Per Larsson: Já jsem také ještě celé nečetl, ale nejčastější příčina bude asi v blbosti lidské. Po takovém maléru ti už nikdo nepřizná, že si nejdřív dal na piston zápalku a pak sypal prach. Když potom s puškou trochu poklepe o podlahu aby se prach dostal až pod piston, stačí už k výstřelu jen chlup! Kde kdo si upravuje a piluje ozuby spouště aby na spoušti neměl 4 kila a tak má tu spoušť tzv. "na fouknutí". Pak stačí jen malý otřes a už to letí ven. Vím, že některé předovky dokonce neměly tzv. bezpečnostní ozub. Pak na piston ani nemusí zápalku dát a při spadnutí kohoutu to trochu zajiskří a ...
U velkých prachových dávek(loveckých) a rychlém opakování výstřelů by to asi možné bylo. Nějaký ten doutnající uhlík by se tam možná v kanálku vedoucímu k pistonu schovat mohl. Bude asi taky záležet na hrubosti prachu, okolní teplotě a dalších okolnostech.
Já sám ani mí kamarádi střelci nikdy osobně nic takového neviděli i když jiné maléry s černým prachem se občas stávají. Zrovna nedávno jsem četl o případu kdy střelec při nabíjení zapoměl v hlavni orig. dřevěný nabiják a vystřeli ho i se střelou do terče. Je to určitá roztěkanost nebo nesoustředěnost stejného druhu jako když člověk zapomene nasypat prach ale střelu nabije. Stalo se to určitě každému z nás a třeba i několikrát. Rada na tohle je jediná, vzít roum do hrsti, dávat si pozor a nenechat se rušit svým okolím.
Tady se mrkněte na tyhle videa. Zapálení troudu rychlým stlačením vzduchu. Nevím jestli by tohle stačilo na zapálení prachu, ale kdo ví...
http://www.wildersol.com/Index.htmlŽivot je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin