Je to dobr? ku?e?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
je to kusohlad 4*32 so zamernym trojkrizom ,je urceny na kuse...
Re: Je to dobrá kuše?
aby som este doplnil..to bocne(horiz.koliesko)sa otaca v smere hod.ruciciek dolava a vtedy sa zakruca(do tejto strany ide tazsie)v protismere hod.ruciciek sa nataca doprava)a do tohto smeru(vykruca sa smerom vonku)ide lahsie..no a do tohto smeru sa povystreloch vytaca(predpokladam ze prave preto do tohto smeru lebo ide lahsie)no neviem..
jo a zabudol som dodat,kusa je exc.exomax..
-
ja používam originál silencery od excaliburu, tie plstenné ale velký rozdiel v tom nevidím.
čo sa týka úbytku na rýchlosti, tak počítaj okolo 3-5 m/s čo je celkom rozumné.no nečakaj že to hlučnosť rapídne zredukuje.niečo to spraví, ale menej ako od toho človek očakáva.
čo sa týka úbytku na rýchlosti, tak počítaj okolo 3-5 m/s čo je celkom rozumné.no nečakaj že to hlučnosť rapídne zredukuje.niečo to spraví, ale menej ako od toho človek očakáva.
To Spitamen. Aha, typoval jsen na rozsypanej levnej puskohled, ale tohle je divny. Kusohled jsem nikdy nemel a o tomto chovani jsem tez necetl/neslysel. Je to reklamovatelne?
Ad preskoceni tetivy: Me osobne se to stalo asi 2x za celou dobu co chodim strilet (2 a pul roku/3 a pul?). U me to v obou pripadech bylo, kdyz jsem nedaval bacha pri natahovani tetivy a natahl jsem ji pres drizic sipu a tim ho prohnul tak, ze na sip tlacil vice. To se cas od casu stane. Prusvih je jak to napravit. Drzic sipu je chytnutej sroubkama pod puskohledem a sundavat puskohled a nasledne ho nastrelovat znovu jsem zavrhnul. prohnout to v ruce nejde, ta svina pruzi jak das. Rovnat to sroubovakem je koledovani si o to, ze to duralovyho telu udelas rejhu a bude se ti o to trepit tetiva. Nakonec mi jeden moc hodny ucitel naucil figl. Imbus to to spravne naradi, a proti rejze pomuze drivko od nanuku.
Jinak se mi to nestalo. Rika se, ze se to stava u sipu s pulmesickovym nokem, ze jsou na to nachylne. ale je tim mysleno to, ze u takoveho sipu se ti casteji stane, ze se spletes s jeho natocenim a tetiva ti sjede po zaoblene plose.
Muze se to stat, kdyz budes mit poskozenej nock - napriklad kdyz se trefis sipama tesne vedle sebe a jeden sip strhne htanu druheho nocku. Pro takove pripady sip odlozit, nestrilet s nim a doma opravit. Jemnej pilnik, nebo pilnicek (ten klasickej, ne ty hladitka co maj holky ted) na nechty uneses a sluzbu odvede medvedi.
Samozrejme se to muze stat, kdyz spatne zalozis sip. Specielne, pry pokud ho nedorazis k uchytum tetivy, ale ja se naucil grift pri zakladani sipu, ktery mi to nedovoli (palcem ruky, kterou drzim telo kuse pri zakladani sipu, ho po zalozeni dotlacim na doraz dozadu. Pak zaujmu postaveni a davam palec pryc. Pri tomto postupu mi mozek nedovoli se ani priblizit prstem ke spousti a necekane vystrelit, protoze si je mozek moc vedom toho, jak by to bolelo 8-O )
Pokud tetiva preskoci, neni to klasickej dryfire. Tetiva nejde naprazdno, ale opre se do jednoho kormidla. Nepreda celou energii, ale tak 35 az 40 procent a to vetsinou staci na to, aby to ustala jak tetiva, tak ramena. Ale znova, kdyz uslysis divnej zvuk, zkontrolovat ramena a tetivu, ta energije je obrovska. Velmi pravdepodobne, kdyz se neco stane, tak nedostanes kopanec ty (leti to od tebe), ale nekdo, kdo stoji kus vedle tebe a za tebou.
Kdyz je divnej zvuk, prestat, a prejet prstem naplocho ramena. Jestli se jim neco deje a vyskacou vlakna, oko to nezaregistruje, ale aparat bolesti reagujici na zapichnutou sponu ano. Kdyz se zacne trepit tetiva, pryc s ni. Zadny to nic neni.
