va?e sb?rky n?boju

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
jiri.k
Re: vaše sbírky náboju

Příspěvek od jiri.k » 22 říj 2010 05:40

Apevia píše:Dutinka mu právě zlepšuje přesnost... Dokonce i odstřelovači si ji vymohli, ikdyž se normálně smí používat jen FMJ, a nepřihlížejí na větší expanzi...
dutinku maji strely treba i proto, ze jsou "obracene" modelovane. Kdyz strelu vyndas, ma dno spojene s plastem- je to z jednoho kusu. A tak technicky je jedine misto kde se hrany sejdou dohromady na spicce. Porovnej obycejnou plnoplastovou strelu- ta ma spicku plnou a okreje plaste zahnute na dne. Na presnou strelbu vyborne, na myslivost tak z nouze si myslim.

bibros

Příspěvek od bibros » 22 říj 2010 09:08

Apevia: No nevím, kam na to chodíš, ale expanzní dutina balistické vlastnosti střely zhoršuje. Renomovaní výrobci loveckých nábojů používají na krytí exp. dutiny plastovou kuklu, pro zlepšení venkovní balistiky,viz foto. A že to tam není namalované barvou to mi věř, v případě zájmu předvedu v reálu.
IMG_2614[1].jpg
IMG_2613[1].jpg
mcrea

Příspěvek od mcrea » 22 říj 2010 09:54

kniha Vojenský a policejní odstřelovač. Autor se jmenuje Lau. O té dutině tam píše, nemám knihu u sebe, když tak večer doplním, ale píše o jakési přesné střele, kterou odstřelovačům zatrhli a vyvíjela se nová. Ta původní měla právě jakousi dutinku na špičce, bez ní se balistické vlastnosti zhoršily. Nebyla to expanzní dutina, měla průměr snad 1 mm. Nechci brát tu knížku místo bible, možná jsou to bláboly, ale řekl bych že ten chlap o střílení něco ví
bibros

Příspěvek od bibros » 22 říj 2010 13:51

Nikdo neví všechno, tak by mně zajímal důvod zlepšení balistiky u střely s ne zcela čistým nebo řekněme vhodným tvarem. Do jaké míry bylo zjištění exaktní, nebo to byl jenom subjektivní dojem? Pan odstřelovač mohl mít vyjímečně dobrý den a teorie je na světě. Pokud je to opravdu podložené sem s vysvětlením, rád se poučím.
Apevia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Apevia » 22 říj 2010 14:42

2bibros: Myslím přesně to, o čem píše kolega "mcrea", bohužel již z 2. ruky... Jinak samozřejmě znám a vím, že jinak se do exp. dutin dávají ty balistické "čepičky", několik jich mám a neboj, že jsem je neměl dole ;) Jeden rakušák, resp. rakušačka se kterou jsem byl na naháňce měla na zakázku dělané náboje (co mi tak říkala) a je to monolitická střela (měd?) s černým polymerovým "hrotem"...
Cogito ergo armatus sum.
JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS » 22 říj 2010 15:41

bibros: mluvíš o střele HPBT? Tam jde o to, že tato střela má dvojí stabilizaci. Jednak stabilizaci rotací a jednak stabilizaci obtékáním vzduchu přes plošku s dírkou ve špičce, aby střela nekmitala. Když se omezí kmitání, tak se dosahuje větší přesnosti při střelbě na větší vzdálenosti.
bibros

Příspěvek od bibros » 22 říj 2010 16:02

Dík za info, člověk se má učit celý život.
vojnar

Příspěvek od vojnar » 22 říj 2010 17:00

smazáno
Naposledy upravil(a) vojnar dne 05 úno 2011 20:50, celkem upraveno 2 x.
Kde traktory končí,Niva začíná
bibros

Příspěvek od bibros » 22 říj 2010 17:08

A opět jsme u expanzní dutiny. Ta má ale jiný účel než dutina pro omezení kmitání střely viz výše a bývá kryta plastovou, nebo tombakovou kuklou viz také výše. Střela Dum-dum viz můj článek na stránkách Magazínu střelectví. Pokud je v nějakém odkazu slovo kulka, tak mám představu o kvalitě informace. Přesto jsem se na odkaz podíval a když pominu chyby gramatické, tak po stránce faktické mé očekávání nezklamal.
mcrea

