vse o malorazkach

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 22 led 2009 08:32

To se musi brat vic obecne - to Sportovcovo sdeleni .. si troufam odhadnout :)

Proste v zime vsechno funguje hur - nejen strelivo, ale i zbran muze byt jeste zahrata z auta a pri zmenach teploty pracovat. No a hlavne strelec - kdyz neciti prsty, tezko muze odhalit chybu ve spousteni .. kdyz je nabalenej do nekolika vrstev, tezko muze dobre citit zbran v rameni .. kdyz se v leze klepe zimou, tezko muze pozorovat sam na sobe nejake drobne chyby v poloze atd .. a to nemluvim o tom, ze byva horsi viditelnost (odpoledne uz se stmiva, byva pod mrakem, mlha atd, takze se i hure miri)

A z toho vseho mi vypliva, ze strilet v zime kvalitni strelivo je tak trochu vyhazovani penez, jelikoz kdyz mi to ulitne, a pravdepodobnost je tam velka, tak treba ani nezjistim, proc se tomu tak stalo..

sportovec

Příspěvek od sportovec » 22 led 2009 08:42

Swdr. :D . Cítím, že mě už znáš. Ano, myslel jsem to víc obecně, přišlo mi zbytečný to detailně rozebírat.
Geco, sportovci kupovali jako treninkové střelivo a na závody mají svoje speciální, řekl bych... :). Lapua Biathlon a pod.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 22 led 2009 16:40

O.K., takže se shodneme asi na tom, že není problém ve střelivu ani ve zbrani, pokud je správně připravená, ale spíš v tom mezičlánku mezi pažbou a podlahou, kterej se v zimě klepe jak drahej pes. Chtěl jsem jen, aby z diskuse bylo jasný, že zima kvalitnímu střelivu neubírá z jeho "magických" vlastností, jen střelec je v zimě ještě větší vořežprut, než za tepla. Jinak mám informaci, že na posledních BR závodech při teplotě kolem 0°C vítěz nastřílel rovných 250!
mot

Příspěvek od mot » 22 led 2009 17:45

Vždy,i v létě ,nejdřív vyndám flintu i náboje,pokecám s kolegama a pak teprve připravuju terče a vůbec celou přípravu. První rána padne přibližně za 20-30minut. Za tu dobu se flinta "zaklimatizuje" . Potom tak 3- 5 nástřelných a na ostro. Byl jsem teď v sobotu na střelnici,byl -1stupeň. Střílel jsem R 50kama na 15 BR terčíků(jsou jako treninkové na A4).První 3 šly přesně do osmičky na 3. hodině. Tak korekce v levo a zbývajících 12, desítky. Chci tím říct, že má Harp pravdu,když říká,že záleží na dobře připravený zbrani a hlavně na střelivu. Těžko dáš 12 desítek Gecama v létě,natož v mrazu. Ale je taky pravda,že bylo -1 a vy mluvíte o -4 až -10. V tom má ale zase pravdu Sidewinder,že v -10 se jde na střelnici válet po zemi jen hodně velkej "srdcař" :lol:
shooter34

Příspěvek od shooter34 » 22 led 2009 18:30

To mot- Nazderek, ja opravdu lezu na strelnici i v hodne extremnim pocasi. Je mi jedno jesli je +30C,nebo zrovna lije,nebo je mlha a nebo treba je tech -10. Jsem takovy "srdcar" ze musim za kzdou cenu vedet jak reaguje moje flinta,optika a taky ja na ruznorodost poveternostnych podminek. No asi budu exremista :D .
sportovec

Příspěvek od sportovec » 22 led 2009 19:35

No mne by tedy zajimalo proc se vyrabi specielni naboje sportovce. Tyto naboje jsou primarne vyrobeny do mrazu / mazivo, zapalka /. Budu se muset zeptat byvalych spolutrenujicich. Tenkrat me strileni nezajimalo ale vzpominam si ze davali naboje, flintu a bezky na scating tzv. vymrznout. Asi je jasny ze ocel meni vlastnosti dle rozdilu teplot, to same mazivo. Jedno netuhne pri minus deseti, dalsi tuhne pri plus tri. Zvysuji se pasivni odpory, meni se tolerancni vule atd. Hlaven se v mrazu zahriva pomaleji, chladne rychleji a pod. Ovsem bavime se v radu 2-3mm navic v ops soustrelu, to uvadim proto aby zde nevznikla zbytecna diskuse.
geoffrey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od geoffrey » 22 led 2009 20:13

No, nejsem žádnej expert, ale úplnej zelenáč taky nejsem ( i když v MaO ano ). Já jsem v příspěvku jasně psal, že byl VELKEJ rozdíl mezi teplotou do -6C a -9C. Opravdu jsem fyzicky cítil rozdíl v těch nábojích, ta kule byla prostě ztvrdlá a nástřely byly bídné. V -4C vše o téměř 100% lepší. Já byl zmrzlej asi tak stejně :)
Vulcan 3-cal.25 - Valiant Zephyr 6-24x50 SF, HS Product XDM 2 Compact-9mm, MC-12 1965 v.č. 71, Jericho 941F, Gamo 440 Hunter a další...
shooter34