Stalo se mi, ze jsem vzal jeden sip uplne presne do druhyho. Ale ten druhej sip od nej je odskocil. Vynadal jsem si, zkontroloval jsem je oba a nenasel nic divnyho. No spis jsem spechal, neb jsem mel pustenou slowmotin kameru a byl na mistech, kde se kdykoli mohli objevit obdivovatele. Vubec jsem si nevsim, ze mi nock na jednom sipu napric naprasknul.
Dalsi vystrel, divnej zvuk, koukam co se deje, sip v terci, ale jind nez jsem cekal a v zadu rozklebenej jak pampeliska. Koukal jsme na to a vubec me nanapadalo co se stalo. A ono jak se tetiva oprela o prasklej nock, tan nevydrzel, zajel 10 cisel do sipu, ten se rozsklebil jak pampeliska, ale stacil vyletet. Kdyz jsem se podival na tetivu, tak me polil pot. Bylo jedno, ze venku bylo kolem 40, pripadal jsem si jak kdyz jsem spadnul do bajkalu. Ten roztrepenej sip rozrezal tetivu a ta drzela na necele tretine vlaken. Blby bylo to, ze z venku to nebylo videt, tat tetiva byla prerezana pod omotavkou a ta byla poskozena jen minimalne. Tetivu jsem sundaval jen proto, co jsem tady uz psal. A mozna prave proto se na me holky jeste smejou, ne ze se me vsichni sklebjej.
Ad preskoceni tetivy: Me osobne se to stalo asi 2x za celou dobu co chodim strilet (2 a pul roku/3 a pul?). U me to v obou pripadech bylo, kdyz jsem nedaval bacha pri natahovani tetivy a natahl jsem ji pres drizic sipu a tim ho prohnul tak, ze na sip tlacil vice. To se cas od casu stane. Prusvih je jak to napravit. Drzic sipu je chytnutej sroubkama pod puskohledem a sundavat puskohled a nasledne ho nastrelovat znovu jsem zavrhnul. prohnout to v ruce nejde, ta svina pruzi jak das. Rovnat to sroubovakem je koledovani si o to, ze to duralovyho telu udelas rejhu a bude se ti o to trepit tetiva. Nakonec mi jeden moc hodny ucitel naucil figl. Imbus to to spravne naradi, a proti rejze pomuze drivko od nanuku.
Jinak se mi to nestalo. Rika se, ze se to stava u sipu s pulmesickovym nokem, ze jsou na to nachylne. ale je tim mysleno to, ze u takoveho sipu se ti casteji stane, ze se spletes s jeho natocenim a tetiva ti sjede po zaoblene plose.
Muze se to stat, kdyz budes mit poskozenej nock - napriklad kdyz se trefis sipama tesne vedle sebe a jeden sip strhne htanu druheho nocku. Pro takove pripady sip odlozit, nestrilet s nim a doma opravit. Jemnej pilnik, nebo pilnicek (ten klasickej, ne ty hladitka co maj holky ted) na nechty uneses a sluzbu odvede medvedi.
Samozrejme se to muze stat, kdyz spatne zalozis sip. Specielne, pry pokud ho nedorazis k uchytum tetivy, ale ja se naucil grift pri zakladani sipu, ktery mi to nedovoli (palcem ruky, kterou drzim telo kuse pri zakladani sipu, ho po zalozeni dotlacim na doraz dozadu. Pak zaujmu postaveni a davam palec pryc. Pri tomto postupu mi mozek nedovoli se ani priblizit prstem ke spousti a necekane vystrelit, protoze si je mozek moc vedom toho, jak by to bolelo 8-O )
Pokud tetiva preskoci, neni to klasickej dryfire. Tetiva nejde naprazdno, ale opre se do jednoho kormidla. Nepreda celou energii, ale tak 35 az 40 procent a to vetsinou staci na to, aby to ustala jak tetiva, tak ramena. Ale znova, kdyz uslysis divnej zvuk, zkontrolovat ramena a tetivu, ta energije je obrovska. Velmi pravdepodobne, kdyz se neco stane, tak nedostanes kopanec ty (leti to od tebe), ale nekdo, kdo stoji kus vedle tebe a za tebou.
Kdyz je divnej zvuk, prestat, a prejet prstem naplocho ramena. Jestli se jim neco deje a vyskacou vlakna, oko to nezaregistruje, ale aparat bolesti reagujici na zapichnutou sponu ano. Kdyz se zacne trepit tetiva, pryc s ni. Zadny to nic neni.
Stalo se mi, ze jsem vzal jeden sip uplne presne do druhyho. Ale ten druhej sip od nej je odskocil. Vynadal jsem si, zkontroloval jsem je oba a nenasel nic divnyho. No spis jsem spechal, neb jsem mel pustenou slowmotin kameru a byl na mistech, kde se kdykoli mohli objevit obdivovatele. Vubec jsem si nevsim, ze mi nock na jednom sipu napric naprasknul.
