Ultrap?esn? st?elba

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Slukař
Re: Ultrapřesná střelba

Příspěvek od Slukař » 29 led 2010 19:39

Před časem jsem kdesi na internetu četl, že je skvělý pocit "nastřílet stovku". Dokázal by mi někdo říct co to je? Sám se domnívám, že by to mělo být pistolí 100 bodů deseti ranama na 25 metrů, ale nejsem si tím vůbec jistej. Sportovní terminologii neznám, střílím jen tak rekreačně a můj cíl je dostat na 25 metrů všechno do černýho ( tedy krabičku nábojů čezetou 75). Zatím jsem nastřílel 43 z 50 ale jestli chodí po světě lidi, co dokážou stovku tak jak si jí představuju, tak mám co dohánět, nebo to rovnou zabalit a házet šipky.

Molón labe!
andreapipo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andreapipo » 29 led 2010 21:09

Můžu tě uklidnit, chodí, ale naštěstí jich není mnoho, jsou docela vzácní. :)
CZ 75 TS 9x19,
Alfa Para 9251 9x19,
Kora Brno Sport Special .22LR,
Baikal IŽ 35M .22LR,
FWB AW 93 .22LR,
TOZ 35 .22LR
Drulov 90 .22LR,
Norinco JW15A Plast .22LR + DO Entry 3-9x40MD
Steyr LP 50 .177
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 30 led 2010 13:31

Tp Slukař: V podstatě máš pravdu, jen se tady především jedná o dlouhé zbraně. Mohu tě ubezpečit, že mnoho střelců, kteří sem přispívají, mají za sebou ne jednu, ale mnoho stovek na terči. :D :wink: Je to ale podmíněno dlouhodobým cílevědomím a systematickým tréninkem. :(
Sheerif

Příspěvek od Sheerif » 01 úno 2010 21:05

Slukař přijed někdy k nám na střelnici,já tě ty kila naučím vyrábět.ahoj
Slukař

Příspěvek od Slukař » 02 úno 2010 09:05

To bych byl vděčnej. Záleží na tom, kde ta střelnice "u vás" :) je.
Molón labe!
Veena

Příspěvek od Veena » 04 úno 2010 23:33

Zdarec chlapy, kůpil sem CZ 75 SP 01 a chodí mně lehce doprava. Ted kutím, jak si naštelovat mířidla...
Nevíte někdo jak to funguje? Jen to nasilu potlačit doleva bo jak s tů mušků pohnůt. Díky za rady ...
Sheerif

Příspěvek od Sheerif » 05 úno 2010 15:27

Slukař-střelnici Ti přesně udat nemohu,kdyby se to domákli v Iránu,třeba by si to spojili s tím,že zde vychováváme přesně střílející a mohli by sem taky šoupnout jednoho černýho havrana!Tak jen radu-zapomeň na čízu a kup si pušku-s tím střílej opravdoví chlapi!kámoš zrovna za dobrou cenu cenu prodává na inzerci Čes.stř.svazu Anschutz 54 ve velmi dobrém stavu i rozptylu.Teprv pak,je čas se sejít.A sluky nestřílej,jsou chráněný!
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 05 úno 2010 21:42

Sheerif píše:Tak jen radu-zapomeň na čízu a kup si pušku-s tím střílej opravdoví chlapi!
O tom žádná , človek muže střílet 10let pistoli , ale jak jednou pořídíš pušku s optikou tak se otevře naprosto jiný svět :!: :!:
mot

Příspěvek od mot » 06 úno 2010 17:29

Balda: To je přesně můj případ. Ne,že bych na pistoli zanevřel ale .....
Shindel

Příspěvek od Shindel » 04 dub 2010 09:06

Zdravím, máte někdo zkušenost se střelbou v kleče podle pravidel ISSF? Potřeboval bych nějaké rady ohledně podložky pod nohu (tvrdé jak šutr/poloprázdný vak). Střelba v kleče se už moc nevidí, uvítám i odkazy na www stránky nebo odbornou literaturu. Dále se zajímám o aplikaci barevných filtrů, nikde jsem nenašel, jaký filtr se používá do konkrétních podmínek (hlavně ostré světlo a déšť). Díky.
Vaskent
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaskent » 04 dub 2010 09:48

