va?e sb?rky n?boju
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Přemýšlel jsem jak delaborovat náboj jinak než vystřelením a nebo kleštěma co to podrápou...
Pominu stránku toho, jestli se to smí a nebo nesmí dělat.
Ale co třeba podtlakem vytáhnout zápalku a nebo naopak podtlakem vytáhnout střelu?
Prostě to vycucnout?
Jde o to, že náboj můžete uzavřít do nádoby ze které odsáváte vzduch.
Tlak v nábojnici se nestačí vyrovávat a proto se tlakem sama rozdělá.
Pominu stránku toho, jestli se to smí a nebo nesmí dělat.
Ale co třeba podtlakem vytáhnout zápalku a nebo naopak podtlakem vytáhnout střelu?
Prostě to vycucnout?
Jde o to, že náboj můžete uzavřít do nádoby ze které odsáváte vzduch.
Tlak v nábojnici se nestačí vyrovávat a proto se tlakem sama rozdělá.
delaborace
Asi nejbezpečnější delaborace a bez poštození je delaborační kladívko.
Zadej si to heslo do seznamu nebo google - a najdeš víc Nebo si zajdi k Andělovi - tam je prodávají. A není to ani tak drahé.
To by musel být sakra podtlak aby to vytáhlo zápalku nebo zažehlenou střelu. - I když čistě teoreticky to vyločeno není.
Jinak na delaboraci není nic nezákoného. (pokud máš zpa nejedná se o výbušké střelivo).
Zadej si to heslo do seznamu nebo google - a najdeš víc Nebo si zajdi k Andělovi - tam je prodávají. A není to ani tak drahé.
To by musel být sakra podtlak aby to vytáhlo zápalku nebo zažehlenou střelu. - I když čistě teoreticky to vyločeno není.
Jinak na delaboraci není nic nezákoného. (pokud máš zpa nejedná se o výbušké střelivo).
Jo jo
Jo jo, dělá se to delaboračním kladívkem např. takovým to: http://www.strelectvi.cz/forum/userpix/ ... 0025_1.jpg
Dá se koupit cca do 1 000Kč, je do dobré, čas od času se to hodí!
To s tím podtlakem a tlakem mi přijde dost komplikované, složité a hlavně zbytečné
Dá se koupit cca do 1 000Kč, je do dobré, čas od času se to hodí!
To s tím podtlakem a tlakem mi přijde dost komplikované, složité a hlavně zbytečné

Cogito ergo armatus sum.
Nuže dobrá, opravdu jsem se nezajímal o zabezpečení, jenom jsem si rejpnul. Začal jsem sbírat patrony ilegálně ještě za komančů, jsem členem "Společnosti......." asi 15 let a opravdu už jsem něco zažil. Takže se vrátíme k patronám. Provrtat jakýkoli náboj za účelem delaborace je zločin a v případě historických kusů to platí dvojnásob. Když už delaborovat novější kus, tak jak bylo řečeno, delaboračním kladívkem. Náboje se střelou výbušnou, zápalnou a pod. delaborovat je zakázáno. (Logicky).Delaborovat historické černopraché kousky bych se rozmýšlel, obvzlášť ty s omotanou střelou, nebo s nábojnicí systému boxer. Má to ale jedno ale. Černý prach jak známo obsahuje síru a ledek a tyhle dvě věci spolu s vlhkostí (náboj nemusí ležet ve vodě) časem můžou nábojnici zevnitř prožrat naskrz. Jeden takový kousek mám ve sbírce. Je na uvážení každého sběratele co s tím provede. No a k těm ženskejm a jejich vztahu k nábojům, znám jednu paní, která sbírá brokové náboje kvůli obrázkům na nich natištěným. Bohužel to není moje žena. Jedna dobrá rada na závěr speciálně pro ženaté. Velmi se mi osvedčil striktně oddělený fond na náboje od rodiného rozpočtu, který krmím různými drobnými příjmy, každý ať se zařídí podle okolností a možností.
delborace
Jasné, už toho nechme - všechno dobrý
Jo u těch černoprachým se to té chemické reakci síry a následné vnitřní oxidaci nábojnice až skrz docela dost mluví. Sám mám takhle prožraný 11 x 59 Berdan (Ruský). Na druhoustranu ten byl pravděpodobně nalezený v zemi, tak se není čemu divit.
A viděl jsem i náboje, které maji nábojnice z tenkého vynutého měděného plechu - nedelaborované a byli ok. Moje zkušenost (reze skušenost) je taková, že záježí na tom, jestli ten náboj byl ve vlhku nebo ne. Resp. jen doufám, že se mi na stará kolena sbírka nerozpadne.

Jo u těch černoprachým se to té chemické reakci síry a následné vnitřní oxidaci nábojnice až skrz docela dost mluví. Sám mám takhle prožraný 11 x 59 Berdan (Ruský). Na druhoustranu ten byl pravděpodobně nalezený v zemi, tak se není čemu divit.
A viděl jsem i náboje, které maji nábojnice z tenkého vynutého měděného plechu - nedelaborované a byli ok. Moje zkušenost (reze skušenost) je taková, že záježí na tom, jestli ten náboj byl ve vlhku nebo ne. Resp. jen doufám, že se mi na stará kolena sbírka nerozpadne.
Červenání
No, vím, že mosaz, která je delší dobu v hlíně z červená... Nevím, jestli to bylo tím, že byla dlouho v hlíně, nebo tím, že v zemi byla nějaká extra látka, ale prostě mám 50BMG z IIWW, které má mosaznou nbc, co zčervenala (byl nalezen poblíž sestřeleného bombardéru)... Čím to tedy může být?
Cogito ergo armatus sum.
Nefvím
Tak to nevím, mám to od kamaráda... Ale Ty bys to z ČB měl stejně daleko 

