4,5mm nebo 5,5mm?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Prosím vás, jak to je u Zoraki HP-01 je uvedena rychlost / cca. 3 pumpy / 190m/s u 4,5 a 180m/s u 5,5 verze, to dělá ale u té menší ráže výkon 9J a u té větší 16J což mi přijde u stejné zbraně, jen s jinou ráží blbost, nevíte jestli je to opravdu tak, pak by tam musela být ještě jiná úprava, protože je to alespoň podle ostatních zbraní v těchto dvou rážích největší rozdíl
Re: 4,5mm nebo 5,5mm?
Údaj o rychlosti neříká vůbec nic...
Ačkoliv se tím prodejci neustále zaklínají a někteří lidé to tady neustále opakují (jakože Hatsan má 380m/s a podobné blbosti).
Údaj o rychlosti má vypovídací hodnotu pouze spolu s údajem o hmotnosti diabolky.
Ačkoliv se tím prodejci neustále zaklínají a někteří lidé to tady neustále opakují (jakože Hatsan má 380m/s a podobné blbosti).
Údaj o rychlosti má vypovídací hodnotu pouze spolu s údajem o hmotnosti diabolky.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
len doplním horepovedané, že kaliber 5,5 má cca o 10% lepšie využitie energie stlačeného vzduchu ako 4,5 za rovnakých podmienok, takže taký býva cca aj v rozdiel v energii zbrane ak nie je nič iné zmenené... a v tomto prípade na váhe nezáleží...
hmotnosť berieme ako konštantu...
a ono celkovo nadzvukové rýchlosti (320 m.s-1) sú u malokalibrových a ľahkých projektilov typu diabolka, úúúúúplne že "ideálne"... čo tiež môže svedčiť o "kvalite" obchodníka... nehovoriac o nezákonnosti, ak sa berie do úvahy štandardné strelivo s váhou 0,5 g pre 4,5 a 1 g pre 5,5...

a ono celkovo nadzvukové rýchlosti (320 m.s-1) sú u malokalibrových a ľahkých projektilov typu diabolka, úúúúúplne že "ideálne"... čo tiež môže svedčiť o "kvalite" obchodníka... nehovoriac o nezákonnosti, ak sa berie do úvahy štandardné strelivo s váhou 0,5 g pre 4,5 a 1 g pre 5,5...

- - - = = = (( as mad as possible )) = = = - - -
AirArms Pro-Sport + Hawke Eclipse 30 SF 6-24x50 + Kozap č. 23 + JSB Exact 4,52 mm (bolo 5,52 mm)
AirArms Pro-Sport + Hawke Eclipse 30 SF 6-24x50 + Kozap č. 23 + JSB Exact 4,52 mm (bolo 5,52 mm)
Já to chápu tak,že těžší střela dosáhne snadněji na limit energie.Proto má v tomto limitu nižší spotřebu vzduchu.
Mě zajímá,který kalibr má při stejné rychlosti nižší spotřebu vzduchu ?
Mě zajímá,který kalibr má při stejné rychlosti nižší spotřebu vzduchu ?
podle mě jednoznačně čím menší kalibr tím menší spotřeba při stejné úsťové rychlosti. je to o objemu hlavně za diabolou po dobu zrychlování.
Nevem prečo, ale co som sa dočital, tak prave 5,5 caliber by mal žrat menej vzduchu.
Ak sa pletiem opravte ma, ale asi preto, ze pri tazsom kelibri sa za diabolkou drzi tlak dlhsie(opusti diabolka neskor hlaven) a pri uzavretí ventilu tento tlak ciastocne ostane vo vnutri ventilu a to je asi to setrenie vzduchu. Keby som to prehnal a upcham hlaven (akoze super tazka diabolka) tak kym sa uzavrie ventil ostava v nom dost tlaku co je za (akože) diabolkou a doplní sa ostatok z kartuše. Moj nazor.....
Samozrejme pri rovnakom tlaku bude mat 5,5-ka mensiu rýchlost oproti 4,5-ke.
Ak by sme mali rovnaku rychlost pri oboch kalibroch, bude 5,5-ka zrat viac vzduchu (lebo musíš ju naladit na vyšší tlak, čiže viac vzduchu aby dosiahla 4,5-ku v m/s).
Ak sa pletiem opravte ma, ale asi preto, ze pri tazsom kelibri sa za diabolkou drzi tlak dlhsie(opusti diabolka neskor hlaven) a pri uzavretí ventilu tento tlak ciastocne ostane vo vnutri ventilu a to je asi to setrenie vzduchu. Keby som to prehnal a upcham hlaven (akoze super tazka diabolka) tak kym sa uzavrie ventil ostava v nom dost tlaku co je za (akože) diabolkou a doplní sa ostatok z kartuše. Moj nazor.....

