OBRANA PROTI PS?M + pr?vn? ot?zka?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
P3p3k

Příspěvek od P3p3k » 09 lis 2009 00:56

Onehdá si to mašíruju s mladou na rozhlednu a najednou vidím jak na polňačku skočí ušák a řítí se přímo na nás. My strachy nohy ze železa, čumíme a von si to metr před náma rozmyslí a v plné rychlosti vlítne zase do lesa.
Tak nevím, co když by skočil na mladou a zahryzl se jí do krku? Mohl sem ho zneškodnit anebo by to byla nepřiměřená obrana a pytláctví?
Jasný není to psisko, ale jak mám čmuchat jakej má ta bestie úmysl? : ))

kayakero

Příspěvek od kayakero » 09 lis 2009 11:22

P3p3k píše: ..... nepřiměřená obrana a pytláctví? ......
Zajíce v běhu trefíš leda brokovnicí a i to leda když s ní cvičíš. A z brokovnic na sebeobranu do lesa leda krátkou luparu, jinak jsi pro lesní stráž jasný pytlák - a následovalo by obžalování a flastr. Takže pokud tam takových kamikadze-zajíců máte více, leda tu luparu viz.: http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Pokud to považuješ za sebeobranu (zde tedy spíš krajní nouzi), pak jsi povinen střelbu okamžitě po činu hlásit PČR, takže mobil s sebou, PČR bude na místě možná i dříve nežli nasranej hajnej co zaslechl palbu ve svém lese, tím se vyhneš i obvinění z pytláctví. Ale asi se nevyhněš následným psychotestům, že Ti nestačilo zajíce nakopnout. :wink:
kayakero

Re: Jak na to

Příspěvek od kayakero » 09 lis 2009 11:23

aron01 píše:ČUPNOUT SI NA BOBEK NEBO LEHNOUT NA BŘICHO.
Tohle možná zmate ofenzivního čokla, co to vidí poprvé. Udělej to párkrát a leda ho naučíš hryzat do ležících. Ale jako trik, kterým si získáš pár sekund na tasení + srovnání myšlenek asi dobrý.

Ale vůbec: jest hodno pozoru že i mnozí letití pejskaři tu míchají naprosto odlišné jevy:
1. teritoriální/sociální ofenzi: kdy čokl jen zjišťuje zda by nešlo velet vám/vašemu psovi - či vašemu území: hlavně pouští hrůzu, vyjímečně kousne - i pak jenom jako naznačené "výstražné kousnutí" - neútočí na život, vlastně jde jen o ješitnost.
2. predátorský útok: kdy (vás) chce zadávit/usmrtit ale bez rizika pro sebe: útočí bez varování, potichu a na krk: zle potrhá a couvne-pozoruje. Hrubou chybou je nabídnout mu svou submisivitu či zdůrazňovat že nejste hrozbou, zaútočí o to spíš. Týká se hlavně čoklů co utíkají na noční výpravy - často zadáví co potkají, nebo smeček psích homelessů (to u nás moc není).
2-1. cvičení zabijáci: z deviace/paranoie/státního příkazu/naivní romantiky/totální debility páníčka-idiota jsou psi vychováni v lovce lidí: útoky na krk + do posledních známek života.
3. ultimátní napadení v hrůze o život (svůj/ svých štěňat/ někoho ze své smečky koho má rád) - pak po vás jde naplno a chce vás složit nehledě na vlastní zranění/přežití. Usiluje ale jen o potlačení hrozby, tj.: pes netrvá na vašem usmrcení.
Razance útoku: většinou pomalu zvyšovaná intenzita konfliktu po krocích: začíná ofenzivním dominantním chováním (výzvy pohledem do očí, vytlačováním z území), pokračuje pouštěním hrůzy, výstražným lehkým (naznačeným) kousnutím, ostrým těžším pokousáním nelethální zóny (stehna, třeba), ... teprve pak vám jde o život - mezi koly si pes vždy na sekundu-dvě couvne a vyhodnocuje zda už máte dost - tj.: je dost času tasit i precizně zamířit na stojící terč, trefíte možná i lebku. Někdy ale okamžitě razantně a bez varování + beze hlesu jde ostře po krku: tj. : i kdyby jste už měl taseno, pistolí ho stihnete ho v pohybu trefit možná 1x a už se vám zahryzne do ruky a ze sevřené pěsti urve pár prstů. Jediná rána z pistole středně velkého psa nezastaví, tedy na narušeného čokla bude vhodnější semi-auto brokovnice.
Demotivace: někdy stačí čokla seřvat (taky pouštět hrůzu) a přestane jednou provždy, většinou to ale zkouší stále opakovaně, ale vždy ho to přestave bavit po ťuknutí teleskopem (a je to vlastně taková neviná sociální hra) .. nebo přestane až po dávce slzáku či výstřelu poplašňáku, jindy ho nezastaví ani když je prakticky zaživa rozporcován - a trosky jeho těla útočí i těch pár (desítek) sekund co by už dávno měl být mrtvý.

