Odstrel skudcu (krysy, mysi, potkani)

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Zamčeno
Smazaný uživatel 5179
Re: Odstrel skudcu (krysy, mysi, potkani)

Příspěvek od Smazaný uživatel 5179 » 16 pro 2009 12:42

To už máš v tématu - Diabolky :!: , jen se budeš opakovat... :roll:

odstrelovac1

Příspěvek od odstrelovac1 » 16 pro 2009 12:44

nn jen at se to tady pěkně zopakne to tomuhle vláknu vůbec neuškodí...
undead

Příspěvek od undead » 16 pro 2009 12:58

ake strelivo?
-ak mieriš na srdce tak 4,5mm s plochou hlavičkou, terčove :) výstupná diera bude podstatne väčšia ako vstupná :) lepšie ako drahšie predátory.. napr. JSB Diabolo SCHaK...
z takto trafenej straky z druhej strany niečo vyprskne(krv, časti vnútornosti..) a je jasná :)
-a ak na hlavu-preraziť kosť.. tak nejakú špicatú 4,5mm, napr jsb straton :) sa ti môže podariť u potkana trafiť mozog aj srdce jednou ranou.. :)
raduzs

Příspěvek od raduzs » 16 pro 2009 13:01

2 undead: zaujimavy prispevok, mas cosi pravdy a s niecim sa da nesuhlasit.

mam zopar poznamok, z vlastnej skromnej skusenosti.

ty tvrdis, ze 5.5 mm je na "nase ucely" :mrgreen: zbytocny, obzvlast pri Eo=16J, a ze sa s nim tazsie striela, lebo treba dobre odhadnut vzdialenost.

suhlasim, ze s 5.5 je tazsie zasiahnut smrtelnu zonu, obzvlast na 30 m a pri diabolke s plochou alebo dutou hlavickou. diabolka je tazka, pada. ked som likvidoval potkany, na takuto vzdialenost som strielal zriedkavo. obzvlast, ked na mieste kde strielas, nemas oporu a musis strielat z volnej ruky. bezna strelecka vzdialenost pri potkanoch bola u mna tak 10, zriedkavo 20 m, a klesanie diabolky nemalo az taky vplyv na zasah. tym chcem povedat, ze na takuto vzdialenost je pravdepodobnost dobreho zasahu stale vysoka.

druha vec, nesuhlasim s tym, ze 4.5 ma lepsi zastavovaci ucinok, ak sa o takomto niecom vobec mozme bavit v tychto suvislostiach. dve dierky priemeru 4.5 su presne to, comu sa snazim vyhnut. v prvom rade ide o to, zasiahnut hlavu alebo krcne tepny, a tam je jedno, kolko a akych je dier. a ked uz trafim inu cast tela, podla toho, co som sledoval, je lepsie, ked diabolka ostane v tele, poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva. nevravim, ze cisty priestrel nie je ucinny, ale mne slo vzdy o to, aby potkan ostal na fleku mrtvy. casto som pocul naraz do tela a nasledne diabolka cinkla do plechu za potkanom, takze nim preletela. v takych pripadoch casto este utekal, ak nebola zasiahnuta hlava. ak ti ide o to, aby ciel vykrvacal, tak mozno su dve dierky dobre, ale ja som sa snazil o inu vec.

pouzival som oba kalibre a mozem trochu porovnavat. v zasade medzi nimi nie je rozdiel, ked sa bavime o odstrele potkanov. pri diabolke 5.5 mm je to o pocite, ze leti "gula" :mrgreen: a ze pripadny zasah je "poriadna supa". ale 4.5 je rovnako spolahliva, aj ked s mensim efektom.

a este k tomu pripadu, ked sa striela na 30 m a potkan ma srst od blata - strielal som tak raz na 25 m s 5.5 mm a povedal som si, ze skusim zasah na srdce. potkan bol velky a spinavy, aj ked neviem, ci na nom bolo nalepene blato (vlastne som potkana oblepeneho blatom este nevidel haha). zasah bol smrtelny, potkan raz - dvakrat vyskocil do vyskya ostal lezat. vstrel bol v oblasti srdca, diabolka z druhej strany nevyletela. naopak, so 4.5 mm som strielal radsej len na hlavu.
"Messieurs les Anglais! Tirez les premiers!" (Gróf d'Anteroche v bitke pri Fontenoy 11.mája 1745)
Spectre86

