Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
navip
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od navip » 11 úno 2011 00:43

Částečně na výzvu a částečně z vlastní vůle ještě jednou vstoupím rád do diskuse v okamžiku, kdy se konečně ozvali účastníci kteří prostě řekli nahlas že MaO jsou bezva parta lidí spojených stejným zájmem,stejně jako jiné u jiné disciplíny a u podobnách sportů, u mně například lukostřelců kam také patřím.A v podstatě když pomineme Kodiaka na jehož příspěvky je lépe nereagovat, tak ani moc urážek císaře pána nepadlo :)
A můžeme se vrátit k podstatnému-úpravám.Já jsem v předchozích příspěvcích schválně ukazoval kam až může velká volnost v úpravách vést, ale ty reálné správně shrnul Sportovec a je jen na každém co si s toho vybere.Postrádal jsem tam jednu která má jednoznačný kladný vliv na rozptil bez ohledu na munici a jiné úpravy.Jedná se o bezvadné provedení ústí hlavně,které je možno provést mělkým,kolmým zahloubením ústí na průměr o něco větší než je vývrt v drážkách,nebo osvědčené zakončení hlavně kuželem 110° a hlavně ostré, čisté hrany na celém obvodu ústí,bez sražení či zaoblení.Podívejte se na nové malorážce na ústí a zapláčete :? U 456 je to možno spojit se zkrácením zbytečně dlouhé hlavně,550-600 mm bohatě stačí.
U toho vyleštění spouště jsem postrádal informaci o následném mazání,nevím čím maže Sportovec ale já jsem u všech úprav spoušťáku hned po vyleštění vetřel pomocí kousku kůže suchou práškovou MOLIKU.Velmi to vyhladí a zjemní chod spouště a spoušť nemění chod v mraze.Navíc se tam neusazují spaliny.
U vylehčování úderníku a jeho pružiny je třeba si uvědomit ,že vylehčením úderníku zkrátíte celkovou reakční dobu -od stisknutí spouště do výletu střely z hlavně,což je žádoucí.Pokud preferujete snížení odporu spouště,pak snižujete sílu bicí pružiny a můžete se snadno dostat na hranici kdy ještě dochází k odpálení ale už nedostatečně energickému a spolehlivému u ktrého nemusí být rozvoj hoření stejnoměrný a projeví se to zvětšením rozptilu Vo.Poznáte to na hradlech které je vhodné používat na každém tréningu pro odlišení vlastních chyb od chyb střeliva.Já věřím jenom tomu náboji který si sám zkompletuji,což u .22LR dost dobře nejde :)
Zvlášť u takto vyladěného úderníku a pružiny je třeba v prostoru úderníku a jeho pružiny nemít žádný tuk nebo olej,který by zvlášť v chladu brzdil úderník ,ale mazání zajistit suchou práškovou MOLIKOU vetřenou do úderníku a pomocí filcáčku i v prostoru úderníku.
Uložení železa do pažby je lepší svěřit zkušenému,nebo si aspoň nechat poradit.Už dávno před tím co jsme v Čechách poprvé slyšely výraz beding se dělaly do malorážních pušek epoxidová lůžka.
Frézovaná celoduralová pažba ,jakou má Sportovec splňuje jeho perfekcionalistické potřeby a zastrašuje :D soupeře,ale zásadní vliv na přesnost podle mne nemá,ocelové pouzdro závěru uchycené dvěma šrouby na dané rozteči k duralovému rámu,ktrý má dvojnásobný koeficient roztažnosti než ocel - kdoví jak se to při změnách teploty přetlačuje a prohýbá :wink:
Co jsem napsal nejsou žádné pravdy do kamene tesané , ale pouze mé zkušenosti z úprav zbraní za 40 let a profesní znalosti. Sportovec, až mu skončí ban to jistě ještě doplní.

Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 11 úno 2011 07:42

To navip: Nerad bych někoho urazil, hlavně ne císaře pána, proto jsem se zdržel jistých pojmenování, která mne vždy po přečtení následujícího příspěvku napadla. A přiznám se, že po vašem výlevu, který se týkal mé osoby jsem v tom o poznání přitvrdil.
Raději bych se zeptal, u vás berete pravdu jako urážku :( ?

Co je však nejdůležitější:
1.) Že nám (veřejnosti) bylo ze stran představitelů MaO nakonec přiznáno, že dochází ke zvýhodňování jistých typů pušek (A1907Rep.) a nehodlá se s tím nic dělat, přes to že namítavé hlasy se ozývají i ze samotné MaO.
2.) Dozvěděli jsme se, že původní myšlenka na disciplinu Klasik, která měla být vstupní branou pro zájemce o střelbu MaO s klasickými puškami CZ se zvrhla na Ultimate Clasic, s možnými úpravami na puškách tak, že to pro zájemce s neupravenými zbraněmi znamená opět nevyrovnaný boj. Hlavně aby stávající střelci MaO našli uplatnění pro své vytuněné klenoty.

