v?b?r vzduchov? zbran?

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
H@nz
Re: výběr vzduchové zbraně

Příspěvek od H@nz » 20 črc 2011 22:00

Trošku jsi mě s tou simulací rozhodil :) Z toho mi ale nejde nějak poznat, jestli je při zpětném rázu ještě střelivo v hlavni nebo ne. Já jsem právě myslel (a někdo to tu na foru taky už psal), že střelivo opustí hlaveň (a mělo by opustit) dřív, než dojde k rázu. Logicky by to i dávalo smysl, protože pokud by při rázu bylo střelivo ještě v hlavni, tak by pohyb hlavně při rázu negativně ovlivňoval přesnost.

Jejda ty výpočty jsou na mě moc :) Ono taky jedna věc je asi praxe a druhá výpočty. Já jsem vycházel z toho, že tu byly napsány poznatky z praxe, že při zkrácení hlavně se snížila rychlost a logicky i obráceně při prodloužení by se zvýšila tzn. přímá úměra. A myslím, že do nekonečna zvyšování délky hlavně nepřinese nekonečné zvyšování rychlosti, ale spíš naopak, tak proto jsem napsal, že tam už to bude úměra nepřímá (od určité délky).

kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 20 črc 2011 22:13

H@nz píše:Logicky by to i dávalo smysl, protože pokud by při rázu bylo střelivo ještě v hlavni, tak by pohyb hlavně při rázu negativně ovlivňoval přesnost.
Samozřejmě přesnost to negativně ovlivňuje a právě proto je dobré pístovou vzduchovku držet stále stejně, nebo podpírat stále ve stejném místě. :wink:
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
madbugie

Příspěvek od madbugie » 21 črc 2011 13:46

už som to tu omielal sto rázy... čas na opustenie hlavne cca 1 až 1,2 ms čo pri rýchlosti 250 m.s-1 robí rovných 25 až 30 cm...

Hlaveň Prosport 25 cm
Hlaveň HW97K 30 cm

ide o jedny z najpresnejších piestoviek

všetko čo je za 30 cm už ovplyvnuje náraz piestu... u mna sa sústrel zlepšil o 100 % skrátením 45 cm hlavne na 30 cm a keby som mal dlhši nadstavec tak zrežem na tých 25 cm...

PS: skrátenie hlavne o 5 cm sa rovnalo úbytku rýchlosti cca o 5 m.s-1 čo som meral... a podľa výskumov angličanov pre nabratie rýchlosti a rotácie potrebuje diabolka cca 8 - 10 palcov čiže 20 - 25 cm
- - - = = = (( as mad as possible )) = = = - - -
AirArms Pro-Sport + Hawke Eclipse 30 SF 6-24x50 + Kozap č. 23 + JSB Exact 4,52 mm (bolo 5,52 mm)
OneTouchy

Příspěvek od OneTouchy » 21 črc 2011 14:09

to ti dost ubralo na rychlosti...kebyze sa trosku odlahci piest,nepomohlo by to? ci by tak diabolka nenabrala na zrychleni...
H@nz

Příspěvek od H@nz » 21 črc 2011 16:05

madbugie píše:už som to tu omielal sto rázy... čas na opustenie hlavne cca 1 až 1,2 ms čo pri rýchlosti 250 m.s-1 robí rovných 25 až 30 cm...

Hlaveň Prosport 25 cm
Hlaveň HW97K 30 cm

ide o jedny z najpresnejších piestoviek

všetko čo je za 30 cm už ovplyvnuje náraz piestu... u mna sa sústrel zlepšil o 100 % skrátením 45 cm hlavne na 30 cm a keby som mal dlhši nadstavec tak zrežem na tých 25 cm...

