Zas ti myslivci.....

Vše co se událo v souvislosti se zbraněmi

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Roman

Příspěvek od Roman » 21 bře 2006 21:59

Myslivce neřešim, ale myslim si, že by jim někdo mohl přistřihnout hřebínky. Např.: když si de myslivec nastřlit flintu..myslíte že jde na střelnicu? ha ha. A když já si du s flobertkou vystřelit na chatu (do terče!!!) tak na mě hned někdo zavolá policajty. To je trochu bordel. Možná to tak nefunguje všude, ale u nás ano.

Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 21 bře 2006 22:13

Roman píše:Myslivce neřešim, ale myslim si, že by jim někdo mohl přistřihnout hřebínky. Např.: když si de myslivec nastřlit flintu..myslíte že jde na střelnicu? ha ha. A když já si du s flobertkou vystřelit na chatu (do terče!!!) tak na mě hned někdo zavolá policajty. To je trochu bordel. Možná to tak nefunguje všude, ale u nás ano.
Mily Romane... myslivec v tom reviru proste strilet muze. V tom to je.

Mimochodem, pokud si strilis na chate na svem pozemku a nikoho a nic neohrozujes... je na tebe privolana PCR kratka.
Roman

Příspěvek od Roman » 21 bře 2006 22:24

Milý Andy...možná dobře neznám zákony,ale chceš říct, že myslivec si může střílet, kdykoliv se mu zachce? Prostě si chce zkusit, kam mu to de a svojím springfieldem si to nasolí třeba do stromu? Nevim jestli se to může nebo ne, ale mě se to moc nezdá. Od toho mají střelnice, jako všichni ostatní a až pujdou střílet s důvodem (na zvěř), tak budu mlčet. K té střelbě na chatě: Dejme tomu, že nikoho neohrožuju, ale jak to poznám? A jak mám podle zákona místo zabezpečit tak, aby nedošlo k újmě? Střílím na vlastním pozemku proti stráni a tak si myslím, že je vše BEZPEČNÉ. Chodil sem na hony a myslim, že 50% těch ostrostřelců by mělo odevzdat ZP a to co nejdřív. Pro všechny myslivce: je to můj názor, tak se moc nevztekejte.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 bře 2006 22:51

Pokud vim, tak myslivec muze "overit nastreleni zbrane" - za jakych podminek nevim, to urcite rekne Andy, ale rekl bych ze klidne muze dat na pole plechovku a napalit to springfieldem do ni :)

Ohledne te flobertky - v zakone je receno, ze ze zbrani jako je vzduchovka (E<16J) nebo flobertka "... je střelba zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku" - tedy pokud strilis na vlastnim pozemku a soused ti nedokaze, ze jsi ho ohrozil nebo mu poskodil majetek, nemuze policie delat NIC!

Predstavuji si to tak, ze prijede policie na udani, soused se rozciluje ze ho ohrozujes, policie ohleda misto, kam jsi se sousedovi trefil a pokud tam nenajdou stopu - vec dale neresi. Jak je tomu v realu nevim, zatim se mi nestalo, ze by na mne soused volal PCR. Ale zajimalo by mne to - mate nekdo konkretni zkusenost, jak takova akce probiha?
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 21 bře 2006 23:51

Roman píše:Milý Andy...možná dobře neznám zákony,ale chceš říct, že myslivec si může střílet, kdykoliv se mu zachce? Prostě si chce zkusit, kam mu to de a svojím springfieldem si to nasolí třeba do stromu? Nevim jestli se to může nebo ne, ale mě se to moc nezdá. Od toho mají střelnice, jako všichni ostatní a až pujdou střílet s důvodem (na zvěř), tak budu mlčet.
Donutil jsi me se ponorit do knih.

V zakone 449 jsem nenasel o pouziti lovecke zbrane k ucelu overeni nastreleni zbrane nic. Coz nic neznamena. V zakonu 119 take zadne pojednani o vyctu cinnosti, krere se v ramci prava myslivosti smi se zbrani v honitbe provozovat.

Jedine co jsem nalezl, je v mysliveckem radu, podtitulu LOV ZVERE bod. 22 kde se pise:
"Pouziva-li lovecky host pri lovu kulove zbrane, na pozadani mysliveckeho hospodare nebo stanoveneho loveckeho pruvodce (doprovodu) prezkousi nastreleni sve zbrane a osvedci vhodnost pouzivaneho druhu streliva."

Kde to ma udelat se nepise. Nicmene je opravdu bezne, ze se tak deje v predem urcenych castech honitby, kde jsou podminky pro tuto cinnost vhodne.
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 22 bře 2006 11:53

Tak to se mi fakt líbí ... když to tam není, tak to nic neznamená ...
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 22 bře 2006 13:50

Jestli je to takhle, tak to se k nim dám!
A každý víkend si zajdu do lesa ověřit nastřelení zbraně.
Asi tak 100 ranami.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 22 bře 2006 14:02

Asi by te kolegove "ustipali". Staci dat jednu... a uz se ptaji na co jsi strilel :? Kontrola musi bejt :-) Cili takove "radeni" by ohodnitili vyloucenim ze sdruzeni. To si bud jisty.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 22 bře 2006 14:20

Proč by to dělali?
Žádný zákon bych tím neporušoval, tak by neměli žádný důvod. K vyloučení musí mít nějaký důvod, nemůžou mě vyloučit jen tak.
Kromě toho bych řek, že myslivci jsou kámoši a kryjou jeden druhého. :wink:
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 22 bře 2006 14:52

Kubajzz píše:Proč by to dělali?
Žádný zákon bych tím neporušoval, tak by neměli žádný důvod. K vyloučení musí mít nějaký důvod, nemůžou mě vyloučit jen tak.
Kromě toho bych řek, že myslivci jsou kámoši a kryjou jeden druhého. :wink:
Na vylouceni ze sdruzeni neni potreba poruseni pouze zakona.

