Mal? odst?elova?ka
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele:
Se 16X dodnes spousta lidi strili UNL - je to zvetseni temer optimalni. To by bylo zbytecne jakekoli omezeni zavadet.
12X je optimalni vzhledem k tomu, ze toto zvetseni ma temer uplne kazdy puskohled na trhu, na pohodlnou strelbu tercu MaO plnne postacuje a pritom jsou puskohledy s timto zvetsenim sehnatelne v rozumne kvalite uz za par korun. Dale to muze motivovat strelce z okolnich soutezi, kteri poridili optiku podle omezeni jejich regionalni souteze .. napriklad v HB maji omezeni na 12X, v HK a na vice mistech v CR se strileji Mizive cile s omezenim do 4X a zde si lidi casto porizuji variably prave 4(3)-12x.
12X bude pro vsechny zcela ferove a kategorii to trochu oddeli od UNL - coz bude lidi zase trochu motivovat k prechodu na UNL - to by u 16X nefungovalo.
12X je optimalni vzhledem k tomu, ze toto zvetseni ma temer uplne kazdy puskohled na trhu, na pohodlnou strelbu tercu MaO plnne postacuje a pritom jsou puskohledy s timto zvetsenim sehnatelne v rozumne kvalite uz za par korun. Dale to muze motivovat strelce z okolnich soutezi, kteri poridili optiku podle omezeni jejich regionalni souteze .. napriklad v HB maji omezeni na 12X, v HK a na vice mistech v CR se strileji Mizive cile s omezenim do 4X a zde si lidi casto porizuji variably prave 4(3)-12x.
12X bude pro vsechny zcela ferove a kategorii to trochu oddeli od UNL - coz bude lidi zase trochu motivovat k prechodu na UNL - to by u 16X nefungovalo.
-
- Odborník na zbraně
Re: Malá "odstřelovačka"
Nováček v soutěži je, alespoň podle mého výkladu, ten, kdo v soutěži střílí první popř. druhou sezónu (bez ohledu na jeho předchozí střeleckou praxi) pokud bude respektovat pravidla pro zbraň ktg. STD. Klidně ať přijde střílet se zbraní ktg.STD třeba Kateřina Emmons. V tom případě by byl střelec hodnocen v UNL + STD a navíc samostatně v STD. Pokud by střílel zbraní UNL, automaticky by byl hodnocen pouze v UNL. To by automaticky vyřadilo z možnosti startovat v STD. všechny"veterány MaO" vč. mě. To beru jako skutečnou pomoc "nováčkům" a pak se nemusíme dohadovat jaká flinta ještě ano a jaká už ne, protože jestli by byla STD jakousi "přípravkou" pro UNL, zbraně by měly být podobné zbraním UNL byť na bázi ZKM (když ji tam tedy za každou cenu chcete). Po uplynutí stanovené doby (1 nebo 2 sezóny, případně stanovený počet závodů) by "nováček" automaticky přešel do ktg. UNL bez ohledu na použitou zbraň. Takto stanovená kategorie by umožnila "nováčkům", aby se v disciplíně rozkoukali, přičemž by měli možnost soutěžit se sobě rovnými. Současně by měli dostatečně dlouhou dobu k rozhodnutí, zda budou pokračovat a s jakou zbrani v ktg. UNL. Upřímně, docela by mě hanba fackovala snažit se jako mazák vítězit nad "nováčky", byť mnozí mohou mít za sebou mnohem vyšší střelecké úspěchy, než já, jen proto, že bych střílel typově shodnou puškou, která kdysi dávno byla podobná té jejich. Naproti tomu se rád utkám s "veterány" v ktg. STD, která ale bude odpovídat skutečné STANDARDNÍ pušce (tzn. omezená hmotnost a odpor na spoušti, příp. přiblížení optiky).
