O vzduchovk?ch Gamo
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
To závaží by mělo způsobit to, že narozdíl od pístu bez závaží, který:
Při výstřelu se nahromadí vzduch který chce ven přes dírku která má nějaké klesaní (nebo stoupání, nevim), ale protože je to takový tlak, tak se pružina zase rychle vrátí a dojde ke kopání.
Kdežto se závažím by se mělo snad docílit toho, že vzduch je tlačen plynuleji a tudíž s větší efektivitou ven.
Tak můj a táty názor.
Navíc jsem se dozvěděl, že má v práci soustruh, takže by nebyl problém něco ukutit. Navíc dneska přinesl z práce Haenelku, kterou namazal a přidal tam kus pérka.
Edit: Takže přesně to co říkáš ty, mzprx. Táta měl úplně stejný názor bez toho aniž by ho před tím od tebe slyšel.
Ale říkáš "může být". To znamená že si to osobně nevyzkoušel?
Při výstřelu se nahromadí vzduch který chce ven přes dírku která má nějaké klesaní (nebo stoupání, nevim), ale protože je to takový tlak, tak se pružina zase rychle vrátí a dojde ke kopání.
Kdežto se závažím by se mělo snad docílit toho, že vzduch je tlačen plynuleji a tudíž s větší efektivitou ven.
Tak můj a táty názor.
Navíc jsem se dozvěděl, že má v práci soustruh, takže by nebyl problém něco ukutit. Navíc dneska přinesl z práce Haenelku, kterou namazal a přidal tam kus pérka.
Edit: Takže přesně to co říkáš ty, mzprx. Táta měl úplně stejný názor bez toho aniž by ho před tím od tebe slyšel.
Ale říkáš "může být". To znamená že si to osobně nevyzkoušel?
Pokud bude ten píst se závažím vytvářet větší tlak (pružina musí být dostatečne silná aby to mělo pozitivní efekt) a tudíž bude docházet k většímu urychlení diabolky - tedy vyššímu výkonu se musí projevit i na chování vzduchovky při výstřelu. Bude se to samozřejmě projevovat silnějším nárazem pístu na tzv."vzduchový polštář" a následně silnějším zpětným rázem.
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
zavazie a fyzika
Simuloval som spravanie sa vzduchovky pri roznych hmotnostiach piestu pomocou sw, ktory najdete v sekcii "matematicke a fyzikalne vypocty".
Z fyziky som mal vzdy jednotku... - z jadrovej len vdaka par flaskam bieleho vina vypitych pocas skusky u prof. Macka.
Problem je v tom, ze vykonna vzduchovka so silnou pruzinou stlaca vzduch pred sebou prilis rychlo a ten nestiha prechadzat otvorom medzi hlavnou a valcom. Velkost otvoru je optimalna pri urcitej sile pruziny, hmotnosti diabolky atd. Cielom je dostat vzduchovku z kriplovaneho stavu, v akom je predavana u nas do stavu na aky bola navrhnuta. Pri lahkom pieste sa piest pohybuje rychlo, ako sa vzduch pred nim stlaca a zohrieva dochadza k narastu tlaku a teploty (niekolko sto stupnov - tak vznika dieseling) pred piestom. Pri dosiahnuti urciteho pociatocneho tlaku dojde k zacatiu pohybu diabolky v hlavni. Ta postupne zvysuje svoju rychlost a za sebou nechava priestor, ktory zaplna stlaceny vzduch z valca. Ak je vsak otvor medzi valcom a hlavnou prilis maly, predstavuje privelky odpor pre prudiaci vzduch a tlak vo valci narastie na taku hodnotu, ze prekona slabnucu silu ( a zotrvacnost) sustavy piesta a pruziny a dojde k odrazu od vzduchoveho vankusa. To samozrejme vedie ku "kopaniu" a vibrovaniu pruziny. Kedze v tej chvili je diabolka este v hlavni zhorsuje sa aj presnost. Zavazie znizi rychlost piesta tak, ze ma vzduch viac casu na to, aby tlacil na diabolku v hlavni a zaroven ma vyssiu zotrvacnost a tak sa obmedzi odraz od slabsieho vzduchoveho vankusa. Cele je to o tom, najst optimalny pomer medzi silou pruziny, hmotnostou piesta a otvorom do hlavne. Predpokladam, ze vyrobca to spravil za nas a teda doplnenie zavazia montovaneho standardne vyrobcom povedie k zlepseniu vlastnosti vzduchovky.
Experimentalne sa mi to potvrdilo.
