pistole makarov

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 20 pro 2008 13:45

už si to aspoň rozdělal???nebo tu jen tlacháme? :?: :wink:

Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
rmp

Příspěvek od rmp » 21 pro 2008 12:05

No nedalo mi to, a musel jsem to zkusit. Geniálně jednoduché, ale nepřišel bych na to (díky za návod). Docela mne vyděsilo, kolik bordelu tam bylo, nechápu, že se údepalník vůbec ještě pohyboval...
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 21 pro 2008 15:17

Je to trojúhelník,místo si udělá. :lol:
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Kornel

Příspěvek od Kornel » 22 pro 2008 13:30

Já se bojím, že kdybych svého miláčka rozložil do posledního šroubku, tak jak je to na youtubu.com, tak bych ho pak nedal dohromady. Nebo dal, ale blbě a pak by mi to bouchlo v pazourech. Bylo by celkem komické takovou stavebnici donést zbrojíři s tím, že to chci dát do původního stavu :-)
Biggles

Příspěvek od Biggles » 22 pro 2008 13:36

Není se čeho bát.......snad jen sear lze dát i o cca 90 st. jinak a pak to nefunguje vůbec, ale pokud člověk viděl pistoli předtím složenou, tak mu to docvakne (a když přitom popíjí Jamesona, tak to docvaknutí trvá trochu dýl) :lol:
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 22 pro 2008 13:37

To- Kornel
Klid,snadnějších pistolí už moc není.
rmp

Příspěvek od rmp » 26 pro 2008 16:21

Stále častěji se setkávám s kladným hodnocením Makarova (ve smyslu náboje), co se týče účinku.
Nemáte někdo odkaz, který by toto relevantně popisoval? (Nejlépe porovnáním s ostatními rážemi a konstrukcemi střel dle Marshallova či Taylorova indexu)
Biggles

Příspěvek od Biggles » 26 pro 2008 17:00

Tak to bohužel nemůžu soudit, ale selským rozumem......pokud 9Br. se považuje za dostatečný pro obranu, 9L je standartní služební ráží a občas se zmiňuje i vyšší průbojnost tohoto střeliva než je nutno, tak mi vychází 9M jako slušnej kompromis (a když k tomu připočtu tvar střely.....). :wink:
rmp

Příspěvek od rmp » 26 pro 2008 17:45

Ale jo, o tom nepochybuju (ostatně Makarova nosím a důvěřuji mu), přesto mne však zajímá, zda je jeho efektivita nějak TRADIČNĚ zmapována.
"Tvar střely" bez bližšího uvedení nevypovídá o ničem, osobně mám v tresoru několik typů FMJ, představující tvar od komolého kužele po ogivál.
Biggles

Příspěvek od Biggles » 26 pro 2008 19:17

OK, špatně jsem se vyjádřil, ruská produkce má střelu takřka kulatou, což mi příjde oproti klasickému ogiválu méně průbojné a snad i s větší šancí přenosu energie.
rmp

Příspěvek od rmp » 27 pro 2008 22:06

No jo, ale zrovna z Ruska (Wolf) mám právě ty komolé kužele :o)

Uznávám, že to je skutečně asi jen akademická otázka, myslím, že na Makarova spoléhat opravdu lze. Ale z hlediska teorie by mne fakt zajímalo, kde by se asi u Marshalla a dalších umístil. IMHO se tam postupně jistě objeví, v USA prý získává oblibu a tak je to jen otázkou času, kdy přijdou statistická data z praxe.
Otesánek

Příspěvek od Otesánek » 28 pro 2008 07:05

Podle jedné soukromé a neoficiální statistky u nás došlo v šesti případech k použití pistole ČZ vz. 82 (bez rozlišení, jestli se jednalo o náboj 9 mm Makarov nebo vz. 82), přičemž zasaženy byly vitální zóny (hrudník, hlava), zastavovací účinek byl vždy okamžitý a ve všech případech nastala smrt.

Z toho znám vojáka, který při zahraniční misi utrpěl úplný průstřel hlavy z bezprostřední vzdálenosti, pistole a náboj vz. 82. Střela prošla mozkem, naštěstí neporušila žádná důležitá centra. Sám si došel na ošetřovnu a dnes funguje v podstatě normálně, pouze má problémy s čichem, např. nesnese zápach výfukových plynů z auta.

Tak si pak vyberte :wink:
Naposledy upravil(a) Otesánek dne 28 pro 2008 10:25, celkem upraveno 1 x.
Otesánek

Příspěvek od Otesánek » 28 pro 2008 07:07

Nějaké povídání pro příznivce PM: http://www.strelci.com/modules.php?name ... le&sid=360
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 28 pro 2008 12:57

To- Otesánek
No článek je to pěkný,ovšem vše co tam je už zde bylo několikrát řečeno.Tedy pro lidi s fóra asi nic nového.Ale proč ne plno lidí internetu nevládne,takže se budu těšit na články i o dalších pistolích,třeba o TT33 je toho tu už dost takže by se článeček poskládat dal.Prost přiblížit informace všem.
8)
Kovík

Příspěvek od Kovík » 06 led 2009 19:02

Příští týden si jdu pro nového Makaróna. Poradíte mi prosím s pouzdrem? Chci opaskové vnější. Díky za tipy :wink:
Odpovědět