Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Michal B.
Kontaktovat uživatele:
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od Michal B. » 10 srp 2010 20:44

456 umí, viď mistře
mám teď jednu ve fázi myšlenky na příští ročník jako druhou...
a taky umí

jinak ty "padačky" to je jasná chyba střelce :lol:

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000102797286
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 10 srp 2010 21:24

Dovoluji si oponovat. Dejte si na svoje superflinty odpor spouště 0,5 kg a vyzkoušejte to. Jestliže mi někdo neustále podsouvá mou ISSF minulost, za kterou se v žádném případě nestydím, dovoluji si konstatovat, že jsem byl na vás ještě hodně měkkej. Standardní puška se střílí s odporem spouště 1,5 kg (!) přičemž se střílí pouze z řemenu. Jenže to je disciplína pro skutečný střelce. S půldruhakilem na spoušti si totiž flintu nepoložíte na hřbet dlaně, abyste ji následným dotekem zvíci lvího pšouku odpálili. Dovoluji si při naprosté střízlivosti a bdělosti a při plném vědomí tvrdit, že limitovaný minimální odpor spouště v kombinaci s limitovanou maximální hmotností zbraně dokáže eliminovat výhody "terčového" mechanizmu, tzn. že za uvedených podmínek klidně může 456 rovnocenně střílet vedle např. 1907 Rep. Chyby se totiž podle zákona pravděpodobnosti mohou nejen sčítat, ale i odčítat. Jestli si někdo myslí, že na ZKM 456 nelze nastavit 0.5 kg, ať si zkusí pootočit maticí přitlačující spoušťovou pružinu. Kromě toho, jestli si někdo dokázal výměnou pružiny spoušť zjemnit, dokáže ji podobným způsobem i ztužit na odpovídající limit. No a jestli si někdo pořídil 451 (2) bez znalosti souvislostí a chce s tím střílet MaO, nechápu, proč by se mu mělo ustupovat. To si v dalším kroku můžeme stanovit další kategorii "Norinco", protože jeden pitomec ve SR napsal, že je vhodná pro MaO a jinej pitomec si na základě toho koupil a teď nedokáže konkurovat zbytku pole. Esemek a suhlek jsou stále ještě plný komisní sklady, přičemž jsou často daleko levnější, než tolik propagovaný 456. Tak nechápu, proč se kolem těch 456 dělají takový vlny. Výsledkem toho totiž bude pouze "456 Unlimited" alias "nalaď si svou 456". To ale s kategorií "standard" nemá nic společnýho, viz tuněný závěr, Alu pažba, změna pružiny na spoušti atd. Mimochodem, na trhu jsou za velmi slušný peníze k dispozici malorážky TOZ 78, který by pro tuhle kategorii byly jako stvořený, jenže na sobě nemají to magický ZKM, takže asi maj smůlu... Bohužel neobstojí argument z benchrestové Plzně, že naše malorážky v kategorii "sporter" neobstály. To se ostatně dalo čekat - střílet s nimi mohl jen recesista nebo sportovní sebevrah. Nepředpokládám ale, že by proto pro ně benchresťáci udělali nejakou spešl kategorii. Málo platný, kdo chce jezdit motocyklový závody, nemůže na to vzít mopeda jenom proto, že ho našel doma ve stodole. Dál je důležitý vědět, proč danou věc dělám. Ve svých začátcích jsem dlouhá léta střílel ISSF 456, zatímco konkurence měla SM2, Ural, později Suhl. Když už jsem se zmohl na urala, konkurence měla Anschütz, FWB, Walther, přičemž jsme všichni stříleli v jedný kategorii. nikdo nefňukal, že má "jen" esemku a vítěz střílel 1913. Věděli jsme, že nejdeme vyhrát, ale snažili jsme se se přiblížit konkrétním výkonnostním limitům. Jeli jsme si prostě vlastní "závod bez cen". Kromě toho ta esemka několikrát dokázala ančám napráskat. Olda Hajna Jun. by o tom mohl dlouho povídat. Chci tím říci, že pokud jde někdo střílet MaO, ví, do čeho leze a ví, s čím do toho jde, takže by si měl dokázat taky stanovit reálné limity. Pak bychom nepotřebovali žádnou "standardní" kategrii řešit.
Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » 10 srp 2010 21:51

