P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Jestli chceš střílet ogivály, tak musíš nejdřív přesně(!) změřit průměr v polích. Střela pak musí být o nějakou tu stovku menší. Ideálně o 0,02 až 0,05mm menší než je průměr hlavně v polích. Pokud bys měl střely větší, musel bys je kalibrovat, tedy protlačit kalibrem. Pokud bys měl střely nepatrně menší. musel bys je obalit papírem. Všechno záleží na tvém měření a taky jakou přesnost na terči chceš dosáhnout.
Přidávám obrázek obalené střely minie.
Přidávám obrázek obalené střely minie.
- Přílohy
-
- když je Minie malá.jpg (89KiB)Zobrazeno 1723 x
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
John Taffin
Re: Předovky
Ještě poznámka. To obalení papírem by přišlo do úvahy kdyby střela byla menší např. o dvě nebo 3 desetiny mm.
John Taffin
John Taffin
Můj Le Page má : 11,37 pole/11,65 drážka. Jaký papír lze na obalení střel použít?
Na obalení lze použít cigaretový papírek, tak jak to vidíš na fotce.
Ještě se vrátím k tomu ogiválu jak bys ho chtěl střílet. Pro tvou ráži .44 by byl nejlepší krátký REAL, ale v této ráži se u nás neprodává. Je těžké tohle řešit na dálku na těchto stránkách. Takže ogivál v této tvé ráži ti já nedoporučuji.
Jestli si chceš zastřílet bez problémů a bez starostí, tak nejlepší řešení vidím ve střelbě koulí velikosti .457 , jemně ji naťuknout do hlavně bez flastru protože průměr v drážkách máš 11,65 a koule má průměr 11,6. Je to kokila od firmy LEE a používá se do perk. revolverů. Pod kouli bych dal slabší plstěnou zátku namazanou na jedné straně, suchou stranou na prach. Pak už si najdeš jenom vhodnou prachovou dávku a to je všechno. Koule bys musel ovšem odlívat.
Ještě se vrátím k tomu ogiválu jak bys ho chtěl střílet. Pro tvou ráži .44 by byl nejlepší krátký REAL, ale v této ráži se u nás neprodává. Je těžké tohle řešit na dálku na těchto stránkách. Takže ogivál v této tvé ráži ti já nedoporučuji.
Jestli si chceš zastřílet bez problémů a bez starostí, tak nejlepší řešení vidím ve střelbě koulí velikosti .457 , jemně ji naťuknout do hlavně bez flastru protože průměr v drážkách máš 11,65 a koule má průměr 11,6. Je to kokila od firmy LEE a používá se do perk. revolverů. Pod kouli bych dal slabší plstěnou zátku namazanou na jedné straně, suchou stranou na prach. Pak už si najdeš jenom vhodnou prachovou dávku a to je všechno. Koule bys musel ovšem odlívat.
John Taffin
John Taffin
Jestli ti lítali dobře ogivály od Brymové, ale byly jak píšeš-volnější- tak je zkus obalit tím cigaretovým papírkem a možná budeš spokojený. Já tyhle ogivály co uvádíš neznám a tak si to musíš posoudit sám.
John Taffin
John Taffin
Cigaretové papírky jsem dával i mezi flastr a kouli. Kupodivu je to velmi odolný materiál. Ale já to dělal proto, aby jen látka flastru byla mastná a mazala stěnu hlavně. Strana ke kouli pak suchá, flastr pak okamžitě odpadne, jakmile střela (koule) opustí hlaveň. Někdy je látka flastru nalepená na kouli a cestuje zadarmo směrem k terči, i ovlivňuje neblaze výsledek snažení.
Tak teda mam strelnicu za sebou.stihol som nastrielat pre kratkost casu 20 vystrelov..ziadnen zlyhany vystrel.nabijal som tak,ze gulu som uz na konci silno nedobijal nabijakom,len zlahka dotukol.nepoklepkaval som ani raz po zamkovej doske a slo to..
..snazil som sa nabijat vsetko od prveho po posledny vystrel rovnako.vysledok bol oproti predoslej strelbe o hoodne lepsi.7-8-9-tky,vsetko volne z ruky
Vzdialenost 20m.minule som to mal rozhadzane po celom terci ako po brokovnici a to dokonca s oporou,takze spokojnost.v piatok,alebo vo stvrtok by som mal mat uz doma klieste real 45-200,takze sa uz tesim na dalsie počiny..

Vzdialenost 20m.minule som to mal rozhadzane po celom terci ako po brokovnici a to dokonca s oporou,takze spokojnost.v piatok,alebo vo stvrtok by som mal mat uz doma klieste real 45-200,takze sa uz tesim na dalsie počiny..
