Možno je to tak zužene zámerne aby kartuš pri zmenach tlaku sa nedotykala tela zaveru.RZ CZ píše:Stáhnul jsem z Kozapu fotku Kartuše kde jsem ji koupil.Nevím jestli to na té fotce uvidíte.Ale mi osobně se zdá,že je tam ten přechod vidět.Pro jistotu napíšu do Kozapu,co si o tom myslí.
HATSAN AT44 PCP
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Re: HATSAN AT44 PCP
Strielane s RANGER AT44 5,5 vzdialenost 22m
10 ran do kazdeho tercu,v miestnosti,optika 3-12x40 BSA,pouzival som priblizenie 10x
strielane s originalnym moderatorom,pouzita dvojnozka tu by som este dodal,ze sa mi na tej stolicke kapanek hybala,podopretie maly baglik vid foto.
Strelivo JSB Exact Jumbo RS netriedene,nevazene.
Puska nema regulator
na obrazku 1 centova minca
http://leteckaposta.cz/842296001
http://leteckaposta.cz/389985939
http://leteckaposta.cz/726358840
islo mi o test zbrane,vacsiu miestnost nemam,chcel som eliminovat vplyv strelca,ak porovnate 2 terce je tam rozdiel,pripisujem ho skor mne ako puske.
10 ran do kazdeho tercu,v miestnosti,optika 3-12x40 BSA,pouzival som priblizenie 10x
strielane s originalnym moderatorom,pouzita dvojnozka tu by som este dodal,ze sa mi na tej stolicke kapanek hybala,podopretie maly baglik vid foto.
Strelivo JSB Exact Jumbo RS netriedene,nevazene.
Puska nema regulator
na obrazku 1 centova minca
http://leteckaposta.cz/842296001
http://leteckaposta.cz/389985939
http://leteckaposta.cz/726358840
islo mi o test zbrane,vacsiu miestnost nemam,chcel som eliminovat vplyv strelca,ak porovnate 2 terce je tam rozdiel,pripisujem ho skor mne ako puske.
Já mám na 40 metrů asi takto.Terč 40 metrů.JSB Exact.Padal sníh.V jednom kruhu asi 10 ran.Mince 1Kč.S originál hlavní.Samozřejmě mám mnoho ůprav,jak je tady ode mě již mnoho zmíněno.Chci tím vším jen říct,že nemá cenu kupovat novou hlaveň.Stačí ji upnout do soustruhu a pořádně vycentrovat.Pak je třeba si hlídat,aby se znovu neohla.Co se týká regulátoru.Tak ten je důležitý.Ale stačí udělat regulátor přesně podle mě a opravdu bude regulovat.Střílím s tím v zimě v létě,za dne i v noci a jsem spokojen.
Naposledy upravil(a) RZ CZ dne 02 led 2011 18:31, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
Vánoční příhoda!
O vánocích se mi stala zlá věc.... po důkladném přečtení Altarosova manuálu na regulátor jsem se rozhodl, že zkontroluji regulátor, zdali není posunutý pístek směrem k jehle (jak je psáno v manuálu, že se může při vypouštění kartuše podtalkem vysunout). Inu, vypustil jsem kartuši, vyndal regulátor a ejhle, pístek úplně vysunutý, zasunul jsem ho tedy. Pár dní na to nafouknu kartuši, jdu střílet a regulátor nereguluje, lítá to pomalu a po proměření konzistence 180-210m/s halabala... Říkám si, že by mráz? Že by opotřebené těsnění nabíjecího trnu? Inu dobrá, rozdělal jsem závěr a vyměníl o kroužek. Bohužel jsem nepatřičně rozdělal celý závěr, abych mohl trn vyndat úplně, čili jsem měl i vyndanou bicí pružinu... Po vrácení nabíjecího trnu nešla zbraň natáhnout, kde byl problém? Otočil jsem ten nabíjecí trn kolem své osy, protože to halt není blbuvzdorné a nazasekávalo to pojistku. Při této laboraci mi musela rovněž povyskočit bicí pružina ze zadního uložení a předepnula se tímto, to jsem samozřejmě nevěděl a zbraň zkompletoval. Při výstřelu se kartuše začala vypouštět sama -říkám si, hergot, to je jakoby regulátor byl nastavenej na nějakou slabou hodnotu a nedovíral se ventil... Opět operuji, a laboruju s nastavením výstupního tlaku regulátoru... Nic se nezabírá.. Vinu přikládám jakémusi poškození regulátoru, ten tedy opět kuchám a až do mrtva a zjišťuji, že přitom podlakovém vysunutí pístku nemají talířovky na čem držet a zpřeházeli se, čili nemohly fungovat.. Talířovky jsem tedy dal tak jak mají být a těšil sem se, že vše už bude fungovat. Vystřelím a fuuuu, vzduch uniká pořád... Tak sem si řekl, že to není možné, že zkusím zašroubovat regulační šroub bicí pružiny až nadoraz a jen jak jsem tam strčil imbus, slyším zavrnění pružiny, jak si dosedla do uložení... A pak už vše dobré.. ale 2 dny.. 2 dny moření, kvůli pitomině..