Z fyziky som mal vzdy jednotku... - z jadrovej len vdaka par flaskam bieleho vina vypitych pocas skusky u prof. Macka.

Problem je v tom, ze vykonna vzduchovka so silnou pruzinou stlaca vzduch pred sebou prilis rychlo a ten nestiha prechadzat otvorom medzi hlavnou a valcom. Velkost otvoru je optimalna pri urcitej sile pruziny, hmotnosti diabolky atd. Cielom je dostat vzduchovku z kriplovaneho stavu, v akom je predavana u nas do stavu na aky bola navrhnuta. Pri lahkom pieste sa piest pohybuje rychlo, ako sa vzduch pred nim stlaca a zohrieva dochadza k narastu tlaku a teploty (niekolko sto stupnov - tak vznika dieseling) pred piestom. Pri dosiahnuti urciteho pociatocneho tlaku dojde k zacatiu pohybu diabolky v hlavni. Ta postupne zvysuje svoju rychlost a za sebou nechava priestor, ktory zaplna stlaceny vzduch z valca. Ak je vsak otvor medzi valcom a hlavnou prilis maly, predstavuje privelky odpor pre prudiaci vzduch a tlak vo valci narastie na taku hodnotu, ze prekona slabnucu silu ( a zotrvacnost) sustavy piesta a pruziny a dojde k odrazu od vzduchoveho vankusa. To samozrejme vedie ku "kopaniu" a vibrovaniu pruziny. Kedze v tej chvili je diabolka este v hlavni zhorsuje sa aj presnost. Zavazie znizi rychlost piesta tak, ze ma vzduch viac casu na to, aby tlacil na diabolku v hlavni a zaroven ma vyssiu zotrvacnost a tak sa obmedzi odraz od slabsieho vzduchoveho vankusa. Cele je to o tom, najst optimalny pomer medzi silou pruziny, hmotnostou piesta a otvorom do hlavne. Predpokladam, ze vyrobca to spravil za nas a teda doplnenie zavazia montovaneho standardne vyrobcom povedie k zlepseniu vlastnosti vzduchovky.
Naposledy upravil(a) mzprx dne 11 čer 2009 19:55, celkem upraveno 1 x.
tlak
KESI:
Tlak bude nizsi, lebo sa piest bude vdaka vyssej hmotnosti pohybovat pomalsie. Ale potrva dlhsie.
Tlak bude nizsi, lebo sa piest bude vdaka vyssej hmotnosti pohybovat pomalsie. Ale potrva dlhsie.
vyskusane
VinceCZ:
Vyskusal, vyskusal.... funguje, prestrelil som si na dvore nove ocelové "táčky" (=česky kolečko, slovensky fúrik) obycajnou diabolkou.
Na 30m sa presnost nezmenila.
Experimentoval som s roznymi zavaziami od 20 do 150g. Optimum pre 32cm pruzinu je tych 50g. Tie velke a tazke zavazia zvysuju este aj predpetie pruziny, ale potom uz naozaj piest tvrdo dosadal na koniec valca a kopalo to dopredu. Presnost isla dole, takze nema zmysel to prehanat, je to o naladeni celej sustavy tak, aby to bolo optimalne.
Vyskusal, vyskusal.... funguje, prestrelil som si na dvore nove ocelové "táčky" (=česky kolečko, slovensky fúrik) obycajnou diabolkou.
Na 30m sa presnost nezmenila.
Experimentoval som s roznymi zavaziami od 20 do 150g. Optimum pre 32cm pruzinu je tych 50g. Tie velke a tazke zavazia zvysuju este aj predpetie pruziny, ale potom uz naozaj piest tvrdo dosadal na koniec valca a kopalo to dopredu. Presnost isla dole, takze nema zmysel to prehanat, je to o naladeni celej sustavy tak, aby to bolo optimalne.
1. pružinu 32 už nějakou dobu do Gama alespoń u nás nekoupíš
2. na nějakém ruském foru jsem se dohledal, že závaží všichni zavrhli. Vzduchovka dřív odejde - nevím co na ní odejde. A přesnost se zhoršila. Proto když jsem od schneidra objednával HW40, tak jsem závaží nekupoval. Osobně bych to tam necpal. Já jsem spokojenej se svojí 25cm unavenou pružinou.
2. na nějakém ruském foru jsem se dohledal, že závaží všichni zavrhli. Vzduchovka dřív odejde - nevím co na ní odejde. A přesnost se zhoršila. Proto když jsem od schneidra objednával HW40, tak jsem závaží nekupoval. Osobně bych to tam necpal. Já jsem spokojenej se svojí 25cm unavenou pružinou.