K Swdr. rozhodnutí použít dalekohledy 12x pouze doplňuji, že by měly být jednoznačně blokovatelné na dvanáctce. Mám za sebou nechutné tahanice z HB, kdy mě neprávem obvinil jiný střelec, že jsem v závodě použil jiné zvětšení, než povolených 12x. Táhlo se to několik let, přičemž to bylo tvrzení proti tvrzení a nikdo mi nic nedokázal. Ostatně neměl co. Pouze jsem se po vystřelení rány podíval 16x zvětšením na zásah, přetočil jsem na 12x a pokračoval ve střelbě. Nicméně v očích některých místních střelců jsem stále "ten podvodník". Nepřeji podobnou situaci řešit nikomu z MaO ať na pozici střelce, organizátora nebo rozhodčího. Proto v připadě omezení přiblížení a použití optiky s možným větším zvětšením navrhuji blokaci optiky. Jsem připraven pro příští sezónu nechat vyrobit několik mechanických zábran na optiku pro rozměr 1" nebo 30 mm. Sám takovou brzdu provozuji. Vyžaduje to pouze nějaký výčnělek nebo delší upevňovací šroub na nastavovacím prstenci. Předpokládaná cena by byla do 3 stovek. Samozřejmě levnější varianta je omotat to izolačkou a vyříznout okénko pro identifikaci nastaveného zvětšení. Přelepení samolepkou nepovažuji za prokazatelnou blokaci.
K Swdr. rozhodnutí použít dalekohledy 12x pouze doplňuji, že by měly být jednoznačně blokovatelné na dvanáctce. Mám za sebou nechutné tahanice z HB, kdy mě neprávem obvinil jiný střelec, že jsem v závodě použil jiné zvětšení, než povolených 12x. Táhlo se to několik let, přičemž to bylo tvrzení proti tvrzení a nikdo mi nic nedokázal. Ostatně neměl co. Pouze jsem se po vystřelení rány podíval 16x zvětšením na zásah, přetočil jsem na 12x a pokračoval ve střelbě. Nicméně v očích některých místních střelců jsem stále "ten podvodník". Nepřeji podobnou situaci řešit nikomu z MaO ať na pozici střelce, organizátora nebo rozhodčího. Proto v připadě omezení přiblížení a použití optiky s možným větším zvětšením navrhuji blokaci optiky. Jsem připraven pro příští sezónu nechat vyrobit několik mechanických zábran na optiku pro rozměr 1" nebo 30 mm. Sám takovou brzdu provozuji. Vyžaduje to pouze nějaký výčnělek nebo delší upevňovací šroub na nastavovacím prstenci. Předpokládaná cena by byla do 3 stovek. Samozřejmě levnější varianta je omotat to izolačkou a vyříznout okénko pro identifikaci nastaveného zvětšení. Přelepení samolepkou nepovažuji za prokazatelnou blokaci.
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele:
Ad novacek: Nikomu nemuzeme diktovat, jak dlouho muze nebo nemuze strilet STD. Stejne tak nelze predpokladat, ze hned vsichni STD budou chtit po roce ci dvou prejit do UNL. A pokud jde o Katku Emmons .. az si pujde vystrelit STD, urcite by ji dost mrzelo, kdyby nemohla pomerit sve schopnosti treba se Sportovcem 
Ad optika: Neprijde mi jako dobre, sebrat strelcum moznost pouzivat variabl .. kdyz si nekdo poridil 10-50x .. tak at ho pouziva misto pozorovaku .. je to jeho vec, ale nesmi pak zapomenout pretocit na 12X.
Pokud ho uvidi strelec vedle, ze strili na 40X .. tak muze maximalne upozornit rozhodciho .. teprve az ho pri tom uvidi rozhodci, tak dostane padaka. Jendoduche a funkcni. A jestli bude nekdo "pindat" ze videl toho a toho borce strilet s vetsim zvetsenim - tomu se zabranit neda.. lidi jsou uz takovi. Lepsi nez nejake bazmeky je nechat to na lidech. Pouzit vetsi zvetseni neni zas az takova vyhoda, aby to nekomu stalo za ty nervy pri sledovani okoli, zda si toho nekdo nevsiml..

Ad optika: Neprijde mi jako dobre, sebrat strelcum moznost pouzivat variabl .. kdyz si nekdo poridil 10-50x .. tak at ho pouziva misto pozorovaku .. je to jeho vec, ale nesmi pak zapomenout pretocit na 12X.
