Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od Sidewinder » 06 srp 2010 10:01

No tak na 17 kliknutich od stredu to fakt nepoznas :-)

sportovec

Příspěvek od sportovec » 09 srp 2010 20:15

Co bych neudělal pro kamarády :) . To, že budeme upravovat v drobných detailech pravidla v naší Mao v kategorii Standard, není už dnes žádným tajemstvím. A s touto skutečností souvisí i ladění a příprava flintiček, některých střelců pro tuto kategorii. Já jsem zvolil cestu nelehkou a to, jak vykřesat z dnes už historické malorážky ZKM456 maximum co se týká přesnosti. Hlaveň, pouzdro závěru a závěr by měli zůstat víceméně původní, dle pravidel. Co tedy vlastně ladit ? Zbývá než pažba, spoušťák a samozřejmě náboje .
Primitivní spoušťák lze vyladit zkrácením, či výměnou dvou pružinek a přeleštěním ozubů. Tímto jsem se dostal na spouštěcí váhu 150gr. Nic moc ale víc to už prostě nejde.
Pažba, tam je to jasné, buď celá duralová jako mám já, nebo pillar bedding ve dřevěné pažbě.
Další průser je úderník. Je to velký, těžký kus železa pod zbytečně silnou pružinou. Vyměnil jsem aspoň pružinu za trochu kratší a měkčí ale dostatečně dynamickou.
Co se týká nábojů, tak jsem zatím zkoušel R50, Midas +, Master L /Lapua /, RWS Rifle Match a Center X / Lapua / a nejlépe, viz. Terče lítají R50. Zítra ještě budu střílet Eley EPS, tak jsem zvědav.

Měl bych dotaz na „známé firmy“ co střílejí Mao, jaká technická kriteria by měla mít flinta pro kat. Standard. Omezení atd.
Přílohy
Kolečka soustřely - korekce zm.jpg
Horní kelčka pětiranné soustřely R50 - 449, na dolních kolečkách prováděná postupně korekce, stříleno zleva
456 3 zm.jpg
456 2 zm.jpg
Shindel

Příspěvek od Shindel » 09 srp 2010 20:40

Hezká pažba, je to vlastní práce?
Pitrys

Příspěvek od Pitrys » 09 srp 2010 20:43

Není to flinta od Marka Bukače? Je mi nějaká povědomá. :-)
sportovec

Příspěvek od sportovec » 09 srp 2010 20:45

Není to moje práce, koupena od kolegy z užší komunity Maoistů. Výrobce neznám, snad nějaký mistr z moravské země.

Ano, je od Marka. Železo, botka a spoušťák už ne.
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 10 srp 2010 10:26

No já si myslím, že zbraň pro "standard" by měla mít hlaveň, závěr a samozřejmě i pažbu ze základu :)

Ne, bez té pažby ... :-D

Jinak Sportovec: vypadá to moc luxusně, těším se, až to uvidím naživo ... ale jen hezky přejděte všici do standardu, tím aspoň polezu já nahoru :)
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
sportovec

Příspěvek od sportovec » 10 srp 2010 10:52

Nebude potreba nekam prelezat :). Bude moznost v jedne soutezi strilet obe kategorie a to taky ucinim.
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 10 srp 2010 11:05

ale s timhle kovovym monstrem snad nebudes tak vynikat, takze sance pro mne je :)
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 10 srp 2010 13:39

Pokud mohu uvést svoje stanovisko k variantě zbraně "STANDARD", viděl bych to následovně:
1) opakovací malorážka blíže nespecifikované výroby, možnost použití 2 pětiranných nebo 1 desetiranného zásobníku, nabíjet možno rovněž jednotlivě, ale bez použití podavače. Základní části zbraně (hlaveň, pouzdro závěru, závěr) musí pocházet od shodného konkrétního typu zbraně ve standardním továrním provedení.
2) Odpor spouště min. 500g - kontrolováno 500g závažím s rolnou (podobně jako např. u pistole)
3) Hmotnost kompletní zbraně s optikou max.6 kg

Nic jiného bych neomezoval.
Veškerá omezení zbraně oproti "unlimited" musí být jednoznačná a kontrolovatelná během závodu, což všechny body splňují. Stačí k tomu základní vybavení střelnic pro ISSF závody, kterých je většina.
Bod 1 nediskriminuje žádného výrobce (klidně to pojď střílet "ančou", vejdeš-li se do dalších limitů), povinnost použití zásobníků dává kategorii podobnost k taktické zbrani, počet zásobníků sjednocuje handicapy kapacity. Rovněž je tak vyloučena možnost různých "hybridů"(např. 456 s hlavní Lohtar Walther popř. ad absurdum 456 s hlavní Lilja)
Bod 2 omezuje výhody "laděných" spouští, čímž do jisté míry eliminuje výhody "zásobníkových terčovnic" a laděných biatlonovek. 500g navrhuji proto, že některé zbraně mají tento limit již v konstrukčních pravidlech a takovýhle odpor již skutečně prověží schopnost správně spouštět (narozdíl od spouště na fouknutí). Odpor spouště je tak značně jednotícím faktorem, kromě toho je zde další přiblížení k taktické zbrani.
Bod 3 značně limituje možnosti "Pb superpažeb", háků, restů, tunerů a jiných "vifikundací", přičemž neomezuje nikoho v tvaru pažby a v její nastavitelnosti. Kromě toho omezuje možnosti kombinace těžké zbraně s těžkou superoptikou. Limit hmotnosti kategorii rovněž přibližuje taktické zbrani.

