va?e sb?rky n?boju
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Nemusíš se na nic ptát, stačí se podívat na barevný značení na špici střely.... Mimochodem vojenský střelivo-A 

Cogito ergo armatus sum.
Re: vaše sbírky náboju
Jo plus este par mensich razi... ale psss
(za komousu se z vojny tahalo kde co no:D )

jak moc je ta průbojně zápalná střela nebezpečná? bratr odněkud přitáhl ohnilou patronu 12,7x108 viz obrázek výš. nerad bych vyhořel
Nejde!Prostě NNe
Je to stejně nebezpečné jako když máš doma zapalovač , nebo nedej bože sirky 

Faga píše:Dostal jsem krabici nábojů. Většinou běžné kusy. Byl mezi nimi i 7.62x39 se zvláštní střelou (záměrně nepíšu kulí, bo jsem za to byl kdysi pokárán). Zpočátku jsem si byl téměř jist, že je to srandička. Pak jsem ho zkoumal pod lupou a zapertlování se jevilo v pořádku. Ani poškození jsem žádné nenašel. Říkám si, jestli by se vůbec vešel do zásobníku, ale jako na potvoru žádnou "osmapadesátku" po ruce nemám. Nesetkal jste se s tím někdo?
Zdravím už dlouho jsem zde nebyl a teprve ted jsem si všiml . Tady je odpověd.
http://www.gunexpert.cz/products/naboj- ... roba-1987/
Viete mi pomoct pri identifikacii tohto naboja??? Dakujem. P.S. pardon za nekvalitne foto inak mi to nedovolilo ulozit
Je to naboj ako do brokovnice 12 z lisovaneho papieru lakovaneho. Strela, alebo ako to mam nazvat je vsadena este trochu do nabojnice a ma na konci asi 1 centimeter dlhu v strede umiestnenu dyzu. Pripada mi to ako motor alebo co. Dakujem za kazde info.
Náboj pro větroměrnou pušku typ NZP

Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
Ano. To je presne ono. Vies mi povedat o tom nieco viac???? Dakujem
"Větroměrná puška se používala u dělostřelectva a raketového vojska k měření rychlosti větru a údajů sloužících pro výpočet rychlosti větru v přízemní vrstvě atmosféry. Měření bylo možné provádět ve dne i v noci, neboť střela tohoto náboje obsahuje trasující slož, která je umístěna v dutém dříku v zadní části střely, tak i v přední části.
Měření rychlosti větru se provádělo tak, že se ze svisle umístěné pušky vystřelila střela náboje NZP a podle místa dopadu se změřil na úhloměrné stupnici směr větru a z pěti měření se zjistila střední hodnota vzdálenosti dopadu. Potom se z tabulek vypočítala rychlost větru.
Střela náboje je hliníkový kalíšek o průměru 18.1 mm, který v přední části stažen na průměr 16 mm, do kterého je zalisována olověná koule. V přední části kalíšku jsou dva oválné otvory zalité voskem. Do zadní části kalíšku je zasunut hliníkový dřík, okolo kterého je ovinut červený látkový popruh o rozměrech 13 x 300 mm. Popruh je upevněn mezi přední část a dřík, dále ve dříku zasunutým hliníkovým válečkem.
Dostup střely má být cca 200 metrů, počáteční rychlost 350 m/s a její váha 29 gramů."
Měření rychlosti větru se provádělo tak, že se ze svisle umístěné pušky vystřelila střela náboje NZP a podle místa dopadu se změřil na úhloměrné stupnici směr větru a z pěti měření se zjistila střední hodnota vzdálenosti dopadu. Potom se z tabulek vypočítala rychlost větru.
Střela náboje je hliníkový kalíšek o průměru 18.1 mm, který v přední části stažen na průměr 16 mm, do kterého je zalisována olověná koule. V přední části kalíšku jsou dva oválné otvory zalité voskem. Do zadní části kalíšku je zasunut hliníkový dřík, okolo kterého je ovinut červený látkový popruh o rozměrech 13 x 300 mm. Popruh je upevněn mezi přední část a dřík, dále ve dříku zasunutým hliníkovým válečkem.
Dostup střely má být cca 200 metrů, počáteční rychlost 350 m/s a její váha 29 gramů."
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
OK. Dakujem za info. Nieco take som si aj myslel a pred rokmi mi rozpraval aj otec. Teraz to mam overene. Este raz dakujem a ak by mal niekto zaujem o tento naboj do zbierky tak nech napise SZ. Ja strelivo nezbieram.
AntraX: vždyť to tam máš napsaný, je to původně vojenské rumunské, nyní zcivilněné, stáří cca 30 let. Ocelová lakovaná hilzna + berdan zápalka.
No to vis, sice sem mel nemcinu 4 roky, ale rozumel sem slovu achtung:D, a stim 30 let stary, sem si nebyl jistej, jestli spotrebovat do 30 let, nebo sou stary 30 let, ale dik 

Re:
je to naboj 7,65 br svitici do cvicne rpg 75 ale strela je tam 7,62 obdobna jako u redukovaneho vz.43 akorat se stopovkou,strela je delsi a do zbrane raze 7,65 se ten naboj nevleze kvuli jinemu prechodovemu kuzelu a zaver se nedovre a par desetin mm nebo vice jak u ktere zbrane,podarilo se mi to strilet ze stare valecne vyslehane walther ppk ale u skorpa se ten zaver nedovre asi o 2 mm , vystreli to (u scarabea) ale me osobne asi desata rana roztrhla uvnitr zbrane a koule zustala v hlavni a jak se to zapeklo tak se ji fakt nechtelo ven,nedoporucuju to strilet !:)) jinak jsou 2 varianty techto naboju , ten druhej ma vsazenou nabojnici asi o 3mm hloub a ten nejde nabit uz vubec do niceho jineho nez rpg cv.JirkaS píše:Měl by to být Sellier&Bellot 7,65Br se stopovkou redukovaný. Použitelný do Sa61 Scorpion