Grand Power K100 Mk7
Gamo CFX Royal .177 + Delta 4x32 AO
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
Gamo CFX Royal .177 + Delta 4x32 AO
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
Re: tlak
Myslím že pokud je vzduchovka konstruována na vyšší výkon než 16J (tedy i velikostí toho kanálku atd.) a bude ji k plnému výkonu chybět jen to závažíčko (o určité nejvýhodnější hmotnosti pro dannou pružinu), bude samozřejmě ta rychlost pístu se závažím o malinko nižší (delší cyklus), ale konečný tlak v pracovním prostoru před pístem bude vyšší. Náraz na "vzduchový polštář" bude tedy silnější, proto bude vzduchovka i více "kopat".mzprx píše:KESI:
A taky sem tu kdesi četl že nejvyšší tlak je v hlavni když je diabolka jenom pár centimetrů daleko - proto nemá cenu příliš řešit ani délku hlavně u pístovky.mzprx píše: Pri dosiahnuti urciteho pociatocneho tlaku dojde k zacatiu pohybu diabolky v hlavni. Ta postupne zvysuje svoju rychlost a za sebou nechava priestor, ktory zaplna stlaceny vzduch z valca.
Ale já takhle nikdy neexperimentoval, takže se nechám rád poučit, no zatím věřím tomu co sem tu napsal

AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
pruzina a PET
VinceCZ:
Ano, robil som aj PET tuning. Z TESCO koly.
Pruziny s dlzkou 32cm som v Bratislave normalne kupoval este pred pol rokom. (A posielal som dva kusy niekomu odtialto z fora do CZ)
Aj som taku povodne mal v mojej CF-20. V kombinacii s deravym piestom
...
V CFXke som videl aj 25 cm pruzinu, este sa mi niekde povaluje v garazi.
CFXka bola s nou taka slaba (zas v kombinacii s deravym piestom), ze mala len cca. 5J. Na 10m bol uz viditelny velky pokles. Na testovacej doske boli vidno len slabe odtlacky po diabolkach.
Ano, robil som aj PET tuning. Z TESCO koly.
Pruziny s dlzkou 32cm som v Bratislave normalne kupoval este pred pol rokom. (A posielal som dva kusy niekomu odtialto z fora do CZ)
Aj som taku povodne mal v mojej CF-20. V kombinacii s deravym piestom

V CFXke som videl aj 25 cm pruzinu, este sa mi niekde povaluje v garazi.
CFXka bola s nou taka slaba (zas v kombinacii s deravym piestom), ze mala len cca. 5J. Na 10m bol uz viditelny velky pokles. Na testovacej doske boli vidno len slabe odtlacky po diabolkach.
Samozrejme vzduchovka bude najpresnejsia vtedy, ked bude mat pruzinu, ktora je o trochu kratsia ako priestor, do ktoreho sa vklada, cize bude bez predpetia. Diabolka sa potom bude pohybovat von z hlavne bez prebytku tlaku za nou. Ale to sa dostaneme na nejakych 150m/s a vykon dostacujuci na strelbu do 10m. Vzdy je to kompromis medzi presnostou a vykonom. Komu nestaci strielat na 10m, ten potrebuje vacsi vykon, ale zaroven sa tym pripravuje o presnost. Proste treba najst optimum.
Kdo
Kdo chce střílet na větší vzdálenost, mít tedy nějaký výkon a zároveň přesnost volí větrovu, sám to už vím
Ale u pístovky najít dobré optimum je opravdu těžké... I proto stojí výkonné a přesné pístovky tolik jako větrovky...

Cogito ergo armatus sum.
vložka z PET lahve
Dobrý den,chtěl bych dát mezi píst a pružinu vložku z pet lahve,jako jsem to viděl zde na fóru.Mám hammerli quick (na rekreační střelbu s rodinkou)ale to zajištění mi dělá trošku problém.musím vytáhnout i spoušť,ale tlak pružiny mi to nedovolí,je nová tak je ještě dost silná.Tak se chci zeptat jestli někdo neví jak nejlépe pružinu zatlačit trošku zpět do válce a zajistit at můžu tu spoušť vytáhnout.Nechci to nějak poničit.Měl jsem již pár vzduchovek,i když už je to pár let,ale s takovým systémem jsem se ještě nesetkal.Pokud někdo ví,děkuji za rady.saša