Kýho výra, že jsem si zasloužil takovou pozornost
K té BR kategorii Sporter: evidentně jsem na netu našel pouze staré znění pravidel a navíc mi nějak nedošlo že i Anschütz dělá zbraně (viz zmíněná 1710, u Italů ještě s Inox hlavní v nějakém
limited edition provedení), které se do této kategorie hodí. A rozdíl mezi těmito zbraněmi a CZ (ZKM) je propastný. A tak se stalo, že v kategorii Sporter by Italové klidně mohli v našich podmínkách přestřílet kategorii LV
U MaO a Standard kategorie je to podobné. Pokud bude omezení pouze na zbraně se zásobníky, továrním provedení železa a váhou, tak Anschütz 1907R nebo zmíněné 1710 jsou výkonově někde jinde než ZKM (CZ). A ovšem také cenově - a na to bych nezapomínal. Taková kategorie potom opět uzavře dveře komukoliv kdo začíná a koupí si "cenově dostupnou ZKM456 či CZ452".
Nezlobte se na mne, ale z MaO se stává drahý koníček, kde honba za přesností zbraně / střeliva běžného střelce nezbytně musí odradit - pokud neakceptuje fakt, že si sice pěkně zastřílí, ale bez šancí na umístění a výsledek...
Realisticky viděno - pokud chci střílet MaO a nebýt na trapném chvostu výsledkové listiny (což - unejte sami - nikoho psychycky moc nepodpoří, ani nebaví), tak do výbavy musím investovat balík peněz (odhadem od 50.000,- výše) a to je na úrovni velké pušky s optikou či BR... A to se pořád bavíme o místní (ČR) střelbě pro zábavu, která nemá ambice na nějaké mezinárodní sportovní výsledky, neb nic takového oficiálně neexistuje (narozdíl od zmíněného malorážkového BR, či jakýchkoliv soutěží s velkou puškou s optikou).
Dalším aspektem MaO, tak jak je v Praze či Hradci je, že se nejedná o střelbu "alá odstřelovačka v maloráži", ale o terčovou střelbu s extrémními nároky na přesnost. Když se podíváte na soutěže odstřelovačů, tak tam nejde v první řadě o ultimátní přesnost zbraní a střelců, ale o dovednosti, schopnosti rychlého rozhodování a souhře v týmech, taktice, maskování atd. Naprosto chápu argumenty, že většina našich střelnic neumožňuje více než střelbu na 50m, ale i tak si myslím že se dá soutěž postavit tak, aby šlo více o dovednost lidí než o přesnost zbraňových systémů.
MaO, tak jak je postavená, je oblíbená disciplína a má dostatek příznivců a střelců - tedy je to dobrá soutěž a zaplať bůh za ni. A dokud to tak bude, netřeba se trápiti pár lidmi, kteří by chtěli nějaké zásadní změny. Mám MaO rád a rád se kdykoliv budu moci zúčastním - a to ani nemluvím o tom, že lidé kteří ji organizují a účastní se, jsou super a velmi přátelští (díky za to)

A že se neumístím na bedně? Čert to vem, je to zábava a radost a příjemné setkání s fajn lidmi a to mi za to stojí...
Sečteno a podtrženo (můj soukromý názor):
Pokud by se MaO rozdělila na dvě kategorie, tak ta "slabší" by měla spíš inklinovat k méně přesným (a drahým) zbraním, jako jsou CZ (ZKM), aby umožnila srovnání střelcům, kteří buď začínají, nebo mají jiné priority než ultimátní přesnost. Váhu, optiku či pažby bych neomezoval, pouze bych trval na zásobnících a standardním provedení pouzdra závěru / hlavně / závěru... Pokud bych použil přirovnání k motorkám (dragsterům), kde se orientuji dobře, tak tam jsou extra kategorie pro čtyřválce a dvouválce - vzhledem k jejich odlišným vlastnostem. A je to tak dobře, protože tyto dvě různorodé pojetí motorů jsou neslučitelné... Tak jako u MaO - buď mám přesnou sportovní terčovnici, nebo méně přesnou taktickou (loveckou) zbraň... A srovnávat Anschütz se ZKM (byť v podobném provedení jako jsou CZ452 a A1710) je jako srovnávat škodovku s audi (Octavia scout a Audi A6 Quattro)...
Toť můj osobní názor (který je ostatně dobře znám) - a za sebe říkám: už nechci žádnou CZ, ale chci kvalitní zbraň i za podstatně více peněz, neboť mám jen jedny nervy a chci se dožít důchodu (a ne aby se mi kousla pumpa před čtyřicítkou...)... Další malorážku už Anschütz či Suhl...