to bylo ale terno....A jaké ponaučení z toho plyne?!!! Nekuchejte pořád věci, který fungujou, nebo zešedivíte!!!!
O vánocích se mi stala zlá věc.... po důkladném přečtení Altarosova manuálu na regulátor jsem se rozhodl, že zkontroluji regulátor, zdali není posunutý pístek směrem k jehle (jak je psáno v manuálu, že se může při vypouštění kartuše podtalkem vysunout). Inu, vypustil jsem kartuši, vyndal regulátor a ejhle, pístek úplně vysunutý, zasunul jsem ho tedy. Pár dní na to nafouknu kartuši, jdu střílet a regulátor nereguluje, lítá to pomalu a po proměření konzistence 180-210m/s halabala... Říkám si, že by mráz? Že by opotřebené těsnění nabíjecího trnu? Inu dobrá, rozdělal jsem závěr a vyměníl o kroužek. Bohužel jsem nepatřičně rozdělal celý závěr, abych mohl trn vyndat úplně, čili jsem měl i vyndanou bicí pružinu... Po vrácení nabíjecího trnu nešla zbraň natáhnout, kde byl problém? Otočil jsem ten nabíjecí trn kolem své osy, protože to halt není blbuvzdorné a nazasekávalo to pojistku. Při této laboraci mi musela rovněž povyskočit bicí pružina ze zadního uložení a předepnula se tímto, to jsem samozřejmě nevěděl a zbraň zkompletoval. Při výstřelu se kartuše začala vypouštět sama -říkám si, hergot, to je jakoby regulátor byl nastavenej na nějakou slabou hodnotu a nedovíral se ventil... Opět operuji, a laboruju s nastavením výstupního tlaku regulátoru... Nic se nezabírá.. Vinu přikládám jakémusi poškození regulátoru, ten tedy opět kuchám a až do mrtva a zjišťuji, že přitom podlakovém vysunutí pístku nemají talířovky na čem držet a zpřeházeli se, čili nemohly fungovat.. Talířovky jsem tedy dal tak jak mají být a těšil sem se, že vše už bude fungovat. Vystřelím a fuuuu, vzduch uniká pořád... Tak sem si řekl, že to není možné, že zkusím zašroubovat regulační šroub bicí pružiny až nadoraz a jen jak jsem tam strčil imbus, slyším zavrnění pružiny, jak si dosedla do uložení... A pak už vše dobré.. ale 2 dny.. 2 dny moření, kvůli pitomině..

Hatsan AT44 S 4,5
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
Mohl by mi někdo objasnit následující chování zbraně při změně tlaku? Nastřelím zbraň na 10m při 160 bar (cca 257m/s - terč vlevo) tak aby šla na střed. Změním tlak na 240 bar (cca 240 m/s- terč vpravo). Rozdíl rychlosti by na tuto vzdálenost měl způsobit pokles střely asi o 1mm. Proč mě to ale lítá 20mm dolu a 10mm vpravo? Největší průměr terče je 27mm. Stříleno vleže na Harriskách, vždy jeden zásobník 10 ran, JSB Exact 4,52. Mám svou teorii, ale chtěl bych znát i Vaše názory či zkušenosti. Díky.