Dalsi vystrel, divnej zvuk, koukam co se deje, sip v terci, ale jind nez jsem cekal a v zadu rozklebenej jak pampeliska. Koukal jsme na to a vubec me nanapadalo co se stalo. A ono jak se tetiva oprela o prasklej nock, tan nevydrzel, zajel 10 cisel do sipu, ten se rozsklebil jak pampeliska, ale stacil vyletet. Kdyz jsem se podival na tetivu, tak me polil pot. Bylo jedno, ze venku bylo kolem 40, pripadal jsem si jak kdyz jsem spadnul do bajkalu. Ten roztrepenej sip rozrezal tetivu a ta drzela na necele tretine vlaken. Blby bylo to, ze z venku to nebylo videt, tat tetiva byla prerezana pod omotavkou a ta byla poskozena jen minimalne. Tetivu jsem sundaval jen proto, co jsem tady uz psal. A mozna prave proto se na me holky jeste smejou, ne ze se me vsichni sklebjej.
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Ad silencery: Ty plstene od excalibraq me zklamali se svoji vydrzi. ta plst je za chvili vytahana a ke vsemu se mi vytahavel jeden do sirky a druhej do vysky. Poderival jsem je, ze budou mit vliv na smer letu a zahodil je. Kolegove na strelnici davali chemlonovy bambule, ale to je fajn na luk, kuse je moc rychla a bambule to nevydrzej a "vychumeli". Na emerickejch eshopech se objevuje "kocici mnouceni" a hodne lidi si to chvali. Dlouho jsem to zkomal, v cem to vlastne je. Na videu vezmou pasku, tlustou jak stuka, pridelaji ji na tetivu a pak ji strihaj, a ono se to nadherne pravidelne trepi. Ono je to pas gumy, ktery je jakovu narezanej na vlakna, ale nedorezanej. Jako guma do trenek. V americe je to zatracene drahy, tak jsem experimentoval. Presne takovejhle material jsem neumel tady sehnat. Zacal jsem s rozplytanym gumolanem, ale to bylo moc pracny. Az me kolega v praci, kter7mu jsem ukazoval pliskerje na prstech po jedne noci, kdy jsem si pripravoval par sad do budoucna. A ono z nej vypadlo, ze jeho kamarad ma firmu na vyrobu predrezanych pasu gumy, ze ktere se pak spletaj ty gumolana. No a aby se mu jednotlivy vlakna gumicek nerozbihali, tak je dela z presne stejneho materialu jako kocici mnouceni. Vozi to z honkongu po kontajnerech.
A to se mi osvedcilo jako zatim nejzajimavejsi silencer na tetive. Je to gumovy a po vystrelu dost pruzny, aby to neulitalo. 20 - 30 vlaken je 2x 20-30 hopsajicich jojo, do kterych zmizi vlneni. Guma je lehka a bambule neprekazi, takze nebere moc rychlosti. A pekne se s tim dela, kdyz to ob 10 - 15 dvouhodin obmenuju.
Jinak mam radeji brzdu tetivy. To jsou gumovy polstare, do kterych narazi tetiva po vystrelu jak do perin a ty pak seberou raz a vybraci tetivy. Navic to ma vyhodu i pri tom dryfire, protoze tu energii vzdy odevzdas temer bezpecne necemu. Maximalne tetiva rozslehne gumovej spunt.
Proste je mam radsi.
A to se mi osvedcilo jako zatim nejzajimavejsi silencer na tetive. Je to gumovy a po vystrelu dost pruzny, aby to neulitalo. 20 - 30 vlaken je 2x 20-30 hopsajicich jojo, do kterych zmizi vlneni. Guma je lehka a bambule neprekazi, takze nebere moc rychlosti. A pekne se s tim dela, kdyz to ob 10 - 15 dvouhodin obmenuju.
Jinak mam radeji brzdu tetivy. To jsou gumovy polstare, do kterych narazi tetiva po vystrelu jak do perin a ty pak seberou raz a vybraci tetivy. Navic to ma vyhodu i pri tom dryfire, protoze tu energii vzdy odevzdas temer bezpecne necemu. Maximalne tetiva rozslehne gumovej spunt.
Proste je mam radsi.
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Dnes mi po cca 40 vystreloch povolil drziak ramien..povolil v tych dvoch skrutkach co ho drzia zospodu k telu kuse..tieto skrutky budu na povolenie asi najviac nachylne kedze su pri vystrele pod najvacsim stresom..ako casto kontrolujete skrutky na kusi klucom ci su dostatocne dotiahnute?resp.po kolkych vystreloch?kedze kusu treba kontrolovat urcite po kazdom def.ukonceni strelby,predtym nez sa zavesi na stenu...