PS: skrátenie hlavne o 5 cm sa rovnalo úbytku rýchlosti cca o 5 m.s-1 čo som meral... a podľa výskumov angličanov pre nabratie rýchlosti a rotácie potrebuje diabolka cca 8 - 10 palcov čiže 20 - 25 cm
OK

OneTouchy: 5m/s je dost? :) Jinak spíš by pomohlo přidat na hmotnosti pístu, než obráceně. Ale u tak zanedbatelného úbytku rychlosti je to fuk.
OneTouchy

Příspěvek od OneTouchy » 21 črc 2011 16:24

ale on ubral 15cm,cize 15m/s :D
ja by som skor povedal,ze kebyze sa odlahsi piest,tak by sa mal automatiky aj rychlejsie pohybovat dopredu a kedze diabolka ma urcitu zotrvacnost(zotrvava na svojom mieste v hlavni a v nejakej mikrosekunde sa zacne pohybovat dopredu),tak za nou vznikne vacsi tlak(samozrejme,hmotnost diabolky musi byt rovnaka),lebo piest pojde trochu rychlejsie(viac toho stlaci za ten cas ako nadobudne diabolka pohyb) a tym padom bude mat aj vacsie zrychlenie...pokial ide o vacsi odraz piestu od steny puzdra,tak to mam moze byt uz fuk,lebo kvoli kratsej hlavni uz bude strela davno vonku...tot moj nazor,ale bohvie ake su moje vedomosti z fyziky aj ked som z nej pred 2 mesiacmi maturoval :D
fakír

Příspěvek od fakír » 21 črc 2011 16:55

S tou délkou hlavně je to diskutabilní,většinou se doporučuje pro větší přesnost delší hlaveň.Třeba s krátkýma hlavněma se vyzbrojují jen přepadová komanda ale odstřelovači měli vždy hlaveň delší.Delší hlaveň sa rovná ,delší vedení střely a větší rychlost a přesnost.Samozřejmě nejde hlaveň prodlužovat do nekonečna pak už tam nastává větší tření a rychlost by se mohla naopak snižovat.Já bych hlaveň rozhodně nezkracoval ,a nechal bych ji na výrobci ,ten jistě umí spočítat proč ji udělal tak dlouhou a né o 30 cm kratší.Tím by vlastně ušetřil materiál a náklady na výrobu.Ale kdo chce ať si ji uřeže až u pažby jestli si myslí že mu to bude líp lítat.
OneTouchy

Příspěvek od OneTouchy » 21 črc 2011 17:14

lenze on skracoval na piestovke...za diabolku sa natlaci iba urcite mnozstvo vzduchu a to zrychli tu diabolku,ale len do urcitej hranice...ak je ta hranica niekde v hlavni,tak je pruser a strela zacne spomalovat a dalsia vec je,ze skratenim hlavne na piestovke diabolka skorej opusti hlaven a tym sa to menej prejavi na nepresnosti,ktore sposobi pohyb piestu...samozrejme,kebyze ju ureze na zaciatku,tak zase strela nedosiahne take zrychlenie a poleti mensou rychlostou...
u PCP a strelnych zbraniach je to ine...tam mozes menit mnozstvo vzduchu/plynu za strelou...u piestovky musis najst tu hranicu a vytazit z toho UPLNE maximum...napr Slavia...sekla by jej kratsia hlaven kvoli lepsej presnosti,ale zas to lieta pomalsie a vacsina to chce mat v maximalnej sile,ktoru dovoluje stat...
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 21 črc 2011 17:56

madbugie píše:už som to tu omielal sto rázy... čas na opustenie hlavne cca 1 až 1,2 ms čo pri rýchlosti 250 m.s-1 robí rovných 25 až 30 cm...
Nic ve zlém, ale na to přišel jak?
fakír

Příspěvek od fakír » 21 črc 2011 17:57

Vždyť říkám -"je to diskutabilní" ale pochybuju že by dlouholetý a osvědčený výrobce vzduchových pušek byl tak zabedněný že by rychlost střely byla pomalejší než zpětný náraz a diabolka opouštěla hlaven až po zpětném vrhu to by se s ní nedalo nic trefit a nikdo by to nekupoval.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 21 črc 2011 18:01

Kdyby pístová vzduchovka nebyla ovlivněná právě zpětným (bo dopředným rázem), tak je stejně přesná jako větrovky, ne? I když samo je pravda, že už při zmáčknutí spouště se uvolní síly/vibrace způsobené pohybem pístu, pružinou, třením pístu o pístnici nebo o pouzdro...

Podle mě je to kravina, že diabolka opustí hlaveň dřív, než dojde ke zpětnému rázu!