Změním tlak na 240 bar Možeš to nejako upresnit??? Plnis ju na 240bar ,alebo ako tonu mam rozumiet???
Pistol Umarex Berreta Elite 2 .177
QB 78 .177,Nikko Stirling Mountmaster 4x32, CO2
Hastan AT 44-10 .22,Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42
http://photo.uloziste.com/?fotka=4902eb ... 794&size=3
QB 78 .177,Nikko Stirling Mountmaster 4x32, CO2
Hastan AT 44-10 .22,Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42
http://photo.uloziste.com/?fotka=4902eb ... 794&size=3
Ano, rozumíš tomu správně. V tomto případě jsem plnil až na 240bar. Při tomto tlaku je totiž výše popsaná „odchylka“ jasně viditelná. Jinak obvykle plním na 200bar.
nedávno jsem vzal JSB straton a na 10m se střední zásah posunul o 2 cm proti nástřelu s JSB exact. Tak jsem udělal pár testů a zjistil jsem že stratony letí po spirále. V optice je to při velkém zvětšení jasně vidět. Na 30 metrů exact nejdřív stoupá a pak klesá, straton na stejnou vzdálenost opíše skoro kruh o průměru tak 10-15cm. Mám teda 5,5, nevím jestli 4,5 je taky vidět. Je možné, že ti to taky lítá po spirále a se změnou rychlosti se posune i zásah
Pro mcrea: dráhu diabolky jsem přes optiku zatím nezahlídnul. Myslíte že by se změnou rychosti měnilo i stoupání spirály? To je možné. Problém ale je, že se tak děje v závisosti na tlaku v kartuši a ne na rychlosti střely. Těch 240bar odpovídá u mne rychosti 240m/s, stejnou rychost ale dosáhnu při tlaku okolo 120bar. Při tomto tlaku ale žádnou takovou odchylku na terči nenajdu (mezi tlaky 100-160bar se odchylka pohybuje přibližně od 0 do 6mm, přičemž to může být klidně způsobeno rukama, očima, nebo diabolkama). Při tlaku 240bar to ale činí 22mm, což už je chyba která není nahodilá.
Mám podezření že chybu způsobuje nestálé proudění vzduchu při přepouštění z ventilu kartuše (přes jeho jehlu) do prostoru za diabolku. Protože při velkém tlaku je čas otevření jehly kratší a rychlost přepuštěného vzduchu větší.
Pro honda: zajímavá animace. Není mi ale úplně jasná. Rozumím tomu tak, že se zde skládají dva pohyby – 1. nerovnoměrná rotace diabolky kolem jeho těžiště označená jako „Nutation“ (zřejmně způsobená geometrickou nepřesností diabolky) – 2. rotace diabolky jako celku kolem osy procházející středem terče označená jako „Precession“ zde mi není jasné čím tato rotace vzniká. Je to diabolkou, hlavní, chvěním hlavně při výstřelu…?
Mám podezření že chybu způsobuje nestálé proudění vzduchu při přepouštění z ventilu kartuše (přes jeho jehlu) do prostoru za diabolku. Protože při velkém tlaku je čas otevření jehly kratší a rychlost přepuštěného vzduchu větší.
Pro honda: zajímavá animace. Není mi ale úplně jasná. Rozumím tomu tak, že se zde skládají dva pohyby – 1. nerovnoměrná rotace diabolky kolem jeho těžiště označená jako „Nutation“ (zřejmně způsobená geometrickou nepřesností diabolky) – 2. rotace diabolky jako celku kolem osy procházející středem terče označená jako „Precession“ zde mi není jasné čím tato rotace vzniká. Je to diabolkou, hlavní, chvěním hlavně při výstřelu…?
-
- Kontaktovat uživatele:
to mcrea: ano, to s těma stratonama mohu potvrdit i já ve 4,5mm. Je to škoda, mám doma ještě 3 krabičky, a nestřílím s nima....