Já se teda k té hysterii co se týká Standardu taky připojím :-). Zavedení této kategorie se mě nelíbí, dle mého se to zvrhne jen v to, že většina lidí si s sebou potáhne 2 pušky a už tak dlouhá soutěž bude už tuplem o ničem. Soutěž byla od prvopočátku stavěna jako UNLIMITED - oproti jiným soutěžím a takového ducha bych rád zachoval. Nutí to lidi zlepšovat se, tunit, vzdělávat se, trénovat....vždyť ty výkonnostní posuny jsou fantastické - podívejte se do historie. Standard je cesta do pekel...ZKM byla ve své době dobrá, ale ruku na srdce, je přežitá a jde se dál.
geoserver.rajce.net
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 10 srp 2010 22:08

Já bych ten standard nezatracoval. Spíš ho ale považuju za střelecký hardcore v rámci daných možností, něco jako střelecký iron man. V lukostřelbě je, tuším, za takovouhle disciplínu považován anglický luk, u silničních motorek je to kategorie "monoblock". Nic pro ladiče, spíš pro drsňáky. Docela by mě na připravovanou kategorii standard zajímal názor např. Harryho.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 10 srp 2010 22:54

A coz takhle strilet se zvetsenim do 8X a pouze se strelivem, ktere doda organizator vsem stejne ..? :lol:
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 10 srp 2010 23:29

:idea: jsem PRO :!:
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 11 srp 2010 00:32

Když tu máte kategorii standart , tak by se mělo jednat o zbraně BEZ ÚPRAV PROTI TOVÁRNÍMU PROVEDENÍ.
Harry

Příspěvek od Harry » 11 srp 2010 02:00

Kýho výra, že jsem si zasloužil takovou pozornost :-D

K té BR kategorii Sporter: evidentně jsem na netu našel pouze staré znění pravidel a navíc mi nějak nedošlo že i Anschütz dělá zbraně (viz zmíněná 1710, u Italů ještě s Inox hlavní v nějakém limited edition provedení), které se do této kategorie hodí. A rozdíl mezi těmito zbraněmi a CZ (ZKM) je propastný. A tak se stalo, že v kategorii Sporter by Italové klidně mohli v našich podmínkách přestřílet kategorii LV :shock:

U MaO a Standard kategorie je to podobné. Pokud bude omezení pouze na zbraně se zásobníky, továrním provedení železa a váhou, tak Anschütz 1907R nebo zmíněné 1710 jsou výkonově někde jinde než ZKM (CZ). A ovšem také cenově - a na to bych nezapomínal. Taková kategorie potom opět uzavře dveře komukoliv kdo začíná a koupí si "cenově dostupnou ZKM456 či CZ452".

Nezlobte se na mne, ale z MaO se stává drahý koníček, kde honba za přesností zbraně / střeliva běžného střelce nezbytně musí odradit - pokud neakceptuje fakt, že si sice pěkně zastřílí, ale bez šancí na umístění a výsledek...

Realisticky viděno - pokud chci střílet MaO a nebýt na trapném chvostu výsledkové listiny (což - unejte sami - nikoho psychycky moc nepodpoří, ani nebaví), tak do výbavy musím investovat balík peněz (odhadem od 50.000,- výše) a to je na úrovni velké pušky s optikou či BR... A to se pořád bavíme o místní (ČR) střelbě pro zábavu, která nemá ambice na nějaké mezinárodní sportovní výsledky, neb nic takového oficiálně neexistuje (narozdíl od zmíněného malorážkového BR, či jakýchkoliv soutěží s velkou puškou s optikou).