Pokud ho uvidi strelec vedle, ze strili na 40X .. tak muze maximalne upozornit rozhodciho .. teprve az ho pri tom uvidi rozhodci, tak dostane padaka. Jendoduche a funkcni. A jestli bude nekdo "pindat" ze videl toho a toho borce strilet s vetsim zvetsenim - tomu se zabranit neda.. lidi jsou uz takovi. Lepsi nez nejake bazmeky je nechat to na lidech. Pouzit vetsi zvetseni neni zas az takova vyhoda, aby to nekomu stalo za ty nervy pri sledovani okoli, zda si toho nekdo nevsiml..
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele:
Jeden clovek mne pozadal, abych jeho nazor zre prilepil, jelikoz on sam neni na tomto foru registrovan:
UNL je disciplína kde se vyhrává technickou převahou bez finančních limitů a střeleckým uměním a psychikou střelce.
Oproti tomu Standardní MaO,nebo Varmint CZ nebo jak se to bude jmenovat chce nasadit jednotnou techniku ( jako v třídových sportech) za dostupný peníz a vyhrávat se bude schopností a psychickou odolností střelce a ne technickou výhodou například tím , že si seženu špičkového ančičáka zapažbeného do lovecké pažby, se kterou mohu vyhrát třeba MS v BR příslušné kategorie. Vzhledem k tomu že nejdostupnější slušně střílející zbraní u nás je 456(Brno-4),kterých jsou tu v republice stovky tak nejsprávnější by bylo natvrdo tuto zbraň povolit jako jedinou, ale povolují se i ostatní verze naší výroby nebo kopie ( Norinko) neboť technicky i konstrukčně jsou to shodné zbraně s jinou hlavní a doplňky. Samonabíječky jsou povoleny aby s nimi měli majitelé šanci někde soutěžit aniž by měli nějakou podstatnou výhodu.
I.P.
UNL je disciplína kde se vyhrává technickou převahou bez finančních limitů a střeleckým uměním a psychikou střelce.
Oproti tomu Standardní MaO,nebo Varmint CZ nebo jak se to bude jmenovat chce nasadit jednotnou techniku ( jako v třídových sportech) za dostupný peníz a vyhrávat se bude schopností a psychickou odolností střelce a ne technickou výhodou například tím , že si seženu špičkového ančičáka zapažbeného do lovecké pažby, se kterou mohu vyhrát třeba MS v BR příslušné kategorie. Vzhledem k tomu že nejdostupnější slušně střílející zbraní u nás je 456(Brno-4),kterých jsou tu v republice stovky tak nejsprávnější by bylo natvrdo tuto zbraň povolit jako jedinou, ale povolují se i ostatní verze naší výroby nebo kopie ( Norinko) neboť technicky i konstrukčně jsou to shodné zbraně s jinou hlavní a doplňky. Samonabíječky jsou povoleny aby s nimi měli majitelé šanci někde soutěžit aniž by měli nějakou podstatnou výhodu.
I.P.
Ono se tu v podstate hadame kvuli konkretni zbrani a to ZKM456. Prakticky vsechny varminty ve .22LR maji delku hlavne mezi 40cm a 50cm delky a spolecnou vlastnost, ze na nozickach (pri rozumne hmotnosti) skacou jako koza. Proto taky jina ZKM nez 456 nema smysl tunit, nebot pri delce hlavne pres 600mm timto netrpi. Chapu argument ze tato zbran je zarazena do kategorie standard kvuli velke oblibe a rozsirenosti. Jinak do kategorie Varmint samozrejme nepatri.
Air Arms EV2 MK III
Kdybychom omezili odpor na spousti tak budeme jedinni kdo v pusce 22Lr zavadi tyto ceske novoty. Asi by se na nas pohlizelo jako na blbce co nevedi jakou blbost jeste vymyslet.
S tim zvetsenim a podvadenim. Nejdriv duveruju ale prubezne kontroluju. Kdo zklame, konci.