Myslím, že to co bylo napsané svědčí pouze o tom, že povolaní nejsou ochotni naslouchat a měnit drobnosti a šijí si pravidla na míru sobě! Není to žádná urážka, jen vyhodnocení této kauzy.
Stačilo pouze místo zásobníku u A1907Rep. dát podavač a u klasika zrušit úpravy v rozsahu, které znemožňují rovný boj s neupravenými zbraněmi - jak jednoduché!
Přiznám se, že jak se tomu stává na tomto foru pravidlem, tak dlouho se bojuje s větrnými líny, až to jednoho přestane bavit. Vše co jsem zde kdy napsal řeknu zájemcům do očí.
josse

Příspěvek od josse » 11 úno 2011 08:44

kde se dá Molika sehnat? našel jsem to jen v oleji...
Michal B.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal B. » 11 úno 2011 08:55

:Kodiak
Ahoj,
Šestku, 452-ku (a i další) si dokáže poladit každý sám. Buď bude experimentovat a učit se novou zkušeností, nebo si nechá proadit/přečte informace. A když to náhodou přežene a bude z toho samospoušť :) může to dát třeba ke mě, nebo k někomu jinému.

Kdokoliv ze zájemců mě může kontaktovat a já rád poradím.
mj. dole je malým písmem odkaz na pár pušek z mých rukou
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000102797286
navip

Příspěvek od navip » 11 úno 2011 09:25

Kodiak píše:To navip: Vše co jsem zde kdy napsal řeknu zájemcům do očí.
Mám obavu, že nebude zájem. :wink:
Já sám nejsem účastníkem soutěže v MaO a moje příspěvky tady jsou pouze z rozmaru a jsou určeny těm co až tak moc nevědí,ti zkušení a věci znalí ať je klidně přejdou.
Samotnému mi není jasné zda dobré výsledky střelců z opakovací anči jsou způsobené zbraní nebo střelci. Výsledky z posledních soutěží mi nepříjdou přesvědčivé.
A omlouvám se že jsem se nedržel vlastní rady a reagoval.
mari

Příspěvek od mari » 11 úno 2011 11:12

To navip:
Osobně mažu spouště po úpravě olejem od Wurtha, myslim ze je to wartungsspray,ale nejsem si jistý. Je jemný a má vysoký viskozitní index, takže zatuhnutí při běžných teplotách, se neděje. Využívám jej i pro mazání částí kulovnic,které používám při teplotách rozhodně nižších,než se tomu děje na střelnici ( cca i -20 °C ).Občas jsem používal i olej od stejne značky s příměsí PTFE, dle mého názoru je ale první lepší.
S molykou osobni zkusenost nemám, ale jsem rád za každou přínosnou radu a určitě vyzkouším.
Hlavním úspěchem je, ale vyleštit všechny funkční plochy do lesku, následně stačí minimum oleje. Hlavně tedy nepoužívat všemožně vazelíny,...

Pokud by měl někdo otázky ohledně úprva šestky, prosím pouze SZ.
Zde je poslední zbraň co jsem se snažil upravit: http://leteckaposta.cz/123533059
Odpor spouště 1,4 N ( 138 g ), krok 1,1 mm, propad spouště nulový.
mkouba

Příspěvek od mkouba » 11 úno 2011 11:21

Kodiak:
1) Ze dochazi ke zvyhodnovani opakovacek je lez! Naopak posledni zmeny byly v neprospech techto zbrani. Pokud vim, tato zmena polozky zatez byla soutezicimi prijata jednoznacne kladne.

2) K tomu uz jsem se vyjadril dost, pokud tuneni nelze realne postihnout, je hloupost jej zakazat. Strilime hlavne pro zabavu a ne proto, abysme neustale obvinovali nekoho z nedovolenych uprav, zvlaste pokud je nelze jednoznacne prokazat.
Air Arms EV2 MK III
tk.tomas

Příspěvek od tk.tomas » 11 úno 2011 19:00

Zdravím všechny střelce!Chtěl bych říct že MAO střílím třetím rokem a mohu potvrdit že na soutěžích se scházejí velmi pohodoví lidé a vládne tam velmi dobrá přátelská atmosféra až jsem se na začátku divil že na cokoli jsem se zeptal a to kolikrát z takz.tajné kuchyně vždy mě bylo velmi podrobně a přátelsky odpovězeno. Musím s politováním konstatovat že mě velmi mrzí k čemu může sklouznout původní snaha a záměr tohoto fora a to řešit záležitosti MAO s tím se něco dozvědět poradit a velmi obdivuji kolegy a zůčastněné osoby z MAO že jim stojí za to vysvětlovat něco lidem které tato soutěž nezajímá!
Pro zájemce o soutěž MAO veškré informace naleznete na těchto stránkách http://www.strelectvi.info/ jako já na začátku, ovšem je pravda že já když jsem o soutěži uvažoval tak jsem toto foru nepročítal a zajel se podívat na závod a poté se a utvrdil že není co řešit, toto doporučuji všem kteří zvažují že by začali tuto soutěž střílet, sami uvidíte zda vás to zaujme jaká je parta atd. pakli že ne jsou i jiné soutěže s jinými pravidly ale já sám za sebe nelituji! Tomas
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 03 bře 2011 22:27