Samozrejme pri rovnakom tlaku bude mat 5,5-ka mensiu rýchlost oproti 4,5-ke.
Ak by sme mali rovnaku rychlost pri oboch kalibroch, bude 5,5-ka zrat viac vzduchu (lebo musíš ju naladit na vyšší tlak, čiže viac vzduchu aby dosiahla 4,5-ku v m/s).
SPA CP1-M 4,5mm
Slavia 618
Slavia 630
Slavia 634 + NS Mountmaster 6x40AO (Delta entry IR 6x32AO)
HW100S Bullpup + HAWKE SID.TAC.30IR 8.5-25x42
Slavia 618
Slavia 630
Slavia 634 + NS Mountmaster 6x40AO (Delta entry IR 6x32AO)
HW100S Bullpup + HAWKE SID.TAC.30IR 8.5-25x42
Nejni dobře začít od píky? Jedná se o tlak na plochu.
Plocha 4,5 diabolky - 15,89 mm2
Plocha 5,5 diabolky - 23,74 mm2
Plocha 4,5 diabolky - 15,89 mm2
Plocha 5,5 diabolky - 23,74 mm2
Mozno by sa dal u vzduchovky pouzit aj kuzelovity vyvrt s preformovanim raze z 5,5 na 4,5 mm. Pri vhodnom tvare diabolky a nie prilis tvrdom olove by aj prietlacny odpor prilis nevzrastol...
Taka mala vzduchova PzB41...
To by bol asi koniec tohto vlakna.

Taka mala vzduchova PzB41...
To by bol asi koniec tohto vlakna.

Daystate GP, Anschutz 9003, Ripley AR5s, Drulov DU-10, HW97K, HW100TK+LW, UMAREX 850 Hunter, Evanix Blizzard S10 rear bolt, Evanix AR6 a k tomu 4 kila skla. Ardesa Evolution v dreve - kurniksopa, ved ja som vlastne zberatel :-)
Při posledním ladění jsem učinil zajímavou zkušenost:
rozdíl 4,5 a 5,5 ... jedno, stálé nastavení výkonu (na EXACT)
při změně hmotnosti diabolky se stane:
4,5
větší hmotnost = větší energie
rychlost neklesne o tolik jako stoupne hmotnost
5,5
větší hmotnost = menší energie
propad rychlosti není nahrazen dostatečným nárůstem hmotnosti
pokud nehybe s výkonem
4,5 MONSTER má více "J" než EXACT
4,5 EXPRES má méně "J" než EXACT
5,5 MONSTER má méně "J" než EXACT
5,5 RS má více "J" než EXACT
rozdíl 4,5 a 5,5 ... jedno, stálé nastavení výkonu (na EXACT)
při změně hmotnosti diabolky se stane:
4,5
větší hmotnost = větší energie
rychlost neklesne o tolik jako stoupne hmotnost
5,5
větší hmotnost = menší energie
propad rychlosti není nahrazen dostatečným nárůstem hmotnosti
pokud nehybe s výkonem
4,5 MONSTER má více "J" než EXACT
4,5 EXPRES má méně "J" než EXACT
5,5 MONSTER má méně "J" než EXACT
5,5 RS má více "J" než EXACT
S200 HUNTER 5,5mm // E-bay: VECTOR OPTICS (Capricorn) 4,5-14x44 FFP MP reticle//
JSB EXACT RS @ 16J// Altaros: regulator+CHRONO // Josef1000:QF+kompenzator+zasobnik //
Alexxxus: 2l@300bar//pazba.cz: Leapers-TL-BP88// seben.com DKA-2// E-bay: CASIO ZR410//
JSB EXACT RS @ 16J// Altaros: regulator+CHRONO // Josef1000:QF+kompenzator+zasobnik //
Alexxxus: 2l@300bar//pazba.cz: Leapers-TL-BP88// seben.com DKA-2// E-bay: CASIO ZR410//
Takže závěrem se dá říct, že u všech kalibrů čím vyšší hmotnost diabolky, tím vyšší energie. S vyjímkou nejtěžší varianty v kalibru 5,5mm. Ale jsou to tak minimální rozdíly, že se dá uvažovat o stejné energii u všech typů.
A aby to nebylo tak jednoduché, tak u pístových vzduchovek je to zase jinak
, i když rozdíly opět nejsou velké. Podle toho co jsem naměřil u Pro Sportu a u Slavie 634 má zase lehčí diabolka na ústí hlavně větší energii, než ta těžší diabolka. 

AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
Taky dobré vědět.
Každopádně ať už pružina nebo větrovka, tak při větru radši těžší (s pružinovkou kor) s tím, že pokud střílím normálně lehčíma, tak vědět, o kolik se těžší na danou vzdálenost propadnou dolů.

Zajímalo by mě, pokud zastřilim 177. na 20m tak jaký pokles zaznamena cil na 40 m. U 22. to mám shruba 10 cm..Vzhledem k celkem dobré vzdalenosti by mě zajímal propad u 177...