Priklad:

vyloučení člena z MS-porušení předpisů
Ve stanovách našeho MS máme v čl. 8. bod 3. uvedeno: "Člena, který hrubě nebo opakovaně do jednoho roku po uložení opatření podle odstavce 2 porušil členskou povinnost, nebo který porušil předpisy o myslivosti, zbraních, ochraně přírody apod., může členská schůze na návrh výboru vyloučit ze sdružení." Chápeme dobře toto ustanovení tak, že stačí pouze jedna z uvedených podmínek k vyloučení člena? Je možné vyloučit člena za porušení předpisů o myslivosti dle našich stanov? Je možné vyloučit člena za porušení myslivecké etiky, jestliže je ve výše uvedeném čl. 8 bodu 3 uvedeno u důvodů vedoucích k vyloučení uvedeno slovo: apod.

Odpověď:
V citovaném ustanovení stanov jsou uvedeny dvě základní skupiny případů vyloučení člena. Prvá skupina se váže k opatřením, která ukládá výbor mysliveckého sdružení, a kde o odvolání rozhoduje členská schůze. Do této skupiny patří i porušení myslivecké etiky. U případů této skupiny musí tedy existovat jedno pravomocné opatření uložené výborem v době předcházejících 12 měsíců za předchozí porušení členských povinností a pak další současné porušení takových povinností, nebo porušení prvé, ale „hrubé“, kde již členská schůze může rozhodnout o vyloučení (na návrh výboru nebo při odvolání proti jeho rozhodnutí). Druhá skupina pak se vztahuje k porušení právních předpisů. Slova „apod.“ v citovaném ustanovení stanov se vztahují pouze k tomuto výčtu předpisů, který je příkladmý; může tedy jít i o porušení neuvedených /- předpisů veterinárních, na ochranu proti týrání zvířat/, vždy však musí jít o předpisy s přímým vztahem k činnosti uživatele honitby nebo člena při provádění myslivosti. Vladimír Čechura
Olaf

Příspěvek od Olaf » 22 bře 2006 17:35

Pokud vím, tak zákon nějaké rány na ověření nastřelení zbraně neřeší. Tudíž pokud, byť na nějakém bezpečném místě postavím terč, či něco podobného a
vystřelím, záleží samožřejmě předevší na tom, zda je svědek. Pokud Vás někdo prokazatelně uvidí,že bylo střelano na terč, mám takový dojem, že budete mít smůlu. Zastřelovat zbraň je možné pouze na uznané střelnici. Když Vás přímo neuvidí, tedy na co jste střílel, těžko Vám bude vyvracet, že nebylo stříleno např. na lišku. Ale pravdu má Andy v tom, že v každém MS si myslivci hlídají sami kvůli pytlačení každou ránu.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 22 bře 2006 17:38

Olafe nejak si protirecis...
Jednou reknes, ze to zakon neresi a pak bys za to chtel nekoho sankcionovat?

Ja poctive hledal... nenasel krom toho co jsem napsal NIC.

Uvital bych radu dalsiho "odbornika" :-)
Roman

Příspěvek od Roman » 22 bře 2006 18:44

Jsem opravdu rád, že se tu rozjíždí zajímavá (apodle mě důležitá) debata. Můj problem je v tom, že chata je u lesa a tak musím chápat myslivce a ty lidi kolem (aby si nemysleli, že su pytlák). Ale nevim, proč ten člověk za mnou nejdřív nedojde a sám se mě nezeptá (možná má strach). Když si du s flob. zastřílet, tak se chcu pobavit a odreagovat a nemám zájem cokoliv řešit s policajtama. To si tu flobertku radši budu brat na střelnici. To, že zákon neřeší "nastřelování" zbraně volně v lese, mě hodně překvapilo. Podle mě by to mělo byt jasně dané. Střílíš na zvěř? Beru. Nastřeluješ? Tak tahni na střelnicu! Padlo tady, že by to mohlo byt slovo proti slovu a myslivec by mohl říct, že střílel třeba na lišku.. Proti tomu nikdo nic neudělá. Myslim, že to je docela neprávo. Přece jenom např. Sprg je něco víc než 6 flob.
Olaf

Příspěvek od Olaf » 23 bře 2006 19:28

Andy napsal:
Olafe nejak si protirecis...
Jednou reknes, ze to zakon neresi a pak bys za to chtel nekoho sankcionovat?
Nevím v čem si protiřečím, možná jsem se špatně vyjádřil. Střílet na terč v honitbě s kulovou zbraní, byť jsem členem místního MS ,dle mého názoru nesmím. Vím, že se to dlouho dělalo, a že se to někde dodnes praktikuje. Pokud mě ale někdo napráší, mám smůlu. Zastřelovat kulovnici /tedy i jakékoliv další střílení na terč či obdobu terče/ je možné pouze na oficiálně uznané střelnici. To také dnes již dodržuji. Jinak tím, že to zákon neřeší, jsem myslel tu kontrolní ránu, nebo jak jste to nazvali v předešlé diskuzi.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 23 bře 2006 19:34

Nojo, ze ty si "myslis" jeste nic neznamena. Ja se snazil nalest nejakou zakonou oporu.

Proto prosim odbornou verejnost o kooperaci :-)
Odpovědět