Jak se ubranit medvedovi?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
kayakero

Příspěvek od kayakero » 10 pro 2008 10:24

Budeme se muset naučit: za sebeobranou proti medvědům jezdit do Norska. Tam prý s permitem na zbraně proti ledním medvědům (ani pro turisty) prý takové štráchy nedělají - naopak pokutují, pokud ji skupina s sebou nemá. Nevím, jak to mají s dovozem - asi tam spíš člověk musí medvědobijku koupit na místě. Taky ale jak člověk medvěda zastřelí, přijede vyšetřovací skupina co zdokumentuje stopy a pokud nešlo o sebeobranu (nebo i za nenahlášení), krozí kriminál. Takže hláška ze Southparku "řítí se přímo na nás" asi neuspěje. Taky trofeje (kožich, zuby - ale ani jediný drápek) nevydají.

to edelweiss: Taky bych do toho jednou šel. Aspoň bych konečně měl záminku koupit si něco sexy .44mag a výše. Vznikne-li podobný sportovní spolek, mohl bych nabídnout účast na konstrukci tažného zařízení na siluetu. Tedy až na jaře, topit v dílně je opruz. Ale ve frontě projektů jsou mnohem vyšší priority, takže možná tak za 2-3 roky. :cry:

epetr2008

Příspěvek od epetr2008 » 11 pro 2008 23:32

Takhle se to učí v Rusku 8)

Obrázek
amok123

medved

Příspěvek od amok123 » 03 úno 2009 10:41

ja bych to nevidel az zas tak Rambovsky...z kuse zkolis medveda jen tak zahuci - viz. youtube, medved vecsinou zdrhne a pokud uz s nim do styku prijdes, pouzijes i vzduchovku, nemyslim si, ze zasah na komoru by nebyl uspesny, na par polovackach uz jsem byl, sice to jistila kulovnice, ale zadne nasledne maratonske behy medveda po zasahu nenastali :roll:
Pavouk

Příspěvek od Pavouk » 03 úno 2009 11:43

Byl jsem na střelnici Leiko v Plzni na akci "big boom", kde jsem zkoušel větší ráže. Největší, co tam měli, byly revolvery ráže 500 SaW. Ptal jsem se, na co se používají, protože mi to přišlo přehnané a k ničemu a údajně k lovu medvěů v USA krátkou palnou zbraní. Takže tyhle náboje a zbraně jsou k tomu přímo určené. Musím říct, že střelba z toho nic moc....nehledě na to, že jsem vůbec netrefil terč....bylo to na těch cca 18m co tam mají. Střílet na normální terče se nesmělo, protože za nima mají pověšený řetězy, které to prý normálně ustřelí.... Takže se střílelo na terč na zemi, za nim hromada pneumatik...terč jsem netrefil a ustřelil jsem okraj té horní pneumatiky... Jsem teprve začátečník, takže by někdo z Vás určitě trefil, ale když si vezmete v úvahu stres při napadení a váhu zbraně, kterou byste museli tahat s sebou, tak to na obranu proti medvědovi asi není..... Ikdyž tam i měli jeden dvoupalcový revolver téhle ráže, ale ten jsem nezkoušel, protože i ten velký mě kopl tak, že jsem ho po jedné ráně odložil...
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 03 úno 2009 11:51

No, vzhledem k tomu, že i .500SW má "jenom" výkon lehké kulovnice, soudím, že na medvěda je to taky na hovno.