Dalším aspektem MaO, tak jak je v Praze či Hradci je, že se nejedná o střelbu "alá odstřelovačka v maloráži", ale o terčovou střelbu s extrémními nároky na přesnost. Když se podíváte na soutěže odstřelovačů, tak tam nejde v první řadě o ultimátní přesnost zbraní a střelců, ale o dovednosti, schopnosti rychlého rozhodování a souhře v týmech, taktice, maskování atd. Naprosto chápu argumenty, že většina našich střelnic neumožňuje více než střelbu na 50m, ale i tak si myslím že se dá soutěž postavit tak, aby šlo více o dovednost lidí než o přesnost zbraňových systémů.

MaO, tak jak je postavená, je oblíbená disciplína a má dostatek příznivců a střelců - tedy je to dobrá soutěž a zaplať bůh za ni. A dokud to tak bude, netřeba se trápiti pár lidmi, kteří by chtěli nějaké zásadní změny. Mám MaO rád a rád se kdykoliv budu moci zúčastním - a to ani nemluvím o tom, že lidé kteří ji organizují a účastní se, jsou super a velmi přátelští (díky za to) :-) A že se neumístím na bedně? Čert to vem, je to zábava a radost a příjemné setkání s fajn lidmi a to mi za to stojí...

Sečteno a podtrženo (můj soukromý názor):
Pokud by se MaO rozdělila na dvě kategorie, tak ta "slabší" by měla spíš inklinovat k méně přesným (a drahým) zbraním, jako jsou CZ (ZKM), aby umožnila srovnání střelcům, kteří buď začínají, nebo mají jiné priority než ultimátní přesnost. Váhu, optiku či pažby bych neomezoval, pouze bych trval na zásobnících a standardním provedení pouzdra závěru / hlavně / závěru... Pokud bych použil přirovnání k motorkám (dragsterům), kde se orientuji dobře, tak tam jsou extra kategorie pro čtyřválce a dvouválce - vzhledem k jejich odlišným vlastnostem. A je to tak dobře, protože tyto dvě různorodé pojetí motorů jsou neslučitelné... Tak jako u MaO - buď mám přesnou sportovní terčovnici, nebo méně přesnou taktickou (loveckou) zbraň... A srovnávat Anschütz se ZKM (byť v podobném provedení jako jsou CZ452 a A1710) je jako srovnávat škodovku s audi (Octavia scout a Audi A6 Quattro)...

Toť můj osobní názor (který je ostatně dobře znám) - a za sebe říkám: už nechci žádnou CZ, ale chci kvalitní zbraň i za podstatně více peněz, neboť mám jen jedny nervy a chci se dožít důchodu (a ne aby se mi kousla pumpa před čtyřicítkou...)... Další malorážku už Anschütz či Suhl...
sportovec

Příspěvek od sportovec » 11 srp 2010 07:15

Nedávno jsem se ptal MKouby, jaká kriteria by měla být na zbraně v kategorii Standard. Odpověď byla krátká ale poměrně výstižná. „ Neměli by tam být zbraně, které jsou primárně určeny pro terčovou střelbu / myšleny zbraně pro ISSF /…
Zavedení kategorie Standard je podle mne důležitý a potřebný moment pro další vývoj naši Mao.

Jednak se tím otevírají dveře do soutěže střelcům, kteří nemají jednoranovou terčovnici nebo ji prostě mít nechtějí, líbí se jim víc opakovačky nebo samonabíječky.

Druhak možnost střílení obou kategorií souběžně, podstatně víc prověří střelce v jeho schopnostech. Ve střílení se v podstatě nezastaví a periodicky střídá dvě rozdílné flinty. Zkusil jsem to na podzim se samonabíječkou a teď nedávno s CZ453 na Chaloupkách a jednoznačně pro tuhle náročnou, soutěžní kombinaci zvedám palec.