Cogito ergo armatus sum.
No, k těm mosazným nábojnicím - před lety, když jsem ještě chodil do ZDŠ, čistili před školou rybník a v ještě mokrém bahně se daly různé věci z WW2 najít. A protože už tehdy jsme byli na náboje ujetí, tak jsme se v tom blátě vrtali. Nejvíc se daly najít německé 7,92 JS, ale kdo měl štěstí, našel i něco jiného. A z těch nábojů nejhůře dopadly ty výše zmíněné .50 BMG. A taky šly do červena. Ty německé byly překvapivě v dobrém stavu. Je to asi materiálem.
Kdo náboj nepozná, ten si ho nezaslouží!
ad. epetr2008
No je zcela zřejmé, že záleží na okolnostech působení vnějších vlivů na předmětné náboje. Jsou známy případy téměř nepoškozených nábojů vytažených z vody (z jaké vody, byly v bahně, atd.?) stejně jako jsou známy případy nábojů značně poškozených korozí uložených na relativně suché půdě. Škoda, že se není o čem bavit, třeba bych se dověděl něco zajímavého.
No je zcela zřejmé, že záleží na okolnostech působení vnějších vlivů na předmětné náboje. Jsou známy případy téměř nepoškozených nábojů vytažených z vody (z jaké vody, byly v bahně, atd.?) stejně jako jsou známy případy nábojů značně poškozených korozí uložených na relativně suché půdě. Škoda, že se není o čem bavit, třeba bych se dověděl něco zajímavého.
2 bibros
Ano, to v jakém stavu věc najdeš ovlivnit nemůžeš.
A náboje snad každej rozumnej člověk skladuje v suchu.
Dále je potřeba definovat pojem vlhkost. Na té ,,relativně" suché půdě se nalézá rosný bod, mohlo tam léta zatékat a nebo rozdíl teplot způsobil srážení vlhkosti. Případně si můžem založit samostatné vlákno o korozi
EDIT:
No jestli Vás to zajímá, pošlete mi PM a dohodnem se. Je to dost široké téma, určitě by bylo potřeba udělat úvod ve formě článku, no dle zájmu dle PM to uvážím a když tak připravím.
Ano, to v jakém stavu věc najdeš ovlivnit nemůžeš.
A náboje snad každej rozumnej člověk skladuje v suchu.
Dále je potřeba definovat pojem vlhkost. Na té ,,relativně" suché půdě se nalézá rosný bod, mohlo tam léta zatékat a nebo rozdíl teplot způsobil srážení vlhkosti. Případně si můžem založit samostatné vlákno o korozi

EDIT:
No jestli Vás to zajímá, pošlete mi PM a dohodnem se. Je to dost široké téma, určitě by bylo potřeba udělat úvod ve formě článku, no dle zájmu dle PM to uvážím a když tak připravím.
Naposledy upravil(a) epetr2008 dne 06 bře 2009 15:29, celkem upraveno 4 x.
sbírky nábojů
epetr: což by bylo nejlepší, protože koroze-oxidace se týká nejen nábojů, ale všech kovových částí všech zbraní.
Koroze
O korozi kovových i nekovových materiálů a ochraně před ní bylo napsáno mnoho knih a nevím jestli by tohle téma bylo dost zajímavé pro více účastníků tohoto fóra. Zůstanu raději v obecné rovině. Logicky každý sběratel, který si své sbírky váží ji nemá ve vlkém sklepě a sbírce v podstatě nic nehrozí. Moderní náboje s bezdýmným prachem jsou na tom z tohoto hlediska dobře, dokonce náboje pro použití v tropech na př. německé P.m.K.-Trop, S.m.K.-Trop. a další, měly proti vlhkosti zalakovanou zápalkovou spáru a spáru mezi střelou a nábojnicí. V některých případech se tohle řešení používá dnes i pro civilní střelivo. Staré, černopraché náboje jsou na tom o něco hůř a při velkém rozdílu ninimálních a maximálních teplot okolí náboj "dýchá" dochází k postupnému navlhání prachu a k jeho nevratné přeměně na látky s korozivním účinkem. Tento proces je dlouhodobý, v řádu desítek let a důležitým faktorem je i složení materiálu nábojnice a chemické složení zápalkové slože. Nechtěl jsem nikoho strašit, mám ve sbírce náboje staré 130 a více let v perfektní kondici a při normálním uložení nábojů nebudou mít s nimi problém ani naši potomci.
to bibros
Tak jsem shlédl tvoji poslední fotku na "fotky našich nábojů" a jsem z toho hotovej. To je prostě nádhera, kterou asi nikdy mít nebudu. Ale flintu do pšenice ješte neházím. Mohl bys je poslat ještě na ležato? Zajímalo by mě, mimo jiné, jestli ten náboj Elise a Whita má ve dně prolis nebo ne. Dík
Tak jsem shlédl tvoji poslední fotku na "fotky našich nábojů" a jsem z toho hotovej. To je prostě nádhera, kterou asi nikdy mít nebudu. Ale flintu do pšenice ješte neházím. Mohl bys je poslat ještě na ležato? Zajímalo by mě, mimo jiné, jestli ten náboj Elise a Whita má ve dně prolis nebo ne. Dík
Kdo náboj nepozná, ten si ho nezaslouží!