Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
voc

Příspěvek od voc » 31 říj 2008 19:41

No a mně zatím nic nedorazilo. :cry:
Ale dle fotek to vypadá moc hezky. Už se těším až začnu brousit. 8)

Francek

Příspěvek od Francek » 31 říj 2008 20:12

to voc:
To je zajímavé, pokud si vzpomínám brousek jsi si objednával o něco dříve než já. I když známe českou poštu..že. Zavolal bych panu Sucháčkovi jen pro informaci jestli nezapomněl. Alespoň pro klid v duši, ono čekat celý víkend jestli v pondělí něco dojde by teda pro mě bylo celkem stresující.
Ještě k tomu brousku, ověřoval jsem jeho rovnost na zrcadle a není to úplně 100%. Nevím jak moc precizní rovina brousku pro břitvu je potřebná ale uvažuji nad návodem který snad dvě tři stránky zpět dával romanescu a to srovnání brousku pomocí vodního smirkového papíru a právě plochy zrcadla. Akorát ta hrubost papíru s mi zdá celkem dost ale asi je to potřeba...nevím, snad kolega Smékal nebo sám romanescu zdůvodní.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Brousky Sucháček

Příspěvek od Smékal Petr » 31 říj 2008 20:29

Ahoj kolego Francku,
zdá se, že p. Sucháček už začal vyrábět podle doporučených rozměrů. Ty světlejsí žilky skutečně jsou znakem, že břidla není úplně "jednorostlá", ale napusť brousek olejem a přejeď prstem jestli někde drhne. Pokud na něm nejsou drsnější místa, a nebo stříbro-zlatavé žilky pyritu, tak by neměl být důvod k obavám. Naolejovat - začít brousit - obtáhnout a oholit a tančit tanec vítězů. :lol:
Stěhovat se odsud vůbec není třeba. Pokud sem cokoliv přidáš, tak Ti odepíšeme. Když chce na něco najít rychleji odpověď, tak nemusíš tady projíždět desítky stránek, ale zajdi na naše další fora, tam podle rubrik vyhledej jestli tam není už hotová odpověď na Tvůj problém, a pokud tam přidáš příspěvek, tak při psaní dole zatrhni "sledování" a ono Ti to samo pošle emila na Tvoji adresu. Ty pak jen po otevření zprávy, klikneš na první podtrženou url adresu (modrá) a ono tě to pošle přímo a přesně na nový příspěvek. :idea: tady to je dole taky a dokonce bez příspěvku.
Upravuji po přečtení horních příspěvků
Pokud jsou větší nerovnosti, tak použít co nejjemnější brusný papír, protože p. Sucháček brousky na plochém brusu dojíždí brusnou pastou, a tak by měly být ty nerovnosti minimální.
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Humor při holení

Příspěvek od Smékal Petr » 31 říj 2008 21:18

Vážení kolegové,
když holit tak holit, a když koukat tak neholit. :lol:
http://www.email.cz/getAttachment?sessi ... %2BMDT%ADy
Zdravím Petr S.
Francek

Příspěvek od Francek » 01 lis 2008 13:16

Tak teď jsem hodinu jezdil s břitvou po brousku sem a tam a připadne mi že sem z toho zubatého ostří neubral vůbec nic. Zoubky vypadají pořád stejně. Asi to bude běh na dlouhou trať než se těch zoubků zbavím.... :(
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Zuby na Břitvě

Příspěvek od Smékal Petr » 01 lis 2008 16:24

Ahoj kolego Francku,
podle toho co tady píšeš, jsi použil břidlicový brousek. Zkus použít nějaký jemný umělý "karborundum" brousek, ale néééé na kosu :roll: Doporučil bych takový ten slepený, dvouvrstvý ale nový - ROVNÝ. Ta jemná vrstva když se dobře poleje olejem a použil bych motorový (je hustější) tak bere tak akorát. Jen si hlídej abys neubral moc materiálu. Používej silný zvětšovák (obrácený objektiv z promítačky úplně přiložit z blízka) a potom teprve zahladit to drsné zbroušení. Je to skutečně neskutečný běh na dlouhou trať, ale výsledek Tě potěší.
Zdravím Petr S.
MUDR C