Jsou tu propozice závodu "Novoleská odstřelovačka". Tento samostatný závod se koná v sobotu 19. března na střelnici SSK Nové Lesy a pořadatelé si pro nás připravili originální "losovatelnou" položku. Střílet se bude na běžící terč - více informací na stránce soutěže .. http://www.strelectvi.info/mao_soutez

Dle prilozenych propozic prosím o Vaše předběžné přihlášky!

S pozdravem i za organizátory z NLS.. R.Chlapek
Přílohy
prop_n1_2011.doc
Propozice - Novoleská odstřelovačka 19.3.2011
(35KiB)Staženo 161 x
prudas

Příspěvek od prudas » 07 bře 2011 18:31

Čau, posílám odkaz na novou malorážku od ČZ. Mělo by se dělat více verzí této malorážky (až 12 drážek vývrtu). Možná konkuzence 456?? :D

http://www.czub.cz/cz/catalog/80-malora ... BHOLE.aspx
sportovec

Příspěvek od sportovec » 07 bře 2011 22:16

CZ 455 Thumbhole jsem zakoupil před cca dvěma měsíci, abych si měl s čím hrát přes zimní večery. Ve finále se zrodila SA2 / SkoroAnča2 /. Pár postřehů ….

Původní pažba je pro MaO nepoužitelná z několika důvodů :
- subtilní předpažbí bez možnosti dovážení
- pistolová rukojeť svým sklonem a tvarem obecně naprd
- nestavitelná botka i lícnice
Železo :
- závěr drhne tak, že člověk hned neví, jestli se má smát nebo rovnou brečet. / pomohlo přeleštění a asi tak tři sta přebití min.
- dále je potřeba upravit náběh lůžka před nábojovou komorou, stávající seká kule
- spoušťák je stále primitivní konstrukce jako na ZKM456, 452 ale dá se hodně dobře poladit pro terčovou střelbu potřebnou v MaO HK-PHA – zkrátit všechny pružinky a leštit a leštit.
- úderník je stále stejný kus železa jako u 452, 453, 456, takže zbývá odlehčit a leštit
- hlaveň je dotažena do pouzdra dvěma 5mm červíky, spoj vypadá pevně a stabilně ale osobně tomu moc nevěřím, nejspíš spojení pojistím lepidlem na závity zn. Loctite

Celý systém jsem nechal osadit do pažby Anschutz 1907R, kde byl proveden pillar bedding.
CZ 455 je jenom kratší a tlustší lauf usazený do systému 452, nic víc ani míň. Z mého pohledu se pro MaO potřebu jedná o polotovar, který lze za určitého úsilí posunout výrazně kvalitativně vpřed.
S náboji R50 208 lze s takto upraveným celkem střílet opakovaně pětiranné soustřely 12 – 16 mm.

http://www.mojefotky.cz/fotoalba/fotoal ... _id=426064
Haness

Příspěvek od Haness » 07 bře 2011 22:42

MOhl by jsi sem hodit nějaké fotky nástřelek?
prudas

Příspěvek od prudas » 08 bře 2011 08:56

to sportovec: Opravdu si jí koupil už před dvěma měsícema?? Já jsem čekal od nové 455 nějaký posun, ovšem z tvé reakce je cítit opak. No nic, tak snad přště ČZ(Sportovce měl by ses přihlásit do vývoje v Uherskym Brodu, takovýho nadšence by tam jistě uvítali).
navip

Příspěvek od navip » 08 bře 2011 16:39

Sportovče - mám radost že jsi si tak oblíbil název Skoroanča,cítím téměř kmotrovské dojetí. :D
pitrs2

Příspěvek od pitrs2 » 12 bře 2011 19:01

Zdravím všechny kolegy střelce.
Po dlouhé přípravě a dnešním konečném testováni mohu s radostí říci, že netradiční nová položka jezdící terč připravena na závody Malé odstřelovačky 19.3 plně a bez zádrhelů funguje, čímž se těším na účast jak sterých kmetů tak naprostých nováčků.
Medailičky,diplomy, půllitry pro vítěze a medovinka pro jednoho vylosovného se na vás těší.
Více na : http://www.strelectvi.info/mao_soutez

Obrázek Obrázek

Obrázek
Odpovědět