S tim zvetsenim a podvadenim. Nejdriv duveruju ale prubezne kontroluju. Kdo zklame, konci.
Jo u hlidaneho odporu spouste by mohl byt diskvalifikovan majitel 453 za pouziti napinacku 

Air Arms EV2 MK III
-
- Odborník na zbraně
Mkouba: Nějak si nepochopil situaci. My se dohadujeme ne o tom, zda pustit do STD 456, ale jestli k ní pustit další flinty, které sice požadavky pro ktg. Varmint splňují, ale mají smůlu protože nebyly vyrobeny v Brně, v UB nebo někde v Ťamansku a je tady jistej předpoklad, že by i s horšími technickými parametry mohly mít lepší soustřely. Jo, a to chceš do STD. pustit flintu s napínáčkem? To si děláš p..el! To je teda standard jako řemen!!!
Zdeňku, vážím si tě jako střelce, ale teď jsi napsal blbost non plus ultra. Kategorií v ráži .22LR s omezeným odporem spouště je docela dost, zejména těch národních a to i v zahraničí (tam především).
Swdr. vždyť těm "nováčkům" nic nebrání soutěžit s "veterány", budou-li mít zájem. Podle mého návrhu by se nejprve hodnotila ktg.STD+UNL SOUČASNĚ, tzn. bez rozdílu kategorií a následně ktg. STD samostatně. Má přijít Mohamed k hoře, nebo hora k Mohamedovi? Tzn. kdo bude chtít skutečně rovnocenně změřit síly s "veterány" ať si pořídí souměřitelnou zbraň a může závodit v UNL. Účast "veteránů v ktg."nováčků" je stejně uhozená, jako kdyby Valentino Rossi startoval na závodě neregistrovanejch mopedistů vypsanejch pouze pro Stadion 20 v Horní Dolní.
Koneckonců může mi to bejt jedno, protože v já STD střílet za daných okolností nebudu. Jen nechci bejt spolutvůrcem nesmyslu.
Zdeňku, vážím si tě jako střelce, ale teď jsi napsal blbost non plus ultra. Kategorií v ráži .22LR s omezeným odporem spouště je docela dost, zejména těch národních a to i v zahraničí (tam především).
Swdr. vždyť těm "nováčkům" nic nebrání soutěžit s "veterány", budou-li mít zájem. Podle mého návrhu by se nejprve hodnotila ktg.STD+UNL SOUČASNĚ, tzn. bez rozdílu kategorií a následně ktg. STD samostatně. Má přijít Mohamed k hoře, nebo hora k Mohamedovi? Tzn. kdo bude chtít skutečně rovnocenně změřit síly s "veterány" ať si pořídí souměřitelnou zbraň a může závodit v UNL. Účast "veteránů v ktg."nováčků" je stejně uhozená, jako kdyby Valentino Rossi startoval na závodě neregistrovanejch mopedistů vypsanejch pouze pro Stadion 20 v Horní Dolní.
Koneckonců může mi to bejt jedno, protože v já STD střílet za daných okolností nebudu. Jen nechci bejt spolutvůrcem nesmyslu.
Tak už si zase přisadím 
Varmint - neuvažujte o tom, že všechny "varmint" zbraně jsou srovnatelné. Zase si někdo za 40tis koupí Anchütz která je rozměrově shodná s CZ452 a všichni ostatní jsou v háji... (s takouvou zbraní by se rovnal špičce UNL...).
Zvětšení 12x je dobrý nápad. Klidně bych se nebál i 10x... S tím používáním většího zvětšení na pozorování zásahů - to mi teda osobně přijde jako padlé na hlavu, omezení zvětšení musí přeci mít význam i z hlediska pozorování zásahů, jinak to zase takové "omezení" není... Tak si vezměte pozorovák
Nováčci a STD kategorie - nelíbí se mi, že by účast v STD byla nějak časově omezena. Kupříkladu Honza má CZ452 a už na několika soutěžích MaO střílel. Jinou zbraň kupovat nechce (MaO je pro nás pouze zpestření a bonus navíc, malorážky primárně používáme k jiným účelům a těm jejich výběr a stavbu také podřizujeme, tedy nikoliv MaO ani jiným soutěžím). A tak by měl automaticky v nové sezóně být mezi UNL? Tím pádem ale opět kategorie STD postrádá smysl.