Příspěvek od Spectre86 » 16 pro 2009 13:12

Ja som na prvého potkana strieľal Haenellkou s výkonom podstatne nižším, ako 16J, diabolka KP Power. Podľa všetkého som mal čistú komoru, pretože potkan sa zvalil z hrany hrnca, na ktorej stál, chvíľu sa metal, a bolo po všetkom, aj bez priestrelu. U potkana najviac záleží na kvalite zásahu, potom až vstupujú do hry parametre ako kaliber, energia a tvar strely.
Haenell 312, cakam na nove voditko.....
Hatsan 125 uprava diopter
Umarex 850 AirMagnum+ custom tercova pazba + GP 3,5-10x40 (Airsoft kopia Leupold, ale nástrel drží a obraz je slušný)
Zháňam jednoranný nabíjač pre U850.
odstrelovac1

Příspěvek od odstrelovac1 » 16 pro 2009 13:24

Ono je pravda že ty ráže jsou z tohodle hlediska na lov skoro stejne......rozdíl bych ale řešil spíš v té vzdalenosti a ve škůdcovi...na potkana stači 2O m klidně,tam bych ráži ani tak neřešil,ale taková straka nebo vrána,která tě málo kdy pustí na vzdalenost jako potkan,tak tam už to je něco trochu jíneho..myslím že 4,5 na opeřence určitě vede hlavně kvůi možností odstřelu na větší vzdálenosti....
Smazaný uživatel 5179

Příspěvek od Smazaný uživatel 5179 » 16 pro 2009 16:36

Ono bych to přirovnal, můžete s tím nesouhlasit, ale to je ...
Jestli vás jebnu vší silou 3kg-ovým kladivem do palce nebo jen tak buchnu 6kg-ovým, palec bude tak jako tak na s*ačky => mám 5,5, ale myslím že je to praštˇ jako uhodˇ. :mrgreen:
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 16 pro 2009 17:34

undead píše:Na zabezpečenie vysokého stupňa zastavovacieho účinku pri dlhých strelných zbraniach sa v mnohých krajinách prešlo z pôvodného kalibra 7,62 mm na účinnejšie náboje v kalibroch 5,56 mm (5,45 mm :shock: v Rusku).

No neviem, myslel som že 5,56 má výhodu v tom že pri rovnakej váhe je tých patrónov viac oproti 7,62 (z pohľahu vojaka ten rozdiel nebude veľký, ale v lietadle ten rozdiel bude už dosť veľký).
undead píše:Tieto strely spôsobujú pri zásahu ťažké zranenia sprevádzané traumatických šokom a to v dôsledku veľmi vysokej rýchlosti strely.
Povedal by som že to bude niečim iným :wink: ale môžem sa mýliť.

Keď som raz dávno u známych lovil potkany tak stačila úple 4,5 - strieľal som ich od predu na hlavu (ako vyliezali z rúry von).
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
raduzs

Příspěvek od raduzs » 16 pro 2009 17:51

alkaj,ked ti liezli "na ostro", teda hlavou vpred, to bol luxus, lebo taky zasah uz nerozchodi, diabolka preleti hlavou a zastavi sa az kdesi v polovici tela, takze dojde ku spojeniu "rozumu a srdca", v tomto pripade doslova :mrgreen:
"Messieurs les Anglais! Tirez les premiers!" (Gróf d'Anteroche v bitke pri Fontenoy 11.mája 1745)
undead