Shindel píše:Zdravím, máte někdo zkušenost se střelbou v kleče podle pravidel ISSF? Potřeboval bych nějaké rady ohledně podložky pod nohu (tvrdé jak šutr/poloprázdný vak). Střelba v kleče se už moc nevidí, uvítám i odkazy na www stránky nebo odbornou literaturu. Dále se zajímám o aplikaci barevných filtrů, nikde jsem nenašel, jaký filtr se používá do konkrétních podmínek (hlavně ostré světlo a déšť). Díky.
Zdravíčko, klečák se střílí včude, kde se střílejí ISSF disciplíny ;) ale je to nejnaročnější poloha (spíše z pohledu bolestivosti). Knihy taky existují, a pro základy jsou vynikajicí, ale prakticky všechny jsou již značně staré a občas určité pasáže popisuje někeré polohy v koženém oblečení nebo vaťáku. Ale pravdy které nejdou změnit u tohoto oblečení absolutně neplatěj u kanvasu nebo ještě modernějších tkanin. Jediná poloha kde se toto neda tvrdit je ležák, tam vlasně nezáleží jestli člověk střílí v jeansové bundě nebo nejmodernějším nejdražším oblečení... Nevím zda tuto polohu někde popisují na webu, ale nejspíš jo. Ale něco jako ideál neexistuje, je vše hodně individuální, jen jsou dané základy a pravdy, které mohou (a obvykle o i dělají) pomoci, ale vždy se najde nějaký trouba, který neví že takhle se střílet klečák nedá a všechny porazí :D Ohledně válečku, je to také dosti individuelní, ale osobně se domnívám, že kdo moc nestřílí, tak má plnější váleček aby ho noha tolik nebolela, ale poměrně menší, prázdnější váleček je dobrý pro vyšší stabilitu, na úkor větší bolestivosti. Kdyžtak své dotazy konkretizujte ;) třeba se mi povede poradit :)
Shindel

Příspěvek od Shindel » 04 dub 2010 11:02

Při použití tvrdého válečku mám problém s jeho pohybem, když z něho odsypu část výplně je stabilita výrazně lepší (minimální množství pro zamezení jeho pohybu), ale přibližně kolem dvacáté rány si výplň sedne natolik, že se začne kroutit podrážka boty, což mě rozptyluje. Pomohla by změna výplně? V současnosti používám drcený korek (od výrobce), jiný materiál mě nenapadá. Mohl byste mi poradit i ohledně barevných filtrů? Na naší střelnici se při závodech často opírá světlo do terčů a oslňuje. Zkoušel jsem zatím žlutý a polarizační filtr, Se žlutým filtrem jsem dosáhl průměrného výsledku pro dané osvětlení, při použití polarizačního byl nástřel lepší, bohužel jsem oboje odzkoušel na jiném závodě, takže vypovídající hodnota víceméně žádná. Střílím ze starší zbraně, u které je výměna filtrů během závodu nebo ve střelecké poloze vyloučena, takže musím situaci odhadnout předem a nějaký výchozí bod nebo základy použití filtrů by mi toto bádání usnadnil. Děkuji.
Vaskent
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaskent » 04 dub 2010 12:59

Shindel píše:Při použití tvrdého válečku mám problém s jeho pohybem, když z něho odsypu část výplně je stabilita výrazně lepší (minimální množství pro zamezení jeho pohybu), ale přibližně kolem dvacáté rány si výplň sedne natolik, že se začne kroutit podrážka boty, což mě rozptyluje. Pomohla by změna výplně? V současnosti používám drcený korek (od výrobce), jiný materiál mě nenapadá. Mohl byste mi poradit i ohledně barevných filtrů? Na naší střelnici se při závodech často opírá světlo do terčů a oslňuje. Zkoušel jsem zatím žlutý a polarizační filtr, Se žlutým filtrem jsem dosáhl průměrného výsledku pro dané osvětlení, při použití polarizačního byl nástřel lepší, bohužel jsem oboje odzkoušel na jiném závodě, takže vypovídající hodnota víceméně žádná. Střílím ze starší zbraně, u které je výměna filtrů během závodu nebo ve střelecké poloze vyloučena, takže musím situaci odhadnout předem a nějaký výchozí bod nebo základy použití filtrů by mi toto bádání usnadnil. Děkuji.
Korek používají skoro všichni, je to zřejmě nejlepší materiál, ale jsou i alternativy, myslim že firma MEC nabízí nějakou výplň jako náhražku za korek. Ale toto může být také problém s válečkem samotným. Osobně jsem si nikdy nemyslel, že to ma nějaky vliv. při posledním trenování malorážky jsme řešili u jedné kámošky klečáka a že se ji zdalo že neni velká stabilita na válečku. Přitom ho měla prakticky stejny jak já, tak jsem si ho pustil a taky to byla příšernost :D tak jsem ji pujčil svuj a tento problém zmizel.... Takže i na tvaru válečku záleží, ne jen na naplni...