Cestování s Břitvou

Příspěvek od MUDR C » 01 lis 2008 23:46

Zdravím přátelové

Kdysi v minulém tisíciletí se mne pokojská na hotelu zeptala, jakého holiče u nich používám a jestli mi může někoho doporučit a také, může-li panu holiči sklidit jeho holící pomůcky v koupelně. V ten okamžik jsem pochopil, že s sebou vláčím skoro celý oddíl domácnosti určený k holení. Na své další cestě jsem si vzal již památku viz. zde:

http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... &start=405

Ještě před náboženskými útoky jsem si Břitvu běžně brával s sebou do letadla. Po 9.11. jediný, vrchností povolený ostrý nástroj na palubě letadla se stal jazyk v ústech. S rozpaky i obavou jsem ukládal Břitvu do kufru. Stalo se, že jsem cestoval kamsi a zavazadlo s holením vyrazilo dokamsi jiman. Již jsme se nesetkali. A tak jsem koupil holící strojek.

Otázka do pléna zní: Jak vy cestujete s Břitvou a jejím služebnictvem ?

Děkuji za Vaše postřehy i vychytávky, …
MUDR C

Setkání Břitvomilů - Jaro 2009

Příspěvek od MUDR C » 01 lis 2008 23:50

Dobrý večer.

Co vy na to kolegové. Nulté setkání - Na Břitevním poli Jaro 2009

Link zde

http://forum.britva.cz/viewtopic.php?f=24&t=22

Děkuji
Naposledy upravil(a) MUDR C dne 19 lis 2008 15:49, celkem upraveno 1 x.
MUDR C

Jazykové zákoutí

Příspěvek od MUDR C » 02 lis 2008 01:02

… a jaká že ta slova užíváme ?

- Břitva
- Břitvař
- Břitník
- Břitvomil
- Břitevník
- Přítulka
- Holka Vousošmikná
- Milec Břitvy
- Břitvosmilstvo
- Břitvošmik

Ale také:

- Respekt vzbuzující náStroj
Popřípadě – Respekt vzbuzující náZor – k životu
- Církev Ďábelského ostří - z podstaty víry ozbrojena :-))
- klub Krkošmiků
- Přátelé hladkého řezu
- Patentka – osvětlení zde: http://rybina.ovfree.net/viewtopic.php? ... 2&start=90
-"Břitvořežba na Moravském poli" - chystané setkání Jaro 2009
Link zde: http://forum.britva.cz/viewtopic.php?f=24&t=22

Pod čarou
- TolPap - slengový výraz pro toaletní papír (poznámkový blok na WC)
- PaNaPr - slengový výraz pro toaletní papír (poznámkový blok na WC)

Některé jinde neuvedené termíny
aneb
Nespořádaně neuspořádaná slova žijící s Břitvou

- Břitva v jazyku okolních států:
* Brzytwa – Polsky
* Rasiermesser – Německy a Rakousko-uhersky – i maďar pochopí
* ……………. – ukrajinsky nevím. Pozor neplést s Ruštinou. Jsou to rozdílné jazyky
* Cut Throat Razor – anglicky
* Straight Razor - americky

- Broušení: brousí se na kameni umělém, nebo přírodním (břidlice, arkansas,..) za užití oleje nebo vody. Jednou za uherský rok.

- CIDLINA: Samozřejmě, že cidlinou se dá perfektně povrch kůže srovnat a vyčistit, a navíc se nemusím bát že ji proříznu. Jenom to má někdy snahu ty vlákna vytahovat, místo zarovnávat.

- Damascénská Ocel: anglicky Damascus steel, občas nazývána též "Pattern Welded Steel" jedná se o zvláštní druh ocele s nezvyklou a nepravidelnou kresbou na čepeli nože, Břitvy. Takové čepele mají jedinečnou kresbu obdobně jako otisk prstu lidské ruky, nebo snímek zornice oka.

- Fixlování: to se tenká kůže namočí a prudce vysuší - ona hezky ztvrdne a zákazník má pocit, že má pevnou tuhou kůži. Není pravda, po napuštění pajcunkem zvláční, změkne a "zhadrovatí".Kůže musí být silná, na řezu málo porézní a vláčná ale tuhá. Při ohýbání nesmí mít žádné praskliny. Zkouška = na krátkém ohybu moc ohnout. Taky dlouhá vlákna ukazují, že je ze slabé kůže. Je dobré si vybrat takovou co má pěkný povrch z obou stran při zachování tloušťky. Na okrajový přehyb je lepší slabší. Lépe se přizpůsobí závěsnému oku. Když už má kůže dlouhá vlákna je nutno je odstranit - použít šmirgl - hrubý na dřevo - navléknutý na špalík aby držel tvar, pak jemnější. Seřezávání je riskantní, kůže je taková potfora, že pořád nejde řezat a pak najednou ohne i ostří modelářského hoblíčku a ten zajede kam nemá.