Takže spokojenost. No ale tak v čem to bylo, že teď to šlo a předtím nikoliv. Měl jsi střílet s oporou, testuješ zbraň, ne sebe.
Fandaks
děkuji ti za cenné rady, jak mám být silná ta filcová ucpávka? používal jsem vždy jen tu 10mm z hladítek, někde bych měl mít 3mm silnou, jestli myslíš něco takového.
Právě, že jsem hledal kokilu pro .44 R.E.A.L. ale marně, zkusím tedy koule .457 jak doporučuješ.
děkuji ti za cenné rady, jak mám být silná ta filcová ucpávka? používal jsem vždy jen tu 10mm z hladítek, někde bych měl mít 3mm silnou, jestli myslíš něco takového.
Právě, že jsem hledal kokilu pro .44 R.E.A.L. ale marně, zkusím tedy koule .457 jak doporučuješ.
Pôvodne som mal naplánované vystreliť 10 striel s oporou a 10 bez opory,v stoji volne z ruky..zial,vcera to bolo na strelnici nahustene.zlava polovnici nastrelovali gulovnicu,sprava policajti z deviatok..dalej zase obsadili miesta ludia s nejakou samonabijacou zbranou..veci som mal polozene na trave.prve styri vystrely boli na okraj terca,triasla sa mi ruka,lebo sa zbehli ludia,co to za čudo tam mam a chceli vidiet ako to striela.potom som sa ukludnil a uz to slo..terc som nemal ten 50/50,lebo ho majitel nemal,ale som strielal na taky zo zelenymi kruhmi,sa mi vidí, že je mensi od toho 50/50,ale sa mi to mozno len zda.blecha.z píše:Takže spokojenost. No ale tak v čem to bylo, že teď to šlo a předtím nikoliv. Měl jsi střílet s oporou, testuješ zbraň, ne sebe.
Neviem ako je to vlastne mozne,ale oproti predošlej strelbe som zmenil jedine to,ze som v poslednej faze nabijania nedotlkal gulu na tri dost silne udery.ale iba jedno lahke dotuknutie.
Spitamen - to musel být na střelnici pěknej rachot, člověka to znervózní. Viděl jsem na vlastní oči střelce, který na 100 metrů měl terč velikosti hrášku. (vynikají optika, zbraň i střelec) A střílel na flek. Pak jsem se přivalil já se svou výbavou a už měl rozptyl 1,5 centimetru.
Možná, že prach nebyl těmi silnými údery jako beton a mohl se při nabíjení, jak pohybuješ se zbraní, sám sesypat až do kanálku k pistonu, a tím bylo umožněno zapálení prachu do hlavní nálože.
Možná, že prach nebyl těmi silnými údery jako beton a mohl se při nabíjení, jak pohybuješ se zbraní, sám sesypat až do kanálku k pistonu, a tím bylo umožněno zapálení prachu do hlavní nálože.
Lukáš
Myslím, že by ta filcová třímilimetrová stačila.Na namazání koule a separaci od prachu to bude dobré. Jen si musíš vymyslet systém který zaručí že ucpávka sedne na prach pěkně celou plochou a nesesune se k jedné straně. Jak to udělat už nechám na tobě abys taky měl o čem přemýšlet.
S tím ogiválem by tady ještě jedna možnost byla, ovšem je to náročnější na provedení. Firma LEE prodává kokilu pro dvě střely. Je to pro 45 ACP nebo 45 AUTO RIM. Kokila má katalogový průměr .452 a váhu 190 grainů.
Kokila:452-190-SWC číslo 90347
Tedy po odlití by to byl průměr 11,48 mm a ty bys musel střelu kalibrovat na průměr v polích mínus 0,02 až 0,05mm. V podstatě bys střelu kalibrem zmenšil o jednu desetinu mm
Znamenalo by to nechat si udělat kalibrovací pouzdérko u nějakého dobrého soustružníka. Otvor v kalibru by musel být dvoustupňový nebo nepatrně kuželový a hladký. Dvoustupňový je na výrobu jednoduchý. Otvor do kterého střelu zasuneš bude mít průměr střely po odlití a může být i o půl desetiny mm větší. Střela do otvoru zapadne celá. Jde jen o to aby se střela do kalibru pohodlně zasunula.
Kalibrovací část otvoru musí mít průměr který má hlaveň v polích, mínus ty dvě až pět stovek mm. Tak aby se střela dala zasunout palcem do ústí a nepadla dolů jako kámen.
Já jsem měl těch kalibrovacích pouzder 5 abych mohl zvolit správnou variantu průměru. To si musíš dohodnout se soustružníkem aby to dobře odstupňoval. Kalibrovací délka v pouzdérku je asi 5mm. Střela musí být při kalibrování trochu namazaná.
