Tak jem se trochu hrabal ve výrobních programech současné trojice špičkových firem a jediná LAPUA vyrábí speciální střelivo pro biathlon (.22LR Biathlon). RWS doporučuje používat střelivo R100, ELEY střelivo Tenex. Vesměs se jedná o náboje s mírně zvýšenou úsťovou rychlostí, ale používané standardně pro vrcholovou střelbu všech dalších disciplín. Ta Lapua se zdá být speciální pouze tvarem střely, aby byla lépe "stravitelná" pro přímotažné závěry biathlonových pušek. Domnívám se, že by z toho důvodu mohla být vhodná pro samonabíječky a repetýrky. Nicméně žádná ze zmíněných firem nic neuvádí o vhodnosti toho či onoho střeliva pro ty či ony teplotní podmínky. A že při biathlonu zpravidla mrzne, když se jezdí na sněhu, to dá rozum. Z toho mi logicky vyplývá, že dnes používané mazivo je vhodné do celého rozsahu teplot, v nichž se běžně střílí. V -20°C se závody skutečně zpravidla nestřílí, ale -10°C pro biathlon není výjimkou. Temperace zbraně i střeliva na teplotní podmínky je nezbytná z důvodů, o nichž psal Sportovec, rozptyl se vlivem mrazu může konzistentně zvětšit řádově v mm, ale nahodilé úlety jsou způsobeny něčím jiným, než kvalitním střelivem vystřeleným při nízké teplotě. Z toho pro mě vyplývá závěr, že pokud bych byl nucen jít střílet za nízkých teplot, tak jedině se zbraní předem vyčištěnou a mazanou značkovými prostředky, u nichž mám jistotu, že v mrazu netuhnou a jedině kvalitním značkovým střelivem, o němž vím, že je správně vyrobeno a riziko anomálie je minimální. Nicméně ležet na střelnici v mrazu pokládám za jistou masochistickou úchylku - na druhou stranu i Dr. Uzel uvádí, že každej člověk trpí jistou více či méně rozvinutou deviací. Takže pokud někomu dělá dobře ležet v mrazu s flintou na holý zemi, nic proti tomu.