Ohledně filtrů, myslim že i do většiny starších zbraní jde namontovat iriska ne? nebo mate typ ktery ma nějaky atipicky zavit? Idealní je mit irisku s polarizací a filtry, za takovéhoto osvětlení je třeba si s tím "pohrát" a sladit polarizaci s nějakym barevnym filtrem. V případě že neni možno během zavodu měnit filtry tak je problem, protože na začatku soutěže mužete mit ostré slunko, což teoreticky chce polarizaci v kombinaci se žlutým filtrem, uprostřed soutěže prutrž mračen, takže nějaky světle žlutý a na konci idealní světelnost takže bez filtru (teoreticky), pokud neni možne takto měnit filtry tak to je vždy problematické dát nějakou radu, ale po zkušenosti s Anschutz iriskou, kde nelze kdykoli v průběhu soutěže vyhodit polarizaci, tak doporučuji jako nejuniversálnější filtr filtr žlutý. Ten pomuže za šera, i za ostrého světla a v klidu se s nim dá střílet za idealních podmínek. Ale i tak je to handicap oproti jiným střelcům hlavně teda pro lidi s problemy s očima (jako třeba já :D) a nebo v extrémních světelních podmínkách jako popisujete....
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 04 dub 2010 13:06

Dovolte mi k tomuto tématu taky pár slov.
Vašku, uznávám Tě jako střeleckou kapacitu, ale sorry, s tou jeansovou bundou nemáš pravdu. Nepodrží Tě totiž v zádech a navíc pokud nebudeš mít závěs na řemen, během pár ran Ti kompletně sjede poloha a pak se dívíš, kde se vzaly ty úlety v 6 hodin. Mám čerstvou zkušenost - po mnoha (cca15) letech jsem se nechal ukecat na střelbu s dioptrem. Pořídíl jsem suhlku, zjistil jsem, že do zapnutí kabátu mi přebývá asi 25 cm v objemu, tak jsem vzal bundu, našil knoflík na rukáv a vyrazil na střelnici. Prvních 10 ran jsem udržel bez problémů devítku, jenže pak dal 2 rány na úroveň 7-8 v 6 a zjistil jsem, že mi řemen přes záda a rameno stáhl rukáv dolů, čímž mi šel řemen dolů o cca 6 cm a tím se povolila poloha. Když jsem vstal, upravil "výstroj" a znovu zaujal a zorientoval polohu, byly tam ty 9-10 zpátky, ale zase jen cca 12 ran. Pak se stalo to samý a byly tam znovu ty rány dole. Takže si nedokážu představit, že bych takhle odstřílel šedesátku. Jinak s tím klečákem a stojákem bezvýhradně souhlasím.
Pro Shindela: V případě, že slunce svítí do terčů, bych nepoužíval žlutý filtr, ale buď různou intenzitu kouřáku nebo zelený, připadně žlutozelený - ten ale velmi opatrně. Žlutý filtr má tendenci "rozjasňovat", tedy zvyšovat kontrast a to v tuhle chvíli nepotřebuješ. Je třeba si rovněž uvědomit, že každý filtr ti bude sbírat světlo, tzn. nutnost o číslo většího průhledítka i kruhové mušky, jinak se poměrně rychle unaví oko. Žluté filtry bych použil v případě podmračného počasí nebo při lehkém mlžném oparu. Podotýkám, že barevné filtry jsou dost individuální záležitost. Já, protože jsem vždycky střílel s brýlemi a mám problémy s očima, se v minulosti dost nafiltroval, přesto si netroufám svoje názory paušalizovat. Pokud máš starší zbraň, doporučuji nechat vyrobit závitovou redukci na průhledítko a používat sadu fotofiltrů z foťáků Mikroma, který se vyráběl někdy v 60. letech. Snad ty filtry ještě budou někde v bazaru k sehnání. Měl jsem těch sad asi 5, ale postupně je ze mě střelci vydyndali, takže mám už jen jednu. Vzhledem k tomu, že filtry jsou šroubovatelné na průhledítko, dají se celkem lehce měnit bez změny polohy.
Vaskent
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaskent » 04 dub 2010 13:11

jasně, to přirovnání jsem přehnal, i na ležáka musí sednout kabát, ale tohle povolování uděla i profi kabát... malokery sedne tak že ne.... Ale prostě je to o tom že 600 v leže se da střilet i v dobře ušitém vaťáku, ale ve stoje nebo v kleče už to moc realne neni ;) to z toho mělo vyplynout, nebylo to myšleno uplně doslovně :D
Odpovědět