Kalibrovací pouzdérko zasuneš do nějakého stojánku a střelu protlačíš ven. Není na to potřeba žádná velká síla. Uděláš to snadno. Přidávám fotku stojánku a kalibrovacího pouzdérka.
Musíš si dobře rozmyslet jestli do toho půjdeš protože je to technicky trochu obtížnější a taky jde o tvé penízky.
Ta první varianta s koulí .457 je bezproblémová.
Nalevo je stojánek z moto pístu, kalibrovací pouzdérko a kolík na protlačení střely.
Myslím, že by ta filcová třímilimetrová stačila.Na namazání koule a separaci od prachu to bude dobré. Jen si musíš vymyslet systém který zaručí že ucpávka sedne na prach pěkně celou plochou a nesesune se k jedné straně. Jak to udělat už nechám na tobě abys taky měl o čem přemýšlet.
S tím ogiválem by tady ještě jedna možnost byla, ovšem je to náročnější na provedení. Firma LEE prodává kokilu pro dvě střely. Je to pro 45 ACP nebo 45 AUTO RIM. Kokila má katalogový průměr .452 a váhu 190 grainů.
Kokila:452-190-SWC číslo 90347
Tedy po odlití by to byl průměr 11,48 mm a ty bys musel střelu kalibrovat na průměr v polích mínus 0,02 až 0,05mm. V podstatě bys střelu kalibrem zmenšil o jednu desetinu mm
Znamenalo by to nechat si udělat kalibrovací pouzdérko u nějakého dobrého soustružníka. Otvor v kalibru by musel být dvoustupňový nebo nepatrně kuželový a hladký. Dvoustupňový je na výrobu jednoduchý. Otvor do kterého střelu zasuneš bude mít průměr střely po odlití a může být i o půl desetiny mm větší. Střela do otvoru zapadne celá. Jde jen o to aby se střela do kalibru pohodlně zasunula.
Kalibrovací část otvoru musí mít průměr který má hlaveň v polích, mínus ty dvě až pět stovek mm. Tak aby se střela dala zasunout palcem do ústí a nepadla dolů jako kámen.
Já jsem měl těch kalibrovacích pouzder 5 abych mohl zvolit správnou variantu průměru. To si musíš dohodnout se soustružníkem aby to dobře odstupňoval. Kalibrovací délka v pouzdérku je asi 5mm. Střela musí být při kalibrování trochu namazaná.
Kalibrovací pouzdérko zasuneš do nějakého stojánku a střelu protlačíš ven. Není na to potřeba žádná velká síla. Uděláš to snadno. Přidávám fotku stojánku a kalibrovacího pouzdérka.
Musíš si dobře rozmyslet jestli do toho půjdeš protože je to technicky trochu obtížnější a taky jde o tvé penízky.
Ta první varianta s koulí .457 je bezproblémová.
Nalevo je stojánek z moto pístu, kalibrovací pouzdérko a kolík na protlačení střely.
- Přílohy
-
- kalibrace.jpg (86.93KiB)Zobrazeno 1814 x
John Taffin
John Taffin
Ahoj kluci,omlouvám se za otázku,ale teprve začínám,vadí u střely namazaný spodek?Máčel jsem střelu v rozpuštěném mazání a zapoměl jsem je dávat na savý papír.Rovnou jsem je ukládal do dřevěné krabičky.Nebude to vadit prachu?Aby mazáním nezvlhnul.
Bude to vadit. Vezmi hadru a pečlivě utři spodky střel. Také je velmi důležité, aby spodky střel byly absolutně bez chyby, pokud chceš mít prvotřídní výsledky. Na webech jsou i nástřely s perfektními střelami, i s těmi, co nebyly zrovna OK.
Je dobré si uvědomit, že hlaveň je po několika výstřelech už teplá, někdy i horká. Zejména dole u komory. A mazivo povolí a vsákne se do prachové nálože. Musel bys mít dole nějakou vložku, třeba filc, nebo kolečko lepenky. Do nábojnic se vkládaly kolečka lepenky, pak kolečko maziva a pak zase lepenka.
Je dobré si uvědomit, že hlaveň je po několika výstřelech už teplá, někdy i horká. Zejména dole u komory. A mazivo povolí a vsákne se do prachové nálože. Musel bys mít dole nějakou vložku, třeba filc, nebo kolečko lepenky. Do nábojnic se vkládaly kolečka lepenky, pak kolečko maziva a pak zase lepenka.
fany
Při vytahování střel z horkého maziva doporučuji požívat přizpůsobené kleštičky na cukr. Stačí ty nejobyčejnější.
Při vytahování střel z horkého maziva doporučuji požívat přizpůsobené kleštičky na cukr. Stačí ty nejobyčejnější.
- Přílohy
-
- klesticky-na-cukr.jpg (2.88KiB)Zobrazeno 1703 x
John Taffin
John Taffin