Opět by se to vrátilo k tomu, že podmínkou pro rozumnou účast v MaO by bylo špičkové vybavení - a já myslel že právě kvůli tomu se STD zavádí, no né?
Kategorie pro CZ/ZKM - ano, to mi přijde rozumné. MaO je česká specialita bez jakýchkoliv ambicí na mezinárodní návaznost, tak proč neakceptovat a nerespektovat české možnosti a vybavení velkého množství malorážkářů. Jinak je to opět v rovině "chceš střílet MaO? Pořiď si na to zbraň", namísto: "máš malorážku? Pojď si zastřílet MaO"... Mně osobně se líbí ta druhá možnost... Děláte soutěž abyste si mohli zastřílet malorážkama, nebo stavíte malorážky abyste se mohli zúčastnit soutěže? Pro UNL jistě platí spíš to druhé, ale pro STD by mělo platit spíš to první, ne?
Jen pro doplnění, ZKM456 co mám bude mít novou hlaveň (původní je mrtvá), takže by asi spadla do UNL. Nevadí, není to zbraň primárně určená pro MaO, ale v UNL se prostě chytat nebude... Jestli v tomhle životě dodělám A1907R
, tak to také není kvůli MaO, ale proto, že už mi CZ kopyta tolik hnuly žlučí, že už nikdy více - raději připlatím, ale chci se na zbraň spolehnout - a ta by jasně byla UNL... Honza má a nebude měnit CZ452, která by tedy měla spadat pod STD. A mimochodem, když nebude do STD spadat Honza a jeho 452, tak už vážně nevím co...

Varmint - neuvažujte o tom, že všechny "varmint" zbraně jsou srovnatelné. Zase si někdo za 40tis koupí Anchütz která je rozměrově shodná s CZ452 a všichni ostatní jsou v háji... (s takouvou zbraní by se rovnal špičce UNL...).
Zvětšení 12x je dobrý nápad. Klidně bych se nebál i 10x... S tím používáním většího zvětšení na pozorování zásahů - to mi teda osobně přijde jako padlé na hlavu, omezení zvětšení musí přeci mít význam i z hlediska pozorování zásahů, jinak to zase takové "omezení" není... Tak si vezměte pozorovák

Nováčci a STD kategorie - nelíbí se mi, že by účast v STD byla nějak časově omezena. Kupříkladu Honza má CZ452 a už na několika soutěžích MaO střílel. Jinou zbraň kupovat nechce (MaO je pro nás pouze zpestření a bonus navíc, malorážky primárně používáme k jiným účelům a těm jejich výběr a stavbu také podřizujeme, tedy nikoliv MaO ani jiným soutěžím). A tak by měl automaticky v nové sezóně být mezi UNL? Tím pádem ale opět kategorie STD postrádá smysl.
Opět by se to vrátilo k tomu, že podmínkou pro rozumnou účast v MaO by bylo špičkové vybavení - a já myslel že právě kvůli tomu se STD zavádí, no né?
Kategorie pro CZ/ZKM - ano, to mi přijde rozumné. MaO je česká specialita bez jakýchkoliv ambicí na mezinárodní návaznost, tak proč neakceptovat a nerespektovat české možnosti a vybavení velkého množství malorážkářů. Jinak je to opět v rovině "chceš střílet MaO? Pořiď si na to zbraň", namísto: "máš malorážku? Pojď si zastřílet MaO"... Mně osobně se líbí ta druhá možnost... Děláte soutěž abyste si mohli zastřílet malorážkama, nebo stavíte malorážky abyste se mohli zúčastnit soutěže? Pro UNL jistě platí spíš to druhé, ale pro STD by mělo platit spíš to první, ne?