Na medvěda jedině s těžkou kulovnicí ve výkonné ráži - na Aljašce loví grizzlyho s .375H&H.
jspalek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jspalek » 04 úno 2009 09:04

SW500 lze při lovu na medvěda využít čistě jako záložní zbraň. Myslím, že k tomu účelu v USA také slouží. Pokud by se i u nás smělo lovit krátkou zbraní, myslím, že výkonnost tohoto náboje by k lovu vysoké byla naprosto dostačující. Na Leiku jsem byl také na té akci, střílel jsem z Alaskana 454 Casull, vzhledem k 2.5" laufu mi to přišlo mnohem nepříjemnější než mé pětikilo. Jinak mé 500SW je velice přesná zbraň a pokud někdo netrefí terč, je to jen díky tomu, že má strach z uvedené ráže /co to udělá při výstřelu/...nebo někomu může přijít zbraň těžká a neudrží ji.
CZ 550 Predator .308 Win, CZ 858 Tactical 7.62x39, Smith&Wesson 629 .44 Magnum, CZ 75 SP-01 Shadow Orange 2012 9mm Luger, Glock 21 .45 ACP, Uberti Colt Burges 1883 44-40Win, Smith&Wesson 66 .357 Magnum.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 04 úno 2009 10:30

Určitě pětikilo stačí, o tom není sporu. Daleko radši bych ale lovil s ráží .500S&W která by byla zakletá v poctivé kulovnici, než v revolveru.

Nevím kolik jsi toho ulovil, ale nedokážu si představit přesně umístěnou ránu na 100m na odcházejícího jelena s revolverem, byť s optiku etc.
S dlouhou, pěkně zapřenou - no problem.

Na vysokou se má chodit s flintou, krátká zbraň prosím - ale jenom jako záložka na dostřelení, popř. na dosled.
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 04 úno 2009 10:34

Medvěd je s úspěchem loven už od ráže .44mg takže bych se slabého výkonu nebál.Na krátké vzdálenosti je dopadová energie velmi vysoká a nemluvě o váze střely a průměru,ta je dost velká. :wink:
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 04 úno 2009 10:39

Ede, po pravdě řečeno - s .44Mag bych nešel ani na divoké prase, samosebou tím to prase zabiju - ale daleko spolehlivěji s kulovnicí, tzn. výkon (energie) minimálně dvojnásobek .44Mag... ;-)

Když si vezmu, kolikrát jsem prase s .308W ani neprostřelil... :wink:
A o vysoké ani nemluvě. Tam mi u .308W zůstávala střela skoro pravidelně pod dekou.

Až teprve s 9,3x62 jsem maximálně spokojen... :wink:
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 04 úno 2009 10:54

Já bych se tak nebál,laborací je dost a dost,jen ta tovární munice nemusí být vždy TOP.Škoda že právě s tímto druhem ,,lovu´´ u nás není moc praktických zkušeností.Možná by bylo o čem číst. :wink:
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Childeater
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Childeater » 04 úno 2009 11:12

Bylo by to bezpochyby zajímavé. Mrknu na pár US webů. Viděl jsem na youtube pár slovených kusů vysoké revolverem. Jednalo se většinou o toho jejich jelínka, zdálo se, že je to velký maximálně jako náš daněk...whitetail deer, tedy jelenec...?

Střílelo se na nejdále 50m na újedišti z min osmipalcových revolverů s optikou.
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 04 úno 2009 11:14

Nemají tam nějakou normu na délka vs.lov,myslím 6´´ minimum???Nějaké předpisy tam asi mít budou.
caco

Příspěvek od caco » 04 úno 2009 11:49

Chlapci späť k medveďom. Skúšal už niekto jiu jitsu alebo nejaký sakra kyslý xicht? ha ha ha :mrgreen:
amok123

Příspěvek od amok123 » 04 úno 2009 12:01

na odlehceni :) na SR byl pripad par let zpatky, kdy rodinka sla na prochazku a dceru napadl medved, jeji fotrik nakopal medveda do hlavy a medved vzal roha, pak dceru odnesl k lekar, prezila, nuz i to je moznost :) myslim, ze pak, kdyby to pojistil 9 Lug., asi by mu to mozno neco malo pomohlo :)
caco

Příspěvek od caco » 04 úno 2009 12:09

No vidíte že to ide aj bez nejakých mizerných kusov železa za opaskami a pod pazuchami. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Odpovědět