Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
undead píše:Na zabezpečenie vysokého stupňa zastavovacieho účinku pri dlhých strelných zbraniach sa v mnohých krajinách prešlo z pôvodného kalibra 7,62 mm na účinnejšie náboje v kalibroch 5,56 mm (5,45 mmv Rusku).
Povedal by som že to bude niečim inýmundead píše:Tieto strely spôsobujú pri zásahu ťažké zranenia sprevádzané traumatických šokom a to v dôsledku veľmi vysokej rýchlosti strely.
to hej, ved na 10m ti stačí aj prakraduzs píše: vzdialenost pri potkanoch bola u mna tak 10, zriedkavo 20 m, a klesanie diabolky nemalo az taky vplyv na zasah. tym chcem povedat, ze na takuto vzdialenost je pravdepodobnost dobreho zasahu stale vysoka.
ak použiješ diabolu s plochou hlavičkou, tak isto "poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva". napr. vystupna diera je nad 1cm..raduzs píše: dve dierky priemeru 4.5 su presne to, comu sa snazim vyhnut. v prvom rade ide o to, zasiahnut hlavu alebo krcne tepny, a tam je jedno, kolko a akych je dier. a ked uz trafim inu cast tela, podla toho, co som sledoval, je lepsie, ked diabolka ostane v tele, poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva. nevravim, ze cisty priestrel nie je ucinny, ale mne slo vzdy o to, aby potkan ostal na fleku mrtvy..
aj hejraduzs píše: pouzival som oba kalibre a mozem trochu porovnavat. v zasade medzi nimi nie je rozdiel, ked sa bavime o odstrele potkanov.
to nie je kvôli hmotnosti ale účinnosti, pri tisíc nábojov 5,56 a tisíc 7,62 nebude až taký extrémny rozdiel v hmotnosti... armáde je tento detail nanič, ide im o účinnosť..ALKAJ píše: No neviem, myslel som že 5,56 má výhodu v tom že pri rovnakej váhe je tých patrónov viac oproti 7,62 (z pohľahu vojaka ten rozdiel nebude veľký, ale v lietadle ten rozdiel bude už dosť veľký).
verím tomu že sa mýlišALKAJ píše: Povedal by som že to bude niečim inýmale môžem sa mýliť.
no no,když na potkana upadne diabola(kladivo) 3kg z metru nebo 6kg z metru to bude bolet jinak ... tak to je i z 4,5 a 5,5 kalibrem bavíme se o střelbě né na 30m, ale na 10-15m na potkyny. Je to jasný!!!! kdo bude vítěz http://www.mojefotky.cz/clientimg/Dayst ... 1477dc.jpgPetanus píše:Ono bych to přirovnal, můžete s tím nesouhlasit, ale to je ...
Jestli vás jebnu vší silou 3kg-ovým kladivem do palce nebo jen tak buchnu 6kg-ovým, palec bude tak jako tak na s*ačky => mám 5,5, ale myslím že je to praštˇ jako uhodˇ.