Příspěvek od shooter34 » 22 led 2009 20:16

To sportovec- Ne to opravdu nechci rozpoutat nejakou prenici. Jen jsem chtel rict ze sedim porad na strelnici abych lip poznal sebe a moji techniku. No a abych byl porad krucek pred kolegy z teamu. Ale to jim nerikej. :wink:
DUSan

Příspěvek od DUSan » 22 led 2009 22:59

Ahoj, poznate niekto športovu malokalibrovku TOZ 61? Hlavne ma zaujima porovnanie zeleza s SM2-kou. Mam moznost ju kupit ale nepoznam ju a tak neviem ci mi ma co priniest oproti SM2-ke.
shooter34

Příspěvek od shooter34 » 23 led 2009 20:32

Kluci mel jste nekdo moznost strilet malorazkou BAJKAL MP-161 K ?
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 24 led 2009 06:58

Tak jem se trochu hrabal ve výrobních programech současné trojice špičkových firem a jediná LAPUA vyrábí speciální střelivo pro biathlon (.22LR Biathlon). RWS doporučuje používat střelivo R100, ELEY střelivo Tenex. Vesměs se jedná o náboje s mírně zvýšenou úsťovou rychlostí, ale používané standardně pro vrcholovou střelbu všech dalších disciplín. Ta Lapua se zdá být speciální pouze tvarem střely, aby byla lépe "stravitelná" pro přímotažné závěry biathlonových pušek. Domnívám se, že by z toho důvodu mohla být vhodná pro samonabíječky a repetýrky. Nicméně žádná ze zmíněných firem nic neuvádí o vhodnosti toho či onoho střeliva pro ty či ony teplotní podmínky. A že při biathlonu zpravidla mrzne, když se jezdí na sněhu, to dá rozum. Z toho mi logicky vyplývá, že dnes používané mazivo je vhodné do celého rozsahu teplot, v nichž se běžně střílí. V -20°C se závody skutečně zpravidla nestřílí, ale -10°C pro biathlon není výjimkou. Temperace zbraně i střeliva na teplotní podmínky je nezbytná z důvodů, o nichž psal Sportovec, rozptyl se vlivem mrazu může konzistentně zvětšit řádově v mm, ale nahodilé úlety jsou způsobeny něčím jiným, než kvalitním střelivem vystřeleným při nízké teplotě. Z toho pro mě vyplývá závěr, že pokud bych byl nucen jít střílet za nízkých teplot, tak jedině se zbraní předem vyčištěnou a mazanou značkovými prostředky, u nichž mám jistotu, že v mrazu netuhnou a jedině kvalitním značkovým střelivem, o němž vím, že je správně vyrobeno a riziko anomálie je minimální. Nicméně ležet na střelnici v mrazu pokládám za jistou masochistickou úchylku - na druhou stranu i Dr. Uzel uvádí, že každej člověk trpí jistou více či méně rozvinutou deviací. Takže pokud někomu dělá dobře ležet v mrazu s flintou na holý zemi, nic proti tomu. :D :lol: :D
DrU2

Prosba

Příspěvek od DrU2 » 05 úno 2009 07:12

Ahoj všem,
nemá někdo z Plzně cestu k Brýmové, že by mi tam koupil 2-3 krabice střeliva s kódem: 11863, název: 22 LR HV HP 36gr/525ks/ Federal za 505,00 Kč

Děkuji za případnou pomoc. ZP mam.
Naposledy upravil(a) DrU2 dne 06 úno 2009 06:21, celkem upraveno 3 x.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 05 úno 2009 07:49

Děláš si p..el nebo jsi provokatér? Zbrojní zákon jasně stanoví, jak nakládat se zbraněmi a střelivem, takže se asi nikdo nebude chtít dostat do průseru a kupovat střelivo pro třetí osobu, u který není ani jasný, jestli má zbroják a tím méně to posílat poštou. :twisted: Kromě toho jsou někteří jedinci citliví na oslovení "chlapče" a moh´bys je pěkně nahrábnout. :lol: :D :lol: :D Jinak pánové, přestože nejsem moderátor si dovoluji po několikáté upozornit, že servery týkající se mj. zbraní a střeliva jsou důkladně monitorovány, takže si to nejdřív dobře promyslete, než začnete psát, abychom se potom všichni časem nedivili... Omluva za OT.
DrU2

Příspěvek od DrU2 » 05 úno 2009 08:07

S tim oslovením se tedy omlouvám všem, koho se to dotklo, už jsem to opravil. Jsem asi zvyklý z jiného fóra, kde to tolik neřeší.
Ne,nechci nikoho provokovat, to vůbec ne, zvláště když jsem tady zelenáč zelenej...
S tim poslánim jsem si to myslel, že to nebude to pravé ořechové,přiznávám, to jsem přehnal. Jsem se nechal unést tím, že Limit to taky posílá, ale ne poštou a člověk se musí při předání prokázat platným ZP, to jsem nedomyslel...špatný nápad.

Ale kdyby se našel někdo z Plzně, kdo by tam jel a přivezl to.., to vadí ?
Vždyť bych se při předání prokázal ZP, jehož jsem vlastníkem. Kdyby ne,vubec bych sem nepsal.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 05 úno 2009 08:33

Jo, tak to je jiná písnička... Já tím směrem bohužel nejezdím, ale někoho z Prahy jistě najdeš. Jo a na to oslovení já háklivej nejsem. Aspoň mám pocit, že jsem furt mladej. :lol: :lol:
Odpovědět