- Flaška Leštička: skleněná láhev s rovnými stranami (nejlépe litrová od vína ta má rovinu) na zahlazení – zaleštění pajcunku do kůže

- Grót: obroušený kousek kovu ostří, který se neodělil od mateřského materiálu a nehtu drhne.

- HŘÍCH: umývání Břitvy v horké vodě. Ostří vyměkne a nedrží ostrost. Případně nelze nabrousit ani za Boha, tedy vůbec.

- Holení proti srsti: zpravidla druhé oholení Břitvou „proti směru“ růstu vousů je jediný způsob, jak je vyholit úplně do hladka. Do dokonalosti bezvědomí.

- Jezevec: přírodní vlas štětky na holící krém

- Juchta: asi nejkvalitnější kůže na obtahovací řemen

- Kožojed: zvířátko co se krmí vydělanými a suchými kůžemi. Například obtahovací řemen co dlouho odpočíval na půdě, poflakoval se ve sklepě v krabici, … nebo vyschlých mršin.

- Napnutí kůže na řemenu: Břitva versus nože: Kůže se nemá dotýkat toho nosného dřeva aby mohla vyrovnávat pohyby Břitvy. Až to povolíš na namočení, tak na každou stranu dej (přilep nebo hřebíčkem) tak cca 5-7mm tlusté a 10 mm široké lišty napříky aby byla kůže na obou stranách v luftě. Tak jak to má kolega Dark, tak se to přesně používá na nože protože mají ostří do oblouku a na kůži v luftě by to uhýbalo. Břitva naopak tu mezeru vyžaduje.

- Obtahování: obtahuje se na koženém řemenu před holením.

- Přebroušení: To je takový blbý stav, kdy máš opravdu nabroušeno, ale Břitva neholí. Lépe je pravidelně používat Břitvu a trochu obtahovat - pár tahů - a zase chvílí holit. Ono se to po čase poddá. Nemá smyslu příliš dlouho brousit a ani obtahovat.

- Samovolné otupení: Břitva se z neznámého důvodu sama ztupí pokud dlouho dobu není užívána. Pokud se o ni nestaráte – žena vás opustí a dýmka zhasne.

- Pajcunk: směs oleje (na šicí stroje či Konkor na zbraně) + strouhaná školní křída + dřevěný popel. Nebo moderní brusné pasty z obchodu různých zrnitostí. Nanáší se na obtahovací kožený či plátěný obtahovací řemen.

- Střenka: držátko Břitvy a zároveň kryt jejího ostří

- Švihák lázeňský: hladce oholen muž prostředních let v lázních 

- Vegetné: poplatek za ubytování + občerstvení (prase + pivo) na sraze

- Vodní Sklo: konzervace krabičky. Bohužel nepamatuji si to již chemicky. Asi to nelze již koupit, ale nebyl problém to vyrobit na koleni doma.

- Vytahování ostří: další zušlechťování ostří

- Zaholení: ostří se dostane na vrchol ne hned po broušení a obtahování ale až po několikaterém holení.

Zdroj všechna tři fóra o Břitvě:
a) http://forum.britva.cz/index.php

b) http://rybina.ovfree.net/viewforum.php?f=24

c) http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... 075296eacb

Klidný večer
Naposledy upravil(a) MUDR C dne 23 lis 2008 16:35, celkem upraveno 8 x.
Baron

Břitva a cestování

Příspěvek od Baron » 02 lis 2008 10:55

To MUDR C:

přiznám se, že cestování se vyhýbám jak čert kříži. A o cestování letadlem to platí ještě dvojnásob!
Mám na letadlo 2 nemilé vzpomínky z dětství a od té doby jsem do letadla nevkročil.
A žádný dojem na mne nečiní všeobecně omílané fráze, jak je to bezpečný druh cestování atd.

Já spolu s břitvou cestuji vždy s nohama pevně na zemi.
Dá-li bůh, tak nebudu muset ani na dalekou služební cestu třeba do Číny, protože pochybuji, že by mě nechali cestovat po transibiřské magistrále... :P
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
MUDR C

Britva a cestování

Příspěvek od MUDR C » 03 lis 2008 00:46

Pane Barone

Děkuji za Váš názor. Chci se optat zda-li pokud cestujete si sbalíte Břitvu a vše potřebné přímo z koupelny a nebo jestli disponujete extra cestovatelskou výbavou na broušení (pro strýčka Příhodu), obtahování, čištění, mazání spolu s malými baleními pro kosmetiku,... a tak dále a podobně.

