade ihneď rozoznatelná.žiadne odhadovanie, proste vieš kam presne mieriš.
ten pomer zväčšenia si pochopil správne
úsťová rýchlosť mojej zostavy excalibur exocet 200, excalibur firebolt + 125 grainový hrot ( mecganický ) je 308 fps, teda zhruba 94m/s.to je úsťová rýchlosť ktorá klesá.a preto sú tie značky po 10 yardoch.mimochodom sedia s nástrelom.
odhad vetra a vzdialenosti je vecou praxe, i keď na lov preferujem laserový dialkomer, ktorý to ulahčí.korekciu vetra určíš len na základe skúseností a odhadu.rovnako musíš zvládnuť strelbu nie len na rovine, ale aj strelbu z kopca a do kopca, kde to musíš pri námere zohladniť.
etická lovecká vzdialenosť je do 35m, preto optiky od excaliburu určené pre lov majú značky do 50 yardov.pre lov je 50yardov maximálna etická vzdialenosť za podmienky že zver o lovcovi nevie.na túto vzdialenosť doletí šíp zhruba za 0,6s ( to je ten pokles rýchlosti ) čo u vystresovanej zvery ( zver ktorá vie o lovcovi ) spôsobí jej reakciu na výstrel.zver sa buď prikrčí, prípadne spraví skok, či krok a je tu riziko zlého zásahu.väčšina úlovkov na svete je do 20m, kde zver väčšinou nestihne reagovať.občas sa stane že sa zver prikrčí a dostáva zásah do chrbtice miesto srdca.
odhad vzdialenosti a toto všetko je už ale vecou praxe a mnohých šípov vystrelených do terča, zodpovednosti strelca ...
načo je dobrá osvetlená zámerná osnova?modelová situácia je napríklad lov v lese, kedy sa začína stmievať.objaví sa ti v tieni diviak.zámerná osnova splýva s jeho telom a tieňom a pre rýchlejšie a presnejšie zamierenie si zapneš osvetlenie zámernej osnovy.červená je na tmavom podklade ihneď rozoznatelná.žiadne odhadovanie, proste vieš kam presne mieriš.
ten pomer zväčšenia si pochopil správne

Pochopil ale asi ne tak doslova...
Ať stále nejsem v omylu. Pokud tedy mám Exomaxe 350FPS, kdy s šípem EX firebolt nejsem schopnej dosáhnout této rychlosti nastavím na V-Z 328FPS .. zastřílím na na určité vzdálenosti ( př. na 50 metrů se trefím přesně do černého, ALE KDYŽ DÁM NA v-z JINÝ POMĚR /PŘIBLÍŽÍM NEBO ODDÁLÍM/, TAK JSEM TŘEBA O 10CM V TERČI JINDE), to znamená že s tím nemohu hýbat když to mám naštelované na 328FPS - takhle to chápu já. Ale pokud dám jiný šíp lovecký třeba ELASTONE s lovečákem nebo i EX firebolt s pevným hrotem nikdy nedosánu toho co jsem nastřílel na terč s 3D hrotem. Pouze mi jde o to jestli nastavit V-Z na pevné 328 FPS a nezoomovat či když dám lovecký hrot (váha šípu půjde nahoru) tak zmenším třeba na 308FPS.
Ať stále nejsem v omylu. Pokud tedy mám Exomaxe 350FPS, kdy s šípem EX firebolt nejsem schopnej dosáhnout této rychlosti nastavím na V-Z 328FPS .. zastřílím na na určité vzdálenosti ( př. na 50 metrů se trefím přesně do černého, ALE KDYŽ DÁM NA v-z JINÝ POMĚR /PŘIBLÍŽÍM NEBO ODDÁLÍM/, TAK JSEM TŘEBA O 10CM V TERČI JINDE), to znamená že s tím nemohu hýbat když to mám naštelované na 328FPS - takhle to chápu já. Ale pokud dám jiný šíp lovecký třeba ELASTONE s lovečákem nebo i EX firebolt s pevným hrotem nikdy nedosánu toho co jsem nastřílel na terč s 3D hrotem. Pouze mi jde o to jestli nastavit V-Z na pevné 328 FPS a nezoomovat či když dám lovecký hrot (váha šípu půjde nahoru) tak zmenším třeba na 308FPS.
For mr.net - Rychlost kuše ber jen jako orientační. Je to jen teoretická veličina jako, že motor má 100koní a jede 200km/h. V reále může mít 102 nebo 98 koní a pojede jen 180 páč jsi třeba naložen. To samé u kuše. Jak je rychlá je jen orientační ale každý šíp + hrot musíš zastřílet a přesně seřídit optiku. Pak teprve můžeš jít lovit. A na lovu nemůžeš použít jiný hrot než ten který máš zastřílený. Když dáš jiný šíp nebo hrot musíš znovu zastřelit.
a jak je to s teťivou?? když jí měníš udáváš jiné napětí ramen-tedy i jinou sílu?? Pak musíš znovu zastřílet??
měníš jí tím že jí kroutíš a pak nasadíš?
měníš jí tím že jí kroutíš a pak nasadíš?
HANYKING - nu to jo, srovnání chápu.. ale taky neměníš předstih? Jen mi jde o to jestli měníš pak FPS na potice či je stejně nastavená třeba na těch 328FPS??,
Stále je tu řeč o dálkoměru, máte nějaké osvěčené? kvalita/cena ??