Mám technickou-vím že to tady již bylo,ale...číslování hliníkových trubek XX75 1234,pro kuši pokud mě mé vědomosti neklamou je správný rozměr 2216 nebo 2219.Nebo snad ještě jiný rozměr?A jaký z mnou zmíněných by byl lepší slabší nebo silnější trubka 16 nebo 19?Díky za názory!
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
-
xx75 je 2219
XX75 je označení hliníku pokud se nepletu,může tedy být XX75 2216 i XX75 2219,poslední dvojčíslí označuje tlouštku trubky.Až sem to vím,ale nevím zda je lepší tenčí,nebo širší plášt trubky,slangově řečeno,zda měkkčí nebo tvrdší šíp...
-
2216ky som som popravde nevidel v predaji.tvrdší šíp je ťažší a teda vhodný na lov.ak si mrkneš dvd čo si dostal ku kuši, je to tam spomenuté pri volbe sípu.
čo sa týka toho určovania, tak na tvojom príklade xx75 1234 je to takto :
xx75 je označenie zliatiny
12 je vonkajší priemer 12/64"
34 sila steny a teda 0,034"
čo sa týka toho určovania, tak na tvojom príklade xx75 1234 je to takto :
xx75 je označenie zliatiny
12 je vonkajší priemer 12/64"
34 sila steny a teda 0,034"
-
no to že ti povolil držiak ramien na 99% znamená že bol slabo dotiahnutý.ako často ich kontrolujem?tak raz do mesiaca ( mimochodom za viac ako pol roka držia stále dobre ).spitamen píše:Dnes mi po cca 40 vystreloch povolil drziak ramien..povolil v tych dvoch skrutkach co ho drzia zospodu k telu kuse..tieto skrutky budu na povolenie asi najviac nachylne kedze su pri vystrele pod najvacsim stresom..ako casto kontrolujete skrutky na kusi klucom ci su dostatocne dotiahnute?resp.po kolkych vystreloch?kedze kusu treba kontrolovat urcite po kazdom def.ukonceni strelby,predtym nez sa zavesi na stenu...
kušu netreba kontrolovať po ukončení strelby, ale pred strelbou.v tom je zásadný rozdiel.kontrolovať zbraň po strelbe je o inom.
s tym kontrolovanim skrutiek a pod.pred strelbou suhlasim,urcite to budem takto robit a aj po ukonceni strelby pre istotu..to ze tie dva skrutky boli slabo dotiahnute,je neviem,dotiahol som ich na doraz,si myslim ze mam dostatocnu silu v rukach,citil som ako mi kluc pruzil pri dotahovani,tak neviem..mne sa tak vidi ze tie skrutky by mali byt v tom drziaku v zliebku nejako ukotvene,resp.konce tych skrutiek by mali byt zabezpecene matkou a kontra matkou proti ich uvolnovaniu..su to len hole skrutky prechadzajuce volne telom a zasrobovane az v drziaku..niesu nicim zabezpecene proti vykrucaniu..len uplne jednoducho zasrobovane...tot moj osobny nazor amatera a uplneho zaciatocnika,takze moje mylne usudky treba brat mozno s nadhladom..neviem ako je to zaskrutkovane pri inych kusiach(napr.exocet atd)ale u mojho maxa je to tak...
hoci to tak asi musi byt ako to je,pretoze pri trcani nejakych poistnych matiek v zliabku drziaka,by asi pravdepodobne dochadzalo ku kontaktu matiek s letkami sipu apod...
spitamen-myslím že jsi si měl pár info sehnat před koupí kuše,nebo začít s něčím slabším.Ale tvá volba.S těma šroubama je zkušenost taková-to uchycení je na všec EXC kuších stejný,ty kuše jsou vůbe úplně stejný,liší se jen v délce těla kuše a 225lbs modely maj v základu lícnici.Podle mě se šrouby umístěné podélně těla kuše-držák ramen,držák šípů tím rázem spíše utahují,rozhodně mi vždy přijdou víc utáhnutý než jsem je rukou utáhnul.Naopak tendenci se povolovat mají šrouby umístěné podélně s lučištěm-šroubky držící gumy v tlumičích ramen,tak to mám u obou kuších.
Myslím že kdyby jsi pozorně sledoval instruktážní DVD,nebo se kouknul na jejich stránky(bez znalosti AJ-stačí koukat
)ušetřil by jsi si spoustu dotazů.
Myslím že kdyby jsi pozorně sledoval instruktážní DVD,nebo se kouknul na jejich stránky(bez znalosti AJ-stačí koukat