Takže: IMHO Taktika:
Většinou je zbytečné po psovi hned střílet a lepší je umět číst situaci a umět se nechovat jako pitomec. Pokud je ale na dohled pes co zjevně není pod kontrolou, je lepší nahmatat pažbu a hned hledat trasu ústupu - s cílem vyskočit třeba na střechu auta a pod, kde se vysvětlí, že nejde o nedorozumnění - tj. svým ústupem mu nedovolit přiblížit se více nežli na ?3 metry. Pokud se za vašehu ústupu přiblíží více, okamžitě střílet. Psa, který není zvyklý na krávál střelby by měl odpudit hned první výstřel (ať už trefíte nebo ne), ale lepší bude střílet hned dál - nedat mu šanci aby se po prvotním úleku vrátil s vyšší razancí. Právně by to mělo být v pohodě. Jo - a pár nábojů jest nutno si schovat i na páníčka. Že jest debil již prokázal nezvládáním psa, dá se čekat že svou debilitu projeví třeba i následným útočným chováním.
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 09 lis 2009 17:54

Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
aron01
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak na to

Příspěvek od aron01 » 09 lis 2009 20:01

kayakero píše:
aron01 píše:ČUPNOUT SI NA BOBEK NEBO LEHNOUT NA BŘICHO.
Tohle možná zmate ofenzivního čokla, co to vidí poprvé. Udělej to párkrát a leda ho naučíš hryzat do ležících. Ale jako trik, kterým si získáš pár sekund na tasení + srovnání myšlenek asi dobrý.

----------------------------------------------------------------------------------------
Jasně, plně souhlasím. Pokud to bude pes, který je cvičený na agresivní útok tak ho čupnutí nebo lehnutí nezastaví. Kolik ale takových je? Převládají štěkající hovada bez kousku výcviku, většinou s nadrbaným páníčkem, který stahuje svoji předkožku rychlostí úměrnou síle štěkání svého debílka.
U psa opravdu cvičeného na útok nezbývá nic jiného než okamžitý a rychlý ústup mimo dosah nebo okamžitě střílet, ale pouze ostrým žrádlem. Právní otázky ponechat až na potom....
Naposledy upravil(a) aron01 dne 09 lis 2009 22:08, celkem upraveno 1 x.
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 09 lis 2009 20:11

Čo sa týka toho cvičeného psa tak minule v TV som si vypočul kúsok rozhovoru s nejakou policajnou psovodkou a tá vravela že po tom čo im niekto zarezal psa (zahryzol sa na omotanú ruku) tak cvičia psa útočiť na nohy.
Jak nazýváš lidi, kteří když jsou ohroženi, tak se nebrání, jen utečou a schovávají se?
Civilizovaní?
aron01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aron01 » 09 lis 2009 20:20

ALKAJ píše:Čo sa týka toho cvičeného psa tak minule v TV som si vypočul kúsok rozhovoru s nejakou policajnou psovodkou a tá vravela že po tom čo im niekto zarezal psa (zahryzol sa na omotanú ruku) tak cvičia psa útočiť na nohy.
Pes cvičený na opravdu agresivní útok = útočí od krku nahoru. Pokud takhle zaútočí třeba 60 kg rotvík tak je okamžitě hrozný devastující průser. Nejhorší na tom je, že takou bestii chtějí většinou onani, co toho psa nezvládnou. V těchto případech bych uzákonil možnost střelby na psa i páníčka. :D
kayakero

Příspěvek od kayakero » 10 lis 2009 09:37

-> ALKAJ: to mají z knížek Marka Chlíbka a Radka Pokory :wink: silní paranoici nosí proti čoklům na nabídkovém předloktí ještě kevlarový nátepníček (lučištnický či z pracovních oděvů) + kudlu mají typu zavírací krátký meč :wink:
aron01 píše: ..... takou bestii chtějí většinou onani, co toho psa nezvládnou .....
ber to pozitivně, často to jsou adepti na Darwinovu cenu: k 2008 pitové zadávili v ČR ?8 svých majitelů, i jiná plemena často usmrtí či zmrzačí majitele či jeho děti:
http://web.nova.cz/zpravy/?83c=%7Ekrimi ... o-majitele
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/psi-na ... id_seznam=
http://protector.txt.cz/clanky/20995/pe ... zi-druhou/
http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/p ... video.html
Pravda, ještě častěji usmrtí cizího. Ale i to je vlastně pozitivní: zbylí lidé tak snáze pochopí, že mají umět být ve střehu + že ubránit se musí zvládnout/stihnout sami. Třeba se pak i odnaučí chovat jako pasivní ovce, třeba se i ozbrojí + začnou cvičit. A svět se tak stane lepším.
kayakero

Příspěvek od kayakero » 10 lis 2009 09:49

Jo - co do střelby na psa:
báječný nápad byl ve filmu "Trainspoting".
Dostupné i bez zbrojního průkazu.

