Doporučuju se vydat směrem sekce optika a pokračovat tam, např. http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t=1653
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Neboj se rozborky, ta pružina nemá šanci při rozborce vyletět, protože je useknutá akorát tak, aby v pouzdru nehrkala. Je tam totiž úplně volně bez předpětí a ještě podložena válečkem.Tomkony píše:Byť už tady nějaká ta recenze či popis na Hatsan 105X Torpedy je, dovolím si taky něco přidat, resp. potvrdit předešlé postřehy. Jsem začátečník, který vlastnil akorát S630 a který zatoužil po něčem novém. Možná budu psát to, co již zde bylo několikrát popsáno, ale proč ne, bude to alespoň objektivnější pro případné zájemce. Moje sestava je HATSAN 105X TORPEDO + montáž NIKKO STIRLING jednodílná dural + optika DELTA OPTICAL 4x32AO
Hlavní vady na kráse vzduchovky je nechutně tvrdá spoušť, silnější kopance do ramene a muška (přesněji řečeno masara)
Zjemnit spoušť je docela snadné i pro laika - stačí vyměnit malou pružinku ve spoušťovém ústrojí za zkrácenou pružinku od propisky. Leštil jsem i styčné plochy segmentů pro co nejmenší tření, jak zde bylo doporučeno, ale neviděl jsem v tom žádný velký účinek a pak, sloužit celé spoušťové ústrojí dohromady je porod ježků. U spouště jsou pro regulaci ještě 3 malé šroubky (červíky). Jeden větší za spouští reguluje tuhost a dva před spouští délku nátahu spouště. Toto jsem vydedukoval z rozložené spouště, tak pokud bych psal nesmysl, tak mě opravte![]()
Co se týče mušky tzv."masary" kruhového průměru se střelbou nad 15m do terče je třeba zapomenout na přesné cílení. Muška svým kruhovým průměrem zabírá celý černý střed terče. Tohle mi však nevadilo, osadil jsem vzduchovku puškohledem Delta Optical 4x32AO.
Větší kopance do ramene způsobuje prý jakýsi váleček, který vyplňuje místo po useknuté originální pružině - do této úpravy jsem se ještě nedohrabal, pouze jsem si pročetl jak toto mírně eliminovat, a to vyhodit (nahradit) váleček. Nikdy jsem pouzdro vzduchovky nerozebíral a měl jsem tak trochu obavu že by mi při vyklepnutí čepu mohla pružina vyletět do frňáku. Moje prozatímní úprava proti kopancům je tedy jasná - "Když to nechceš rozebrat, tak si zvykni".
Co se týče často praskající pružiny, tak po cca 200 ranách stále kupodivu drží![]()
Tak jako každý začátečník je třeba udělat někde chybu. Já ji udělal v koupi nízké montáže. Kloub optiky (či jak to nazvat) zasahoval do "lůžka" montáže. No prostě optika neležela v uchycení, ale kloubem na lůžku montáže. Montáž jsem tedy v tom místě zbrousil, jde to vidět na fotce. Pro jistotu jsem ještě 3 šrouby držící montáž (stejné bláto jako celá montáž) k rybině vyměnil za kvalitnější. I když je to celé dural za 350 kaček, tak mi nikam po rybině necestuje. Jistí ji ještě jakýsi samostaný segment za montáží, který je součástí vzduchovky spolu s plastovou dvojnožkou.
Poměr cena/výkon/kvalita/přesnost je pro mne dostačující (3900 Kč+1800 Kč+350Kč = 6050 Kč).Samozřejmě do doby než chytnete do ruky kvalitnější hračku (např. CO2). Jsem víkendový střelec, který spíše střílí do klacíků, plechovek, tenisáků apod na vzdálenost 15-20m. Terčovou střelbu jsem zkoušel na 20 m, výsledek byl nemasný neslaný, ale to je převážně tím, že nemám ještě zbraň v ruce a s optikou jsem ještě nikdy nestřílel. Nastřelit zbraň s optikou se tedy ještě učím. H105X krmím diabolkami JSB Exact, což by nebylo tím, že bych byl nějaký gurmám na diabolky, ale obyčejné Standarty tam prostě skoro nenarvu - ty mrchy mají asi o něco větší hlavičku.
Celá zbraň je docelá těžká a střílet s ní ve stoje bez opěry a s optikou je pro silnějšího Arnolda než jsem já.
...
...
Ještě bych měl dotaz na zkušenější, jak rozebrat pouzdro a čím nahradit ten váleček, co způsobuje zpětné rázy. Tedy rozebrat bych asi věděl jak - vyndat jeden čet a uvolnit pojistku a pak vyklepnout zbývající 2 čepy. Jenže ty drží trochu pevněji a mám trochu obavu co mi z toho pouzdra vystřelí.