„Bezlimitní“ střelci budou bojovat mezi sebou s jednorankami a „Standardysté“ s opakovačkami a samonabíječkami. Kdo si bude chtít pořádně naložit a podívat se pravdě do očí :) , bude střílet obě kategorie. Není to nic proti ničemu. Jediní, koho se to tkne, budou organizátoři ohledně vyšších nároků, zejména při větším počtu lidí.
mkouba

Příspěvek od mkouba » 11 srp 2010 08:31

Harry: Ono o penezich to doopravdy neni, dobra Suhlka umi prestrilet vsechny Anschutz i s tunery a stoji mnohem mene nez nova ZKM. U puskohledu cena take neni limitujici ja na 10/22 mam chinu 10-40x60 za nejakych 150$ akorat je to trochu narocnejsi na oci :wink: Nicmene beru predevsim argument, ze nekdo nejakou ZKM ci neco podobneho ma a dalsi pusku proste uz domu nechce.

rimfireBR: Jaky jsou v ty kategorii sporter na ZKM pazby? Original nebo special pro BR? Mel jsem v ruce CZ 453 Varmint, co umela ze stolice strilet centerX, ale jak se dala na nozicky nebo bag, byla to hruza.
Air Arms EV2 MK III
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 11 srp 2010 08:54

Takze suma sumarum .. STD je kategorie pro pusky ZKM a samonabijecky. Pokud se objevi puska jine znacky, svymi vlastnostmi spadajici do teto kategorie, muze do ni byt vpustena - bude rozhodovano individualne, coz by melo byt v pohode, protoze zbran typu TOZ nebo Norinco se za posledni roky objevila snad jen jedna.

Tovarni provedeni bez uprav pozadovat nemuzeme - to by potom nemohla soutezit ani ZKM 456 Aeron, jelikoz nejde o tovarni reseni. Hlaven, zaver a pouzdro budou tovarni, uprava usti, zkraceni hlavne ci zkraceni nejake tovarni pruzinky je mozne, ale vse musi zustat tovarni. Pokud vsak nekdo nainstaluje treba titanovy udernik, uz je mimo tuto kategorii.

Vaha kompletni zbrane do 6kg je jasna .. mimochodem jak je to u BR v te kategorii Light Varmint?

Jedine co tedy jeste neni jasne je ten odpor spouste .. z hlediska organizace by bylo jakesi mereni odporu drobnou komplikaci a tak mne zajima, mate nekdo padny argument, proc jej zavadet?
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 11 srp 2010 09:02

Takže bych se mohl eventualne zúčastnit i já ? Jako s Rugerem ? Pažba jiná než tovární ... spoušták od Volquartsen, nová hlaveň , mechanizmus pušky uchycen dvěmi šrouby namísto jedním. Nebo se zbrojovkou modelm 4 ( to je ta težka "kulometná" hlaveň ). Spoušt na cca půl kila , sedí v pažbě od Aeronu. S tím bych jako mohl ?
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.

http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 11 srp 2010 09:19

s tim spoustakem si nejsme jisty ale vse by bylo ok, ne? rad te tam uvidim ...
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
sportovec

Příspěvek od sportovec » 11 srp 2010 09:24

Alexxxus : jeste je brzy se ptat jestli tva zbran muze nebo nemuze. Organizatori se jeste dedomluvili na konecne verzi pravide. Zatim sbirame nazory a informace.
Jinak se mi libi nazor Harryho. Omezit pouze na tovarni zaver a pouzdro zaveru. Ostatni bez omezeni. Tzn., ze bych pustil i RimfireBr do STD.
Samozrejme jsou vyjimky jako 1907. V podstate se jedna o top tercovnici s nabastlenym zasobnikem. Tato flinta samozrejme patri do hlavni, bezlimitni kategorie.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 11 srp 2010 09:36