Příspěvek od undead » 16 pro 2009 19:01

raduzs píše: vzdialenost pri potkanoch bola u mna tak 10, zriedkavo 20 m, a klesanie diabolky nemalo az taky vplyv na zasah. tym chcem povedat, ze na takuto vzdialenost je pravdepodobnost dobreho zasahu stale vysoka.
to hej, ved na 10m ti stačí aj prak :)
raduzs píše: dve dierky priemeru 4.5 su presne to, comu sa snazim vyhnut. v prvom rade ide o to, zasiahnut hlavu alebo krcne tepny, a tam je jedno, kolko a akych je dier. a ked uz trafim inu cast tela, podla toho, co som sledoval, je lepsie, ked diabolka ostane v tele, poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva. nevravim, ze cisty priestrel nie je ucinny, ale mne slo vzdy o to, aby potkan ostal na fleku mrtvy..
ak použiješ diabolu s plochou hlavičkou, tak isto "poriadne sa tam poprevracia a ponici co najviac tkaniva". napr. vystupna diera je nad 1cm..
a podla mna ak strelec nemieri presne tak nech zviera netrpi, aj ked je to len potkan. že ujde z diabolkou v zadku mi nešmakuje.
raduzs píše: pouzival som oba kalibre a mozem trochu porovnavat. v zasade medzi nimi nie je rozdiel, ked sa bavime o odstrele potkanov.
aj hej :D
ALKAJ píše: No neviem, myslel som že 5,56 má výhodu v tom že pri rovnakej váhe je tých patrónov viac oproti 7,62 (z pohľahu vojaka ten rozdiel nebude veľký, ale v lietadle ten rozdiel bude už dosť veľký).
to nie je kvôli hmotnosti ale účinnosti, pri tisíc nábojov 5,56 a tisíc 7,62 nebude až taký extrémny rozdiel v hmotnosti... armáde je tento detail nanič, ide im o účinnosť..
ALKAJ píše: Povedal by som že to bude niečim iným :wink: ale môžem sa mýliť.
verím tomu že sa mýliš :) čo som napísal som si nevymyslel. ale kľudne si mysli čo chceš :)

k tým "zážitkom" :)
občas ma kamoš premnožene potkany v chlieve tak tam zajdeme len tak z prče zredukovať to, ale to je v malej miestnosti, otorime dvere a potkany uhánaju do diery.
tam puška bez optiky, kal. 5,5m a "vlastne" strelivo-inšpirovali sme sa vzduchovou brokovnicou gamo viper express kde idú mini brokove "patrony" s 2mm guličkami. vysypali sme diabolky z lapaču, vybrali z terčoch dosák, naštikali na male kúsky, z lepiacich papierkov urobili "nabojnice", nasypali do nich gramy rozštikaneho olova, na vrch kvapli trošku vosku nech sa nevysypú a davaj do chvlieva :) tam už rýchla akcia, otvoriť dvere, zasvietiť, zhruba namieriť na potkana v behu a bac :) potkanje po zásahu vždy jasný, rozptyl na 3m asi 10-15cm, pri diere dokonca zostali dva mlade naraz :) sekundový masaker :) s klasickým strelivom sme sa trafili raz zo 6 akcii, teraz takmer vždy. tam vôbec nevadí že ma vzduchovku lider.. :)
ale už kúpil otravu, a do tej zimy sa nam už nejak nechce..
raduzs

Příspěvek od raduzs » 16 pro 2009 19:47

undead: jaaaaaaaaaaaj, tak ty si takyto masivny strelec :D no tak to je potom jina, panecku
Daystate Merlyn

Příspěvek od Daystate Merlyn » 16 pro 2009 20:54

Petanus píše:Ono bych to přirovnal, můžete s tím nesouhlasit, ale to je ...
Jestli vás jebnu vší silou 3kg-ovým kladivem do palce nebo jen tak buchnu 6kg-ovým, palec bude tak jako tak na s*ačky => mám 5,5, ale myslím že je to praštˇ jako uhodˇ. :mrgreen:
no no,když na potkana upadne diabola(kladivo) 3kg z metru nebo 6kg z metru to bude bolet jinak ... tak to je i z 4,5 a 5,5 kalibrem bavíme se o střelbě né na 30m, ale na 10-15m na potkyny. Je to jasný!!!! kdo bude vítěz http://www.mojefotky.cz/clientimg/Dayst ... 1477dc.jpg
AirArms S410 .22 NS Diamond 10-50 x 60
AirArms TX200 MKIII .22 Delta Tit.6-24x42
Hatsan AT44W .22 Delta 4,5-30x50
Smazaný uživatel 5179

Příspěvek od Smazaný uživatel 5179 » 16 pro 2009 21:01

PŘEČTI SI TO POŘÁDNĚ!!!(3kg vší silou a 6kg jen tak...) Je to jasný???
ricci35

Příspěvek od ricci35 » 16 pro 2009 21:03

Proč pořád mluvíte o padání diabolek .22 když se bavíte o vzdálenosti 30m???Já mám puškohled nastřelený na 20m střílím 90% s JSB Match a 35m stále střed.Až dál nadstavuju.A 10-15m bych vůbec neřešil.Když jsem střílel na 63m tak 2 Mildoty nad.
Benjamin Marauder .22 - Falcon T50
piku

Příspěvek od piku » 16 pro 2009 21:06

Neni nad dobre mirenou ranu
Treba mensi silou ale presnou a vo vo vo tom to je :D
177
22
25
Zamčeno