Nedělám si ambice na jednoznačné zavedení těchto bodů, ale nelíbí se mi, když současná kategorie "standard" připouští pouze ZKM popř. "Brno" v nejrůznějších tuningových variantách a stupních úprav, přičemž nad jinými zbraněmi se musí sejít koncilium "fousatejch pánů" (neberte prosím doslovně), který posoudí, zda zbraň pustí do standardu nebo jestli je to už unlimited. Všechno musí být jednoznačně změřitelné a posouditelné bez možnosti osobního vlivu posuzujícího.
sportovec

Příspěvek od sportovec » 10 srp 2010 14:10

Pulkilovy odpor na spousti je pri vsi ucte nesmysl. Promeroval jsem tri neupravovane 456 a hodnoty byly 250 - 300 gr. Omezeni odporu spoustaku bych videl jako nestastne reseni. Presnost techto vykopavek 456 limituje uz sama hlaven a konstrukce zaveru. I strelcum kategorie Standard musime dat urcitou volnost pro tuning aby to bavilo. Z vlastni zkusenosti vim, ze prevazena flinta strili blbe, jako ze sveraku. Optimalni vahu pro malorazku na bipodu vidim tesne kolem 6kg. Vahovy limit flinty bez nozek, bych navrhoval zadny nebo max. 6.5 kg, pokud to bude chtit nekdo merit. Ja to tedy nebudu :)
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 10 srp 2010 14:18

takže pro mě a mou 456 prosím vždy do unlimited :lol: děkuji :idea:
Michal B.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal B. » 10 srp 2010 14:25

Honzo, tvoje 456 kvalitou na unlimited má....
neboj
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000102797286
sportovec

Příspěvek od sportovec » 10 srp 2010 14:30

Rimfire : jaky mas spoustak a s jakym odporem ? Jen me to zajima, sam jsem ted v extazi ladeni. Do Standardu nemuzes pro svuj luxusni lauf :)
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 10 srp 2010 15:11

Kdyz uz jste se do diskuze o "Standardu" pustili, ackoli je to jeste hooodne predcasne, tak prosim.

Harp, zda se, pochopil nazev kategorie tak, jak mu veli jeho dlouholete zkusenosti se soutezemi ISSF. Tato kategorie byla ale myslena jinak. Nema jit o jakousi "limitovanou unlimited", jako to praktikuje ISSF, ale ma jit o kategorii pro malorazky, ktere jsou u nas takzvane "standardni".. tedy ktere ma nejvice lidi - a to jsou ZKM. Pokud bychom otevreli kategorii STD vsemu a pouze stanovili nejaka omezeni vlastnosti - budeme tam kde jsme nyni - bezny cesky strelec s beznou ceskou malorazkou zase bude mit velky handicap proti zahranicnim specialum.

Jista omezeni ale byt musi, prave kvuli zajisteni soumeritelnosti - a proto zvazuji omezeni celkove vahy zbrane. Zde bych prihlednul k discipline "Mizive cile do 50m" a pouzil jejich hmotnostni omezeni 6kg - aby strelec "od nich" nemel "u nas" handicap a naopak. Techto 6kg pro zbrane ZKM nebude zadny drsny limit - zbrane z vyroby jsou podstatne lehci, takze tento limit umozni hodne uprav, majicich vliv na vahu - napriklad instalaci velkeho tezkeho puskohledu atd...

Odpor spouste - zde nemam jasno, ale zatim mi prijde jako nejrozumejsi, nechat lidem vyuzit jejich sikovnost a odpor neomezovat. Pokud to vsak nekdo s "ladenim" prezene, v lepsim pripade ho vytresta nechteny vystrel mimo terc, v horsim pripade muze byt vyloucen ze zavodu, pokud dojde k vystrelu mimo povel opakovane.

Ohledne moznosti strilet obe kategorie v jednom zavode najednou - tuto moznost zatim nemame a k jejimu zavedeni dojde jen tehdy, pokud nebude stabilne dostatek strelcu pro kategorii STD samotnou - coz zatim neni.

Dale bych to nepitval. Pokud si chcete kategorii Standard vyzkouset a pote se o ni pobavit, prijdte na pristi ligovy zavod MaO (zde je tato kategorie zatim vyhlasovana pouze neoficialne) - nebo na treninkovy zavod do Chaloupek, kde je letos zkusmo povoleno strilet obe kategorie najednou!
sportovec

Příspěvek od sportovec » 10 srp 2010 19:46

Swdr. promine ... ale já mám pro Harpa slabost :) Pokušení veliké, tak sem dávám dva dnešní desetiranné soustřely.
Ty dva padáky nechápu, mnou to samozřejmě není, tak asi R50 nebudou to pravé, ořechové :)
Je to stříleno dnes v bezvětří, teple a duševní pohody ze ZKM 456.
Přílohy
Desetiranné soustřely 10.8. 2010 zm..jpg
Odpovědět