Nebylo by od věci občas vyzkoušet socializovanost problémové psí obludy voděné bez náhubku tím, že ji z úkrytu na dálku trefíte diabolou do prdele. Pes je v tomhle mentál - a ze štěnice na zadku obviní prvního na dohled, tedy svého venčitele + chce mu to hned vrátit. Pokud odvetné pohryzání venčitel ustojí, jistě získá naprosto jiný vztah k nasazování náhubku při venčení. :wink: :lol:

Zajímavé je to i právně: diaboly se mimo střelnice smí, trefit lidi (i jen BB) je na flastr, ale pes je ze zákona pouhý majetek. Možná nějaký paragraf chrání týraná zvířata, ale i pokud se nechám chytit, bude to leda přestupek za pokutu + úhradu veterinárního ošetření (vytažení diaboly ze zadku pinzetou nemůže být drahé). Zato venčiteli jehož pes se vymkne kontrole a někoho pohryže (i jeho samotného) hrozí paragraf za veřejné ohrožení - trest možná nepodmíněně. To je tak tutová sviňárna, že asi neodolám :lol: :lol: :wink: :lol:
Slukař

Příspěvek od Slukař » 10 lis 2009 13:50

Kayakero: Koukám, že jsi znalec psů. Co bys teda řekl situaci která se mi stala před několika lety.
Šel jsem navštívit svého příbuzného, co bydlí ve vesnici s 16 obyvateli na konci světa, kde není ani mobilní signál. Vykračuju si to po asfaltové cestě a míjím dům, z jehož zahrady na mě štěká vlčák. Mám z něj vítr protože plot není nejvyšší a majitel venku není. Navíc další usedlost je vzdálená tak půl kilometru, takže kdyby se do mě zakousnul, tak se pomoci nedovolám. Jdu ale dál a nevšímám si ho. On ale oběhnul barák a mazal přímo ke mě. Ztuhnul jsem a a měl málem bláto na hřišti. Pes ke mě doběhnul a lehce do mě vrazil. Pak se otočil a vrátil do zahrady. Zbraň jsem tenkrát nevlastnil, ale kdybych ji měl, tak střílím ve chvíli, kdy by vyrazil z těch vrat. Co ale ten pes chtěl? Strašit mě, prohlídnout si mě nebo něco jinýho?
kayakero

Příspěvek od kayakero » 10 lis 2009 14:29

-> Slukař: znalec samozřejmě nejsem, jen je mám rád. Stalo se mi před lety něco podobného - v parčíku na kopci nad Bertramkou (Praha) nějaký zbohatlík z místních vil měl navolno 3 velké psy. Šéfovala jim velká starší boxeří fena: ti psi si mne zdálky zvědavě prohlíželi jelikož jsme se neznali, boxeřice důstojně přiběhla na 1 metr, pak ještě blíž - šťouchla mi do kalhot čumákem, že po něm zbyla vlhká stopa, pak couvla a stejně důstojně odběhla zpět. Nestrašila, nehrozila, nelísala se. Nešel z ní strach, spíš jen respekt. Páníček to zdálky pozoroval - a jelikož viděl, že je vše v pohodě, o nic se nestaral. Myslím, že mi tenkrát přišla předvést svou suverenitu: dát vědět, že ona je tady zodpovědná za klid pro svoji smečku, že to bere vážně - že mne tu sice nechá, ale abych počítal s tím že si mne hlídá.