Děkuji za názory a především za to, že dokážeme diskutovat bez vzájemného napadání se. Jedině tak se dá dojít (jak se dnes moderně praví) ke koncensu.
To Harry - naprosto chápu Tvůj příměr ke kategoriím dragsterů - nikdo Tě ale nenutí, abys mezi dvouválci musel startovat s třistapadesátkou Jawa, přestože v minulosti byla skoro v každé motoristické rodině. Srovnání Scouta a A6 / CZ452 a A1710 do značné míry možné je. Pricipiálně i kategorizačně to jsou velmi podobné výrobky sloužící ke shodným účelům. To že se liší jízdními / střeleckými vlastnostmi je věcí konstrukce a zpracování. Kdo se bude chtít vozit v luxusním SUV a bude na to mít, pořídí si Audi, kdo bude chtít SUV a nebude mít na A6, pořídí si třeba Scouta, ale pokud oba pojedou závod Off road ve společné kategorii "production", kam oba stroje patří, těžko může majitel scouta požadovat otevření podkategorie "scout production" jen proto, že si nehodlá pořídit konkurenceschopný vůz.
To Sportovec - Zdeňku, já bych ten argument "ne pro zbraně primárně určené pro střelbu dle ISSF" docela bral, jenže to má hák - podle pravidel ISSF můžeš střílet jakoukoli opakovací malorážkou, pokud budeš nabíjet po jedné a pokud se vejdeš do stanovených rozměrů (a to se vejdeš s kdejakou loveckou nebo výcvikovou břízou). Že s ní s největší pravděpodobností nevyhraješ, je věc jiná. Kromě toho ZKM 455 a 456 BYLY primárně určeny pro sportovní terčovou, tedy ISSF střelbu, že se pro to moc nehodí, je věc jiná. Naproti tomu např. A1907 Rep. byla určena pro armádní sportovní závody, A.Fortner, Vostok 6 a 7 jsou zbraně určené pro biathlon, A64 je určená pro střelbu na siluety. Ani jedna z těchto jmenovaných zbraní není primárně určena pro střelbu dle ISSF. Přesto podle současného "oficiálního" názoru nemohou v ktg. Standard střílet a pokud nezavedeš limit odporu spouště, s největší pravděpodobností tu 456/455 přestřílí. Navíc můj argument, že v ktg.Standard je povinnost používat zásobník automaticky vyřazuje jednoranné terčové speciály.
To Balda: Jen tovární provedení bez úprav je prima, jenže jak to ohlídáš? Většina 456 by totiž přes tohle pravidlo neprošla, jelikož většina z nich prošla různými stupni svazarmovského "tuningu" počínaje pseudoúpravami spouště a konče pažbou Aeron. Do závodu by se rovněž nedostala jediná 456 s nově udělanou pažbou.
To mkouba - Souhlasím s tím, že se dnes dá relativně bez problémů a za stále velmi dostupný peníz pořídit terčová jednoranka schopná po lehké úpravě (a často i bez ní) rovnocenně soutěžit v ktg. Unlimited. Takže nechápu, proč se kolem těch ZKMek dělá takovej povyk. Sám jsem začínal se ZKM a když jsem viděl, že nedokážu konkurovat technické převaze, kterou mimochodem vyeskalovali mnozí střelci, kteří dnes volají po zavedení ktg. Standard, pořídil jsem si Suhl. Nemluvím o tom, že každá zbraň pro mě znamenala přestavbu na levou ruku. Když jsem zjistil, že mám časový handicap při přehmatávání při nabíjení (levé závěry se bohužel u ZKM ani u Suhl nedělaly), pořídil jsem si za nemalý peníz levou 1907. Prostě buď to někdo chce dělat a přizpůsobí se, nebo si najde něco jinýho.
Dokázal bych pochopit, ktg. ZKM pro začínající střelce (např. 1. sezóna v MaO), aby si vyzkoušeli, co to obnáší a rozhodli se, jestli budou pokračovat další sezónu v kategorii "pokročilých" a adekvátně k tomu zvolí zbraň, nebo jestli si najdou jinej druh zábavy. Jestliže se ale do této ktg. hlásí střelci, kteří jsou standardně na špici ligy, pak ta kategorie pozbývá významu, protože ten, kdo začíná, byť bude mít rádoby souměřitelnou zbraň (nebude, protože špička si vždycky najde cestu, jak i tu ZKM upravit), nebude mít tolik zkušeností, aby dokázal konkurovat zkušeným střelcům.
Odpovědět