Tak jsem se sem zas dostal po dvou dnech a nestačím se divit, co se tady stačilo probrat. Hrabě von Erzgebirge se odkopal, že je vlastně předposlední Krušnohorec podle toho, co všechno pamatuje. Tím posledním je Josef Alois Náhlovský, kterej se k tomu veřejně hlásí. (Pro nezasvěcené die Erzgebirge = Krušné hory) Názorově jsou si hoši podobný - Krušnohorci byli vždycky lehce jetý, což je na obou jasně vidět, jenže Pepa je aspoň vtipnej narozdíl od p. hraběte von Ee.., kterej je jen sprostej. Prostě když už někdo nemá kam uhnout, jelikož se odhalila jeho pravá podstata, umí jenom nadávat a urážet, žejo, pane hráábě...
V žádným případě netvrdím, že všichni myslivci jsou pytláci, nedovolil bych si ani percentualizovat, kolik je těch poctivejch a kolik hajzlů (jako ostatně v celým národě). Jenže výsledky "práce" tý druhý skupiny jsou daleko víc medializovány, než výsledky práce těch poctivejch. Pak se k tomu přidají "zasvěcené" názory takových, jako je předposlední Ee.. a společnost, která má vždycky snahu kategorizovat, hodí všechny do jednoho pytle.
Zpět k malorážkám, včera se střílel na naší střelnici malý malorážkový závod (LM30). Závodu se rovněž zůčastnil qwer, který ale během nástřelu objevil neodstranitelnou závadu na své Anchütz 1913 a tak mu byla povolena výměna zbraně. Z auta přinesl ještě neodzkoušenou MC-12 a značně vystresovanej v čase 18 min. vč. nástřelu stačil dát třetí nejlepší výsledek (277). Jinak, vítěz měl 286 a rovněž střílel MC-12. Já vím, nejsou to zrovna excelentní čísla, ale byl to první závod v sezóně, kdy na střelnici ještě bylo 15 cm sněhu a přestože venku bylo příjemných 11°C, na střelišti v budové promrzlé z předchozích dnů byly sotva +3°C.
Po závodě jsem qwera ukecal, aby ještě vystřelil pár ran z mé staré historické LM Hämmerli (rok výr. 1954). Střílelo se vleže z volné ruky s řemenem, mířilo se dioptrem a kruhovou muškou, střelivo ELEY Xtra Match (ve zbrani neodzkoušené), cílem byl mezinárodní terč pro malorážku. Vzhledem k tomu, že puška nebyla nastřelená, šlo pouze o rozptyl. Střílely se 2 pětiranné položky. Jaké bylo moje překvapení, když jsme po přesunutí skupiny zásahů na čistý terč zjistili, že první rozptyl by odpovídal čisté 50, druhý výsledku 49. Zdá se, že tahle stará dáma po seřízení a nastřelení ještě bude umět dělat velice slušné výsledky. Překvapivé je, že se nekonala žádná studená rána. Kam šla první, tam šly ostatní. Ono není moc divu, tahle dáma je lehce při těle - hlaveň má u komory průměr 27 a u ústí 22 mm přičemž celková hmotnost zbraně je 7,6 kg, takže nic pro střelce drobnější konstituce. Kdo kdy viděl MC-12, ví, jaký je to železo a to emcéčko vedle Hämmerli vypadá jako Naomi Campbell vedle Haliny Pawlowský.
Tímto se současně omlouvám všem účastníkům a pořadatelům závodu MaO, že jsem nepřijel, ale současný rodinný povinnosti mě pustily stěží na dopoledne na domácí střelnici

- Hämmerli 504D Smolbor r.v.1954
.