Jen pro doplnění, ZKM456 co mám bude mít novou hlaveň (původní je mrtvá), takže by asi spadla do UNL. Nevadí, není to zbraň primárně určená pro MaO, ale v UNL se prostě chytat nebude... Jestli v tomhle životě dodělám A1907R

ISSF omezeni odpru spouste nema. Vim jen o biathlonu ale to neberu vubec v potaz, to je diametralne odlisna disciplina od vsech statickych soutezi.
-
- Odborník na zbraně
Nechápu, proč v této chvíli používáš k obraně ISSF? V minulosti jsi s tím MaO vůbec nechtěl spojovat a dost jsi nad tím ohrnoval nos.. Když už jsme ale u toho, tak nejen biathlon, ale taky siluety, nejrůznější myslivecký soutěže (a to i s optikou), v minulosti např. sportovní malorážka OM, závody branný všestrannosti. V zahraničí mají limitovaný odpor spouště právě nejrůznější "zábavný" plinker disciplíny a národní soutěže, ale taky soutěže ozbrojených složek, tedy vše, co má poměrně blízko k MaO. Mimochodem, proč si myslíš, že v sadě příslušenství k A1907 Rep. je silnější spoušťová pružina. Tu tam nedali jen proto, že jim zbyla někde ve skladě. Odpor spouště jsem chtěl omezit hned v začátku téhle disciplíny, ale uřvali jste mě, že je to nesmysl. Když už jsi zmínil ISSF, tak standardní puška má odpor spouště 1,5 kg, přičemž hmotnost je 5,5 kg. Ráže této současné zbraně je v převážné většině 6 (!) mm. Já vím, má to větší nábojnici - taky to střílí na 300m - tak aby to tam vůbec dolítlo při nějaký balistický úrovni. Ale pokud jsi měl možnost si z tý zbraně vystřelit, o nějakým kopání apod. nemůže být řeč - to jen pro ty, kteří mi budou argumentovat, že je to velkoráž a že je to naprosto jiná zbraň.
Naposledy upravil(a) harpplayer dne 17 srp 2010 12:34, celkem upraveno 1 x.
Nehadejte se uz! Pry to neni zdravy na prostatu 

Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
Mluvil jsem samozrejme o 22 LR a presne strelbe na 50m do papirovych tercu. Chtit strilet presne do nasich tercu i v kategorii STD s pulkilovou a vyssi spousti by bylo protismyslny.
-
- Odborník na zbraně
To si myslíš ty a pár dalších, kteří se nenaučili zvládat jinou spoušť než na fouknutí? Hmm, smutný zjištění. Ta standardní puška střílí zatraceně přesně i 1,5 kg spouští. Jen to nemůže střílet každej právě proto, že ta spoušť vyžaduje jistý zkušenosti a trénink. A v tom je právě odlišná od velkorážní terčovnice. Přesto se výsledky příliš neliší Jo, a ta německá armádní soutěž, co je pro ni ta zásobníková anča, má taky charakter přesný střelby, přičemž je požadován půlkilovej odpor
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele:
Ad Odpor spouste: STD kategorii predpokladam pujdou casto strilet borci z jinych obdobnych soutezi MaO (napriklad Horni Branna, Kromeriz, Budejovice, Otrokovice atd atd...) a samozrejme strelci Mizivych cilu (Hradec, Ostrava, Holesovice, atd...) a tady vsude zadne omezeni odporu spouste nemaji, takze bychom jim tim pridelali zcela zbytecne starosti a problemy. A pokud jde o napinacek .. spoust bez omezeni znamena, ze napinacek neni zadnou vyhodou .. a v provedeni ktere zname ze ZKM 453 uz vubec ne, ten je primo "tragickej".
Moooc se mi libi veta, kterou napsal Harry .. delame soutez proto, abychom si mohli zastrilet malorazkama, ktere mame .. a mame tu ZKM .. plus par nadsencu pak ma nejake ty rugery apod .. pro ne je tu STD.
Moooc se mi libi veta, kterou napsal Harry .. delame soutez proto, abychom si mohli zastrilet malorazkama, ktere mame .. a mame tu ZKM .. plus par nadsencu pak ma nejake ty rugery apod .. pro ne je tu STD.