Jináč: zapadlé venkovské úpadkové prdele či samoty typu chátrající polorozpadlá hájenka se hnilými ploty jsou co do psů vždy rizikové. Špatně socializovaní÷traumatizovaní + zaostalí & špatně živení ... problémoví-konfliktní-agresivní budou i místní lidé, tím hůř jejich psi. Není šance odhadnout co udělají. Nehladit, nelísat se, nekrmit, neotáčet se zády. A klacek trvale nadosah. Větší průser už jsou jen týraní psi z útulku: ti dokáží zle vystartovat na nerozlišitelný impulz. Před lety hezké 16-leté holce z našeho města takový narušený NO serval 1/3 tváře i s velkou částí nosu - jen že svému klukovi za dobývání se pod tričko chtěla dát škádlivý pohlavek, čímž rozlítila asi že dříve mláceného psa, který chtěl pána před mlácením zachránit a vystartoval po ní. Psi jsou vážná věc, "Chcete mne" nebrat!
P3p3k

Příspěvek od P3p3k » 10 lis 2009 17:28

Naposledy upravil(a) P3p3k dne 07 lis 2013 14:41, celkem upraveno 1 x.
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 10 lis 2009 20:30

2:kayakero
Čo sa týka psov z útulku tak moja osobná skúsenosť je že sú to "zlomené povahy". Náš 2 pes bol z útulku - keď som bol po neho tak 1. vec čo mi ukázal bol jeho zdravý chrup :) . Ten pes s nami strávil 9 rokov a za ten čas nebol s ním žiaden problém (okrem toho že mal strašne rád susedove mačky).
A strieľať po psovi zo vzduchovky na skúšku či uhryzne svojho pána - tak to je pekne k*k*tský nápad (to čo vidíš vo filme dosť často neodpovedá realite - vieme že :wink: ).
Civilizovaní?
aron01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aron01 » 10 lis 2009 20:44

.... ber to pozitivně, často to jsou adepti na Darwinovu cenu: k 2008 pitové zadávili v ČR ?8 svých majitelů, i jiná plemena často usmrtí či zmrzačí majitele či jeho děti:....

Jo,jo bral bych to pozitivně ( a hrozně rád), ale většinou to dost nepříjemně odnesou absolutně neviní. Potom se o tom chvíli kecá a až to usne tak se zase jako stádo tupých ovcí necháme masírovat nadrbanýma nevycválanýma čoklama ještě nevycválenějších a nadrbanějších majitelů. Změnu v uvažování by to chtělo, změnu! Toto se stát kousek dál na západ (sebemenší újma na zdraví) tak paníček jde hrčet do krymu nebo mu napasují takový flastr, že už příště nemá chuť honit svoje ego přes pejsky...jasně, může se stát, že prostě čoklovi hrkne zrovna v kebuli a potom je to o něčem jiném. Můj osobní dojem je ale ten, že v drtivé většině za to může majitel a teprve potom ten pes. Mám psa = musím se strat. Tzn. dle mě z toho plyne= cizí pes na mě útočí bez důvodu = já mám v hlavě jasno, že se můžu bránit. Jak ať si každý rozhodne dle svého. Většinou to ale u nás dopadne tak, že čokl si zakouše, paníček má několikanásobnou poluci z toho jaký je frajer, my jezdíme po doktorech a potom si možná stěžujeme. Nakonec vůbec nic nebo minimální pokuta pro majitele. A jedeme nanovo! Podle mě jsme všichni moc připosraní. Ať už je to jak chce tak pro mě je moje zdraví důležitější než možný flastr nebo možný spor. howgh
kayakero

Příspěvek od kayakero » 11 lis 2009 10:14

No, pejskaři stále ještě zneužívají zvyku lidí s holejma rukama: jít jim z cesty, jakmile jejich obluda štěkne. Psychopati jsou u toho čitelní, ale častěji potkávám třeba zakřiknuté hospodyňky užívající si uctivosti odstupu kolemjdoucích lidí, když mají vedle lavičky v parku stafordšíra na volno + když po každém jeho zavrčení legračně vyděšeně couvají, kryjí své děti a pod. Jsou zvyklí na snadnost + beztrestnost takové šikany.

Zatím je zaskočí, když jim řeknu: "Madam, ten váš čokl dostane náhubek a vodítko - a koukejte pohnout zadkem, jinak telefonem fotím a hned i volám městskou policii, byla by to pokuta za litr. A odnaučte ho aby pouštěl na lidi hrůzu, jinak jak se teď ke mně jenom pohne, tak vám ho tu hned odstřelím." Pejskaři si ještě nezvykli na kamerové systémy + nepředpokládají zbraně mimo uniformované, stále spoléhají na jistou své neporazitelnosti, k chodcům jsou zvyklí hodně si dovolit. Netuší jak moc jsou zranitelní; nejsou zvyklí přijít o svou radost šikanovat civilisty - zaskočí je to.

Ale ještě varuju před "JEDI-syndromem": napadání + šikanování pro nevinné přestupky pod záminkou chránění komunity před hrozbami. Prudit pohodovýho psa (klidně proti městské vyhlášce navolno i v centru), který mne přiběhne radostně pozdravit + čichnout si k chodidlu by mne nenapadlo. Naopak mám po městě povícero takovýchto psích kamarádů, na setkání se kterými se vždy těším.
Odpovědět