Hatsan AT44 S 4,5
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
-
- Kontaktovat uživatele:
to romsmat:zde http://num.kma.zcu.cz/galerie/MM-prace/ ... ystrel.pdf na straně 3 je rovněž pěkně precese a nutace střely znázorněna
Hatsan AT44 S 4,5
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R
kdysi jsem četl, šlo o kalibr 6,35 browning, že při prodlužování hlavně při stejném stoupání dochází k takzvanému přestabilizování střely. Je to dané velkou rychlostí na malé stoupání vývrtu. Projevuje se to tou spirálou. Upřímně řečeno, kdybych to neviděl na vlastní oči nevěřím tomu. Krásný soustřel a střela letí po spirále. Na terč a stejnou vzdálenost by to asi nevadilo, ale jak změníš vzdálenost terče nese to jinam a o dost.
Taky by to mohlo být větším úsťovým tlakem který zapůsobí na prdelku střely a donutí ji uhnout. Akorát to bys asi neměl tak pěkný nástřel.
Já mám stratonů naštěstí jen krabičku, ale při první příležitosti je vysypu do olova na odlívání
Taky by to mohlo být větším úsťovým tlakem který zapůsobí na prdelku střely a donutí ji uhnout. Akorát to bys asi neměl tak pěkný nástřel.
Já mám stratonů naštěstí jen krabičku, ale při první příležitosti je vysypu do olova na odlívání
Díky za odkaz. Z toho co jsem pročetl, jsem pochopil (když tak mi opravte), že precese a nutace je pohyb, který střela vykonává na základě její rotace (jež jí byla udělena vývrtem) a silou způsobenou odporem vzduchu (která nepůsobí v těžišti střely). To znamená že je daná stoupáním vývrtu hlavně a rychlostí střely (síla odporu vzduchu se mění s její rychlostí). Z toho plyne že změnu rotace udělenou vývrtem mohu vyloučit (vývrt hlavně měl při obou pokusech stejné stoupání). Zbývá tedy vliv rychlosti střely. Jak jsem již ale uvedl výše, bod zásahu se ze změnou rychlosti mění jen minimálně ve srovnání se změnou tlaku v kartuši (0až6mm při změně rychlosti oproti 22mm při změně tlaku). Je ale možné, že pohyb střely po spirále vyvolává ještě něco jiného. Napadá mi např., že proudění stlačeného vzduchu v hlavni může probíhat při „nízkotlakém výstřelu“ jinak než při „vysokotlakém“ a při opuštění hlavně může být střela jinak „nakopnuta“ proudem unikajícího vzduchu.
Výše uvedené terče byly nastřeleny s tlumičem. Zkusím udělat za stejných podmínek pár střel bez tlumiče (snad se nezačnou sousedi bouřit). Pokud by na to mělo proudění vzduchu při opuštění hlavně vliv, možná by se to na výsledku mohlo projevit (ať k lepšímu nebo horšímu).
Výše uvedené terče byly nastřeleny s tlumičem. Zkusím udělat za stejných podmínek pár střel bez tlumiče (snad se nezačnou sousedi bouřit). Pokud by na to mělo proudění vzduchu při opuštění hlavně vliv, možná by se to na výsledku mohlo projevit (ať k lepšímu nebo horšímu).
-
- Kontaktovat uživatele:
to romsmat: a zopakoval jsi ten pokus zpětně se 160bary? možná se ti při dopouštění vzduchu na 240bar hnula optika nebo třeba jsi mohl někde ťuknout hlavní...... kontroloval jsi to? Věřím, že jsi to kontroloval, ale tím spíš mi to moc nejde do hlavy.. Taky mě napadla ta teorie s přebytečným vzduchuem, ovlivňujícím diabolku na ústí.... Je ovšem otázka, který nástřel je následkem ovlivnění tímto vzduchem, jestli nástřel z 240bar nebo 160bar.
Hatsan AT44 S 4,5
Sharp Innova 5,5
Shanghai china B3 5,5
QB 57 4,5
Crosman 1077
Crosman benjamin 392 5,5
Crosman 1377
Slavia 620/631
Slavia 618
LOV1
Crosman Marlin Cowboy
Flobert JGA R+R