Příspěvek od mcrea » 22 říj 2010 18:39

Je toho poměrně dost, takže jen krátce. V roce 1983 seržant Tedders od USMC nastřílel na 1000yardů národní rekord 185bodů. Použil náboje M852 se střelou HPBT. Byl považován za nelegální pro vojenské použití právě kvůlivá dutině ve špičce. Až někdy v polovině 80. let byly náboje vyrobené firmou LAKE CITY ARMY AMMUNITION PLANT zlegalizovány pro vojenské použití a zařazeny do výzbroje. Zdůvodnilo se to po poměrně dlouhém zkoumání válečnou nutností. Je to v uvedené knize na straně 121 vpravo dole a pokračuje to na dalších stránkách. Jak ale říkám, nemám to odnikud ověřeno, píše to jen Lau
JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS » 22 říj 2010 18:55

mcrea: to není přesné. Pravda je, že použití expanzivních střel pro vojenské použití zakazuje Haagská úmluva, ale pravda taky je, že HPBT střely nejsou expanzivními střelami. To zkoumání o kterém se zmiňuješ právě dokázalo tento fakt. Svoje o tom ví všichni myslivci, kteří si tyto "náboje s dutinkou" nakoupili a pak zjistili, že se střely chovají jako obyčejné FMJ a k žádné expanzi ve zvěřině nedochází. Kdo z nich má doma ještě zásobu a chce ji v lese vystřílet, odřízne špičku střely a udělá z ní SP. K expanzi nedochází z toho důvodu, že dutinka má příliš malý průměr a materiál cíle se do dutinky nedostane v takovém množství, aby tlakem na boční stěny dutinky střelu otevřel. Proto jsou náboje HPBT čistě sportovní a vojenská záležitost a pro svoji vysokou přesnost používané právě pro střelbu na vzdálené cíle.
mcrea

Příspěvek od mcrea » 22 říj 2010 19:30

ono spíš není přesné to co jsi napsal o hágské konvenci. Nejde tam o expanzní střely ale o zvýšenou ranivost a později o zvýšené utrpení. K tomu hágská deklarace z roku 1899 zakazuje používání střel s tvrdým pláštěm, který nepokrývá celé jádro, nebo jsou li na povrchu pláště zářezy. A experti z Jagu vysvětlili, že tato střela tohle neporušuje, protože dutina je velice malá a byla vytvořená za účelem zlepšení aerodynamických vlastností, ne pro zvýšení ranivého účinku. Navíc zkoumání prokázalo, že většina současných špičatých vojenských střel dosahuje vyšší ranivosti a přináší zvýšené utrpení. Tím samozřejmě porušují ustanovení hágské konvence
mcrea

Příspěvek od mcrea » 22 říj 2010 19:36

Co si budem namlouvat, pokud použije nějakou takovou střelu nějaký arab, budou noviny celého světa plný keců o porušování bůhví čeho. Pokud to použije příslušník státu, který vlastní dost letadlových lodí, ono už se to nějak okecá. Aspoň já to takhle chápu
monccou

Příspěvek od monccou » 02 pro 2010 08:37

Omyl! Právě když takové střelivo použijí ozbrojené složky vyspělé země a dostane se to na světlo budou toho plný noviny, ale nějak se to ukecá. Z čistě taktického hlediska je vždy výhodnější střelivo, které nepřítele spolehlivějí vyřadí z boje (nemluvim o zabití). Má-li to být střelivo expanzní budiš. Mě bude vždycky milejší život můj, mých milovaných a blízkých, člověka vedle mě, kamaráda, než život grázla co se mi snaží ustřelit hlavu.
Ale o to čím střílí nepřítel se nikdo nezajímá. Teda krom těch proti kterým to lítá.
"PO ČEM STŘÍLÍTE?" "PO ČEM SE DÁ!"

„Jsou dvě důležitá pravidla přestřelky: vždycky podvádět, a vždycky vyhrát.“ Clint Smith
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 02 pro 2010 10:52

Nezapomeňte, že Haagská úmluva se týká pouze válečných konfliktů.
Policejního použití nebo třeba boje proti teroristům se to netýká, proto třeba policejní složky můžou zvýšeně ranivé střelivo vklidu používat a není to proti ničemu.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Odpovědět