Edit: soustřel se mohl zlepšit i zmenšením vibrací kratší hlavně, ale hádat se nebudu. :)
fakír

Příspěvek od fakír » 21 črc 2011 18:12

Nemohu posoudit, větrovku jsem nikdy neměl ,akorát vítr v peněžence,ale vím že i se vzduchovkou se dá nastřílet pěkný počet a má také svoje výhody.To pomalé opouštění hlavně a tím rozhození zamíření škubnutím snad hrozí u špatného držení zbraně nebo hooodně unavené pružiny ale s takovým flustátkem by snad nikdo nechtěl střílet a raději by si pružinu vyměnil nebo koupil něco novějšího.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 21 črc 2011 19:43

H@nz píše: Z toho mi ale nejde nějak poznat, jestli je při zpětném rázu ještě střelivo v hlavni nebo ne.
ještě k té simulaci: http://www.arld1.com/pistonpelletdynamics.html Go To 7.3ms and Stop :wink:
fakír

Příspěvek od fakír » 21 črc 2011 20:12

Podle té simulace ,diabolka opouští hlaveň asi kolem 8ms,takže teoretici a počtáři zkuste přehodnotit svoje imaginární výpočty ,raději dříve než si uřežete hlaveň na svojí milované vzduchani. :(
H@nz

Příspěvek od H@nz » 21 črc 2011 22:00

OneTouchy píše:ale on ubral 15cm,cize 15m/s :D
A jo :) Ale není to zas taková hrůza, aby musel laboroval s hmotností pístu.

OneTouchy píše:ja by som skor povedal,ze kebyze sa odlahsi piest,tak by sa mal automatiky aj rychlejsie pohybovat dopredu
To ano, ale bude ten píst mít asi menší kinetickou energii a dřív se odrazí od vzduchového poštáře => menší tlak za diabolkou => menší rychlost diabolky => menší kinetická energie diabolky :) Tak si to představuju já. Každopádně ten překlad výzkumu od Kubajzze ohledně tohodle je jasný -> zvětšení hmotnosti pístu, přináší zvýšení energie (do určité míry) a ne naopak.

kesi píše:
H@nz píše: Z toho mi ale nejde nějak poznat, jestli je při zpětném rázu ještě střelivo v hlavni nebo ne.
ještě k té simulaci: http://www.arld1.com/pistonpelletdynamics.html Go To 7.3ms and Stop :wink:
Pokud se na tu simulaci dá spolehnout, potom je to teda jasný. To by vyvracelo madbugieho tvrzení. Ještě je potom možné, že víc ovlivňuje vychýlení hlavně dopad pístu na samotné dno, než na vz. polštář -> po dopadnu na vz. polštář dojde k prvnímu vychýlení hlavně a diabolka je někde pár cm v dráze hlavně (řekněme že tohle vychýlení ji ovlivňuje nepatrně) a poté ještě píst dopadne na úplné dno válce a dojde ke druhému vychýlení, které je větší a pokud je ještě diabolka v hlavni, tak to její záměrnou dráhu ovlivní víc a tohle třeba minimalizoval madbugie. Každopádně ať je to jak chce, tak z dalších simulací vyplývá, že při výstřelu dochází ke zvednutí hlavně (vychýlení) a proto má dráha diabolky po výstřelu obloukovitý tvar (protíná záměrnou osu ve dvou bodech...např. při nástřelu na 30m je to asi v 10m a potom v těch 30m). A z toho se dá usoudit, že ať je hlaveň jak chce dlouhá (u miniaturních délek by to asi neplatilo), tak vždy dojde při jejím vychýlení k tomu, že je v ní ještě diabolka. Tudíš přesnost se dá ovlivnit pouze pořád stejným držením flinty při výstřelu -> když ji budu držet pokaždé jinak, tak vychýlení bude po každé jiné a tak budu mít větší rozptyl. Takže jediná minimalizace vychýlení je zkrácení hlavně (ale pořád v ní diabolka po výstřelu bude), a proto není potom kladen takový důraz na dokonalé držení flinty při výstřelu tzn. lepší rozptyl. Tak a teď do mě :)
Odpovědět