Klidnou noc
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Cestování s Břitvou.

Příspěvek od Smékal Petr » 03 lis 2008 18:17

Obvyklá praxe, potvrzená Tvou smutnou zkušeností praví, "Svůj poklad nevoz sebou". Cestování je vždy souhlas s nepohodou, uskroměním a omezením svého pohodlí. Cestovní vše maličké a prozatimí. Neboli - ber sebou jen to, co Ti nebude líto "vyhodit", nebo odevzdat pobertovi. Horší to bude, až v letadle zakáži fotoaparáty, šperky, počítače a jiné nástroje zneužitelné pro terorismus. Pak budou muset zavést nudistické linky s poviností ostříhaných nehtů. Pak Ti ale určitě nebude vadit, že nejsi řádně oholen.
Zdravím Petr S.
MUDR C

Cestování ...

Příspěvek od MUDR C » 03 lis 2008 19:21

Pane Smékale Mistře Břitvy

Rozverná poetika .... Óóbdobný pocit se mne zmocnil vkroče do obrovského, amerického obchodu u benzínové stanice s ještě větším parkovištěm pro kamiony. Typicky svět toliko pro muže ... Poezie pánských klubů ............ na mnoha kolečkách.

Klidné odpoledne
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Cestování s Břitvou.

Příspěvek od Smékal Petr » 03 lis 2008 19:48

Kolego Mudrci,
já to sice pojal se snahou o humor, ale upřímně se přiznám, že když jsem četl Tvoje slova o tom jak jsi přišel o krásnou Břitvu, tak mi vůbec nebylo do humoru. Tady ani vztek neuleví, zůstane jen smutek. Já sám mám k věcem velmi blízký vztah a po létech soužití se jaksi stávají členy naší domácnosti. Proto je pro mne ztráta takových společníků se kteými jsem prožil část života, velmi smutná a bolestná. Proto jsem psal, aby jsi je nechal doma, tam mají větší šanci, že se spolu opět setkáte. Co se týká té ocílky, rozhodně nejsi sám kdo se na podobnou věc ptá. Odpověď proto má posloužit nejen tobě, ale hlavně odradit ostatní kteří by to chtěli nejprve zkusit a teprve poté se ptát. Proto jsem to napsal tak "varovně".
Zdravím Petr S.
ramires

Příspěvek od ramires » 04 lis 2008 01:43

Zdravíčko pánové,už delší dobu pravidelně pročítám toto fórum o Břitvě a přiznám se byl jsem „chycen“mnohem dřív,ale to jsem ještě nevěděl o tomto nejostřejším nástroji světa skoro vůbec nic.Poměrně dlouho jsem sháněl nějakou tu břitvu do „začátku“až se nakonec povedlo, z poznatků získaných na tomto fóru jsem si ještě před pořízením břitvy vlastnoručně vyrobil řemen na obtahování(je napajcovaný olejem na šicí stroje,křída,popel ze špejlí a cigaret mé oblíbené značky,leštící pasta,brusná pasta), břidlicoví brousek o rozměru dle pana mistra Smékala(je opravdu funkční,něco takového by mně nikdy nenapadlo,mám ještě jeden na nože a tak ostré ještě nikdy nebyli,super :wink: ), ale spět k mé břitvě,získal jsem jí v aukru za 99kč+40pošta,je celkem slušně opatrovaná ,ale myslím si ,že taky dost používaná,(viz.foto),po obtáhnutí na řemenu si získala můj respekt nikdy jsem neviděl něco tak perfektně ostré, myslím si ,že oholit s ní půjde ,ale rad bych ještě než jí vyzkouším na vlastní kůži nějaký ten názor případně radu od vás „ostřílených břitvařů“ na tento konkrétní kousek,dík za všechny rady a příspěvky v tomto opravdu kvalitním fóru(sleduji i ty ostatní fóra),mám na cestě ještě jednu břitvu z širší čepelí,snad bude ok. Břitvu jsem dezinfikoval a vyčictil ,hlavně rukojeť čepel je v původním stavu.
Přílohy
IMG_5174.JPG
IMG_5183.JPG
IMG_5178.JPG
In vino veritas...
Odpovědět